Recenzija: BlackBerry Z10


BlackBerry Z10 je rezultat velikog zaokreta koji je BlackBerry, odnosno nekadašnji RIM, primijenio u filozofiji izrade smartphonea. Ovaj model je ujedno i prvi mobitel koji se može pohvaliti BlackBerry OS-om u verziji 10 zbog čega se može punopravno nositi s konkurentskim Googleom, Appleom i Microsoftom.

 

BB_Z10_12BB_Z10_24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim BlackBerrya Z10, izdan je i model Q10 koji je također pokretan istim OS-om, no on dolazi sa fizičkom tipkovnicom zbog koje BB cilja na tradicionalnije korisnike BB proizvoda – poslovne korisnike, koji su do nedavno činili i ogromnu većinu kupaca RIM-ovih proizvoda.

BlackBerry OS je nastao na temeljima QNX-a, odnosno Unix operacijskog sustava kojeg je razvila istoimena kanadska tvrtka, koju je skupa s razvijenim OS-om kupio BlackBerry. BlackBerry 10 predstavlja treću inačicu QNX-a nakon dvije verzije BlackBerry Tablet OS-a izdane 2011, odnosno 2012. godine te s njima dijeli puno tehničkih sličnosti.

Neke od odlika BlackBerry OS 10 je i sučelje kojim se upravlja gestama, multitasking, BlackBerry Hub, inteligentna tipkovnica i BlackBerry link.

No, kakav je Z10 i kakav je BB 10 OS u stvarnosti, pročitajte u recenziji koja slijedi.

Osnovne karakteristike

- Dimenzije: 130 x 65.6 x 9 mm

- Masa: 138 grama

- Zaslon: 4,2″ IPS 768 x 1280 točaka, 356 ppi

- SoC: Qualcomm Snapdragon MSM8960

- CPU: 2X Krait takta 1.5 GHz

- GPU: Adreno 225

- RAM: 2 GB

- Interna memorija: 16 GB

- Kamera: 8,0 MP, stabilizacija slike, LED flash

- Prednja kamera: 2 MP/720p

- Video kamera: 1080p, 30 fps, video stabilizacija

- Operativni sustav: BlackBerry 10

- Baterija: Izmjenjiva 1800 mAh

Prednosti

- fluidan OS

- dimenzije

- kvaliteta izrade

Nedostaci

- potrebno privikavanje na OS

- nedostatak kvalitetnih aplikacija

Prodajno pakiranje

BlackBerry Z10 smo dobili u pakiranju s dva punjača – standardnim za naše te dodatnim za englesko tržište. Osim njih u kutiji smo pronašli i USB kabel potreban za punjenje uređaja, odnosno sinkronizaciju s računalom i slušalice.

BB_Z10_1

BB_Z10_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Slušalice izgledom, ali i opipom ostavljaju jako jeftin dojam pa sam se pribojavao da će biti korisne jedino za hands-free razgovore. Srećom, ugodno sam iznenađen kvalitetom zvuka koje slušalice mogu reproducirati tako da će biti iskoristive i za slušanje vaše MP3 kolekcije.

 

BB_Z10_4BB_Z10_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kabelu slušalica se nalazi jedna tipka kojom je moguće pauzirati i pokretati glazbu te se javljati na pozive.

 

Dizajn, kućište i ergonomija

Iako kategorija dizajna u potpunosti pripada domeni osobnog ukusa moram reći da mi sviđa kako je Z10 dizajniran. Mnogi će reći da u dizajnerskoj noti ima ponešto od iPhonea 5 i HTC-a One i s takvim mišljenjima bih se mogao složiti. Na prvi pogled pomalo podsjeća na ova dva modela, no na kasnije te sličnosti nestaju.

BB_Z10_5BB_Z10_6a

 

 

 

 

 

 

 

BlackBerry Z10 je osim ekrana u cijelosti izrađen od plastike. Ipak, bez obzira na beskrajne rasprave o tome je li plastika odgovarajući materijal za izradu uređaja više klase moram reći da je BlackBerry Z10 izrađen fantastično. Primanjem u ruku daje dojam trajnosti i kvalitete, a zbog svojih ne prevelikih dimenzija leži odlično u ruci.

 

BB_Z10_9BB_Z10_7

 

 

 

 

 

 

 

Prednjom stranom uređaja dominira ekran dijagonale 4.2 inča iznad kojeg se nalazi zvučnik slušalice, standardni set senzora za mjerenje količine osvjetljenja i udaljenosti, kamera za razgovore te notifikacijska LE dioda. Ova dioda služi za dojavu svih propuštenih događaja na uređaju, a kroz sami OS se ovi događaji mogu konfigurirati prema želji. Ono što nedostaje jesu razne boje LED diode pa ona svijetli samo crveno.

