iPhone 6s – Recenzija

iPhone 6s recenzija

Prije otprilike godinu dana svijet je je upoznao iPhone 6. Appleov telefon je napokon stigao s većim zaslonom i na raspolaganju je bio u dvije veličine, a sve skupa je popraćeno novim dizajnom, koji je prilično oduševio Appleovu publiku. Ove godine na red dolazi “s” verzija, dakle ona koja tradicionalno ne donosi vidljive vizualne promjene u odnosu na prethodnika, ali zato sadrži mnoge novosti ispod haube.

iPhone 6s tako dolazi s kamerom koja sada ima senzor od 12 megapiksela, što je značajan napredak u odnosu na 8, koliko smo imali na nekoliko prethodnih generacija iPhonea. Ništa manje važna nije ni nova koncepcija upravljanja sučeljem pomoću jačeg pritiska na zaslon, što je realizirano u tzv. 3D Touch tehnologiji. Imamo i kućište od jačeg aluminija kako bi se izbjeglo savijanje zabilježeno kod lanjskih modela, ali i novi, brži Touch ID sustav.

O svemu ovome i ostalim detaljima vezanim uz ovogodišnji model Appelovog iPhonea, kao i o našim dojmovima s druženja s njim, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
138.3 x 67.1 x 7.1

Masa
143 grama

Zaslon
4,7″ IPS LCD 1334 x 750, 326 ppi

SoC
Apple A9

CPU
2x Twister na taktu 1,85 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16/64/128 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, AirDrop, iCloud

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat.6

OS
iOS 9

Kamera
12 MP/4K

Prednja kamera
5MP/1080p

Baterija
1715 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Osnovni model ima samo 16 GB memorije

Vrhunski zaslon
Ne podržava memorijske kartice

3D Touch/Force Touch
Kamera nema OIS

Novi Touch ID ponovo bez konkurencije
Ne podržava brzo punjenje

Kućište od aluminija 7000
Ne podržava mass storage ni u USB OTG

Odlična kamera
Mono zvuk kod snimanja videa

Dizajn, kućište i rukovanje

Prilikom prvog pogleda na novi iPhone nećete biti toliko oduševljeni kao lani, što je i normalno s obzirom da je potpuno isto dizajniran. Ipak, pravi znalci će odmah primijetiti da je malčice teži (14 grama), a oni koji kod kuće posjeduju šubler vidjet će da je iPhone 6s deblji za 0,2 milimetra. Ove promjene u kućištu bile su nužne zbog implementacije spomenute 3D Touch tehnologije, a u manjoj je mjeri žrtvovana i baterija.

Dakle, iPhone 6s izgleda isto kao i lanjski model, no za njega smo već tada konstatirali da ima prilično nepovoljan odnos zaslona i “mesa”, a ove godine situacija je još očitija. Naravno, govorimo o usporedbi s dizajnom današnjih Android uređaja, koji dolaze u kućištima s daleko boljim odnosom u korist zaslona. Kao posljedicu imamo situaciju da su mnogi današnji 5-inčni Androidi praktički istih dimenzija kao 4,7-inčni iPhone, a istini za volju, možemo naći i tanje.

U Appleu se ovime očito ne opterećuju, barem ne za sada, kao što se dugo nisu opterećivali ni veličinom zaslona, da bi prošle godine napokon popustili. U budućnosti očekujemo isto kad je u pitanju dizajn, odnosno poboljšanje odnosa zaslona i okvira kućišta, ali je sada teško predvidjeti kad će se to dogoditi.

Važniji podatak od ovog svakako je tzv. aluminij 7000, koji se koristi u zrakoplovnoj industriji, a novom iPhoneu će osigurati da se ne savija kao lani, barem kad je u pitanju veći model. Osjećaj kod držanja u ruci se nije promijenio. Fino brušena površina dobro leži u ruci, ali ukupan dojam je u rangu s većinom Androida iz srednjeg cjenovnog razreda. Razlog ovome je gore naveden relativno loš omjer zaslona i mesa, a ničim posebnim nas u ovom segmentu nije uspio privući.

Uređaj je sprijeda presvučen ioniziranim staklom s tzv. 2,5 D efektom, a čitač otisaka prstiju još uvijek zauzima cijeli krug kao i u prethodne dvije generacije, no o njemu malo kasnije. Na dnu imamo uobičajeni lightning utor sa zvučnikom i 3,5 mm audio utorom, tipku za uključivanje i ladicu za SIM karticu na desnom boku, dok se na lijevom smjestila tipka za podešavanje glasnoće i fizička tipka za utišavanje, odnosno prebacivanje na “silent” način. Tipke su iznimno kvalitetno izrađene i imaju dobar odaziv, na što smo već ranije navikli kod Appleovih uređaja.

Na stražnjoj strani nalazimo kameru, čiji modul ponovo strši iznad površine kućišta, što sada već smatramo prilično neozbiljnim. Pohvalno je što je leća zaštićena safirnim staklom, ali to vam neće biti od pomoći kada shvatite da uređaj zbog toga na stolu ljulja. Ipak, ovo vrijedi samo ako pritisnete gornji lijevi kut uređaja, a ukoliko to radite na donjem dijelu, npr. tipkate poruku, tada do ovoga neće doći.

Novi Touch ID

TouchID

Appleov Touch ID sustav prepoznavanja otisaka prstiju poznat je po svojoj visokoj preciznosti i pouzdanosti. U najnovijoj verziji dobio je određena poboljšanja koja se najviše očituju u brzini, no krenimo redom.

