Nokia C5 Recenzija

Uvod

Nakon podužeg druženja s drugim platformama te izvjesne pauze u korištenju Symbina, ponovno igranje s njim dođe kao svojevrstan povratak kući nakon dužeg izleta. Dobri stari Symbian u relativno malom i prilično tankom kućištu ostavlja dobar dojam. Nova Nokijina nomenklatura svrstava ovaj uređaj u donji cjenovni razred, što ne znači da se radi o nekom jeftinom uređaju. Dapače, kada uzmemo u obzir tehničke karakteristike i delicije poput besplatne navigacije ovaj model se zasluženo može svrstati u best-buy kategoriju. Krenimo redom.

Vanjština i dizajn

Standardni i već poslovični Nokijin Monoblock oblik kućišta odlikuje se u prvom redu funkcionalnošću. Jednostavno oblikovano kućište neće plijeniti znatiželjne poglede i oni kojima je pokazivanje mobitela bitna stavka zasigurno će zaobići ovaj uređaj. Nasuprot tome, nudi odličnu ergonomiju svima koji funkcionalnost stavljaju na prvo mjesto. Sama konstrukcija kućišta je solidna i čvrsta te ne pati od nekadašnjih boljki Nokijinih modela poput škripanja plastike i/ili propuštanja svjetlosti kroz tipkovnicu. Što se tipkovnice tiče, sami alfanumerički dio kao i tipke za pozivanje dobro su raspoređene i s obzirom na veličinu osiguravaju minimalan broj grešaka pri tipkanju. Potencijalni problem mogu biti „home“ i „c“ tipke koje su nerazmjerno male i nepraktične za čevap-prste. Na prvi pogled nisam vidio da uređaj ima sekundarnu (prednju) kameru za video pozive jer je izuzetno mala i uklopljena u cjelinu da se jedva primijeti. Cijelo je kućište izliveno iz plastike s imitacijom kroma na prednjem dijelu, a jedino je poklopac baterije od aluminija što donekle daje dojam čvrstoće.

Na žalost TFT LCD zaslon u rezoluciji 320×240 točaka djeluje zastarjelo i u kombinaciji s relativno malim dimenzijama (2,2“) i nije za pohvalu. Istina,  nelogično je očekivati veći zaslon na uređaju ovih dimenzija, jer se i za ovoga može reći da skoro „gleda“ preko ruba. Jedina prednost TFT zaslona u odnosu na nove OLED i AMOLED tehnologije je bolja uočljivost na vanjskom svjetlu, odnosno pri izloženosti suncu, tako da ova Nokijica na tom području pobjeđuje i moj HTC Legend.

Hardver

Ovaj mališan pored spomenutog upakiranog Symbian OS-a sadrži 3.2 mpx kameru s autofokusom, podršku za 3G, odnosno HSDPA s brzinom prijenosa podataka do impresivnih 10,2 mbps u downloadu i 2 mbps u uploadu. Jednako je impresivan i podatak da u uređaju ove klase kuca srce u obliku ARM11 procesora takta 600 MHz, što je recimo standard za kud i kamo skuplje uređaje. 128 MB RAM-a je količina memorije više nego dovoljna za ono što ovaj mališan namjerava izvoditi.

Ono što zasigurno ostavlja gorak okus u ustima je nedostatak podrške za WLAN. Znamo da je Nokia C5 low-end uređaj i da je namijenjena ne previše zahtjevnom segmentu tržišta, ali je neshvatljiva činjenica da uređaj ima ugrađen noviji HSDPA čip za podršku brzinama od 10 mbps, a s druge strane nema WLAN. Možda bi bolja kombinacija bila podrška za WLAN i sporiji HSDPA čip, recimo brzine do 3,6 mbps što je većini korisnika sasvim dovoljno.

Softver

Nokia C5 je prvi Symbian S60 uređaj s 3.2 verzijom korisničkog sučelja. U odnosu na prethodnu, S60 3.2 sadrži određene izmjene na glavnom zaslonu, koji je sada prilično fleksibilan. Traka s prečicama aplikacija se sada može premještati po ekranu i u zadanim postavkama nalazi se na dnu zaslona, dok je njeno mjesto pri vrhu zauzela traka s odabranim kontaktima koja se po potrebi može ukoliniti te se traka s prečicama može postaviti na gornji dio. Isto tako, moguća je i varijanta okomito postavljene trake s prečicama. Ostali dodaci (prikaz mailboxa, kalendar i sl.) na glavnom zaslonu i dalje su prisutni, odnosno mogu se mijenjati po potrebi. Izgled glavnog izbornika se nije promijenio i tu se nema što pametno reći, osim što svaki skočni izbornik sada sadrži task manager, odnosno stavku za izmjenu aplikacija koje se vrte u pozadini.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT