Nokia 2720 Flip - Recenzija

Iako im se već duže vrijeme prognozira izumiranje, tržište običnih telefona svake je godine sve zanimljivije. I dok se većina ipak odlučuje na kupnju pametnih telefona, postoji dobar dio tržišta koji želi obične telefone, što iz razloga cjenovne pristupačnosti, koji je više bitan u Aziji ili Africi, dok je na Zapadnim tržištima razlog praktičnost i starija populacija.

Jedan od faktora koji je unio živosti u tržište običnih telefona definitivno je Nokia, tj. HMD Global, finski startup zadužen za Nokia smartfone i obične telefone. Predstavljanjem nove Nokije 3310 na MWC-u 2017. godine, započeli su seriju "Originals" uređaja, koji su reinkarnacije nekih starijih Nokia modela. Nakon vjerojatno najpoznatije Nokije 3310, na MWC-u 2018 predstavljena je Nokia 8110 4G. Prošli mjesec na berlinskom IFA sajmu, upoznali smo trećeg člana "Originals" obitelji - Nokiju 2720 Flip, koja nam je došla i na test.

Dizajn, hardver i softver
HMD Global ustupio nam je azijsku varijantu Nokije 2720 4G, iz razloga što europski primjerci za recenzije nisu bili dostupni. Uređaj se globalno prodaje u dvije konfiguracije s različitom podrškom za mrežne frekvencije. Jedna je za Europu, a karakteriziraju je sljedeće mrežne specifikacije: GSM: 850, 900, 1800, 1900 | WCDMA: 1, 5, 8 | LTE: 1, 3, 5, 7, 8, 20. Verzija za Aziju i ostala tržišta podržava iste GSM pojase, ali i više LTE pojasa, tako da će praktički svaka Nokia 2720 Flip, bez obzira gdje je kupljena, biti kompatibilna s europskim mrežama.

No, vratimo se na sam uređaj. Nokia 2720 Flip preklopni je obični telefon iz radionice finskog proizvođača. Uređaj sprijeda ima 1,3-inčni zaslon i "dvotonsko" kućište izrađeno od plastike. Nokia Mobile kombinirala je sjajnu završnu obradu sa matiranom i postigla poprilično lijep izgled uređaja. Ispod manjeg prednjeg zaslona nalazi se Nokia logo, dok na poleđini nalazimo 2MP kameru s bljeskalicom i zvučnik. Stražnji pokolopac je odvojiv, a krije izmjenjivu bateriju kapaciteta 1500mAh i utore za dvije nano SIM kartice i MicroSD karticu.Na desnoj strani nalazimo tipku za pojačavanje i stišavanje glasnoće, dok se na lijevoj nalazi 3,5mm utor za slušalice i tipka s dvojnom ulogom. Naime, riječ je o Google Assistant tipki, koja u "Pristupačnom" načinu rada može postati SOS tipka za pozivanje i slanje poruka s lokacijom korisnicima koji su označeni kao kontakti u hitnom slučaju, što primarno cilja stariju populaciju. Značajka radi kao što je reklamirano.Druga stvar kojom će starija populacija biti zadovoljna je veličina unutarnjeg zaslona i tipkovnice. Kad otvorite uređaj, prvo što ugleda jest 2,8-inčni zaslon, koji je najveći od svih zaslona na Nokia običnim telefonima koji se trenutno nalaze u prodaji. A ispod njega nalazi se tipkovnica sa zaista velikim tipkama, što omogućuje lakši rad s uređajem.Nokia 2720 ugodno leži u ruci i zbog svojih kompaktnih dimenzija ugodna je za rukovanje i spremanje u bilo koji džep. Glavni materijal kućišta je plastika i to se i osjeti. Iako uređaj izgleda solidno, ipak je prisutan taj plastični osjećaj, koji je doduše normalan za obične telefone. Ergonomija korištenja malo je narušena prilikom obavljanja poziva, primarno jer smo navikli na ravne uređaje, dok je dio Nokije 2720 gdje se nalazi slušalica ipak naget pod nekim kutom. Slušalica je pristojne glasnoće i jasnoće, a tijekom razgovora druga strana nije imala nikakve zamjerke.Unutar Nokije 2720 kuca Snapdragon 205 sa 512MB radne memorije i 4GB interne memorije, od koje je 2,31GB dostupan korisniku. U usporedbi s Nokia običnim telefonima sa S30+ operativnim sustavom, kao što je Nokia 105 na primjer (4MB RAM-a), ovaj uređaj mnogo je jači jer koristi napredniji KaiOS operativni sustav. Napredniji OS omogućuje i podršku za 4G, WiFi (IEEE 802.11 b/g/n), Bluetooth 4.1, FM Radio i GPS. KaiOS također dolazi s predinstaliranim popularnim aplikacijama, od kojih je najbitniji definitivno Whatsapp. Druge aplikacije uključuju Google Assistant, Google Maps, Facebook, Twitter, YouTube, Email, Snakes itd.

Galerija fotografija napravljenih Nokijom 2720 FlipTijekom navigacije kroz izbornike osjeti se malo kašnjenje između pritiska tipke i odaziva na zaslonu, no prilikom tipkanja odaziv je trenutan, kao što bi i trebao biti. Iz perspektive korisnika smartfona, uređaj je spor, no nakon 5 dana korištenja 2720 Flip kao primarnog uređaja, čovjek se navikne.Sama Whatsapp aplikacija radi dobro, no zakinuta je za neke značajke koje bi većini mogle biti presudne. Ne podržava sinkronizaciju razgovora, Whatsapp Web i smajliće. I dok za smajliće osobno nisam vezan, Whatsapp Web i backup dopisivanja i medija su mi od izuzetne važnosti, tako da Nokia 2720 meni, a vjerujem i većini neće moći zamijeniti smartfon, iako dolazi s možda najbitnijim servisom za dopisivanje na našem prostoru.Po pitanju korištenja 2720 kao svojevrsnog WiFi hotspota, uređaj tu neće razočarati. Osim dijeljenja mreže putem WiFi-ja, podržava i USB tethering i isporučuje spojenim uređajima praktički punu brzinu koju vam dozvoljava operater (i prijemnici na uređajima). Vijek trajanja baterije problematičan je ako uređaj držite konstanto spojen na 4G. Ja sam uspio izdržati dva dana s upaljenim 4G-om i GPS-om, uz aktivno korištenje Whatsappa i WiFi hotspota. Postavljanje povezivosti na 3G, gašenje GPS-a i korištenje WiFija definitivno će produžiti tijek baterije, a ako uređaj planirate korisiti baš kao obični telefon, možete računati na tjedno punjenje. Zanimljivost po pitanju GPS-a je ta da i nije baš precizan, iako Google Maps aplikacija pristojno radi te da kad je upaljen GPS, kasne obavijesti na Whatsapp. Taj konflikt bi vjerojatno trebao biti popravljen nekom od budućih nadogradnji. Bez GPS-a Whatsapp obavijesti stižu bez problema.

Zaključak


Postavlja se pitanje kome je uopće namijenjena Nokia 2720 Flip. Iako je "obični" telefon, dolazi s nekim pametnim značajkama i cijenom od 90 eura, što nije malo.

Za korisnike koji Nokiju 2720 Flip namjeravaju koristit isključivo kao obični telefon, možda je isplativije uzeti neki jeftiniji uređaj koji će većinu zadataka obavljati jednako dobro. Argumenti za Nokiju 2720 su atraktivan dizajn, veliki zaslon i velika tipkovnica. Ako će uređaj služiti za ostajanje u kontaktu s generacijom koja ne koristi SMS, također je dobar izbor, iako treba imati na umu da Whatsapp na 2720 dolazi bez mnogih, veoma važnih značajkih spomenutih ranije.

Ako iz nekog razloga Nokijom 2720 Flip planirate zamijeniti vaš smartfon, teško da ćete u tome uspjeti. Možda ne koristite društvene mreže i email, ali nemogućnost lagodnog pretraživanja interneta i jednostavnog dijeljenja linkova zaista će otežati život.

Nokia 2720 izvrstan je uređaj ako se 2, 3 dana u tjednu (za vikend, na primjer) želite odmoriti od raznih notifikacija i bombardiranja informacijama, a i dalje ste povezani zahvaljujući Whatsappu. Korištenjem običnog uređaja, barem za vikend, u vašem slobodnom vremenu pojavljuje mnogo prostora koji se može iskoristiti za neka produktivnija djelovanja.Osobno upravo zbog nedostatka Whatsapp Web-a i sinkronizacije ne bi mogao koristiti 2720 Flip kao primarni uređaj, iako bi mi svakako trebao sekundarni smartfon za obavljanje poslova u pokretu, ali kao svojevrsni "detox" uređaj za vikend ili praznike, Nokia 2720 će poslužiti.

Da zaključimo, Nokia 2720 Flip solidan je uređaj koji možda neće biti primjeren svakom korisniku. Dolazi s respektabilnom cijenom i ovisno o vašim potrebama, od nje može biti bolji izbor i jeftniji obični uređaj, ali i smartfon u istom cjenovnom rangu. Razlog zašto je Nokia 2720 jedinstvena upravo je spoj običnih značajki i nekih značajki koje zadiru u svijet pametnih telefona, a sve je pristojno upakirano u oku ugodan uređaj, koji će plijeniti poglede, a ima i veliki zaslon i tipkovnicu za ugodnije korištenje, što ga dodatno čini atraktivnom kupovinom.

Nokia 2720 Flip službeno još nije dostupna na hrvatskom tržištu. Preporučena globalna cijena je 89 eura (661 kuna). Uređaj je na testiranje ustupio HMD Global.