Prestigio MultiPhone 5430 - Recenzija


Prestigio je u zadnjih godinu dana postao prilično poznat brand na našem tržištu pametnih telefona i pokazao se kao proizvođač uređaja s izuzetno dobrim omjerom cijene i kvalitete.

Ovoga puta na testu smo imali jedan ipak malo drukčiji Prestigiov uređaj, tj. model MultiPhone 5430, koji dolazi s utorom za jednu SIM karticu, a ono što je najvažnije, s Intelovim Atom procesorom. Opis uređaja i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 126 x 64,7 x 10 mm

Masa: 140 grama

Zaslon: 4,3” IPS LCD 960 x 540 točaka, 256 ppi

SoC: Intel Atom Z2420

CPU: Jednojezgreni x86 1,2 GHz, Hyper-threading

GPU: PowerVR SGX 540

RAM: 1 GB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)

SIM: mini SIM

Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, Bluetooth, micro USB, 2G, 3G

OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Kamera: 8 MP/720p

Prednja kamera: 0,3 MP

FM Radio: Da

Baterija: 2000 mAh

Prednosti


Dizajn i izrada

Performanse

In-ear slušalice i kožna futrola u prodajnom paketu

Cijena

Nedostaci


Starija verzija Androida

Ograničen video player

Dizajn, kućište i zaslon
  

Prestigio MultiPhone 5430 poštiva tradiciju kuće kad je dizajn u pitanju i dolazi u jednostavno oblikovanom kućištu koje se ipak malo razlikuje od prijašnjih modela. Izbor materijala i dalje se svodi na plastiku, no opet ne takvu koju bismo mogli nazvati jeftinom. Sjajeća plastika zapravo podsjeća na Samsungovu, a okvir s imitacijom kroma uređaju daje dodatnu dozu elegancije. Ovaj okvir sadrži i sve fizičke tipke koje nalazimo na uređaju te micro SIM utor.

Na desnom rubu imamo tipku za podešavanje glasnoće i tipku za kameru, a na vrhu tipku za uključivanje. Ove tipke su relativno dobro oblikovane, ali su za moj osobni ukus premalo odignute od površine pa sam se na pritisak morao privikavati.

Ukupan dojam držanja u ruci je dobar, uređaj djeluje čvrsto i kvalitetno, a tragova škripanju plastike nema ni u primisli. Dakle, konstrukcija je prilično dobro izvedena i možemo konstatirati da se Prestigio ovim modelom dizajnom i kvalitetom izrade donekle odmakao od prošlogodišnjih.

4,3-inčni zaslon izrađen je u IPS tehnologiji što znači da su kutovi vidljivosti bolji nego kod TFT zaslona. Vidljivost na suncu nije za pohvalu, ali je dovoljna za prijeku potrebu, tj. najosnovnije radnje. Odaziv i preciznost isto ne dolaze u pitanje pa možemo zaključiti da je zaslon ovog modela vrlo dobar i iznad razine cjenovnog razreda u kojem se uređaj nalazi.

Telefonija i povezivanje


Prestigio MultiPhone 5430 je prvi uređaj iz ove kompanije koji na naše tržište stiže sa samo jednim utorom za SIM kartice. Što se formata SIM kartice tiče, Prestigio još uvijek nije prešao na novi micro SIM standard pa je za ovaj model potrebno pripremiti običnu (mini SIM) karticu ili postojeću micro SIM ubaciti u adapter.

Prijem signala i kvaliteta telefonskog razgovora zadovoljavaju osnovne kriterije i tu se nema što pametno reći. Što se povezivanja tiče, imamo uobičajeni micro USB utor i odgovarajući kabel za povezivanje s računalom i punjenje. Imamo i standardni 3.5 mm audio utor, za kojeg su priložene izvrsne in-ear slušalice.

Kada uređaj spojite s računalom na kojem je instaliran Windows 7 (ili 8) operativni sustav, uređaj automatski instalira potrebne drivere i na zaslonu sam ponudi aktivaciju mass storage protokla za prijenos sadržaja. Jedina digresija je (kao i uvijek kod Prestigiovih modela) izostanak podrške za USB on-the-go.

Što se bežičnog povezivanja tiče, imamo WiFi, WiFi Hotspot i WiFi Direct, kao i uobičajeni Bluetooth. Isto tako, uređaj se uz uobičajenu 2G mrežu spaja i na 3G s podrškom za HSPA.