 

BB_Z10_19BB_Z10_20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daljnjim istraživanjem po BB developer forumima naišao sam na informaciju da je dioda u stvari višebojna pa je moguće da će se u budućnosti pojaviti aplikacija kojom će se konfigurirati i razne boje za različite događaje.

Ipak, dioda je iznimno velika i svjetla, tako da je uvijek jasno vidljiva. S obzirom da novom operacijskom sustavu nisu potrebne fizičke tipke, ispod ekrana mjesto je pronašao samo BlackBerry logo, ispod kojeg se nalazi mala rupa glavnog mikrofona.

Desna strana uređaja je rezervirana za tri tipke – dvije za reguliranje glasnoće i treća koja služi za pokretanje reprodukcije glazbe i glasovnog upravljanja. Na donjoj polovici lijeve strane nalazi se micro USB i micro HDMI utori.

 

BB_Z10_15BB_Z10_16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sredini gornje strane uređaja nalazi se tipka za uključivanje i isključivanje, 3.5mm audio utor za slušalice te rupica drugog mikrofona koji služi za redukciju pozadinskih smetnji. Donja strana sadrži samo otvor za zvučnik koji ujedno služi i za mjesto gdje se počinje skidati stražnji poklopac.

 

BB_Z10_17BB_Z10_26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I konačno, na stražnjoj strani nalazi se gumirani poklopac zbog kojeg je slučajno klizanje ovog mobitela praktički nemoguće, kamera s LED blicom i BlackBerry logo. Poklopac je moguće skinuti, a njegovim skidanjem pristupamo izmjenjivoj bateriji te utorima za micro SD i micro SIM kartice.

 

BB_Z10_10BB_Z10_13

 

 

 

 

 

 

 

BB_Z10_21BB_Z10_22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve pohvale idu stražnjem poklopcu koji je na zaista na puno mjesta povezan s kućištem pa mislim da će i dugom uporabom mobitel ostati u savršenom stanju, odnosno bez pojave pucketanja kućišta. Sredina poklopca je mjesto gdje se nalazi NFC antena.

Ukupne dimenzije uređaja i masa su odlično pogođeni. Zbog dimenzija uređajem je moguće upravljati jednom rukom, a zbog mase za koju možemo reći da je "taman" uređaj ostavlja dojam više klase kojoj cijenom zapravo i pripada. Nije pretjerano lagan što bi zbog plastične izrade moglo ostaviti dojam jeftinoće, već je eto, jednom riječju – taman.

BB_Z10_23BB_Z10_25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak, bez obzira na kompaktne dimenzije mišljenja smo da ih je BlackBerry mogao umanjiti za još koji milimetar. Na slici je primjerice prikazana usporedba Z10 i Motorolinog RAZR-a I koji uz čak ponešto veći ekran (4.3") ima vidljivo manje dimenzije.

BB_Z10_40BB_Z10_27


Telefonija, zvučnici i povezivanje

 

BB_Z10_18

Kvaliteta poziva je na visokoj razini. Glas koji dolazi iz zvučnika slušalice je dovoljno glasan praktički za svaku situaciju, a sugovornik zvuči prirodno. Stražnji zvučnik je također dovoljno glasan, ali treba napomenuti da ako kroz njega slušate glazbu na najvišoj glasnoći čuje se lagano pucketanje zvuka.

Kao i svaki moderni smartphone, tako je i Z10 pokriven skoro na svim poljima bežičnih povezivanja. Na testu smo imali podmodel STL100-1 koji podržava HSDPA (21 Mbps) brzine podatkovnih veza, no postoji i LTE model (STL100-2) s teoretskim downloadom do 100 Mbps.

Iz VIP-a su nam javili da će LTE model doći nešto kasnije u prodaju.

Ugrađen je i najnoviji Bluetooth 4.0 koji je posebno zanimljiv zbog minimalne potrošnje energije u stand-by modu te sada već nezaobilazni Wi-Fi a/b/g/n, NFC i GPS.

 

 

 

Pod haubom

Unutar Z10 kuca dvojezgreni TI OMAP 4470 procesor brzine 1.5 GHz. Uz glavni procesor, nalazi se i dodatni grafički koprocesor – PowerVR SGX 544 te 2 GB RAM memorije. Treba napomenuti da LTE verzija dolazi sa dvojezgrenim Krait procesorom od također 1.5 GHz uz Adreno 225 GPU. Za pohranu aplikacija, glazbe i ostalih datoteka na raspolaganju vam je otprilike 11.5 GB memorije (od deklariranih 16 GB) uz mogućnost proširenja memorije micro SD karticama veličine do 64 GB.

