Kineska vlada najavila odmazdu zbog sumanutih namjera Donalda Trumpa; neke američke kompanije bi mogle bankrotirati

Nakon najnovije Trumpove najave kako će Huweiju onemogućiti nabavku čipova, ne samo od strane američkih, već i kompanija iz trećih zemalja, poput tajvanskog TSMC-a, reagirali su dužnosnici kineske vlade koji su najavili mjere odmazde.

Naime, godinu dana nakon što administracija Donalda Trumpa Huawei stavila na „crnu listu“ i zabranila američkim kompanijama poslovanje s njim, Huawei je izgubio dio svjetskog tržišta, no šteta koja mu je učinjena nije ni blizu one koju je Trump očekivao.

U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica što SAD sada namjerava uvesti potpuno besmislene i vrlo vjerojatno kontraproduktivne mjere, za koje vjeruje da će dodatno oslabiti Huawei, odnosno njegovu dominaciju na svjetskom tržištu telekomunikacijske infrastrukture, a posebice izgradnje 5G mreža.

Kineska vlada je danas reagirala na najnovije najave Donalda Trumpa, najavljujući opsežne kontramjere, usmjerene protiv američkih kompanija koje znatan prihod ostvaraju na kineskom tržištu. Primjerice, Apple u Kini ostvaruje čak 14% ukupnih prihoda, pa bi otežavanje poslovanja toj američkoj kompaniji prouzročilo velike gubitke.

U sličnoj situaciji nalazi se i Cisco, te Qualcomm. Potonji u velikoj mjeri svojim procesorima opskrbljuje kineske proizvođače mobitela, koji zajedno drže preko 50% svjetskog tržišta. Onemogućavanje ili samo uvođenje redovitih inspekcija (prema najavi kineskih vlasti), ovoj bi kompaniji uzrokovalo ogroman pad prihoda.

Najgore bi pak prošao Boeing, koji bi u potpunosti izgubio kinesko tržište, koje je trenutno najveći kupac aviona u svijetu. Boeing se ionako nalazi u problemima, a ovakav udarac iz Kine vjerojatno ne bi preživio, upozoravaju analitičari.

Američki stručnjaci s Wall Streeta već su izračunali da bi inicijalna šteta kineske odmazde američkim kompanijama mogla uzrokovati 36 milijardi dolara gubitaka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je na kraju priopćilo kako će zaštiti svoje kompanije te njihova legalna i legitimna prava, dodajući kako sankcije američke administracije mogu uzrokovati uništenje globalnih lanaca dobave i proizvodnje tehnoloških komponenti.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT