Android Recenzije

Samsung Galaxy Note 3 - RecenzijaKad je Samsung prije dvije godine svijetu predstavio prvi Galaxy Note s dijagonalom zaslona od 5,3 inča, malo tko je mogao pretpostaviti da će tim činom biti otvorena nova potpuno tržišna niša. Osim predimenzioniranog zaslona, Note je donio još jednu novost - povratak stylusa na mobilne uređaje. Naravno, ovdje se nije radilo o klasičnom stylusu, već o njegovoj reinkarnaciji u viši oblik, što je postignuto u kombinaciji s novim tehnologijama izrade zaslona i naprednim softverskim rješenjima.

Vidjeli smo da je prvi Note imao 5,3” dijagonalu zaslona, drugi (Galaxy Note 2) 5,5”, dok je u ovog najnovijeg, Samsung uspio upakirati 5,7 inča. Naravno, vrijeme je učinilo svoje, tehnologija je napredovala, ali treba istaknuti da je iskoristivost površine i ukupnih gabarita Samsungu općenito prilično dobro pošlo za rukom ako njihove uređaje usporedimo s konkurencijom.

Samsung Galaxy Note 3 je jedan od onih smartfona koji vas osvajaju na prvi pogled, a kako i ne bi kad znate da se u njemu nalazi najjača i najbolja trenutno dostupna tehnologija. Novi pristup dizajnu, tj. izgledu dodatno pridonosi uzbuđenju i malo je onih koji će prema ovom uređaju ostati ravnodušni. Zbog svojih dimenzija, Note 3 ne nudi kompromise i oni koji preferiraju civilne dimenzije smartfona o njegovoj kupnji neće niti razmišljati, dok s druge strane stoje oni koji sline već na samu pomisao o njemu.

Samsung Galaxy Note 3 je u našim rukama proboravio proteklih tjedan dana, a kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 151,2 x 79,2 x 8,3 mm

Masa: 168 grama

Zaslon: 5,7”, Super AMOLED, 1920 × 1080 (16:9), 386 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,3 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 3 GB (DDR3)

Interna memorija: 32 GB (korisniku dostupno 26)

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go, NFC, IR

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 150 mbps

OS: Android 4.3 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/2160p

Prednja kamera: 2,0 MP/1080p

Baterija: 3200 mah

Prednosti


Najjači trenutno dostupan hardver

Kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Širok spektar upotrebljivosti

S Pen sustav je dodatno evoluirao

Opće performanse

Vrhunska kamera

Nedostaci


Nezgrapan za upotrebu jednom rukom

Nema FM radio

Ergonomija


IMG_4469 IMG_4472

Uređajem ovakvih dimenzija nije jednostavno manipulirati jednom rukom, no ako ste se odlučili na kupovinu, pretpostavka je da ste spremi na takvu žrtvu. Naravno, ako dolazite s jednog od prethodnika ovog modela, privikavanje neće biti potrebno, a u startu ćete primijetiti kako je uređaj tanji i lakši. Ako dolazite s bilo kojeg manjeg uređaja, oduševit će vas raskoš prostora na zaslonu, dok bi obrnuta migracija mogla uzrokovati klaustrofobiju. Naime, već nakon dva, tri dana korištenja 5,7-inčnog zaslona, povratak na npr. 5-inčni predstavlja svojevrstan šok.

Naravno, svu raskoš velikog zaslona treba i platiti, i to ne samo novcem, već i praktičnošću. Osobe s prosječno velikim rukama ne bi trebale imati problema, no oni koji se nalaze ispod tog prosjeka svakako bi trebali razmisliti o nečem manjem. Isto tako, korištenje uređaja jednom rukom je prilično otežano, premda će vam iskusni korisnici dosadašnjih Notea posvjedočiti kako su se bez problema privikli. Naime, onaj kome je veličina zaslona prioritet, promijenit će način poimanja smartfona i bez razmišljanja upotrijebiti i drugu ruku, što, priznat ćete, i nije neki problem.

Objektivna poteškoća bi moglo biti prenošenje i držanje po manjim džepovima. Većina džepova na hlačama nije prilagođena mobitelima ovakvih dimenzija, no i tu se nameće pitanje žrtvovanja jednih stvari u korist drugih. Nošenje uređaja u jakni ne bi trebalo predstavljati problem, kao ni u torbici.


