Recenzija: BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 je rezultat velikog zaokreta koji je BlackBerry, odnosno nekadašnji RIM, primijenio u filozofiji izrade smartphonea. Ovaj model je ujedno i prvi mobitel koji se može pohvaliti BlackBerry OS-om u verziji 10 zbog čega se može punopravno nositi s konkurentskim Googleom, Appleom i Microsoftom.

 

BB_Z10_12BB_Z10_24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim BlackBerrya Z10, izdan je i model Q10 koji je također pokretan istim OS-om, no on dolazi sa fizičkom tipkovnicom zbog koje BB cilja na tradicionalnije korisnike BB proizvoda – poslovne korisnike, koji su do nedavno činili i ogromnu većinu kupaca RIM-ovih proizvoda.

BlackBerry OS je nastao na temeljima QNX-a, odnosno Unix operacijskog sustava kojeg je razvila istoimena kanadska tvrtka, koju je skupa s razvijenim OS-om kupio BlackBerry. BlackBerry 10 predstavlja treću inačicu QNX-a nakon dvije verzije BlackBerry Tablet OS-a izdane 2011, odnosno 2012. godine te s njima dijeli puno tehničkih sličnosti.

Neke od odlika BlackBerry OS 10 je i sučelje kojim se upravlja gestama, multitasking, BlackBerry Hub, inteligentna tipkovnica i BlackBerry link.

No, kakav je Z10 i kakav je BB 10 OS u stvarnosti, pročitajte u recenziji koja slijedi.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 130 x 65.6 x 9 mm

– Masa: 138 grama

– Zaslon: 4,2″ IPS 768 x 1280 točaka, 356 ppi

– SoC: Qualcomm Snapdragon MSM8960

– CPU: 2X Krait takta 1.5 GHz

– GPU: Adreno 225

– RAM: 2 GB

– Interna memorija: 16 GB

– Kamera: 8,0 MP, stabilizacija slike, LED flash

– Prednja kamera: 2 MP/720p

– Video kamera: 1080p, 30 fps, video stabilizacija

– Operativni sustav: BlackBerry 10

– Baterija: Izmjenjiva 1800 mAh

Prednosti

– fluidan OS

– dimenzije

– kvaliteta izrade

Nedostaci

– potrebno privikavanje na OS

– nedostatak kvalitetnih aplikacija

Prodajno pakiranje

BlackBerry Z10 smo dobili u pakiranju s dva punjača – standardnim za naše te dodatnim za englesko tržište. Osim njih u kutiji smo pronašli i USB kabel potreban za punjenje uređaja, odnosno sinkronizaciju s računalom i slušalice.

BB_Z10_1

BB_Z10_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Slušalice izgledom, ali i opipom ostavljaju jako jeftin dojam pa sam se pribojavao da će biti korisne jedino za hands-free razgovore. Srećom, ugodno sam iznenađen kvalitetom zvuka koje slušalice mogu reproducirati tako da će biti iskoristive i za slušanje vaše MP3 kolekcije.

 

BB_Z10_4BB_Z10_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kabelu slušalica se nalazi jedna tipka kojom je moguće pauzirati i pokretati glazbu te se javljati na pozive.

 

Dizajn, kućište i ergonomija

Iako kategorija dizajna u potpunosti pripada domeni osobnog ukusa moram reći da mi sviđa kako je Z10 dizajniran. Mnogi će reći da u dizajnerskoj noti ima ponešto od iPhonea 5 i HTC-a One i s takvim mišljenjima bih se mogao složiti. Na prvi pogled pomalo podsjeća na ova dva modela, no na kasnije te sličnosti nestaju.

BB_Z10_5BB_Z10_6a

 

 

 

 

 

 

 

BlackBerry Z10 je osim ekrana u cijelosti izrađen od plastike. Ipak, bez obzira na beskrajne rasprave o tome je li plastika odgovarajući materijal za izradu uređaja više klase moram reći da je BlackBerry Z10 izrađen fantastično. Primanjem u ruku daje dojam trajnosti i kvalitete, a zbog svojih ne prevelikih dimenzija leži odlično u ruci.

 

BB_Z10_9BB_Z10_7

 

 

 

 

 

 

 

Prednjom stranom uređaja dominira ekran dijagonale 4.2 inča iznad kojeg se nalazi zvučnik slušalice, standardni set senzora za mjerenje količine osvjetljenja i udaljenosti, kamera za razgovore te notifikacijska LE dioda. Ova dioda služi za dojavu svih propuštenih događaja na uređaju, a kroz sami OS se ovi događaji mogu konfigurirati prema želji. Ono što nedostaje jesu razne boje LED diode pa ona svijetli samo crveno.

 

BB_Z10_19BB_Z10_20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daljnjim istraživanjem po BB developer forumima naišao sam na informaciju da je dioda u stvari višebojna pa je moguće da će se u budućnosti pojaviti aplikacija kojom će se konfigurirati i razne boje za različite događaje.

Ipak, dioda je iznimno velika i svjetla, tako da je uvijek jasno vidljiva. S obzirom da novom operacijskom sustavu nisu potrebne fizičke tipke, ispod ekrana mjesto je pronašao samo BlackBerry logo, ispod kojeg se nalazi mala rupa glavnog mikrofona.

Desna strana uređaja je rezervirana za tri tipke – dvije za reguliranje glasnoće i treća koja služi za pokretanje reprodukcije glazbe i glasovnog upravljanja. Na donjoj polovici lijeve strane nalazi se micro USB i micro HDMI utori.

 

BB_Z10_15BB_Z10_16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sredini gornje strane uređaja nalazi se tipka za uključivanje i isključivanje, 3.5mm audio utor za slušalice te rupica drugog mikrofona koji služi za redukciju pozadinskih smetnji. Donja strana sadrži samo otvor za zvučnik koji ujedno služi i za mjesto gdje se počinje skidati stražnji poklopac.

 

BB_Z10_17BB_Z10_26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I konačno, na stražnjoj strani nalazi se gumirani poklopac zbog kojeg je slučajno klizanje ovog mobitela praktički nemoguće, kamera s LED blicom i BlackBerry logo. Poklopac je moguće skinuti, a njegovim skidanjem pristupamo izmjenjivoj bateriji te utorima za micro SD i micro SIM kartice.

 

BB_Z10_10BB_Z10_13

 

 

 

 

 

 

 

BB_Z10_21BB_Z10_22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve pohvale idu stražnjem poklopcu koji je na zaista na puno mjesta povezan s kućištem pa mislim da će i dugom uporabom mobitel ostati u savršenom stanju, odnosno bez pojave pucketanja kućišta. Sredina poklopca je mjesto gdje se nalazi NFC antena.

Ukupne dimenzije uređaja i masa su odlično pogođeni. Zbog dimenzija uređajem je moguće upravljati jednom rukom, a zbog mase za koju možemo reći da je “taman” uređaj ostavlja dojam više klase kojoj cijenom zapravo i pripada. Nije pretjerano lagan što bi zbog plastične izrade moglo ostaviti dojam jeftinoće, već je eto, jednom riječju – taman.

BB_Z10_23BB_Z10_25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak, bez obzira na kompaktne dimenzije mišljenja smo da ih je BlackBerry mogao umanjiti za još koji milimetar. Na slici je primjerice prikazana usporedba Z10 i Motorolinog RAZR-a I koji uz čak ponešto veći ekran (4.3″) ima vidljivo manje dimenzije.

BB_Z10_40BB_Z10_27

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT