Kako rootati Android mobitel?

S obzirom da smo u prošlom tekstu o overclocku Android mobitela spomenuli da je prvi korak u tom procesu upravo rootanje samog uređaja, ovaj tjedan smo se odlučili opisati ovaj postupak.

Objašnjenje osnovnih pojmova koji se vežu uz root već smo ranije pisali, ali svejedno ćemo ponoviti nekoliko bitnih informacija. Dakle, rootanje Android uređaja omogućuje pristup svim sistemskim datotekama kojima inače ne možete pristupati. Promjenom ovih datoteka moguće je promijeniti neke funkcionalnosti uređaja – kao što je na primjer način baratanja RAM memorijom, overclockati procesor ili instalirati potpuno novi operacijski sustav.

U ovom tekstu ćemo pokušati objasniti proces rootanja Android uređaja programom SuperOneClick. Ovaj program omogućuje rootanje velikog broja uređaja koji su trenutno dostupni na tržištu. Ipak, treba napomenuti da se ne na ovaj način ne mogu rootati apsolutno svi mobiteli pa je za određene modele potrebno potražiti specifične instrukcije na Internetu. Dobar početak za to je svakako mob.hr forum gdje je uvijek moguće dobiti pomoć od drugih korisnika mobitela.

Upozorenje: radnje koje su opisane u ovom vodiču izvodite na vlastitu odgovornost, a Mob.hr tim se u startu odriče odgovornosti za bilo kakvu štetu koju upotrebom ovog teksta eventualno nanesete uređaju. Trebate biti svjesni činjenice da rootanjem gubite garanciju, no uređaj se može i un-rootati, tj. vratiti ga u prvobitno stanje, što je opisano na kraju teksta.

1)     Downloadanje SuperOneClicka

Prvo je potrebno skinuti program za rootanje. On se nalazi na adresi:

http://shortfuse.org/?page_id=2

2)     Otpakiranje 

Nakon što je skidanje arhive završeno, potrebno ju je otpakirati na računalo.

3)     Prilagodba mobitela

Prije spajanja mobitela i računala USB kabelom, potrebno je otići u postavke Android uređaja i odabrati “Aplikacije“, odnosno “Application” u slučaju da vam je uređaj na engleskom jeziku.

U ovom meniju na Sonyevim uređajima odaberite “Mogućnosti za razvojne programere“, na Samsungovim “Za razvojne programere“, odnosno “Development” na engleskom. Moguće je da je na nekim drugim uređajima ova stavka drukčije prevedena. Kada ste u ovom podmeniju zakvačite opciju “USB ispravljenje pogrešaka“, odnosno “USB debugging“.

Evo kako ovi koraci izgledaju na Androidu 2.3…

2

…te na ICS-u i novijim verzijama:

4)  Spojite mobitel s računalom / pokretanje aplikacije

Nakon što ste spojili uređaj s računalom nemojte odabrati opciju povezivanja sa SD karticom (masovna pohrana). Sada je potrebno pokrenuti samu aplikaciju dvostrukim klikom na “SuperOneClick” ikonu u mapu u kojoj ste otpakirali skinuti sadržaj.

5)  Pokretanje roota

Dovoljno je kliknuti na prvi gumb u aplikaciji – “Root”. U slučaju da nemate instalirane drivere za vaš mobitel na računalu, iskočit će ova poruka:

Dovoljno je odabrati “Yes” nakon čega je potrebno odspojiti i ponovno spojiti uređaj te opet kliknuti na gumb “Root”. U slučaju da se nakon ponovnog pokretanja OneClickRoota ova poruka opet prikaže – kliknite na “No”.

6)  Proces roota

Nakon početka rootanja, SuperOneClick će početi ispisivati razne statusne poruke, a nakon otprilike 30ak sekundi i sam proces rootanja će biti završen – kada će na ekranu i biti prikazano:

7) Testiranje / završetak

Kao završni korak, možete kliknuti na “Yes” kako bi SuperOneClick obavio testiranje root pristupa, a ako to ne želite dovoljno je pritisnuti “No” i isključiti aplikaciju.

SuperOneClick je nakon rootanja instalirao i novu aplikaciju – “Superuser”.

Pomoću nje dodjeljujete root dozvole raznim aplikacijama koje to budu zahtijevale. Ovaj proces se ne odvija automatski, već u slučaju da neka aplikacija zahtijeva root dozvolu iskočiti će ovakva notifikacija:

I eto –vaš uređaj je rootan!

Ovo samo po sebi ne donosi neke velike koristi, ali je svakako uvod u brojne mogućnosti modificiranja softvera koje su prije bile nedostupne. U slučaju da se odlučite na daljnje modifikacije, ponovno savjetujemo razmjenu iskustava i dojmova na našem forumu.

U slučaju da želite vaš mobitel vratiti u prvobitno stanje dovoljno je ponoviti postupke iz točaka 3 i 4. Nakon njih potrebno je u SuperOneClick aplikaciji odabrati opciju “Unroot” koja će ukloniti root pristup i Superuser aplikaciju s vašeg mobitela. Ovime je smartphone unrootan.

 
      
 • tomislav

  Ukratko. Dejan je sve lijepo napisao ali jednu stvar je propustio. Morate definitivno znati i posljedice roota i svega sto dolazi uz to. Gubitak garancije,prijatelj me nagovorio tj napravio je sve a sad mi se uredaj “pokidao” itd… Stoga je vrlo vazno potraziti par misljenja prije nego se upustite u ovu avanturu.
  Kasnije vise i tome kad dodjem kuci ;))

 • Pa piše ti sve. Pod “upozorenje”.

