OnePlus 5 vs. Xiaomi Mi 6 [Usporedba]

Nakon što se OnePlus 5 u nedavnoj usporedbi okušao sa Samsungom Galaxy S8 Plus, sada je oponenta pronašao u Xiaomiju Mi 6, koji mu je po mnogočemu bliži, ponajprije cijenom. Istini za volju, Mi 6 je i manji, jer dolazi s 5,15-inčlnim zaslonom, što može biti prednost i mana, ovisno iz kojeg kuta gledate.

Oba uređaja su pokretana Snapdragonom 835, imaju 6 GB RAM-a (OnePlus u jačoj verziji 8), a što se interne memorije tiče, obojica dolaze u verzijama sa 64 i 128 GB. Isto tako raspolažu i dvostrukim kamerama sličnih mogućnosti.

O svemu ovome, kao i o ostalim detaljima koji se mogu usporediti, čitajte u nastavku.

OnePlus 5
Xiaomi Mi 6

154.2 x 74.1 x 7.3 mm, 153 g
145.2 x 70.5 x 7.5 mm, 168 g

5,5” AMOLED 1080p 16:9
5,15″‘ IPS LCD 1080p 16:9

Qualcomm Snapdragon 835
Qualcomm Snapdragon 835

6/8 GB RAM-a
6 GB RAM-a

64/128 GB interne memorije
64/128 GB interne memorije

3300 mAh baterija
3350 mAh baterija

Cijena 3700 kn 6/64, 4200 kn 8/128
Cijena oko 3200 kuna

Dizajn

Pametni telefoni danas se dijele na one koji su kopija iPhonea i one koji nisu. Ova dvojica o kojima danas govorimo definitivno spadaju u prvu kategoriju. Naravno, ima i razlika, ali je prilično jasno što je dizajnerima bilo predložak.

OnePlus je ovdje otišao korak dalje, budući da je kopirao čak i dvostruki modul kamere iPhonea 7 Plus, dok je kod Xiaomija on diskretnije izveden. Home tipke su vrlo slične, i kad oba uređaja pogledate s prednje strane, teško biste ih razlikovali da ne postoji razlika u dimenzijama.

Kućište i rukovanje

OnePlus ostaje vjeran brušenom aluminiju, koji je natprosječno klizav, dok je Xiaomi svoju uzdanicu obukao u staklo, koje, istini za volju, nije puno bolje po tom pitanju, a trebalo bi biti. Xiaomi je toga svjestan i zato u prodajnom pakiranju donosi i silikonsku zaštitnu maskicu, dok vam OnePlus želi prodati posebne maskice, koje inače dosta podebljaju uređaj, a i skupe su.

Pod pretpostavkom da koristite zaštitnu maskicu, oba uređaja u ruci leže odlično. Xiaomi zbog svojih dimenzija malo bolje, ali to nije presudno, jer će svatko kome treba veći zaslon vjerojatno prije posegnuti za OnePlusom 5, koji je usto i lakši (153 g), što Xiaomiju (168 g) baš i ne služi na čast.

Pored standardnih fizičkih tipki, OnePlus nudi i poznati hardverski prekidač za izbor načina zvonjenja, dok je posebnost Xiaomija to što nema 3,5 mm utor, ali zato donosi stereo zvučnike.

Ovdje spomenimo i otpornost na prskanje, što je karakteristika obaju uređaja, no to nikako ne treba zamijeniti za uranjanje u vodu, jer nemaju IP certifikat. Dakle, ako vam ovi uređaji pokisnu ili ih netko zalije tekućinom, vjerojatno im se neće ništa dogoditi, ali ako vam upadnu u vodu, malo je vjerojatno da će preživjeti.

Na kraju ovog dijela dodajmo da oba uređaja raspolažu s izvrsnim čitačima otisaka prstiju, koji su podjednako brzi i precizni.