Prilikom definicije otiska prsta, sustav će vas provesti kroz uobičajenu proceduru, a nakon što sve odradi, tražit će da dodatno definirate i rubove prsta, što preciznost podiže na još jednu višu razinu. Tako je za otključavanje uređaja sada dovoljno pritisnuti samo djelićem prsta, uz zadržavanje iste razine sigurnosti.

Pored ovog, novi senzor otisaka prstiju je i nemjerljivo brži od onog na prethodniku. Naime, ako je zaslon zaključan i isključen, dovoljno je samo jednom pritisnuti home tipku kako bi se praktički instantno uključio i otključao.

Lakoća otuključavanja zaslona uz istovremenu visoku razinu sigurnosti jednostavno izaziva ovisnost i ako ovog koristite nekoliko dana, teško ćete se vratiti na stari Touch ID ili bilo koji drugi sličan sustav.

Zaslon

4,7-inčni zaslon izrađen je u IPS tehnologiji i dolazi u 1334 x 750 rezoluciji. To na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od 326 ppi, što odgovara lanjskom modelu, kao i onima prije njega. Izvana se razlika u odnosu na lanjski model ne primijeti, ali su velike novosti došle ispod njega. Naime, Apple je u ovom iPhoneu primijenio Force Touch tehnologiju premijerno predstavljenu na 12-inčnom Macbook računalu i nazvao ju 3D Touch.

Kao što vam je vjerojatno već poznato, radi se o posebnim senzorima koji su ugrađeni ispod zaslona, a osjetljivi su na jakost pritiska. Ukoliko zaslon pritisnete jače, reagirat će posebnom vrstom vibracije (haptic feedback), nakon čega ćete imati osjećaj kao da se zaista pomakao. Glavni razlog uvođenju ove novosti jesu veće mogućnosti upravljanja softverom, no tome malo kasnije.

Hardver i performanse

Nova generacija iPhonea donosi i novu generaciju Appleovog procesora, koji ovoga puta nosi oznaku A9. Radi se o čipsetu s dvije Twister jezgre koje kucaju na taktu od 1,85 GHz. Android fanovi bi ovdje mogli konstatirati da se, s obzirom na broj jezgri, radi o slabom procesoru, ali kod iOS-a je situacija drukčija, jer je ovaj operativni sustav manje zahtjevan i manje gladan resursa, odnosno sa slabijim hardverom postiže otprilike jednak učinak.

Pored toga, novi A9 procesor je brži od lanjskog i donosi određena poboljšanja u performansama, no to ćete vrlo teško primijetiti golim okom, osim eventualno u nekoj od zahtjevnijih igara. Ovdje treba napomenuti da A9 procesor dolazi u dvije verzije. Jednu je proizveo Samsung i u njoj je korišten 14nm proces, dok je drugu izradio TSMC u 16 nm procesu. Naš testni primjerak koristi ovog potonjeg, a prema riječima Appleovih inženjera, razlika u performansama između njih praktički ne postoji ili je zanemariva. Budući da nemamo mogućnosti ovu stavku provjeriti, vjerovat ćemo Appleu na riječ.

Također, iPhone 6s dolazi s 2 GB RAM-a, što je dvostruko više u odnosu na lanjski model.

Kod povezivanja spomenimo podršku za LTE Cat 6, dakle podržane su brzine prijenosa podataka do 300 Mbps u downloadu. Tu je i tzv. VoLTE (Voice over LTE), koji kod naših operatera još uvijek nije podržan.

NFC je ograničen na Apple Play uslugu, a mnogi inače uobičajeni načini povezivanja, kao što je npr. USB on-the-go ili najbanalniji “mass storage” protokoli i dalje nisu podržani. Dakle, Apple ostaje vjeran svojim striktnim ograničenjima kad je povezivanje s drugim uređajima u pitanju.

Umjesto toga, Apple nudi AirDrop način razmjene sadržaja, ali samo s drugim Appleovim uređajima, što ponovo potvrđuje visoku razinu zatvorenosti eko-sustava. Primjer kako funkcionira AirDrop možete pogledati ovdje.

Vanjski zvučnik ispušta kvalitetan zvuk, mada bi mogao biti i malo glasniji. Pohvala ide za kvalitetu poziva, odnosno glasnoću zvučnika u slušalici, jer je sada na razini kakvu smo od ovako skupog uređaja i očekivali, pogotovo ako se prisjetimo lanjskog modela, koji je na ovom polju razočarao.

Ovdje možete pronaći još nekolicinu zanimljivih noviteta koje donosi iOS 9.

Softver, sučelje i 3D Touch

Već nekoliko godina vrijedi pravilo da prilikom izlaska novog iPhonea Apple lansira i novu verziju iOS-a. Ovoga puta imamo iOS 9, koji ne donosi veće izmjene u samom izgledu sučelja, ali zato imamo prilike uživati u mnogim novitetima koji se tiču funkcionalnosti.

Najveća novost svakako je 3D Touch, tehnologija upravljanja sadržajem na zaslonu pomoću posebnih senzora koji se nalaze ispod zaslona, a osjetljivi su na jačinu dodira. Ako na početnom zaslonu ikonicu dodirnete na uobičajen način, aktivirat će se aplikacija, a ako ju pritisnete malo jače, otvorit će se poseban plutajući izbornik koji će ponuditi brži pristup do određenih stavki koje se inače nalaze unutar aplikacije i to unutar izbornika.

