Kineski SMIC došao do 7nm procesa proizvodnje poluvodičaNedavno smo pisali kako SAD razmatra uvođenje dodatnih sankcija kineskom proizvođaču poluvodičkih proizvoda SMIC-u, a novi medijski izvještaji možda ubrzaju donošenje te odluke. Prema analizi tvrtke TechInsights, SMIC je na kinesko tržište izbacio Bitcoin Miner SoC koji je izveden u 7nm procesu.

Ovo je zanimljivo iz razloga šta SMIC-u nije bila dopuštena kupnja uređaja koji se inače koristi za proizvodnju poluvodiča u naprednijim procesima (7nm i manje), što znači da su uspjeli preko nekog vlastitog rješenja doći do tog procesa u proizvodnji. Uvidom u novi Bitcoin Miner SoC, TechInsights je zaključio da SMIC-ov 7nm procesor uvelike nalikuje TSMC-ovom. Kopiranje TSMC-ove tehnologije ne bi bilo neko iznenađenje uzimajući u obzir da TSMC već vodi neke sudske postupke protiv SMIC-a na temu povrede intelektualnog vlasništva, no do sada nije bilo riječ o kopiranju (ili reverse engineeringu) ovoliko sofisticirane tehnologije.

Podsjećamo da je SAD sankcijama zabranio tvrtkama koje koriste američku tehnologiju ili američke strojeve isporuku procesora SMIC-u i Huaweiju, uz iznimku obskrbljivanja starijom generacijom procesora (24nm).

via: PhoneArena