 • kristijan

  meni izbaci not responding na shell rooting device step 7

 • @kristijan
  koji mob i OS?

 • thecc6

  Ja cu vam reci samo jedno:
  Ako niste neka vrsta power usera ni nemojte rootat mobitel,
  A ako zelite postati i nesto novo nauciti onda svakako probajte.

 • vec

  jel se može HD2 rootat sa SuperOneClickom…negdje sam pročitao da one click root ne ide za htc il to sve ovisi kakav programčić (one click) koristiš?

 • problem je što većina HTC mobitela ima NAND lock, koji onemogućava ovakav način rootanja
  za HD2 konkretno ne znam (vidim da niti autor programa ništa nije pisao o njemu)

  SuperOneClick će najbolje raditi na OS-ovima ispod ICS-a
  podržava praktički sve Motoroline, SE, LG i Samsungove mobove (ako nisu na ICS-u), a s podrškom za HTC situacija je nažalost dosta lošija

 • vec

  je,je istina da sad sam se sjetio piše da baš NAND stvara problem….hvala
  nego znači ovim postupkom se omogućuje samo npr. da možeš instalirat neke aplikacije koje idu isključivo na rootane uređaje (npr. adfree aplikacija) i sl. ne dobiva se nikakav novi software?

 • tako je
  root je priprema za sve ostalo što želiš instalirati/dodati kasnije, između ostalog je to i adfree app
  dakle samim rootanjem ubacuješ exploit koji iskorištava neku od rupa u sustavu

  konkretno ovom metodom dobiješ novi app – “superuser” pomoću kojeg dodijeljuješ root dozvole aplikacijama, a odabir tih aplikacija ostaje tvoj izbor 🙂

 • bobo

  Ovo mi se čini nekak teže od odina i cf-roota. A ovo što piše da budete oprezni stvarno budite oprezni jer sam ja tako bricko svog SGS3. ali zahvaljujući sammobile-u i odinu vratio ga natrag u život :).

 • mogu li ovo napraviti na prestigio 4300? ICS..

 • kristijan

  htc desire s ics 4.0.4

 • Filip

  Kako da rootam xperiu tipo dođe mi do step 7 i nece vise sta da radim da mi to uspije

 • Josip

  stos se tice HD2 moba, kako on nije android uredjaj nemas potrebe za rootom kako su svi romovi predrootani. moras samo obaviti radnje prije tj instalirati hspl, magld, cwm i onda na romove krenut

 • (Igor)

  Jel točan podatak da u EU garancija vrijedi i kod rootanih uređaja?

 • Naravno da ne vrijedi garancija za rootane uređaje

 • Jozo

  Da li je programom SuperOneClick moguće rootati Xperiu Arc S (ICS 4.0.4.).
  Svaki put mi stane na 7. koraku, i program dalje ne reagira. Hvala!

 • nažalost ne, bilo je moguće samo dok je bio na gingerbreadu
  treba pričekati malo – moguće je da će u novim verzijama programa autor dodati nove exploite, pa će pokriti i ICS uređaje

 • Nikola Holjevina

  Zanima me ako je moguće ovim programom rootati samsung galaxy nexus? I ako treba, te ako se može napraviti backup aplikacija ( i podataka) da ih se instalira i nakon rootanja?

  Hvala

 • kristijan

  se xperia x8?postupak roota

 • Marin

  moze li se rootati xperia x8 i ako moze kako se poslje instalira gingerbread ili jelly bean(bilo koji bolji android)??

 • Jaga

  imam t.mobile move2 i uvjek mi zasteka na 6 koraku….zašto ?

 • tomica

  dali mi netko moyme pomoc da rotam lg l7 ali netko tko je probao i da radi jel su linkovi na netu beskorisni

 • e meni se sve zavrsilo bez ikakvih problema ali mi nepise ono sto vama na kraju, to za provjeriti… nepise mi i samo tako stoji, ovo je zadnja poruka: mount -o rw,remount /dev/block/mmcblk0p14 /system > /data/local/tmp/output 2>&1

  export TEMPRANDOM=89195

  export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

  mount: Operation not permitted

  END:89195

 • Namir

  Odradio sam sve kako stoji gore, i root zavrsi ali ne moze da ga posalje na mobitel, u cemu je problem??
  radi se o htc wildfire

 • Ako kome treba pomoc oko rootanja i instaliranja custom romova (provjerenih, stabilnih i zadnjih verzija) na bilo koji Android mobitel, neka se javi na narshadaa@gmail.com.

 • Matej

  stane na 5 i nece dalje

 • Kappinho

  I meni isto uvijek zasteka na 7. koraku i sa strane uvijek na kraju pise

  mount: Operation not permitted
  END:71179

  jel mi mozete nekako pomoci, imam Alcatel Move 2, na kompu mi je Windows 7 32-bit.

  Hvala unaprijed!

 • seno

  ljudi meni zašteka na drugom koraku deamon started i onda zablokira, ovo mi je za tablet android, ako neko zna neki bolji program nek mi posalje na mail. hvala belayboy@mail.com

 • Antonio

  Evo jedan off topic. Naime rootao sam mobitel i instalirao nekoliko custom romova ali sada hitno trebam vratiti na tvornički kao kad sam ga kupio.Zna li netko neka mi odg puno hvala.

 • svensson

  -not responding kod shell rooting device step 7
  HTC Inspire 4g, 2.3.5 android

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]