Uzmimo za primjer Safari, kojeg kad pritisnete malo jače, plutajući izbornik pokazuje nekoliko stavki. Tako na brzinu možete aktivirati popis za čitanje, prikazati oznake ili otvoriti novu karticu. Kod kalendara je na ovaj način moguće na brzinu dodati novi događaj, a jednu od najkorisnijih primjena 3D Touch tehnologije nalazimo u aplikaciji kamere. Naime, kad jače pritisnete njenu ikonicu, otvaraju se četiri stavke: snimi selfie, snimi video, snimi usporeni video ili snimi (običnu) fotografiju. Na ovaj način se skraćuje vrijeme do realizacije ovih radnji, jer se izbjegava inače nezgodno skrolanje unutar aplikacije kamere.
Isto tako, kad jače pritisnete aplikaciju sata, pojavit će se izbornik koji nudi instantno umetanje alarma ili pokretanje štoperice.

Kod e-mail aplikacije su mogućnosti čak i veće, ali je pitanje koliko su sve primjenjive u praksi. One na samoj ikonici na početnom zaslonu nude pretraživanje, pisanje novog maila ili odabir ulaznog spremnika, no pitanje koliko će ova funkcija biti korištena. Naime, jačim pritiskom na određenu poruku otvara se plutajući prikaz početka sadržaja i mogućnost brzog odgovora, označavanja ili premještanja. Problem ovdje predstavlja činjenica što je samo početak maila vidljiv, pa se samo po sebi nameće pitanje čemu odgovarati na polovično pročitani mail. S druge strane, premještanje, označavanje ili proslijeđivanje ima kud i kamo više smisla.

Sve u svemu, 3D Touch je vrlo korisna funkcija s ogromnim potencijalom, a developeri ju tek trebaju implementirati u svoje aplikacije.

Treba reći i to da 3D Touch podržava izmjenu aplikacija “Force touch” gestama. Kad se nalazite unutar određene aplikacije, jačim pritiskom povučete prst slijeva na desno i doći ćete do prethodno korištene aplikacije. Ovo će u početku biti pomalo nezgodno, jer će trebati “uhvatiti ruku”, odnosno malo se priviknuti, a do tada pripazite da vam uređaj ne ispadne na pod.

Safari također sadrži benifite 3D Touch tehnologije. Jačim pritiskom na link, otvara se umanjeni pregled stranice i ispod njega izbornik koji omogućuje otvaranje u novom tabu (kartici), dodavanje na popis za čitanje ili kopiranje. Ovo otprilike odgovara funkciji desnog klika mišem na računalu.

Od ostalih novosti u sučelju spomenimo mogućnost korištenja Live Photo Wallpapera, koji u osnovi predstavljaju animacije. Poboljšano je i Spotlight pretraživanje koje je sada moguće aktivirati gestom prema dolje bilo gdje na početnim zaslonima, a rezultati pretraživanja nude instantnu mogućnost pozivanja pronađenog kontakta.

3D touch tehnologija je primijenjena i u galeriji aplikacija. Jačim pritiskom na malu sličicu pojavljuje se njena uvećana verzija, a naknadnim povlačenjem prema gore i mali izbornik koji omogućuje instantno kopiranje, dijeljenje, dodavanje u favorite ili brisanje.

Video player je, nažalost, ostao na razini od prije, dakle s mnogim ograničenjima. To znači da na uređaj i dalje možete prenijeti i prikazivati samo od Applea podržane video formate. Za sve ostalo trebat će posegnuti u App Store po neku od alternativnih aplikacija.

Sučelje radi tradicionalno fluidno i konzistentno, a zamjerku ponovo upućujemo na manjak mogućnosti personalizacije. Naime, iOS i dalje ne dozvoljava proizvoljno raspoređivanje ikonica po početnim zaslonima, niti omogućuje prikaz widgeta. Ograničenja poput ovog su na neki način Appleov zaštitni znak, a možda je samo pitanje vremena kad će promijeniti, odnosno prilagoditi politiku, isto kao što su lani popustili i proizveli uređaje većim zaslonima.

Kamera

Nakon nekoliko generacija 8 MP senzora, iPhone 6s napokon donosi više megapiksela. Iako megapikseli sami po sebi ne jamče nužno bolju fotografiju, 8 MP je u usporedbi kamerama na današnjim Androidima zapravo smiješno malo, budući da ovi već nekoliko godina nude 13, 16 pa i preko 20 megapiksela. U svakoj usporedbi kamera iPhone je redovito gubio u disciplini cropanja, odnosno 100% zumiranja fotografija, što bi zbog manjka pikesla u pravilu završavalo većim zamućenjima, posebice na novim velikim i visokorazlučivim zaslonima. 12 megapiksela, naravno, ne donosi revoluciju, ali će svakako poboljšati fotografije i u ovom segmentu, i koliko-toliko ih približiti onima koje nudi Android konkurencija.

Novost je i snimanje 4K videa, mogućnost koju Android uređaji imaju već nekoliko godina. Tada se ovo činilo kao nepotrebno nabrijavanje iz razloga što je bilo vrlo malo monitora koji su podržavali tu rezoluciju. Sada je situacija ipak nešto bolja, ali još uvijek daleko od idealne, što znači da će rijetki uživati u svim čarima 4K videa.