Operativni sustav, sučelje i performase


Na početku odmah digresija. Prestigio 5430 dolazi s Androidom 4.0.4 što nikako ne možemo pohvaliti. U vrijeme kada bi bilo normalno da novi uređaji dolaze s verzijom 4.2, Prestigio 5430 još uvijek nije ni na 4,1 verziji. Dodatnu težinu ovoj situaciji daje činjenica što je na mnogim starijim Prestigiovim uređajima Android 4.1 prisutan već dulje vrijeme. Moguće je da je razlog ovome posebna prilagodba OS-a zbog specifičnosti procesora i nadamo se da će Prestigio nadogradnju na ovaj model izdati u nekom razumnom roku.

Samo sučelje je poznato iz ostalih Prestigiovih modela, ali i iz svih onih koji vrte Google edition verziju istog (AOSP), dakle bez posebne nadogradnje. Znamo da Googleov goli Android sam po sebi osigurava dobru fluidnost jer ne sadrži dodatni bloatware koji bi eventualno usporavao sustav, a u kombinaciji s Intelovim Atom procesorom sve zadaće izvršava praktički besprijekorno.

Kao što vam je vjerojatno poznato, Intel Atom Z2420 SoC ima jednu jezgru koja kuca na 1,2 GHz, no po performansama se može mjeriti s mnogim dvojezgrenim procesorima nekih drugih proizvođača. Naime, ovaj procesor koristi Intelovu „Hyper-threading“ tehnologiju koja rad procesora softverski prilagođava na način da oponaša dvije jezgre. Upravo zbog toga će mnoge aplikacije poput Antutu benchmarka ili System Panela prijaviti dvije procesorske jezgre, premda fizički postoji samo jedna. Upravo se tako ponašaju i ostale aplikacije, uvjerene da procesor ima dvije jezgre i jednostavno se brže izvršavaju nego što je to slučaj kod običnih jednojezgrenih procesora (bez Hyper threadinga).

Ovakav koncept procesora se već pokazao dobrim u npr. Motoroli RAZR i, što upućuje na to da Intel jako dobro zna što radi te da su njegovi proizvodi više nego dobrodošli i u smartfonima, a ne samo u klasičnim računalima.

„Nedostatak“ ovog procesora je to što određeni broja aplikacija, koje nisu izrađene za ovakvu arhitekturu, neće raditi, ali u Intelu tvrde da je Atom kompatibilan s preko 90% aplikacija u Google Play trgovini. Tijekom ovih nekoliko dana instalirao sam pozamašan broj aplikacija koje inače koristim i nisam naišao ni na jednu koja je imala probleme s pokretanjem. 1 GB RAM-a će osigurati fluidan multitasking i općenito poboljšati rad uređaja.

Problem donekle može predstavljati ograničenost interne memorije. Naime, poznato je da Prestigio na svojim modelima internu memoriju dijeli na dvije particije, od kojih samo jedna ima mogućnost instalacije aplikacija. Obje particije dolaze s oko 1 GB slobodnog prostora, no ako ste mobilni gejmer, vrlo brzo biste mogli ostati kratki s memorijom. E sad, ovdje imamo pomalo delikatnu situaciju, jer ICS još uvijek dozvoljava prebacivanje aplikacija na memorijske kartice (ili drugu particiju na telefonu), ali kad ga jednom nadogradite na Jelly Bean to vjerojatno više neće biti moguće jer je u toj verziji ova mogućnost generalno ukinuta. Naime, postoji mogućnost da proizvođač i na Jelly Beanu sam omogući prebacivanje aplikacija na memorijske kartice, no to je u ovom trenutku neizvjesno.

Tipkovnica
Prestigio MultiPhone 5430 u svoju obitelj donosi još jednu novost. Naime, radi se o tipkovnici pod nazivom Prestigio Kyes koja se može koristiti uz standardnu Android tipkovnicu, kao i bilo koju drugu koju sami instalirate. Nova tipkovnica nudi istovremeni prikaz brojeva na dodatnom redu tipki iznad slova, što će mnogima olakšati tipkanje. Također, Prestigio Kyes već na početnom panelu nudi prikaz hrvatskih dijakritičkih znakova što znači da će njihov unos biti znatno olakšan. Naravno, dodatne tipke zahtijevaju intervenciju u sam raspored tipki na zaslonu pa je shodno tome svaka od njih nešto uža, a to će zahtijevati dodatno vrijeme prilagodbe.

