Top teme

Nostalgija: smartfoni koje smo koristili prije pet godina

Nostalgia

Ova slika pjevačkog dvojca je mnogo starija od pet godina i seže tamo negdje u rane osamdesete, no Romina i Al Bano su mjesto na naslovnici zaslužili svojim tadašnjim hitom Nostalgia canaglia, jer nostalgija je upravo ono što nas je navelo na jedan ovakav članak.

Pet godina možda nije dug period ako gledamo iz perspektive npr. vlasnika automobila. Ako imate pet godina staro vozilo, spadate u vrlo mali postotak ljudi, s obzirom da je na ovim prostorima njihova prosječna starost oko 10 godina. S druge strane, iz perspektive korisnika mobitela, pet godina se može činiti kao vječnost, posebice u današnje vrijeme kad svjedočimo promjenama modela praktički na polugudišnjoj bazi.

Napredak tehnologije je nevjerojatno brz, no i to ima svoje razloge. Sada praktički svatko može imati smartfon i što je najvažnije, radi se o nekoj vrsti potrošne robe. Za to postoje objektivni razlozi kao npr. padne vam, razbije se, izguli se, krepa baterija, zastario je itd., ali i subjektivni u vidu želje za promjenom i općenito nečim novim.

I sad, kako nas nostalgija vuče, prisjetili smo se dana kad su smartfoni bili jednako željena roba kao danas, ali su malčice drukčije izgledali i imali su manje mogućnosti. S druge strane, prije pet godina je konkurencija među platformama bila veća nego danas i bilo je prilično neizvjesno koja će u skoroj budućnosti preuzeti primat.

Jedan od najpopularnijih uređaja tada je bio Appleov iPhone 4, s vrlo naprednim operativnim sustavom. Android je bio u velikom usponu i pokušavao stići standarde nametnute od strane Applea, no izravna usporedba je tada bila još manje moguća nego danas. Te 2010. je predstavljen i novi Microsoftov mobilni operativni sustav - Windows Phone, a živi su bili Nokijin Symbian, stari BlackBerry OS, kao i Palmov WebOS.

U to je vrijeme malo tko mogao pretpostaviti da će pet godina kasnije Android i Appleov iOS zauzimati preko 90% tržišta, naravno, s neusporedivom prednošću Androida kad su nominalne brojke u pitanju. Nokia je još uvijek bila najveći proizvođač, no već su se tada mogli nazrijeti budući neuspjesi, ali ne i potpuna propast njenog odjela za proizvodnju mobitela.

BlackBerry je u to doba bio neprikosnoveni vladar poslovnog svijeta i malo tko je vjerovao da će Jobsova vizija o zamjeni fizičke tipkovnice onom na zaslonu zaista zaživjeti. U doba kad su vladale ovakve neizvjesnosti, Mob.hr je počinjao s recenzijama, a one najzanimljivije iz tog doba smo izdvojili kako bismo se svi zajedno prisjetili ondašnjih uređaja.

iPhone 4


topic_iphone_4

Appleov iPhone 4 je u to doba predstavljao ultimativni dizajn jednog smartfona. Malo tko je na njegovu pojavu ostajao ravnodušan, a nudio je hardver koji je uredno vrtio pripadajući mu operativni sustav i predstavljao paradigmu kad je u pitanju fluidnost i konzistentnost rada, što s Androidom tada nije bio slučaj. Tu je bila i 5 MP kamera te prvi put spomenuti "retina" zaslon. Naime, na tada prosječnoj dijagonali od 3,5 inča, iPhone 4 je nudio rezoluciju 960 x 540 točaka, što je rezultiralo gustoćom od cca 330 ppi. U to doba ovo je predstavljalo revoluciju i nakon toga počinje svojevrsna utrka, koja sada završava pretjeranim i nerazumnim gustoćama od preko 500 ppi, koje zapravo nikom ne trebaju.

iPhone 4 je bio obavezan dio opreme svakog Apple fana, a mnogima i modni dodatak. U SAD je uzrokovao Antennagate aferu zbog gubljenja 3G signala prilikom držanja u ruci. Tada je nastala i slavna Jobsova rečenica "you're holding it wrong" kao odgovor na korisničko pitanje zašto uređaj gubi signal, sugerirajući mu promjenu načina držanja. Bilo kako bilo, iPhone 4 je bez obzira na sve, uredno pobio sve rekorde prodaje do tada i postao uzor i inspiracija mnogim drugim proizvođačima.

Samsung Galaxy S


Samsung-Galaxy-S

Samsung Galaxy S je bio prvi Samsungov uređaj is Galaxy S serije, koji je donio tada najbolje specifikacije u svijetu Androida. Glavna zamjerka mu je bila to što je neodoljivo podsjećano na prve tri generacije iPhonea, s tom razlikom što je došao s 4,0" zaslonom i sukladno tome - većim dimenzijama. Samsung je na ovom modelu išao toliko daleko da je u dobroj mjeri kopirao čak i izgled sučelja.