Zbog toga što se ove ili slične specifikacije mogu već lako pronaći i na mobitelima srednje klase, to ne znači da je Z10 spor uređaj. Naprotiv, sve radi jako glatko i bez zastajkivanja, no o tome detaljnije možete pročitati u odjeljku o BlackBerry 10 OS-u.

 

 

Zaslon

BlackBerry Z10, srećom za neke korisnike, ne slijedi trend koji je najočitiji na Android uređajima. Taj trend se očituje u sve većim ekranima i žrtvovanjem upravljivosti jednom rukom. Umjesto toga, BlackBerry je krenuo u drugom pravcu i na Z10 ugradio ekran dijagonale 4.2 inča. Tehnologija izrade je IPS, uz rezoluciju od 1280 x 768 točaka što govori da je omjer stranica 15:9.

 

BB_Z10_28BB_Z10_29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskustva s ekranom su odlična. Zbog visoke gustoće piksela od 356 po inču svi tekstovi su čitljivi na svim nivoima zumiranja, a golim okom je praktički nemoguće raspoznati pojedini piksel. S obzirom da se ipak radi o IPS ekranu, reprodukcija boja je prilično vjerna, a i kutovi gledanja su jako široki.

Na sljedeće dvije fotografije je izbliza slikan ekran uređaja.

BB_Z10_37BB_Z10_38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z10 nema nikakvu dodatnu tehnologiju kojom bi poboljšao čitljivost ekrana na suncu, no bez obzira na to, refleksije nisu bile pretjerane pa je i na otvorenom prostoru ekran čitljiv.

U postavkama uređaja nije moguće isključiti automatsko osvjetljenje ekrana, već je sliderom moguće odabrati maksimalnu vrijednost do koje će se osvjetljenost maksimalno pojačati. Treba istaknuti da algoritam automatskog osvjetljenja radi jako dobro pa promjenom ambijentalnoga svijetla nisu primjetni skokovi u osvjetljenju zaslona, već su promjene svjetlosti zaslona suptilne.

 

 

BlackBerry 10 OS

Kao što sam već nekoliko puta spomenuo, Z10 "vrti" najnoviji BlackBerry 10 operativni sustav koji je nastao iz potrebe da nekadašnji RIM bar malo povrati dio tržišnog kolača kojeg mu je preotela Android i iOS konkurencija te ponudi kompetitivan smartphone. Sudeći prema prvim reakcijama kupaca i rasprodanim zalihama izgleda da ova strategija polako uspijeva.

Prvo što je očito kod BlackBerryja Z10 je to da ne postoji fizička tipka na prednjoj strani. Zbog toga je upravljanje BB 10 OS-om izvedeno kroz geste, točnije, četiri vrste gesti. Prva je identična kao i kod Androida/iOS-a te uključuje skrolanje lijevo-desno. Ovime se, kao i kod konkurentskih operacijskih sustava mijenjaju stranice početnog ekrana. Druga gesta služi kao zamjena za tipku "home". Ova gesta se izvršava tako da se prstom iscrta zamišljena linija koja počinje na mjestu gdje se nalazi BlackBerry logo, a završava na sredini ekrana. Treća gesta je ponovno jednaka onoj za prikaz gornje ladice na Androidu/iOS-u, a izvršava se tako da se iz gornjeg dijela ekrana prst spusti prema centru. I četvrta gesta je jednaka drugoj, osim što njezin završetak nije u centru, već na desnom dijelu ekrana. Ona služi za pokretanje centra obavijesti.

 

gestures_cheatsheet

 

 

Geste BB 10 OS-a

 

 

Treba napomenuti da je i prostor oko ekrana Z10 osjetljiv na dodir, pa je za izvršenje druge i treće geste potrebno početi radnje prstom upravo na mjestima izvan ekrana. U slučaju da dolazite s Androida/iOS-a, privikavanje na ove geste je nužno. Kod nekoga će trajati kraće, kod nekoga duže, no smatram da će se većina korisnika unutar par sati  bez problema priviknuti na novi tip navigacije OS-om.

A opis kako te geste rade u samom OS-u slijedi u nastavku...

Ulazak u OS počinje pritiskom na tipku za otključavanje. Nakon što se mobitel probudi, prikazuje nam se zaključani ekran koji sadrži sat, datum i ikone notifikacija. U donjem dijelu se nalazi prečac za brzo pokretanje kamere, a aktivira se tako da se ta ikona drži pritisnuta 3 sekunde. Osim standardnog otključavanja mobitela tipkom, ulazak na početni ekran je moguć i izvršenjem druge opisane geste. Tako dok je mobitel zaključan možete povući prstom od dna ekrana prema sredini i hop – nalazite se na početnom ekranu.