Dizajn i kućište


 IMG_4445 IMG_4449 IMG_4452 IMG_4455 IMG_4456

Samsung Galaxy Note 3 još je jedan uređaj iz Samsungove Galaxy serije koji s ostalima dijeli, sada već tradicionalnu, „Samsungovsku“ dizajnersku notu. Ipak, u odnosu na prethodnika, kao i ostale uređaje iz serije, vidljivo se razlikuje po tome što su mu kutovi manje zaobljeni i može se reći da je poprimio klasičan pravokutni oblik. Ostale pojedinosti, kao npr. home tipka, položaj kamere i senzora te imitacija aluminija na rubovina, dovoljno govore o pripadnosti Samsung obitelji.

IMG_4475 IMG_4476 IMG_4477 IMG_4478 IMG_4442 IMG_4457 IMG_4459 IMG_4460 IMG_4463

Ono što nas u ovom dijelu sve najviše zanima je njegova poleđina, koja je prilikom predstavljanja podigla prilično velik oblak prašine. Naime, Samsungovci su najavili da Note 3 dolazi poleđinom od umjetne kože, što je prvi takav slučaj u svijetu smartfona. Ova najava je mahom izazvala oduševljenje publike, a neki su (uključujući i moju malenkost) iskazali dozu skpse. Naime, poznato je da je umjetna koža, ma koliko umjetna bila, podložna trošenju i habanju više od plastike i zbog toga je postojala određena doza sumnje u samu kvalitetu takve površine.

IMG_4436 IMG_4437 IMG_4438 IMG_4439 IMG_4440 IMG_4441 IMG_4443 IMG_4465 IMG_4466

No ipak, kad Note 3 izvadite iz kutije odmah vam postaje jasno da se ne radi ni o kakvoj umjetnoj koži, već o istoj onoj plastici (polikarbonatu) od kojeg su izrađeni poklopci Notea 2, Galaxyja S3, S4 itd. Ono što ostavlja dojam kože je posebno dizajnirana tekstura, a dodatni doprinos tome daje i imitacija šavova na rubovima.

Ovim je Samsung uspio zatvoriti usta svim kritičarima “jeftine” i sjajne plastike, a istovremeno zadržati postojeću filozofiju odabira materijala. Uređaj sada objektivno izgleda bolje i skuplje, a bez posezanja za aluminijem ili staklom kao čuvarima “premium” stila u ovoj branši. Naravno da će i ovakav pristup biti podložan kritikama, ali jedno je sigurno - Samsung Galaxy Note 3 je najbolje dizajnirani Note do sada i ovoga bi puta zazubice mogle rasti čak i onima koji su prethodnike izbjegavali zbog plastičnog izgleda. Ako mene pitate, ovdje mi je draži polikarbonat s teksturom kože, nego umjetna koža u pravom smislu riječi.

IMG_4467 IMG_4468 IMG_4473 IMG_4474 IMG_4479 IMG_4482 IMG_4480 IMG_4481 IMG_4484

Ukupna čvrstoća kućišta je na iznimno visokoj razini, no to uopće ne bi trebalo dolaziti u pitanje, jer se već na modelu S3 moglo vidjeti da postojanje poklopca baterije nije previše utjecalo na krhkost i mogućnost škripanja. Još od prvih serija modela Galaxy S2 Samsung je puno toga naučio i možemo reći da se ovaj koncept kosntrukcije u konačnici pokazao prilično pouzdanim.

U nastavku slijedi kratki video pregled vanjštine uređaja:


Zaslon


Super AMOLED zasloni su na Samsungovim uređajima postali neka vrsta zaštitnog znaka, a Galaxy Note 3 dosljedno slijedi ovu tradiciju. Da bi se izbjegle rasprave o tome koja je zaslonska tehnologija bolja (LCD ili OLED) potrebno je u startu naglasiti da se sve svodi na stvar ukusa i nije ih uputno izravno uspoređivati.

Osobno preferiram Super AMOLED i dajem mu prednost pred LCD zaslonima, a Galaxy Note 3 je najbolji konkretan proizvod ove tehnologije do sada. Čak i u usporedbi sa zaslonom Galaxyja S4, zaslon Notea 3 ostavlja bolji dojam, što je najbolje vidljivo kod bijele boje. Naime, poznato je da prikaz bijele boje na AMOLED-ima nije najvjerniji i da su bijele podloge u odnosu na LCD zaslone žućkaste. Ovo je cijena koju se na AMOLED-u inače mora platiti zbog boljeg i vjernijeg prikaza tamnijih bolja, posebice crne. No ipak, Super AMOLED zaslon Notea 3 donosi vidljivo poboljšanje prikaza bijele boje u odnosu na zaslon Galaxyja S4, koji je do sada služio kao primjer. Uz sve navedeno, potrebno je pohvaliti i pozadinsko osvjetljenje, zahvaljujući kojemu Note 3 ima i bolju vidljivost na suncu.