Sučelje kamere je isto kao na lanjskom modelu. Ponuđeni su načini snimanja koji se izmjenjuju povlačenjem prsta po zaslonu, a ponuđeno je normalno fotogafiranje, kvadrat (omjer 1:1), snimanje videa, te ubrzano i usporeno snimanje, a imamo i uobičajenu panoramu. Na lijevoj strani možete promijeniti kameru, uključiti samookidač, uključiti Live Photo funkciju, HDR i upravljati bljeskalicom. Na desnoj strani uz okidanje i uključivanje snimanja nalazi se prečica za galeriju, kao i odabir filtera. Prednja kamera nudi snimanje fotografija u 5 MP rezoluciji i snimanje 1080p videa.

Fokusiranje i okidanje odvija se vrlo brzo, što je bilo i za očekivati, no kada uključite bljeskalicu, vidljivo će se produljiti. Ukupna kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima je, očekivano, na vrlo visokom nivou, no u uvjetima lošijeg osvjetljenja ne može se izravno mjeriti sa Samsungom Galaxy S6 i LG-om G4, koji imaju veći otvor blende. Ipak, kako ne bismo pričali napamet, nakon ove recenzije slijedi izravna usporedba kamere s onom na Noteu 5, koji predstavlja Samsungovu perjanicu. Bilo kako bilo, s ovom kamerom ne možete puno pogriješiti jer će osigurati fotografije i video vrlo visoke kvalitete.

Live Photo snima video u trajanju od tri sekunde i pridružuje ga fotografiji, otprilike kao HTC Zoe i još nekolicina sličnih rješenja koje smo upoznali zadnjih par godina. No ipak, HTC Zoe nije zaživio u smislu postizanja šire popularnosti, a hoće li Live Photo vidjet ćemo. Naime, u Appleu kažu da će Live Photo sljedeće godine biti podržan od strane Facebooka, što dovoljno govori samo za sebe, a sličnu podršku možemo očekivati i za Instagram. Ukoliko se ove najave ostvare, Live Photo bi mogao pokrenuti novi trend na društvenim mrežama.

Kao što je već rečeno, iPhoneom 6s možete snimati i 4K video, no već u startu me razljutio način na koji se ova funkcija uključuje. Naime, kod drugih uređaja rezoluciju snimanja videa moguće je odabrati unutar aplikacije kamere, a najčešće u dijelu gdje se izabiru i druge rezolucije. E sad, kod iPhonea to nije moguće. Ukoliko želite snimati 4K video, morat ćete otići u opće postavke, pronaći stavku “Foto i Kamera” te tu odabrati rezoluciju snimanja, zajedno s rezolucijama i brzinama usporenog videa. Nakon toga ponovo je potrebno otići u aplikaciju kamere i snimiti svoj video. Naravno, ako želite vratiti na 1080p, izvolite ponovo u opće postavke i kopati po izborniku.

Do sada nisam uspio pronaći suvisli razlog za ovakvo kompliciranje, ali vjerujem da Apple zasigurno ima nekakvo objašnjenje insprirano likovima iz Alan Forda, jednako uvjerljivo kao i legendarna “you’re holding it wrong” rečenica.

Bilo kako bilo, video snimljen ovom kamerom je odličan, i to u bilo kojoj rezoluciji, a kao nedostatak treba navesti činjenicu da još uvijek snima mono zvuk. Detalja ima više nego dovoljno, boje su realne, a oštrina i kontrast su optimalni. Nedostaje optička stabilizacija (dostupna samo u Plus modelu), koju bi jedan ovakav, posebice ovako skup uređaj ipak trebao imati, ali će elektronska, odnosno softverska stabilizacija učiniti dovoljno za kvalitetan video.

Primjeri fotografija

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa

1080p video

Usporeni video

4K video

Noćni video

Baterija

Kad god proizvođači u smartfon ugrade neku novu tehnologiju, danak u pravilu plati baterija. Uz to što je uređaj deblji i teži od prethodnika, 3D Touch je uzrokovao i realno smanjenje kapaciteta baterije. Dakle, ionako slabašna baterija je dodatno oslabljena jer je kapacitet s 1810 smanjen na 1715 mAh.

Ipak, veću razliku u svakodnevnom korištenju u odnosu na iPhone 6 nisam primijetio, što znači da bi baterija u pravilu izdržala od ujutro do navečer i to uz umjereno korištenje. Kad bih se malo opustio surfajući ili dopisivajući se putem chat servisa ili e-maila, za punjačem bih posegnuo već u popodnevnim satima.

Dakle, imamo uobičajenu situaciju kad je autonomija u pitanju. Računajte na klasičan ciklus punjenja po noći i korištenja po danu, a ako ste veći potrošač, svakako sa sobom nosite punjač ili powerbank. Isto tako imajte na umu da potrošnja može varirati i o aplikacijama koje koristite.

Tako je recimo 15 minuta navigacije (Google maps) potrošilo 7% baterije, a jedan sat YouTube streaminga preko Wi-Fi-a oko 15%. Ovo također može varirati ovisno o rezoluciji videa, svjetlini zaslona, jačini signala i mnogim drugim faktorima.

Na kraju ovog dijela recimo i to da Apple još uvijek ne razmišlja o brzom punjenju, jer i najnoviji iPhone dolazi bez ove funkcionalnosti, što je u današnje vrijeme teško oprostivo, pogotovo za ovako skup uređaj koji želi biti najbolji na svijetu u svakom pogledu.

Zaključak

Kupiti iPhone 6s ili ne? Ako ste fan Appleovih proizvoda, novi iPhone je stvarčica koju si definitivno morate priuštiti. Iako se fizički ne razlikuje od prethodnika, tu je 3D Touch, 12 MP kamera i procesor koji (barem na papiru) postiže jače performanse. S druge strane, ako ste fan ili korisnik koji ne mora nužno posjedovati najnoviji iPhone i malo više pazite na financije, nadogradnja na novi iPhone vam vjerojatno nije potrebna.

Objektivno gledajući, 3D Touch je zanimljiva i korisna tehnologija koja se trenutno nalazi u povojima i njenu širu primjenu možemo očekivati sljedeće godine, kad ju bude podržavao širi spektar aplikacija. Bilo kako bilo, 3D Touch će biti koristan na aplikacijama koje dolaze sa samim uređajem, što će za početak biti dovoljno, budući da upravo te aplikacije i funkcije najčešće koristimo.

Ono što ćete također zavoljeti već na prvi dodir je novi Touch ID, koji je neusporedivo brži i još precizniji od prošle generacije.

Kamera od 12 megapiksela je osjetan napredak u odnosu na pretodnika, ali ne i presudan ako želite novi model. Razliku ćete primijetiti jedino pri cropanju fotografija ili ako baš morate snimati 4K video, čije je snimanje, rekli smo, nepotrebno zakomplicirano.

Napredak u hardveru u ovom trenutku ne treba promatrati kroz prizmu performansi jer razlika na prvi pogled neće biti vidljiva, ali treba imati na umu da će i ovaj model jednom ostariti i da će njegovih 2 GB RAM-a i A9 procesor biti od presudne važnosti kad stigne nadogradnja na neku novu verziju iOS-a. Dakle ako uređaj kupujete na dulji period, tj. ako ga nećete brzo prodavati, ovo ulaganje se svakako isplati.

Uređaj se nalazi u prodaji u ponudi Vipneta i to po cijenama od 1099 do 5300 kuna, ovisno o tarifi i tarfifnoj opciji koju izaberete.

iPhone 6s video recenzija

 
      
 • Mr. Mot

  Dajem ruku u vatru da će svi Androdi na proljeće šibnut 3D Touch. Šalu na stranu, ali čini se kao logičan korak naprijed u evoluciji mobitela.

 • fabricio1

  Mala poboljšanja naspram Iphone 6.
  – Ova fora s 3D Touch mi je bezveze., čak je bolja ona fora šta je ekipa napravila za Iphone 6., da kada hočeš otvorit taj mali izbornik pored aplikacije da samo klizneš lagano prstom po aplikaciji prema gore i otvori se taj izbornik. Meni osobno odlično i brže od ovog 3D Toucha.
  Več sam pisao da je 3D touch ista fora ka na mišu desni gumb…ništa revolucionarno…ali već vidim da će konkurencija tu bedastoču pokupit.
  – čitajuči različite recenzije razlike između 8mpix i 12mpix nema. To je toliko sitna razlika da sam korisnik neće primjetit razliku. Sve te slike na kraju završe na različitim društvenim mrežama gdje kvaliteta baš i nije toliko vidljiva
  – HD ekran u današnje vrijeme gdje je QHD normalan nema smisla
  – baterija – a ok…jedan dan će izdržat kao i svi ostali mobiteli.
  – 16 GB – u današnje vrijeme malo…

  Da S6 zamjenim s Iphone 6S – trebao bi imat bolju kameru, bateriju, bolji ekran što nema tako da…

  Čekam ovu Lumiu 950XL – vjerujem da će biti zanimljiv mobitel.

 • Oldschool

  Uglavnom dosadan uređaj kao i svi ostali iPhonei. Ograničen uređaj se upotpunjuje sa ograničenim korisnicima tako da čine jednu potpunu cjelinu.

 • JFK

  Ovo što nema brzo punjenje je po meni najveća mana

 • robee

  Pod nedostatke bih svakako stavio i mono zvuk kod snimanja video materijala. 4K i mono bas i nije spojivo u 2015-oj.

 • krcko

  Puno previše novaca za realno jedan OK mobitel.. barem moje mišljenje..

 • Matt

  Znam da IOS radi drukčije od androida ali nemojte bacat pare na iphone 6s jer ne zaslužuje tu cifru….bilo bi isplativo u americi ali ovdje na balkano neee….I zašto pišete opet da ne podržava mem kartice- na to navikli jos od prvog modela,i da baterija je užasna,jako,jako loša

 • mustrashh

  – 3D touch je milina za koristiti. Ako ti je isto kao povlacenje prsta, ocito 3D touch nisi ni vidio, kamo li tek probao. Jedva cekam googleovu implementaciju istoga. Ali bas googleovu, jer samsung, xiaomi, lg i sl. ce svaki napraviti bezvezariju od toga. Obicno to naprave, iako se nadam da nece i ovog puta.
  – HD ekran na 4,7 je i vise nego dovoljan. Ti bi QHD na 4,7 gdje razliku golim okom nitko ne moze primjetiti, a baterija ce dodatno patiti kao i perfomanse? Lol ?
  – 16GB je smijurija sama po sebi, mislim da to ne treba ni komentirati, tu ce se valjda i ovi najzagrizeniji fanbojsi sloziti.
  – Osobno ne bih uzeo ni 6S, ali ni S6. 100 ljudi, 100 cudi. No cudno da se bunis na bateriju, jer S6 valjda od svih flagshipovima ima uvjerljivo najlosiju ^^

 • Luka

  Ipak najbolji senzor otiska prsta ima ovaj novi Huawei Nexus 6, super brz i bez greške radi

 • Ivan

  2015 a od smart dialer-a na jabuci ništa. Glavno da imamo 3D Touch koji je “revolucionaran”.