Ulaskom u početni ekran prikazuje se prvi panel koji sadrži do 8 kartica. Te kartice predstavljaju aplikacije koje se trenutno izvršavaju pa se ovaj panel naziva – multitasking panel. Kartice pomalo podsjećaju na Android widgete, a sadrže fotografiju aplikacije koje se trenutno izvršava. Tako je, primjerice, u slučaju reprodukcije glazbe prikazan omot albuma, a ako je pokrenuta aplikacija za vrijeme prikazuje se ime grada i temperatura (koja se u realnom vremenu osvježava). Nažalost, samo neke aplikacije podržavaju prikaz sadržaja u realnom vremenu, a većina ih ipak sadrži samo fotografiju zadnje zatečenog stanja. U dnu kartice se nalazi ikonica iksića koja služi za isključivanje aplikacije.

 

BB_Z10_screen_1BB_Z10_screen_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak, za razliku od Androida i njegovih widgeta ove kartice imaju podosta ograničene mogućnosti. Prvo s količinom – moguće je istovremeno imati maksimalno 8 kartica koje se ne mogu razmiještati pa je uvijek zadnje pokrenuta aplikacija na vrhu, dok su starije pri dnu. Pozitivna je stvar što se popis pokrenutih aplikacija prikazuje izvršenjem jednostavne geste, pa nije potrebno pritiskati dodatne gumbe, kao što je to slučaj kod konkurentskih OS-ova.

Skrolanjem u desno (prva opisana gesta) prikazuju nam se instalirane aplikacije u obliku ikonica. Raspored ikonica na svakom panelu je 4x4. Razmještaj je moguć – dugim pritiskom na ikonu te povlačenjem na željeno mjesto, a spuštanjem ikonice na neku drugu formira se mapa. Nakon dugog pritiska na ikonu prikazuje se i ikonica za brisanje aplikacije.

 

BB_Z10_screen_6BB_Z10_screen_5

 


BB_Z10_screen_4BB_Z10_screen_7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri dnu početnog ekrana nalaze se i male ikonice – indikatori za trenutnu poziciju na početnom ekranu. Dodirom na neku od njih brzo se odlazi na odabrani panel. Ispod njih se nalaze i tri ikone - za ulazak u telefon, kameru te za brzo pretraživanje svih sadržaja na uređaju.

U kojem god panelu da se nalazimo, izvršavanjem druge geste prikazuje nam se početni panel (multitaskinga). Skrolanjem, ovaj put ulijevo, prikazuje nam se BlackBerry Hub. Također, u Hub je moguće ući i izvršavanjem četvrte opisane geste.

BlackBerry Hub je centralno komunikacijsko mjesto uređaja gdje su prikazane sve poruke (e-mail, SMS, MMS, poruke s društvenih mreža...), svi pozivi (dolazni, odlazni, propušteni), događaji iz kalendara, obavijesti sustava i slično. Ove obavijesti su prikazane u listi koju je moguće skrolati prema dolje, a u slučaju da skrolate prema gore pojavljuju se događaji iz kalendara za današnji i sutrašnji dan.

 

BB_Z10_screen_10BB_Z10_screen_11


BB_Z10_screen_13BB_Z10_screen_16


U donjoj traci Huba se nalaze kratice za pretragu i sastavljanje nove poruke. Izvršenjem prve geste otvara nam se podizbornik iz kojeg je moguće filtrirati tipove obavijesti (poruke, mailovi, društvene mreže...).

 

BB_Z10_screen_14BB_Z10_screen_12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijekom korištenja uređaja Hub mi se pokazao iznimno koristan. Na prvu može izgledati da je nepregledan i pretrpan porukama sa raznih servisa, no opet – posjeduje mogućnosti filtriranja poruka pa je samim time i izbjegnuto gomilanje neželjenih sadržaja.

Također, integracija raznih servisa i Huba je odlično izvedena pa je direktno iz njega moguće obavljati sve radnje koje su omogućene za određeni servis. Tako je primjerice moguće prihvatiti zahtjev za prijateljstvo s Facebooka, odgovarati na primljene e-mailove, SMS poruke i slično – potpuno jednako kao da koristite odgovarajuće aplikacije.

Ipak, u slučaju da vam se Hub ne sviđa, sve poruke (osim e-mailova) i notifikacije se mogu vidjeti posebno u odgovarajućim programima.