IMG_4467

Dijagonala od 5,7 inča u kombinaciji s 1080p rezolucijom daje gustoću od 386 ppi, što je debelo iznad tzv. Retina granice. To znači da ne postoji šansa da golim okom ugledate pojedini piksel, no treba reći da je i ovdje korištena PinTile matrica koja je nominalno inferiorna u odnosu RGB. Ipak, ovo nema nekog objektivnog utjecaja na prikaz sadržaja i mogu zaključiti da je zaslon Notea 3 najbolji kojeg sam do sada imao prilike isprobati.

Treba podsjetiti da Samsungovi top modeli još od Galaxyja S3 imaju mogućnost podešavanja prikaza boja, slično kao na televizorima. Možete odabrati standarnu, dinamičnu i filmsku, što može biti od koristi ovisno o sadržaju koji se prikazuje ili svjetlosnim uvjetima iz okoline.

Telefonija i povezivanje


Baš kao i prethodnik, Samsung Galaxy Note 3 se može pohvaliti jednim od najjačih zvučnika unutar telefonske slušalice. Znači, čak i u prilično bučnom ambijentu sugovornika ćete čuti bez problema. Štoviše, ako se nalazite u relativno tihoj prostoriji i ako vam je jačina zvuka razgovora podešena na najjaču, vašeg sugovornika će vjerojatno čuti i ostale osobe oko vas.

Imajte na umu da kvaliteta poziva u prvom redu ovisi o stanju mrežne infrastrukture, jačini signala i naravno, samom uređaju sugovornika i zbog toga su moguća odstupanja.

Problema s prijemom signala nije bilo. Uređaj je za vrijeme testiranja stalno bio spojen na 3G i 4G mreže i po potrebi na WiFi. Nakon nekoliko dana korištenja, zaključio sam da je prijem 4G signala čak nešto bolji nego što je to slučaj na Galaxyju S4, ali i to može ovisiti o trenutnom stanju mreže i mikrolokaciji.

Vanjski zvučnik je prilično jak, ali ako je glazba koju slušate podešena na najjače, doći će do svojevrsnog treštanja.

Jakos WiFi signala je onakva kakvu i očekujemo od najskupljeg smartfona i s te strane se nema što pametno dodati. Uređaj podržava i sve ostale vidove bežičnog povezivanja: WiFi direct, WiFi Hotspot, DLNA, Bluetooth, NFC i infracrveni kink, a tu su i odgovarajuće aplikacije za lakše povezivanje s drugim uređajima.

Jedna od novosti koje Note 3 donosi je novi micro USB 3.0 utor s odgovarajućim kabelom. Odmah ćete primijetiti da je utor širi od do sada poznatog, no bez brige, stare micro USB kablove ćete i dalje moći koristiti. Naime, novi micro USB 3.0 utor se sastoji iz dva dijela. U desni dio možete uključiti postojeći micro USB kabel, a s lijevim dijelom čini cjelinu u koju se uključuje novi kabel koji dolazi u prodajnom paketu. Svrha novog standarda je povećanje brzine prijenosa podataka. Desni dio služi i kao MHL utor koji se koristi za HDMI izlaz, a podržava i USB on-the-go.

Operativni sustav i sučelje


Screenshot_2013-10-15-13-59-28

Screenshot_2013-10-13-17-03-31 Screenshot_2013-10-13-17-03-41

Samsung Galaxy Note 3 jedan je od prvih uređaja koji dolaze s najnovijom dostupnom verzijom Androida - 4.3 Jelly Bean. Ova se verzija ni po čemu bitnom ne razlikuje od prethodne (4.2), no dobro je u startu imati zadnju verziju jer je tako veća vjerojatnost za bržu nadogradnju na sljedeću. Naravno, ovdje mislim na Android 4.4 KitKat koji bi trebao donijeti puno više novosti. Što se konkretno Samsungovih uređaja tiče, s Androidom 4.3 dolazi i podrška za povezivanje s Galaxy Gear pametnim satom za određene modele, a Note 3 ju ima u startu.

Android sučelje je na Samsungovim uređajima nadgorađeno TouchWiz softverom, a Galaxy Note 3 nije izuzetak. Imamo klasičan prikaz pet početnih zaslona, izbornik s aplikacijama i widgetima, a izbornik s postavkama je razdijeljen u četiri cjeline. Iako je zbog svih dodatnih funkcija kompleksniji, logički je koncipiran i jednostavan za upotrebu. Od Androida 4.2 naovamo, dodana je mogućnost korištenja widgeta na zaključanom zaslonu, a na izbor je dana nekolicina češće korištenih.

Izbornik s aplikacijama doživio je minorni face-lifting, a za pohvaliti je uvođenje mogućnosti deinstalacije aplikacija izravno iz izbornika. Zapravo je čudno da ova stavka nije bila omogućena i prije, jer mnogi alternativni launcheri odavno nude tu mogućnost.

Screenshot_2013-10-15-14-04-01 Screenshot_2013-10-15-14-05-19

Zgodan dodatak sučelju je jednostavan pristup do “Vijesti” (My Magazine) pritiskom na Home tipku ili povlačenjem prstom od dna zaslona prema gore. U trenutku se otvaraju prozori s odabranim vijestima iz raznih sfera medijskog prostora i prikazuju se u obliku sličnom HTC-ovom BlinkFeedu. Problem je što su vijesti sadržane za određeni skup država među kojima nema Hrvatske, a nije omogućeno dodavanje vlastitih izvora vijesti. Ono što možete je dodavanje vlastitih stavki kalendara, slika, videa, bilješki, poruka i feedova društvenih mreža (Twitter, LinkedIn, Google+...), ali začudo nema Facebooka. Ukoliko ovu funkciju ne želite koristiti, jednostavno ju isključite u postavkama.

Ne treba zaboraviti ni Multiwindow funkcionalnost, poznatu iz prethodnih modela. Radi se o načinu prikaza dviju aplikacija istovremeno, s tim da se svaka nalazi u jednoj polovici zaslona. U novoj verziji, ova funkcionalnost je poboljšana tako što je omogućeno kreiranje prečica. Nakon što ste odabrali dvije aplikacije i postavili ih u njihove polovice zaslona, dodirom na tipku “novi” kreirate prečicu, koju kad kasnije pokrenete, na zaslonu se pojavi kombinacija tih dviju aplikacija.

Samsung je za Note 3 razvio i poseban softver koji olakšava korištenje uređaja jednom rukom. Već na prethodniku je postojala prilagođena tipkovnica koja se mogla pomaknuti u lijevu ili desnu stranu, no kod trojke Samsung ide korak dalje i omogućuje smanjivanje cijelog zaslona kako bi opći rad s uređajem jednom rukom bio moguć. Dakle, sav sadržaj na zaslonu je smanjen i nalazi se na dohvat palca bilo koje ruke, ovisno o tome gdje ste ga smjestili.

Screenshot_2013-10-15-14-02-08

Pristup prilagođenom smanjenom zaslonu ostvaruje se jednostavnom gestom u obliku znaka „<“ na desnom rubu, ili znaka „>“ na lijevim rubu zaslona. Dobijete manji prozor (oko 4 inča u dijagonali) na kojem se nalazi smanjeni sadržaj prethodnog zaslona i u njemu nastavite raditi sve što ste radili i trenutak prije. Novonastalom malom zaslonu možete dodatno povećavati ili smanjivati dimenzije te ga “šetati” po ostatku zaslona prema potrebi.

IMG_4470

Note 3 obiluje mnogim rješenjima za kontrolu pokretima i gestama, a sadrži i funkcije poput zračih naredbi, upravljanja pogledom i sl., što smo već vidjeli na modelu Galaxy S4. Ukoliko želite malo više detalja o tim funkcijama, pogledajte recenziju spomenutog modela. U svakom slučaju, radi se u zanimljivim rješenjima, no ipak im je potreban dodatni razvoj kako bi im se podigla razina upotrebljivosti.

Hardver i performanse
Kao što vam je vjerojatno već poznato, Samsung Galaxy Note 3 pokretan je najnovijom generacijom Qualcommovih SoC-ova - četverojezgrenim Snapdragonom 800. Ovaj smo čip već upoznali na Sonyju Xperia Z Ultra i Xperia Z1 te se uvjerili da u ovom trenutku zaista nema konkurenciju. Za razliku od prijašnjih, ove godine je situacija na tržištu SoC-ova prilično jasna i Qualcomm definitivno dominira u uređajima ključnih proizvođača. Samsung Galaxy Note 3 s ovim procesorom postiže najbolje moguće rezultate, a za razliku od konkurencije dolazi s 3 GB RAM-a. Grafički koprocesor Adreno 330 donosi za 50% bolje performanse od prethodnika - Adreno 320, što će osigurati najbolje moguće iskustvo u svim segmentima, od multimedije od najzahtjevnijih igara.