 • Ivan

  Samo da ima brzo punjenje..mislim da za tu klasu mobitela to nije smjelo izostat.

 • Piksi

  Svi ti proizvođači smartphonea se đibere i šišaju ljude ko ovce. Sramota je da pred kraj 2015 godine se još stavljaju memorije od 16 ili 32gb. Jednostavno bi uz sve te novitete i poboljšanja kamera neki minimalni standard trebao biti 64gb.

 • bubimir13

  Mislim da je u redu da se Mono snimanje zvuka navede pod nedostatak, jer objektivno, u situaciji kad SVI konkurenti (uvjetno rečeno, jer Apple nema konkurencije u iOS svijetu) imaju stereo i uvjerljivo bolji zvuk u videu. Tak da se slažem s kolegom robee-om, da je to nespojivo sa 2015. Krešo?

 • Prihvaćam. Dodato.

 • Magic in the summer

  Kao Androidaš ti mogu napisati da zvučiš poput pokvarene ploče. Da mogu, naplatio bih Googleu i Sonyju stotine sati koje sam proveo kopajući po svojim mobitelima s Androidom s isključivo jednim ciljem: da rade normalno. Ili ako želiš, da budu dosadni.

 • Krcko

  Malo offtopic, kada se moze ocekivati usporedba kamere s note-om 5, kao i recenzija note-a 5?

 • Usporedba bi trebala biti gotova sutra do kraja dana, a recenzija Notea 5 do kraja tjedna, nadam se.

 • sidechainer

  Postaje već neshvatljivo da Apple i dalje uporno gura mono zvuk u 2015. godini, a oni su bili jedni od sinonima digitalizacije glazbe (iTunes), tako da mi ta njihova filozofija nije jasna. iPhone kao iPhone – tko razumije filozofiju Apple zna što ovaj uređaj ima za pokazati, koje su mu najveće prednosti, a koje najveće mane. S obzirom na silnu dobit koju imaju, a koliko ulažu u R&D – jasno je da imaju daleko najveću maržu, ali dok sve to funkcionira kod laika i takve populacije za očekivati je da će razvoj iPhonea ići laganim, ali sigurnim koracima naprijed. Dogodine će vrlo vjerojatno, uz novi dizajn, najveći boom biti OLED display i multiwindow, za 2 godine quick charge, za 3 godine wireless charging i tako dalje i tako dalje. 🙂

 • Maaa

  Pod nedostatak bi također stavio neizmjenjiva baterija

 • mustrashh

  Tom logikom bih takodjer pod plus stavio same slusalice i zvuk istih, a kod (vecine) konkurencije bih to stavio pod ogroman minus ^^

 • bubimir13

  Tom logikom si upravo rekao subjektivan dojam a ne čisti fakt, dok je izostanak stereo zvuka zapravo sitnica koja tangira živac i stvarni nedostatak više nego subjektivni dojam. Ja ili ti možemo čuti na drugačijim frekvencijama jedan od drugoga, ali stereo je stereo a mono je mono. Ima razlike u logici, zar ne?

 • Luciano

  Ne znam o kojem Sonyu pričaš, ali evo već treću godinu zlorabim Xperia Z Ultra. To je ujedno i prvi Android koji je ušao u moju kuću da nije rootan. Uređaj je jednostavno savršen, do sada 4 updatea i nikad nisam primjetio lag iako je nakrcan da oko 200 aplikacija. Jedina uvjetno rečeno preinaka je Nova launcher… Ono, uređaj dosadan do boli 😉 Predbilježio sam se na Xperia Z5 Premium davno zbog kamere, ali Sony zadnjih godina da Z serijom praši.

  Back2topic: rezolucija ekrana je po meni premala u današnje vrijeme. Mogli su prodavati priču o retina rezoluciji prije 5 godina, ali bar full HD ne bi koštao ništa. Mono zvuk? Sorry Apple, trebate ćete se više potruditi ako želite moje novce :-/

 • mustrashh

  Nedostatak sterea je minus, slazem se. Kao da je to fakt. Ono gore u vezi slusalica i zvuka iz istih nije subjektivan fakt, jer subjektivan fakt ne postoji. Zvuk iz slusalica i kvaliteta istih o kojoj sam pisao je takodjer fakt. I to dio smartphonea opcenito kojeg velik broj ljudi koristi, ukljucujuci i mene. Tako da ne vidim gdje sam tocno tu pogrijesio?

 • Oldschool

  da bih zvučao poput pokvarene ploče morao bih prvo ponoviti nešto što sam već rekao zar ne? druga stvar, moj Note 3 je meni predosadan telefon. brz, niti jednog štekanja, animacije smanjene na 0.5, rootan, custom theme svega, nova launcher, custom rom, titanium backup, 32 GB SD kartica, 3 GB rama, USB OTG i da dalje na nabrajam… i da, dosadio mi je jer je savršen. zamisli kako je dosadan iphone nema ama baš NIŠTA od ovoga…

 • wrigduo

  Evo sta on ima bolje od xperie z3..?eto taj force touch,toliko ga razvikali na kraju nista revolucionarno. Po meni ga sony šije u najmanje tri stavke. Npr.baterija,koja meni bez probl.izdrzi dan ipo, vodootpornost,pogotovo ljeti kad sam na moru, i evo microsd kartica…

 • wrigduo

  U frenda z1 siba ko luda, anro 5.1. U mene z3 isto…baterija cudo. Nezz kako moze blatit sony na osnovi jednog uredjaja….:/

 • Medo

  3D touch postoji na androidu. Ima ga huawei i zove se force touch. Po meni taj 3D touch ništa posebno. Samo će bit još skuplji novi ekran ako ga razbijete

 • Marko B.