Što se e-mailova tiče – oni su sastavni dio Huba. BlackBerry 10 podržava unos Exchange, ActiveSync, Gmail, Hotmail, Yahoo, IMAP i POP3 računa. Dodavanjem nekog novog računa, Hub će sam pokušati prepoznati imena servera i ostale podatke, no u slučaju da to ne uspije sami možete upisati sve potrebno.

 

BB_Z10_screen_17BB_Z10_screen_18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BB_Z10_screen_19BB_Z10_screen_15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U listi za prikaz e-mailova dugim pritiskom na pojedini e-mail se prikazuje kontekstualni izbornik iz kojeg je moguće upravljati e-mail porukom. Ovaj meni sadrži standardne stvari kao što su odgovori, proslijedi, postavi oznaku i slično. Odabir većeg broja e-mailova se izvršava pritiskom na "odaberi više" nakon čega je moguće odabrati ostatak e-mail poruka. Ovdje svakako nedostaje opcija "odaberi sve", jer u slučaju da želite odabrati sve stavke podosta ćete vremena potrošiti na odabir svake stavke posebno.

Aplikacija telefona i kontakata se sadrže ništa specijalno. Kontakte je moguće filtrirati prema izvorima, a također postoji opcija brzog pretraživanja (pritiskom na ikonu povećala).

 

BB_Z10_screen_68BB_Z10_screen_71


BB_Z10_screen_75BB_Z10_screen_74

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodavanje kontakata omogućuje upisivanje velikog broja opcija, kao i prilagodbu zvuka poruka/poziva za određeni kontakt.

 

BB_Z10_screen_69BB_Z10_screen_70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glasovni unos

Kako Apple ima svog Sirija, a Google svoj Now, tako i BB ima svoju... – "glasovnu pretragu".

Glasovna pretraga se pokreće pritiskom na srednju tipku na desnoj strani uređaja (između tipke za pojačavanje/smanjenje glasnoće) nakon čega mobitel sluša što govorimo.

Moguće su naredbe za pozivanje, pretragu interneta, pisanje poruka i slično. Prepoznavanje naredbi radi generalno dobro, ali je vidljivo da je konkurencija otišla puno dalje s razvojem svojih glasovnih vodiča, tako da očekujemo da će i BlackBerry u budućnosti nadogradi funkcionalnost ovog sustava. Naravno, ne treba niti spominjati da hrvatski jezik u ovom dijelu OS-a nije podržan.

 

BB_Z10_screen_38BB_Z10_screen_40
Aplikacije

Centralno mjesto gdje se mogu pregledavati i kupovati aplikacije, ali i ostali sadržaj naziva se – BlackBerry World.

 

BB_Z10_screen_20BB_Z10_screen_21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz BlackBerrya govore da njihov svijet sadrži oko 100 000 aplikacija, što je u usporedbi s preko 700 000 Appleovih, odnosno približno toliko Googleovih aplikacija, pa čak i 150 000 Windows Phone aplikacija -malo. No, ono što više zabrinjava je nedostatak kvalitetnih aplikacija. Sam pogled na listu najpopularnijih odnosno najprodavanijih aplikacija ide u prilog toj tvrdnji.

 

BB_Z10_screen_43BB_Z10_screen_44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak, ne treba biti previše kritičan. Ovaj eko-sustav je relativno nov, a s obzirom na popularnost ovog uređaja zasigurno će i sve više developera raditi na razvoju kvalitetnih aplikacija te će se prazan prostor između BB Worlda i ostalih trgovina aplikacija barem vremenom  smanjivati.

Također treba napomenuti da je od 100 000 aplikacija u BlackBerry Worldu oko 40% direktnih portova Android aplikacija. Prije izdavanja novog OS-a, BlackBerry je developerima plaćao i do 100$ za uspješni port aplikacije. Negativna strana ovog je što softverski sloj koji služi za emuliranje Android aplikacija na BB 10 OS-u ima korijene u Androidu 2.3, što je već prilično zastarjelo. Pozitivna strana je što su iz BB-a najavili nadogradnju tog sloja na noviji Android 4.1. Usput spomenimo da BB World osim kupovine i pregledavanja aplikacija i igrica nudi iste mogućnosti i za knjige i časopise. Plaćanje je moguće izvršavati kreditnom karticom ili PayPalom.

 

BB_Z10_screen_24BB_Z10_screen_23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrađene aplikacije

S uređajem dolazi dosta aplikacija, od kojih su neke posebno zanimljive. Prva je AccuWeather koja je, pogađate aplikacija za vremensku prognozu. Ništa specijalno ne nudi, no atraktivno izgleda.