Zaslon

OnePlus već drugu generaciju koristi AMOLED, dok je Xiaomi ostao na LCD-u. Naravno, to ne znači da je njegov zaslon lošiji. IPS LCD ima svoj krug poklonika kojima AMOLED nikad nije legao. Oba dolaze u 1080p rezoluciji, dakle ne razbacuju se nepotrebno pikselima.

Oba zaslona imaju izvrstan prikaz, s dobrim kontrastom, no OnePlus raspolaže nešto boljom čitljivošću na suncu.

Nekima će možda smetati tzv. Jelly scrolling efekt na OnePlusu, kojeg mnogi drugi zapravo ni ne primjećuju.

Hardver, performanse i povezivanje

Oba uređaja su pogonjena jednim od najjačih procesora današnjice – Qualcommovim Snapdragonom 835, a osnovni modeli dolaze sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Jače varijante raspolažu sa 128 GB prostora za pohranu, s tim da OnePlus u tom slučaju donosi i 8 GB RAM-a.

Dakle, koji god ova dva uređaja izaberete, ne možete pogriješiti kad su performanse u pitanju, uz napomenu da je i 6 GB RAM-a već previše, odnosno upitne upotrebljivosti, a 8 GB čisto pretjerivanje.

OnePlus podržava sve europske 3G i 4G frekvencije, dok to kod Xiaomija nije slučaj. Nedostaje mu podrška za LTE na 800 MHz, što može predstavljati problem stanovnicima ruralnih područja. HT i VIP u nekim područjima izvan gradova (nema konkretnih podataka o kojim područjima se radi) koristi LTE 800, tako da ako se nađete u području koje pokrivaju takve bazne stanice, nećete imati 4G signala. Ako koristite Tele2, tada je ovaj problem za vas irelevantan, budući da ovaj operater koristi samo 1800 MHz spektar.

Prijem signala i kvaliteta poziva su kod obojice na visokoj razini. Xiaomijevi stereo zvučnici će davati finiji zvuk, ali je OnePlusov zvučnik čak malčice glasniji.

Ono što se velikoj većini kod Xiaomija neće svidjeti je izostanak ugradnje 3,5 mm audio utora. Naime, ova je kompanija prihvatila Appleovu bačenu rukavicu i svoj top model isporučila bez njega, a slušalice se spajaju na USB-C utor. Zato je u prodajnom pakiranju priložen adapter, kojeg ćete vremenom vjerojatno izgubiti. Ovdje još dodajmo da ni Xiaomi mi OnePlus u prodajnom pakiranju ne isporučuju slušalice.

Kod povezivanja treba napomenuti da oba uređaja podržavaju USB OTG, no Xiaomi će vrlo vjerojatno zahtijevati formatirane vašeg memorijskog sticka, zbog čega ćete izgubiti sve podatke na njemu. OnePlus, s druge strane, prepoznaje sve formate.

Softver

Ovo je onaj dio oko kojeg će se lomiti najviše kopalja. Iako obojica za temelj koriste Android 7.1.1, OnePlus donosi skoro čisti Googleov Android (kojeg naziva OxygenOS), ali s dodatkom velikog broja vrlo korisnih funkcija i dodataka koji mu osiguravaju višu razinu upotrebljivosti od Googleovih uređaja.

Xiaomi također donosi mnoštvo korisnih funkcija i mogućnosti personalizacije, ali upakiranih u vlastito MIUI sučelje, koje se u mnogome razlikuje od OnePlusovog, tj. od standardnog Androida. Nekima će se svidjeti, nekima ne, ali jedno je sigurno, navika će učiniti svoje.
Tako ovdje završavamo sa subjektivnim stavovima i prelazimo na objektivne, u nedostatku boljeg termina, poteškoće.