  Sa velikom dozom strpljenja sam pročitao članak, ali kad sam pročitao članak rekao sam sebi rađe ne. Da se razumijemo još bi mu čak i oprostio monotono sučelje koje trpaju iz godine u godinu i njihov “remetinečki” odnos prema aplikacijama koje se ne miču prema želji, al jel teško stavit lakši odabir rezolucije videa na kameri ili mass storage :/. S obzirom za to dajem rađe relativno sličan novac za android. Da ne bi ispalo da ga samo “pljujem”, pohavle za 3d touch 🙂

 • zag0

  Sve osim zadnje 3 stvari koje si nabrojao ni jedan normalan korisnik ne želi raditi. Ti si vjerojatno jedan od onih koji ima “Windows (ubaci broj) – Pirated Edition” bootscreen jer ti tako komp izgleda opakije. I jer možeš.

 • hua

  I onda ce za te 2-3 godine se pojaviti stovatelji Apple kulta i reci kako je tek sad quick charge quick charge i da do sad to nije radilo kako spada. Jer to im je jedini argument kad Apple u necemu kaska.

 • Oldschool

  Kao što rekoh, ograničeni telefon za ograničene korisnike.

 • Oldschool

  Mislim ono, snimanje 4K videa, 16 GB i neproširiva memorija. Pa to ne stane nikako u istu rečenicu.

 • krcko

  hvala na odgovoru. Najviše od svega me zanimaju informacije o dostupnosti Note-a 5 na EU tržištu koje možda imaš pa zato s nestrpljenjem očekujem recenziju i tu tematiku koje ćeš se vjerojatno dotaknuti..

 • Pa bas i nije dostupan. Do sad sam ga vidio samo na Mobicityju, ali ti ne bih preporucio kupoviju kod njih. Vidjet cemo prodaje li ga jos netko.

 • kljaka

  odličan mobitel, ali cijena prevelika… jebate za te novce kupim laptop sa i7 procesorom, geforce karticom i 10GB RAM-a.

 • tomo100brt

  Mala, ali važna poboljšanja. Meni je najvažnije da su riješili zajeb sa aluminijem i stavili novi aluminij 7000 serije. To mi je najvažnije jer su mi se dva iPhone 6 malo savila na području tipki.
  Imam XPERIA Z5, ali uzeo bi i iPhone 6S da nije ovoliko skup jer se premišljam između njega i XPERIA Z5 Compact. Jedini minus iPhoneu je visoka cijena i to ga ubija u hrvatskoj. Pretplate su još uvijek visoke ako mislite uzeti iPhone, slobodni uređaj je preskup, čak i preko njuškala. Vrhunski uređaj, ali preskup.

 • fabricio1

  Radite od 3D toucha znanstvenu fantastiku. Milina koristit – hahahahahahha.
  Usporedi kvalitetu videa na HD i QHD pa se javi. Razlika je više nego očita.
  S6 ima čisto solidnu bateriju.,a to da je najgora pričaju oni koji ga nemaju.

 • slash

  od postanka androida bio sam android fan DIE HARD no u zadnje 2 godine nešto se gadno promijenilo sve nešto šteka zapinje smrzava se promijenio sam oko 40 uređaja u 5 godina android što je noviji lošije radi probao sam iphone 6 plus iznenadila me njegova fluidnost išto sve postiže sa manje RAMA i maje jezgrenim procesorom baterija famozna sama stabilnost programapuno bolja od androida koji svi redom žderu sruju ni krško im nebi pomoglo da izdrže pun dan a oSONYU nebi trošio riječi da im ide nebi razmišljali o prodaji mobilne proizvodje eto toliko

 • Magic in the summer

  Meni niti jedan Android nije radio kako treba. Svaki je trebao softversku preinaku / doradu / nadogradnju, a nakon nje je radio sporije ili imao neki izraženiji problem. I ne, nije to samo bio slučaj na mojim primjercima tih modela.

  A što će ti full HD na mobitelu?

 • Magic in the summer

  Nije to samo jedan uređaj. Za više detalja pogledaj službeni Sonyjev forum.

 • slash05

  e pa sad mala kritika piscu recenzije zbog neobavještenosti pa prošarajte malo taj Internet zaboga miloga kad pišete recenziju a ne napamet kao prvo ako baš umirete za bezičnim punjenjem postoji nadogradnja za iphone za bežično punjenje koje košta oko30 dolara pa kome treba neka kupi isto tako i proširiva memorija odavno od SAN DISKA IXPEND ali radi se samodo 64gb no koša preko 100 dolara pa bolje u startu kupiti memorijski jači uređaj

 • Nisam govorio o bežičnom, nego o brzom punjenju. Pročitajte malo tekst prije nego komentirate napamet, za boga miloga 😉

  Također, nisam govorio o proširivoj memoriji, nego o nedostatku utora za memorijske kartice, što je sasvim druga kategorija.

