Top teme Apple

Je li iOS sigurniji od Androida? Sve što trebate znati o sigurnosti vašeg iPhonea

Jednostavan odgovor na pitanje iz naslova bio bi – je. Međutim, malo je stvari u životu tako jednostavno, stoga u ovom tekstu donosimo najvažnije informacije o sigurnosti korištenja iPhonea i u kojoj je mjeri sigurniji od Androida.

Instaliranje aplikacija i mogući problemi zbog EU regulative

Prva i najvažnija prednost po pitanju sigurnosti u odnosu na Android svakako je zatvorenost eko-sustava. Apple ima izravnu kontrolu nad svim aplikacijama koje instalirate na svoj uređaj, a po strogim kriterijima njihove provjere, kvalitete i sigurnosti, teško mu je naći premca. Ova stavka doduše sada nailazi na moguće izazove zbog najnovije EU regulative, stoga ćete morati dodatno pripaziti odakle preuzimate aplikacije.

Povezano: Apple objavio koliko dugo ćete moći uživati u blagodatima sideloadinga izvan granica EU

Trgovine trećih strana će na iPhoneima u EU koristiti metodu sideloadinga kako bi instalirale aplikacije, no Apple je već najavio da će i njima postaviti ograničenja. Koliko će u tome uspjeti, za sada ostaje nepoznanica. U svakom slučaju, otvaranje vrata svima koji žele prodavati ili besplatno dati aplikacije, za sobom povlači i određene rizike.

iPhone ima višu razinu zaštite osobnih podataka

Još jedna prednost iPhonea je i iznimno visoka razina zaštite osobnih podataka. Vidjeli smo da su čak američki FBI i britanska vlada pokušali prisiliti Apple da im omogući backdoor za praćenje korisnika, no on se za sada uspio oduprijeti takvim zahtjevima. Koliko će dugo prkositi sve većim pritiscima za omogućavanje praćenja korisnika od strane vlasti, isto tako ne možemo predvidjeti. Ukoliko američke vlasti, recimo, u nekom trenutku proglase još jednu „prijetnju nacionalnoj sigurnosti“, nije isključeno da će i Apple morati otvoriti svoje karte, a tako i vaše. Uostalom, paralelu ovdje možemo povući s već spomenutom EU regulativom o omogućavanju konkurenciji da neovisno o Appleu prodaje aplikacije, što će za posljedicu neminovno imati smanjenje sigurnosne razine eko-sustava.

Virusi, malware i ostale opasnosti

Virusi, crvi i ostala živina, objektivno gledajući, mogu se infiltrirati u svaki elektronički uređaj. Međutim, danas pod ovim pojmom uglavnom se podrazumijeva ranjivost Windows PC-a, a u dobroj mjeri i Android uređaja. Teško ćete naći Mac računalo zaraženo virusom, a sukladno tome i iPhone. Ipak, virusi nisu jedina prijetnja za vaš iPhone, jer mnogo toga ovisi i o vašim aktivnostima. Primjerice, ako se jedan od onih koji i u ovom desetljeću vrše Jailbreak, možete se u staru pozdraviti sa svim blagodatima sigurnosti. S druge strane, Apple je u međuvremenu učinio velike napore kako bi Jailbreak što više zakomplicirao, stoga je ovakvih slučajeva sve manje.

Ono čemu ste kao korisnik izloženi su moguće poruke u pop-up prozorima na Internet pregledniku, poput ove iznad. Iako ona sugerira da je vaš iPhone zaražen virusom, očito je da se radi o prevari. Naime, ako vam ovakva poruka iskoči, prilično je izvjesno da ste posjetili neku scam web stranicu, koja vas želi namamiti da kliknete na link koji će vas potom odvesti na drugu stranicu, koja bi mogla biti u stanju prikupiti vaše osobne podatke. Ne mora se nužno raditi o krađi brojeva kreditnih kartica, iako ni to nije isključeno.