Naime, ovisno o tome gdje i kada ste kupili svoj Xiaomi, on će doći s kineskim ili globalnim ROM-om. Kineski sa sobom ne donosi Googleove aplikacije i treba ih instalirati naknadno, dok globalni sadrži sve. Ako ste kupili uređaj s kineskim ROM-om, preporuka je da flashate globalni, no to u odnosu na izvrsni OnePlusov OxygenOS predstavlja ozbiljan nedostatak. Svaki uređaj, pogotovo s ovakvom cijenom, trebao bi biti upotrebljiv «out of the box», a ne da nakon kupnje morate žonglirati ROM-ovima, bez obzira koliko ste u tome stručni.

Drugi mogući problem kod Xiaomija je kašnjenje ili nedolaženje obavijesti. O tom smo problemu već u nekoliko navrata pisali, a napravili smo i tutorijal u kojem u pet koraka objašnjavamo kako ga riješiti. No ipak, čak i nakon toga se može dogoditi da vam obavijesti ne stižu, kao što je ovdje bio slučaj s Hangouts porukama.

Kamera

Sezona dvostrukih kamera je u punom jeku. Do sada smo upoznali nekoliko različitih koncepcija, a Xiaomi i OnePlus koriste istu. Dodatna kamera kod obojice ima svrhu donijeti optičko povećanje, ali i omogućiti simulaciju bokeh efekta sa zamućivanjem pozadine po uzoru na DSLR fotoaparate. Međutim, Xiaomi donosi optičku stabilizaciju, dok OnePlus pakira softversku, a tu su još i razlike u fizičkoj veličini senzora.

Specifikacije

OnePlus 5

16 MP, 1/2.8”, 1,12 µm f/1,7, 24 mm, EIS
20 MP, 1/2.8”, 1,0 µm, f/2,6, 36 mm, 1,6x zoom

Xiaomi Mi 6

12 MP, 1/2.9”, 1,25 µm f/1,8, 27 mm, OIS
12 MP, 1,0 µm, f/2,6, 52 mm, 2x zoom

OnePlus donosi više piksela, dok su Xiaomijevi fizički nešto veći, no to u konačnici ne utječe previše na kvalitetu fotografija. Xiaomi ima objektivnu prednost što koristi 4-osnu optičku stabilizaciju, dok OnePlus koristi softversku na temelju žiroskopa. Isto tako, Xiaomijev optički zum (52 mm leća) zaista iznosi 2x, za razliku od OnePlusovog (36 mm leća), koji je realno 1,6x, dok razliku do 2x nadoknađuje softverski i većom količinom piksela. Otvor blende na primarnom senzoru je otprilike jednak i ne bio trebao biti presudan za ukupnu kvalitetu fotografije. Idemo vidjeti kako sve ovo izgleda u praksi.

Idealni uvjeti

Oba uređaja ovdje daju podjednako kvalitetnu fotografiju, kako u količini detalja, tako i u realnosti boja te dinamičkom rasponu. Razlika je primjetna tek pri zumiranju fotografije, gdje se vidi da Xiaomi ima oštrije najsitnije detalje. Zasluge za to možemo pripisati većem promjeru senzora, odnosno veličine ćelije/piksela.

Optičko povećanje

Rekli smo da oba uređaja ovo postižu pomoću dodatne uskokutne leće. Xiaomi nudi čistih 2x pomoću 52 mm leće, dok OnePlus sa svojom 36 mm omogućuje 1,6x, a ostatak do 2x nadoknađuje softverom. U praksi je razliku teško uočiti, čak i kad tako povećanu fotografiju dodatno povećate.

Xiaomi s ovom lećom baš i ne fokusira najbolje, pa se često dogodi da proizvede lošiju fotografiju od OnePlusa. Xiaomijem sam morao okidati nekoliko puta da bih dobio jednako kvalitetnu kao na OnePlusu. Štoviše, Xiaomi je na ovoj fotografiji potpuno zabijelio krov, dok ga je OnePlus prikazao onakvim kakav je.

Portret

Bokeh efekt ili zamućivanje pozadine kod oba uređaja funkcionira na sličan način, no na ovom primjeru možemo vidjeti da OnePlus ipak nešto bolje računa udaljenosti. To se najbolje može primijetiti na betonskim kockama u koritu rijeke (dolje lijevo), jer ih Mi 6 nije dobro zamutio iako su dosta udaljene od znaka u krupnom planu.