 

BB_Z10_screen_47BB_Z10_screen_48

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S uređajem dolazi i aplikacija "Karte" čijim se pokretanjem prikazuje ova poruka:

 

BB_Z10_screen_49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što ukratko znači – nema karata, niti besplatne navigacije na Z10. Google Mape još uvijek nisu dostupni za Z10, a kad će – ne zna se. Korisnici alternativu u Google Mapsima mogu potražiti u Mireovom Don't panicu, kojega smo nedavno i recenzirali.

Aplikacija "Remember" služi za unos bilješki, a Docs to go služi za pregledavanje i editiranje Office dokumenata. Zanimljiva je cloud aplikacija Box koja nudi online pohranu podataka od 5 GB, a na uređaju je uključen i Dropbox koji nudi sličnu funkcionalnost.

 

BB_Z10_screen_51BB_Z10_screen_50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BB_Z10_screen_53BB_Z10_screen_52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tu je i "upravljač datotekama", odnosno file manager koji uz sve standardne opcije nudi i jednu zanimljivu, a zove se "zapakiraj sve". Ova opcija ZIP-a sve datoteke unutar nekog foldera, pa je i manipulacija s takvom arhivom puno jednostavnija, posebice ako je potrebno prebacivati veći broj pojedinačnih datoteka u druge mape, kao što je primjerice slučaj sa screenshotovima koji se nalaze u ovoj recenziji.

 

Tipkovnica

S obzirom da je BlackBerry već dugi niz godina poznat po odličnim tipkovnicama (istina, fizičkim) za ovaj model uređaja koji nema fizičku tipkovnicu, bilo je potrebno smisliti pametan način unosa teksta koji će biti jednako lagan kao da se unosi na fizičkoj. I možemo reći da je BB u tome u potpunosti uspio.

Tipkovnicu je u svakom trenutku moguće prikazati izvršenjem jedne akcije (vjerojatno pogađate – riječ je o gesti). Tako je potrebno s dva prsta otklizati iz donjeg dijela ekrana prema gore nakon čega se tipkovnica prikazuje.

Tipkovnica je klasičnog QWERTY rasporeda, no zanimljivost je u tome što se nakon pritiska na određeno slovo iznad ostalih slova za koji mobitel pretpostavi da će sljedeće biti pritisnute, prikazuju cijele riječi. U slučaju da je prikazana riječ upravo ono što želite napisati dovoljno je izvršiti još jednu gestu – slidanja od sljedećeg slova do prikazane riječi nakon čega se ta riječ i odabire.

Kako za sami OS, tako i za tipkovnicu potrebno je određeno vrijeme prilagodbe, a nakon što ono završi siguran sam da će pisanje biti brže nego na većini konkurentskih softverskih tipkovnica. Predviđanje teksta radi jednostavno odlično, a ono što me iznenadilo je da se predložene sljedeće riječi čak slažu i u potrebnim padežima (u ovisnosti o tome u kojem je padežu prethodno upisana riječ). Naravno, hrvatski jezik je u potpunosti podržan, a od ostalih je ukupno dostupno još 20-ak jezika.

 

BB_Z10_screen_30BB_Z10_screen_32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipkovnica uči s vremenom, pa će tako riječi koje češće upisujete biti odmah prikazane, a također se i automatski popunjava osobni rječnik s riječima koje se ne nalaze u standardnom hrvatskom rječniku.

Kao i ostatak OS-a i tipkovnicom je moguće upravljati gestama. Prvu, za prikazivanje i skrivanje tipkovnice smo već spomenuli. Osim nje, gesta povlačenja prsta od vrha do dna tipkovnice mijenja način prikaza između slova i brojeva, dok se slajdanjem u lijevu stranu jednim prstom briše zadnje upisana riječ. Ako slajdate sa dva prsta brišu se dvije, a u slučaja slajdanja s tri prsta i tri zadnje upisane riječi.

Od mogućnosti uređivanja opcija tipkovnice treba istaknuti – glasnoću zvuka koji se reproducira pritiskom na slova, uključivanje i isključivanje provjere pravopisa i uređivanje osobnog rječnika.

 

BB_Z10_screen_33BB_Z10_screen_34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nastavku pogledajte kraći video osvrt na BlackBerry 10 OS.

Kamera, multimedija

 

BlackBerry Z10 dolazi sa 8-megapikselnom kamerom kojoj za slikanje u tamnijim uvjetima pripomaže LED blic. Za razliku od konkurencije koja u svoje bolje uređaje ugrađuje kamere s velikim otvorom blende (f/2.0) BlackBerry se ipak nije odlučio na taj modul, već je ugradio kameru s otvorom blende f/2.2. U teoriji to znači da će fotografije snimljene u mračnijim uvjetima biti ponešto lošije kvalitete, no srećom u ovom slučaju teorija ne slijedi praksu pa smo generalno s kvalitetom fotografija zadovoljni.

Kao što je ranije u tekstu napomenuto, Z10 omogućuje pokretanje kamere iz ekrana za zaključavanje i to pritiskom na odgovarajuću ikonu. S obzirom da je potrebno držati prst na ikoni kamere dvije sekunde (+1 sekundu učitavanje kamere) ne možemo reći da je to pokretanje baš trenutno.

Pokretanjem aplikacije prikazuje nam se u potpunosti minimalističko sučelje koje se sastoji od ikone posljednje snimljene fotografije, ikone menija i ikone moda snimanja.

U skromnim opcijama moguće je zamijeniti prednju i stražnju kameru, promijeniti način snimanja (uobičajeno, stabilizacija i uzastopno snimanje), način scene (auto, akcija, bijela ploča, noć i plaža/snijeg), postaviti postavke bljeskalice i promijeniti format snimanja (16:9 i 4:3).

Od naprednih opcija kao što je ISO vrijednost, kontrast/oštrina, balans bijelog i slično – nema ništa. Kamera cijelo vrijeme automatski fokusira pa se dodirom na bilo koji dio ekrana događa okidanje.

Također je moguće odvući kvadratić fokusa na željeno mjesto na ekranu kako bi se željeno mjesto fokusiralo.

Zanimljiva je opcija TimeShift koja fotografira 11 slika odjednom te automatski odabire najbolje snimljenu. Softver kamere ima mogućnost prepoznavanja lica na snimljenim fotografijama, a osim automatskog odabira slike korisnicima je omogućeno i ručno biranje između preostalih 10 fotografija.

Sama kvaliteta fotografija je odlična! Boje su izuzetno žive (možda i mrvicu prezasićene), a količina detalja je na uistinu zavidnom nivou. BlackBerry je s kamerom na Z10 uspio zadržati i količinu šuma pod kontrolom, što je svakako pohvalno.

U nastavku slijedi nekoliko fotografija i pripadajućih cropova.

IMG_00000026crop_1

 

 

 

 

 

 

 

Fotografija je snimljena u mraku, a testirao sam sposobnost macro moda da očuva nivo detalja obzirom na paljenje LED flasha. Kao što je vidljivo, sliku nije "spalio" LED flash, već je ona ispala pravilo osvjetljena.

 

IMG_00000014crop_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga fotografija je snimljena na dnevnom svjetlu, gdje je vidljivo kako Z10 može uhvatiti visoka količinu detalja. Također je prisutna niska količina šuma u tamnijim dijelovima fotografije.

I u nastavku se nalazi još fotografija snimljena po noći. Ništa spektakularno, no obzirom da je ISO podignut na 960 zadovoljan sam količinom šuma, koja je ipak pod kontrolom.

IMG_00000020crop_3

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija fotografija je u potpunosti klasična i nudi opcije kao i konkurentski OS-ovi, uz dodatak zanimljivog editora slika pomoću kojeg je moguće dodavati razne efekte i poboljšanja.

 

BB_Z10_screen_72BB_Z10_screen_73

 

 

 

 

 

 

 

 

Glazbeni svirač nudi opcije na koje smo se svi već naučili. Neke od njih su reprodukcija i pretraga pjesama po izvođačima, albumima, stilovima i playlistama. Nažalost ne postoji mogućnost uređivanja zvuka korištenjem equalizera, a svakako je i nedostatak nepostojanje kontrola za upravljanje glazbom na ekranu za zaključavanje.

 

BB_Z10_screen_56BB_Z10_screen_57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BB_Z10_screen_60BB_Z10_screen_59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srećom, upravljanje pjesama je moguće tipkama za glasnoću, tako se dugim pritiskom na tipku za smanjivanje glasnoće prelazi na prethodnu pjesmu, a pritiskom na tipku za pojačavanje na sljedeću. Pritiskom na središnju tipku reprodukcija se pauzira.

Tijekom uporabe OS-a posebno me nervirala nemogućnost da se duljim pritiskom na tipku glasnoće smanji jačina svih notifikacija za više koraka, kao što je moguće na Androidu. Ovo je onemogućeno zbog prečaca za preskakanje pjesama, pa je za potpuno smanjivanje glasnoće potrebno 10-ak puta pritisnuti gumb kako bi se svi zvukovi utišali.