Bilo kako bilo, nova tipkovnica je pravo osvježenje i vjerujem da će se većina vrlo brzo priviknuti.

Multimedija


Uređaj nudi standardnu ICS galeriju fotografija s uobičajenim mogućnostima slanja, dijeljenja i uređivanja. Valja napomenuti da video player sam po sebi neće pokrenuti ni jedan DivX ili MKV film, već je potrebno instalirati alternativni video player s podrškom za x86 arhitekturu procesora. Popularni vPlayer nije uspio pokrenuti niti jednu AVI datoteku, ali je zato uspio MX player, uz instalaciju dodatnih codeca za x86 procesore.

Kamera
Prestigio 5430 dolazi s 8 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom i standardnim ICS softverom. Sučelje je poslovično jednostavno i relativno malim brojem mogućnosti. Od načina snimanja imamo normalno, serijsko (burst) i panoramu, kao i mogućnosti podešavanja osnovnih postavki kamere: scene, ekspozicija, ISO osjetljivost, kontrast i balans bijele boje.

Kvaliteta fotografija vidljivo je bolja nego na mnogim dosadašnjim Prestigiovim modelima i u svakom slučaju odgovara cjenovnom razredu u kojem se uređaj nalazi, premda još uvijek ima prostora za poboljšanja. Na određenim fotografijama vidljiva je veća zasićenost boja, što bi eventualno moglo biti ispravljeno softverskom nadogradnjom. U slabijim svjetlosnim uvjetima smanjena je oštrina, što pripisujemo bljeskalici koja bi mogla biti i malo jača.

Primjeri slijede u nastavku:

Jpeg JpegJpegJpeg

Zahvaljujući Intelovom procesoru video kamera, za razliku od one na prethodnim modelima, sada napokon snima gledljiv i prilično kvalitetan video čak i u 1080p rezoluciji pri 30 fps. Bitare od cca. 15 Mbps govori o blagom stupnju kompresije, što će osigurati dovoljnu količinu detalja za kvalitetan prikaz.

Jedan takav primjer slijedi u nastavku:


Baterija


Intelov Atom Z2420 ima još jednu značajku, a to je nešto manja potrošnja energije u odnosu na konkurenciju. Ipak, zamo da je najveći potrošač struje u mobitelu zaslon i ako je često uključen, brzo će kompenzirati ono što procesor uštedi. S druge strane, ako uređaj više koristite za telefoniranje, autonomija bi mogla potrajati nešto dulje nego na sličnim uređajima s dvojezgrenim procesorima.

Tako je Prestigio PAP5430 u standardnom režimu koji podrazumijeva stalnu vezu s internetom, sinkronizaciju dva mailboxa, aktivan Google talk i umjereno korištenje svih mogućnosti, izdržao nešto manje od dva dana prije nego što sam ga morao priključiti na punjač. Sljedeći put sam ga stavio u nešto intezivniji režim upotrebe i u takvim uvjetima je izdržao dan i pol, što je svakako dobar i natprosječan rezultat za Androide.

Ako vam stalna veza s internetom (u smislu aktivne sinkronizacije) nije prijeko potrebna i ako podatkovnu vezu koristite po potrebi, autonomija se može produljiti na puna dva dana, a možda i više. Naravno, sve će opet ovisiti i načinu i intenzitetu korištenja.

Zaključak


Prestigio MultiPhone 5430 svakako se ističe iz gomile drugih modela ovog proizvođača, za što je ponajprije zaslužan Intelov Atom procesor koji ga pogoni, no ne treba zanemariti dizajn ni kvalitetu izrade. Vidjeli smo da je korištena nešto bolja plastika, ali je i čitava konstrukcija kućišta vidljivo bolja nego kod prethodnih modela.

Treća, ali isto tako važna stavka je kamera koja sada proizvodi bolje fotografije, s posebnim naglaskom na video koji je zahvaljujući procesoru sada dorastao mnogim zvučnijim imenima.

Prestigio je ovim modelom napravio vidljiv odmak od svojih dosadašnjih modela, ali nam je drago što se to nije prenijelo i na cijenu koja iznosi prihvatljivih i vrlo razumnih 1800,00 kuna.

Popis prodajnih mjesta pogledajte ovdje.