Zatvoreni prostor, umjetno osvjetljenje

Ni ovdje se na prvi pogled ne vidi razlika, osim male u obradi boja. Tek kada fotografiju zumirate, opet do izražaja dolaze detalji koji su kod Xiaomija oštriji.

Zatvoreni prostor, loši uvjeti

Iako je Xiaomijeva fotografija u ovakvim uvjetima realnija, OnePlusova je objektivno bolja, jer je svjetlija. Zaslugu za to odnosi veća ISO vrijednost, koja u konačnici čak i nije uzrokovalo zrnatost.

Noć

U noćnim uvjetima također nema veće razlike, osim u načinu obrade boja i kad se fotografija do kraja zumira. Tada ćemo vidjeti da je OnePlusova zrnatija zbog veće ISO vrijednosti.

Noć, bljeskalica

Objekt koji se nalazi u krupnom planu jednako je dobro osvijetljen na obje fotografije, s tom razlikom što Xiaomijeva zahvaća šire područje.

Video

Kod videa bi Xiaomijeva optička stabilizacija trebala osigurati bolje ukupno iskustvo, no to nije slučaj, jer je OnePlusova softverska jednako dobra. Izuzetak je 4K video, gdje OnePlusova stabilizacija ne radi.

U noćnim uvjetima imamo sličnu situaciju, no Xiaomi ovdje definitivno gubi jer ga svjetla automobila često zavaraju, zbog čega konstantno pokušava rekofukusirati.

OnePlus 5 dan

Xiaomi Mi 6 dan

OmePlus 5 noć

Xiaomi Mi 6 Noć

Baterija

Zbog manjeg zaslona, Xiaomi općenito nudi nešto bolju autonomiju, možda 10 do 15%, no kod oba se korištenje svodi na jedan dan. Naš primjerak u prodajnom pakiranju nije imao brzi punjač, tako da nismo mogli isprobati prednosti Qualcommovog Quick Chargea 3.0. Zato prije kupnje svakako provjetrite s kojim punjačem se isporučuje vaš uređaj. Ukoliko koristite punjač s oznakom QC3, Xiaomi Mi 6 će se od 0 do 100% napuniti za nešto više od sat i pol. S druge strane, OnePlusov Dash charge bateriju do vrha napuni za samo sat vremena.

Zaključak

Kao i kod prethodne usporedbe, gdje je OnePlus 5 odmjerio snagu sa Samsungom Galaxy S8 Plus, treba reći da svatko za sebe treba odrediti koji su mu prioriteti i na osnovu njih odabrati uređaj za sebe. Zbog toga ova usporedba ne traži pobjednika i gubitnika, već pokušava pomoći u odabiru onima koji se dvoume.

OnePlus veći, ali i skuplji. Obojica nude podjednake performanse, ali situacija sa softverom kod Xiaomija može biti zakomplicirana ako kupite uređaj s kineskim ROM-om. Što se servisne podrške tiče, ona trenutno funkcionira tako što u slučaju potrebe za servisom i jedan i drugi šaljete onome od koga ste ih kupili, jer sustava EU jamstava ovdje nema.

Xiaomi općenito ima više objektivnih nedostataka, kao što je npr. nedostatak 3,5 mm audio utora, podrške za LTE 800, nešto lošije čitljivosti zaslona na suncu ili polovične podrške za USB on-the-go.

Xiaomijevu nižu cijenu možemo promatrati i u kontekstu veličine zaslona, koji je vidljivo manji, kao i uređaj u cijelosti. Postoje glasine da bi Xioami mogao lansirati i model Mi 6 Plus, koji bi trebao imati 5,5-inčni zaslon, dakle točno kao i OneOlus 5, no tada treba očekivati i nešto višu cijenu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]