 

BB_Z10_screen_62BB_Z10_screen_58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naravno – postoji laganiji način za utišavanje, a to je odabirom odgovarajuće opcije iz gornje ladice, no kritika BB-u ostaje jer i u slučaju da se glazba ne reproducira (prečaci u tom slučaju nisu aktivni) i dalje nije moguće izvršiti ovu radnju.

 

Internet preglednik

BlackBerry 10 OS je jedna od posljednjih mobilni platformi koje nudi punu podršku za Adobe Flash. Aplikaciju Flasha je potrebno skinuti sa BB Worlda i omogućiti je u opcijama ugrađenog WebKit preglednika.

Samo sučelje preglednika je kao i ostatak OS-a izvedeno minimalistički, a sastoji se od donje trake koja sadrži polje za upis web adrese, tipke za opcije i upravljanje tabovima te tipke povratka. Iznad te trake se prikazuje renderirana internet stranica ili u slučaju prvog pokretanja – kartice sa fotografijama zadnje posjećenih stranica.

 

BB_Z10_screen_64BB_Z10_screen_65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne postoji mogućnost uklanjanja tih kartica, već je za to potrebno obrisati cijelu povijest pretraživanja. Internet preglednik ima incognito način pretraživanja, no za njegovu aktivaciju je potrebno otići dublje u podmenije preglednika.

 

BB_Z10_screen_63BB_Z10_screen_67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No, bez obzira na neke negativne stvari, preglednik je općenito ostavio pozitivan dojam.

Stranice su se učitavale jako brzo (na H+ konekciji), a zumiranje koje je moguće izvršiti štipanjem ili dvostrukim pritiskom na stranicu je također bilo jako brzo i fluidno. Nažalost, zumiranjem dvostrukim pritiskom preglednik ne izvršava prilagodbu teksta novom nivou povećanja.

Uključivanjem Adobe Flasha navigacija kroz stranice se malčice usporila, ali bez obzira na to preglednik je i dalje bio fluidan te reprodukcija 1080p YouTube video zapisa nije bila problematična.

 

Baterija

Autonimja BlackBerryja Z10 nit' je dobra, nit' je loša. U slučaju da mobitel koristite naprednije (uključene sinkronizacije mailova, oko sat vremena razgovora, do sat vremena glazbe i oko sat vremena surfanja internetom) pripremite se na punjenje mobitela pred kraj dana. Ako uređaj koristite osrednje (naročito bez sinkronizacije mailova) izdržat će i više od jednog dana.

Da ukratko sumiramo, trajanje baterije nas nije niti razočaralo niti oduševilo, već upada u prosjek svih modernijih pametnih telefona. Prednost je u postojanju izmjenjive baterije, no nedostatak je u kapacitetu koji je omanjih 1800 mAh. Da se BlackBerry odlučio na ugradnju baterije od 2000 mAh ili više, svakako bismo bili zadovoljniji.

 

Zaključak

Što reći na kraju? BlackBerry Z10 je prekretnica za novo imenovanu kompaniju. Nudi dobar operacijski sustav koji čak i nema prevelik broj početničkih boljki od kojih su patili ili još uvijek pate svi operacijski sustavi na tržištu.

Ipak, treba reći da glavni problem ovog OS-a nije u neispoliranosti softvera ili manjku dostupnih opcija, dapače, već u nepostojanju izbora kvalitetnih aplikacija na BlackBerry Worldu. Nadamo se da će se s vremenom i ova trgovina aplikacijama napuniti korisnijim sadržajima nakon čega će i BlackBerry imati punopravnog konkurenta ostalim vodećim mobilnim OS-ovima.

A što do tada?

Mišljenja sam da masovnih prelazaka korisnika sa Androida i iOS-a na Z10 neće biti. Jednostavno ne vidim razlog za to, jer sve što nudi novi BlackBerryev OS ova dva mobilna OS-a već imaju.

BlackBerry ima prednost u odličnoj tipkovnici, mogućnosti uporabe Adobeovog Flasha, BlackBerry Hubu te ponešto drugačijem konceptu navigacije kroz OS, no mislim da to ipak nije dovoljno za masovniji prelazak korisnika.

BlackBerryu su vrlo vjerojatno ciljana publika stari korisnici BB uređaja, kupci koji prvi put kupuju smartphone ili oni koji bi željeli probati nešto novo. Ako spadate u neku od ovih kategorija Z10 ima moju preporuku za kupovinu, no u slučaju da razmišljate o kupovini ovog uređaja, a trenutno ste na iOS-u ili Androidu savjetujem da pričekate još neko vrijeme, kako bi se situacija s aplikacijama ipak malo popravila.

Uređaj na testiranje ustupio: Vipnet