Povezano: Kako doznati špijunira li vas netko putem mobitela? Ovo su najčešći znakovi upozorenja

Veća je vjerojatnost da takve stranice vaše podatke prikupljaju u svrhu prodaje trećim stranama koje će vas kasnije zatrpavati oglasima, bilo kroz sam web preglednik, bilo preko e-maila ili tekstualnih poruka. U ovakvom slučaju čak nije pametno pritisnuti ni tipku „zatvori“ ili onaj mali „x“ u kutu, jer oni često ne zatvaraju pop-up prozor, već se ispod njih krije skrivena poveznica na scam stranicu. Najbolje rješenje u ovom slučaju je otvaranje novog taba u web pregledniku i zatvaranjem onog u kojem vam je prozorčić iskočio.

Opasnost se skriva i u e-mail porukama

Još jedna stvar na koju trebate paziti su phishing e-mailovi. Ukoliko dobijete sumnjivu poruku u kojoj vama netko potpuno nepoznat traži da kliknete na ponuđeni link, dobro razmislite hoćete li to učiniti. Ovakve situacije su česte na svim uređajima pa tako ni iPhone nije pošteđen. Klikom na link možete se dovesti u situaciju da se nesvjesno pretplatite na neki spam račun koji će vas kasnije bombardirati reklamama, a u najgorem slučaju, od vas može tražiti i novac. Bitno je napomenuti da se ovdje ne mora nužno raditi o velikim iznosima.

Povezano: Zašto se Android mobitel usporio? Ovo je 6 grešaka koje najčešće činite

Moguće je da vam takva „trgovina“ ponudi jednokratnu uslugu ili proda proizvod za par eura, ali se vrlo lako može dogoditi da prilikom kupnje nesvjesno pristanete na neku vrstu „pretplate“. Iz toga slijedi da će vam taj servis svakog mjeseca s računa skidati određenu svotu novca, a postupak odjavljivanja usluge često zna biti kompliciran ili čak nepostojeći. Ovdje se može raditi o legalnom ili ilegalom poslu, no dok banka i policija utvrde sve okolnosti, vi tijekom vremena možete ostati bez pozamašne svote. S obzirom da se radi o relativno malim iznosima (par eura mjesečno), taj manjak na svom računu možda nećete odmah ni primijetiti.

Dakle, kad su ovakve internet prevare u pitanju, iPhone nije niša sigurniji od Androida, kao ni od bilo kojeg drugog uređaja.

WiFi mreže i presretanje prometa

Isto vrijedi i za javne WiFi mreže. Ako se putem vašeg iPhonea spojite na WiFi nekog kafića, postoji mogućnost da se vaš promet presretne. Naime, napadač može na svom uređaju kreirati hotspot istog ili sličnog naziva kao onaj kojeg koristi ugostiteljski objekt, aerodrom ili kulturna ustanova, a vi ako ste u žurbi, nećete provjeravati, već ćete se jednostavno spojiti na mrežu sa slobodnim ulazom. Ukoliko ste takve sreće da se napadač okomi na vas, realno može presresti sav vaš promet s iPhonea prema „routeru“ i dođi do njemu dragocjenih podataka. U ovakvim slučajevima, dakle kad se spajate na javne WiFi mreže kojima ne vjerujete, mudro bi bilo koristiti VPN, koji zahvaljujući višeslojnom kriptiranju podataka znatno smanjuje mogućnost praćenja i presretanja prometa. Čak i od strane operatera.

Apple uglavnom brže reagira na sigurnosne propuste

Što se tiče sigurnosnih zakrpa, Apple je u pravilu dosta ažurniji s reakcijama u odnosu na Android tabor. Kad se pojavi neka sigurnosna rupa, nadogradnje stižu iznimno brzo, dok proizvođači Androida takav tempo ne mogu pratiti, iz jednostavnog razloga što nemaju apsolutnu kontrolu nad eko-sustavom, budući da na putu imaju i Google.

Zaključak

Iz svega navedenog vidjeli smo da je iPhone u pravilu na osjetno višem nivou kad je sigurnost u pitanju, ali to ne znači da je apsolutno siguran. Isto tako ni za Android ne možemo reći da je generalno nesiguran, jer će mnogo toga ovisiti o ponašanju i navikama samog korisnika. I u jednom i drugom slučaju savjetujemo da pazite što instalirate, koje dozvole kojim aplikacijama dajete, na koje linkove u porukama klikate, a kad u EU zažive alternativne trgovine iOS aplikacijama, otvorite četvore oči.

Advertisement