 • Oldschool

  Hahaha ja jes vidio ovoga što je načitan 😀

 • bubimir13

  Ima Sony. Ne šteka mi. Ne zapinje. Redovno nadograđuju uređaje. I ne razmišljaju o prodaji mobilne divizije. Štoviše, ulažu u novi proizvodni pogon, kupuju Toshibinu diviziju CMOS senzora itd. 3 generacije Sony uređaja i dosad su mi bili fantastični u radu.

 • Raky_b

  Ali ti to ne stane u dzep 🙂
  Jbg, morat ces dodati i jos 500kn za osnovnu Nokiju, da mozes zvati.

 • robee

  Kvaliteta slusalica je tolika da su ok za poziv u automobilu. Sto se tice glazbe nisu nista bolje od onih po 10kn 🙂

 • robee

  Nije ti potrebno brzo punjenje baterije kapaciteta 1700mah. Napuni se ona za sat i nesto sitno.

 • mustrashh

  Video ne gledam na 4,7/5/5,5 ekranu. A QHD TV takodjer nemam, iako imam na kompu 5k pa ajde tu se moze iskoristiti. S6 nema solidnu bateriju, vec ima uzasnu. I da, koristio sam ga. Najjaci argument je taj da ako nekome nesto na XY uredjaju ne valja, taj ocito uredjaj nije ni koristio. 3D touch isprobaj pa cemo komentirati, ovako je bezveze. Ali valjda ce dogodine isti biti ok kad ga S7 dobije?

 • mustrashh

  Kvaliteta naravno nije u rangu onih od 1000+ kuna. To nitko nije ni rekao. Ali je definitivno bolja nego na mom OPT ili pak G3 kojeg sam prije posjedovao. Razlika je u tome sto iste slusalice na razlicitim mobitelima ne daju iste rezultate, a meni nedostaje kvaliteta zvuka koju dobijem iz iPhonea (da, imao sam iP4s pa iP5s).

 • robee

  Usporedba nije ni potrebna. Apple i 12mpix su ove godine zakazali. Fotke su dobre no konkurencija je otisla daleko naprijed, pa Note 5 kao i S6 imaju osjetno bolje fotografije. iPhone ima dobru postobradu nakon fotkanja sto ih donekle izvlaci.

 • mustrashh

  Wireless charging ne postoji, jer cim ti moras postolje imati koje naravno zahtjeva uticnicu, to bas i nije wireless. QC su trebali staviti, definitivno 🙂

 • robee

  Ok, ako tebi odogvaraju za slusanje glazbe, slobodno.

 • mustrashh

  Kreso, pogledaj linusovu recenziju. Mogao si se malo vise dotaknuti graficke + posebice storagea, koji je jedno 4x brzi od konkurencije i najvise zahvale istome ide na toj fluidnosti rada samog iOS-a na iP6s.

 • KostaKurta

  Ljudi nikako da shvate kako je iphone namjenjen visoj srednjoj klasi kako zvog visoke cijene, tako i zbog jednostavnosti uporabe a isto tako i fluidnosti operativnog sistema. Nema se sta vise tu dodati. Da ima dosta alternativnih telefona koji nude isto za manju cijenu, to isto stoji. Svaka rasprava o ovome vodi ka trolanju…

 • Magic in the summer

  Ako nisi jedini, onda vas je više ponovilo jedno te isto. A sve ostalo što si sada napisao je samo dokaz da ti mobitel bio hobi, a ne potreba. Sad kad si izguštao sve što si mogao – mobitel je odjednom dosadan. A to nije ono na što sam ja mislio.

 • zeljko

  A sta ces zaostala tehnologija

 • xyz

  hahaaha bas si strucnjak, kako ja na svom iphone 6+ imam vecinu toga, iphone+jailbreak i svi androidi mu se mogu sagnut

 • xyz

  isto kako ces se ti javiti sljedece godine i hvaliti 3d touch kad to dobiju androidi…..

 • hua

  Iskreno za svaku glupost cu reci da je glupost ako je ista stvar neupotrebljiva u svojem punom obliku i ako ne ubrazava i poboljsava rad. Imam npr. S6 i na tom uredaju ima itekako dovoljno glupih stvari koje nikad nisam ni necu koristiti. Isticem svaku nepotrebnu stvar svakog proizvodaca jer nemam nista od toga da ne isticem.

 • hua

  A cuj, nista onda jos u danasnje vrijeme nije potpuno bezicno :). Nista ne ide bez adaptera neke vrste i bez uticnice. A prijenos elektricne energije bezicno neces gledati ubrzo 😉

 • hua

  U siroj upotrebi mislim naravno. Jer patenti odavno postoje.

 • KL51

  Imam pitanje u vezi memorije kod iphonea. Koliko je 16 GB malo ili dovoljno? Ne snimam 4k videa, ali često nešto slikam, i Kindle knjige su mi važne, pa me zanima je li 16 GB dovoljno, ili se isplati više 64GB verzija.
  Hvala na odgovoru

 • Sve ovisi koliko ćeš sadržaja stavljati. 64 GB je u svakom slučaju bolja opcija. Ako ćeš to što slikaš svakodnevno prebacivati na računalo, tada ti je 16 GB možda i dosta.

 • KL51

  Hvala!

 • Mile2011

  iKrš za ovce

 • Alex

  Nem si ti priustit iPhon 6s pa ga balis pa ni z5 nem prismrdit iPone eeeeeee

 • Alex

  Svi ostali mobiteli su mobiteli a iPhone je iPhone i to je kraj price.

 • miyesz

  Za 14min napunio se 44 posto na 2a externom punjacu brzo punjenje nije potrebno za ios,on je brz sam po sebi

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]