Bilo je to doba kad je Samsung bio samo jedan u nizu proizvođača mobitela, bez većeg tržišnog udjela. Kasnije se pokazalo da je Galaxy S bio pun pogodak, a njegova sljedeća dva nasljednika su Samsungu zacrtala svijetlu budućnost. Naravno, Apple je Samsung tužio pred mnogim sudovima, i ne samo za kopiranje ovog modela, ali smo vidjeli da to nije značajnije utjecalo na daljnji razvoj situacije.

BlackBerry Bold 9700


blackberry-bold-9700-tmq-800

2010 godine mobilni internet je bio osjetno skuplji nego danas i dostupan puno manjem krugu korisnika. Tadašnji vlasnici smartfona nisu imali previše potrebe, ali ni novca, za plaćanje stalne povezanosti s internetom, a oni kojima je stalna dostupnost e-maila bila od presudne važnosti, birali su BlackBerry uređaje, ili su ih zadužili u tvrtkama u kojima su radili.

BlackBerry Bold 9700 u to je doba bio must-have uređaj svakog tehnološki osviještenog poslovnjaka, iako nije imao zaslon osjetljiv na dodir, ni posebno bijesan hardver. Ono što je imao je fizička tipkovnica koja je stvorila mnoge ovisnike, uključujući i autora ovog teksta. Mnogo je vremena trebalo za potpuni prelazak na tipkovnicu na zaslonu, ali tome je pridonio i sam BlackBerry (tadašnji RIM) svojom samoubilačkom politikom. Nikad prežaljeni BlackBerry Bold 9700 odslužio je svoje, a bit će upamćen i po jednom od najboljih zaslona kad je vidljivost na danjem svjetlu u pitanju.

HTC Desire HD


htc-desire-hd01-hero-september-15-2010

HTC Desire HD je bio svojevrstan odgovor na Samsungov Galaxy S. Stigao je s većim (4,3-inčnim) zaslonom, ali je bio osjetno teži i nezgrapniji, a najveća mana mu je bila mala autonomija. Danas se možda zaboravlja, ali HTC je do tada bio jedan od najvećih proizvođača smartfona, ali se ipak nije snašao u novom vremenu u kojem je Samsung svojim tanjim i lakšim (istina, plastičnim) uređajima osvojio tržište. HTC se nije prilagodio jer je dosta forsirao svoju Sense nadogradnju sučelja punu bloatwarea, a nudio je i manje interne memorije. Ubrzo nakon ovoga, Samsung počinje rasti, a HTC padati, da bi danas držao zanemariv dio tržišta.

Nokia N8


n8-black_zps2e82c5c5

Nokia N8 je bila jedan od zanjih pokušaja starog mastodonta da se prilagodi novim trendovima. Vremešni Symbian nije mogao ozbiljno konkurirati Androidu i iPhoneu, no nudio je kvaliteno kućište, dobru kameru i ime, koje je u to doba mnogima bilo od presudne važnosti. I za ovaj model možemo reći da je predstavljao prekretnicu, jer nakon njega Nokia više nije bila u stanju izraditi uređaj koji će zaintrigirati širi krug kupaca. Istina, kasnije je u suradnji s Microsoftom izradila mnoge uređaje s odličnim kamerama, ali to se nije pokazalo dovoljnim za osvajanje šireg tržišta.

LG Optimus 7


lg-optimus7_2

LG Optimus 7 je bio jedan od prvih uređaja na Windows Phone 7 operativnom sustavu. U to je doba Microsoft u svoju novu platformu polagao velike nade i odredio pet proizvođača koji će u početku proizvoditi uređaje temeljene na WP7 OS-u. LG je bio jedan od njih, no Microsoftove restrikcije koje su tada bile na snazi, proizvođačima nisu ostavljale puno prostora. Uz to što su morali zadovoljavati određene hardverske uvjete, nisu smjeli koristiti memorijske kartice, nisu smjeli intervenirati u sučelje operativnog sustava, a povezvianje s računalom išlo je isključivo putem Zune aplikacije, kojom je Microsoft očito htio odglumiti Apple s iTunesom.

No, budući da Microsoft nije Apple, niti je sam proizvodio mobitele, sve ovo skupa se pokazalo fatalnom greškom, a uređaji od pet različitih proizvođača su se razlikovali samo po logu. Sve drugo je bilo praktički uniformirano, a time i dosadno. LG je bio jedan od prvih proizvođača koji su se uhvatili ovog posla, no da se radio o ćoravom poslu, pokazalo se vrlo brzo, jer je ubrzo nakon toga odustao. Kasnije je povijest pokazala da se ni nasljednici Windows Phone 7 OS-a nisu najbolje proveli, a Microsoft sada sve nade polaže u Windows 10 Mobile za kojeg ćemo tek vidjeti hoće li uspjeti.