Usput navedimo da Note 3 postoji i u varijanti s osmerojezgrenim Exnyos 5 Octa procesorom koji nije dostupan na našem tržištu.

Model kojeg smo imali na testu imao je 32 GB interne memorije, od kojih je korisniku dostupno oko 26 GB. Ovdje moram iskazati zadovoljstvo jer je 32 GB napokon postao osnovni model, što je s obzirom na multimedijske mogućnosti uređaja, neka vrsta minimuma. Ne treba zaboraviti da će u ponudi biti i 64 GB model, a ako vam je to malo, uvijek možete umetnuti i microSD memorijsku karticu koja će svakako dobro doći ako se namjeravate baviti snimanjem 4K videa.

Ovdje bih se osvrnuo i na poznato kašnjenje u reakciji prilikom odabira aplikacije „Telefon“ i ulaska u kontakte. Za razliku od modela S3, S4 i Note 2, situacija je poboljšana, ali još uvijek nije onakva kakvu smo očekivali. Pomalo je smiješno što se ovakve stvari na najskupljim uređajima uopće događaju i zaista nam nije jasno zašto Samsungovci ovom problemu nisu ozbiljnije pristupili.

Bilo kako bilo, Note 3 ipak ima najmanje kašnjenje do sada, a navika će u međuvremenu učiniti svoje.

S Pen olovka


Screenshot_2013-10-15-14-02-27

Treća generacija Notea donosi još bolje iskustvo u korištenju S Pen sustava nego na prethodnicima. Naime, na prvom Galaxy Noteu primijetili smo određeno kašnjenje ispisa u odnosu na povlačenje olovke po zaslonu, što je u drugoj generaciji osjetno poboljšano. Subjektivan dojam kod korištenja S Pena na Noteu 3 govori da je sustav dodatno dobio na brzini i preciznosti te da je ukupna upotrebljivost podignuta za još jednu stepenicu. Ovome treba dodati i kompletno prerađen softver za upotrebu S Pen olovke s mnogim dodatnim mogućnostima. Isto tako, S Pen sada radi i s kapacitivnim tipkama, što na prethodniku nije bilo slučaj, no to smo mogli vidjeti već na modelu Galaxy Note 8.0.

Novost je i sam položaj S Pen olovke u kućištu. Za razliku od prethodnika, gdje je bila smještena u samom kutu, na Noteu 3 je za nekih pola centimetra odmaknuta prema sredini i ima drukčije koncipiran vrh. Ovdje se možda malo izgubilo na estetici, ali je s druge strane poboljšana funkcionalnost. Utor za umetanje nokta je sada pristupačniji, a sama olovka je oblikovana tako ju je moguće oko osi okrenuti za 180 stupnjeva i umetnuti u utor. Naravno, bilo bi još bolje da da sve su četiri strane jednake, no za to ćemo očito morati pričekati jednog od nasljednika.

Softverski sustav za manipulaciju S Pen olovkom donosi nekoliko novih funkcija, a jedna od njih je proširena mogućnost izbora događaja nakon izvlačenja olovke. U postavkama možete podesiti da se tom prilikom otvori pop-up bilješka pod nazivom Action Memo s novim funkcijama, o čemu ćemo malo kasnije. Druga opcija otvara kružni izbornik na kojem je moguće odabrati nekoliko opcija. Prva otvara upravo spomenut brzu bilješku, druga omogućuje uzimanje screenshotova željenog dijela zaslona (Scrapbook) i spremanje u poseban album, treća uzimanje snimke cijelog zaslona i naknadno pisanje po toj slici, četvrta pretraživanje, dok peta otvara “mini aplikacije” koje so do sada viđali na tabletima.

S Pen sada ima i sigurnosni sustav koji na uređaju aktivira alarm ukoliko se olovka odvoji od uređaja. Sustav radi na principu detektiranja koraka, što baš i nije najpreciznije rješenje, no u većini slučajeva radi dobro. Dakle, ako olovka ostane na stolu, a vi uređaj stavite u džep i odšetate, nakon prepoznavanja koraka uređaj će se oglasiti alarmom i na zaslonu prikazati poruku da je olovka odvojena.

Screenshot_2013-10-15-14-02-52 Screenshot_2013-10-15-14-03-38 Screenshot_2013-10-15-14-03-46 

Osnovni softver za upotrebu olovke je također dorađen, vizualno i funkcionalno. Uz uobičajene listove za izradu bilješki, nacrta i sl. sada imamo i malo prije spomenuti Action Memo (Aktivna bilješka) koji omogućuje dodavanje određene radnje rukom napisanom tekstu. Na primjer: olovkom ispišete broj telefona, izaberete akcijsku ikonicu i u trenutku se pojavi mini izbornik na kojem možete aktivirati pozivanje tog broja. Slično je i s imenom kontakta, e-mailom ili internetom (upisivanje web adrese i automatsko povezivanje). Na ovaj način se još mogu spremati bilješke u kalendaru i pretraživati Google mape. Prilično zanimljiv koncept, a koliko će vam biti od koristi ovisi o vama samima, odnosno o tome koliko ga koristite. Najbolji rezultati se postižu nakon određenog vremena vježbe, tj. kad se jednom priviknete i uhodate.

S Note ili S Bilješka je glavna aplikacija za bilješke i sve druge radove koje možete uraditi olovkom, a omogućuje i logičku organizaciju u mape. Svaka mapa može sadržavati velik broj listova i stranica s ogromnim mogućnostima prilagodbe. Za svaku takvu bilješku možete kreirati prečicu na početnom zaslonu, a sinkroniziraju se putem Samsungovog računa. Zgodno je što bilješke možete sinkronizirati s Evernoteom ili ih eksportirati kao PSD datoteke u Google Drive (Docs).

Još jedna novost u kreiranju zabilješki je mogućnost umetanja videa, širok spektar clipart crteža, raznih gotovih oblika, te veći broj različitih šablona za kreiranje određenih vrsta dokumenata ili zabilješki. Dodane su i neke mogućnosti poznate iz Excela, kao npr. iscrtavanje grafova, tabelarnih prikaza i sl.

Scrapbook (Album s izrescima) je aplikacija koja objedinjuje sve izreske slika zaslona s odgovarajućim bilješkama, koje ste prethodno učinili. Kada iz kućišta izvučete olovku i na kružnom izborniku izaberete “Album s izrescima” na zaslonu možete na brzinu označiti dio koji želite spremiti te uz dodavanje teksta i oznake, kasnije pogledati. To može biti dio zaslona s tekstom ili slikom, a ako na web pregledniku zaokružite URL adresu, kasnije ju možete pronaći u albumu, koji će ju pretvoriti u link, što znači da ju od tamo možete pokrenuti. Ovo je zgodno ako vam je neka web adresa potrebna nakratko, a ne želite praviti nered u mapi s oznakama.

Isto tako, ova funkcija radi i s videom. Na primjer: u YouTube aplikaciji gledate neki video i želite ga zabilježiti, jednostavno ga zaokružite olovkom i spremite u Album s izrescima koji će memorirati URL videa, ali ga isto tako možete pregledati i u samom albumu. Naravno, i u samoj YoutTube aplikaciji možete zabilježiti video, ali na ovaj način ih možete organizirati izvan matične aplikacije i kombinirati s tekstom i slikama. Možda se na prvi pogled čini kompliciranim, no budite sigurni da ćete se vrlo brzo snaći.

Screenshot_2013-10-15-14-23-41 Screenshot_2013-10-15-14-24-08

Iz navedenog je vidljivo da je S Note sustav (u prethodnim verzijama S Memo) na Noteu 3 prilično napredovao i poboljšanja su vidljiva na svakom koraku. Možda će u početku biti potrebno priviknuti se na hrpu novosti, ali kada jednom apsolvirate barem trećinu funkcija, život će vam u organizacijskom smislu biti lakši i jednostavniji.

U ovom poglavlju spomenimo još i zračne naredbe, koje rade u kombinaciji s S Pen olovkom. Postavite olovku iznad zaslona, pritisnite fizičku tipku na olovci i pojavit će se onaj kružni mini izbornik. Treba reći da ovaj gumb na olovci nije baš idealno kreiran i nije ga lako uočiti pa će i ovdje biti potrebna vježba.

KNOX


Samsung Galaxy Note 3 je prvi Samsungov uređaj koji dolazi s podrškom za KNOX sigurnosni sustav. Ovaj softver prvenstveno je namijenjen poslovnom sektoru, no u Samsungu su se nedavno odlučili da ga ponude i privatnim korisnicima. Prilikom prvog pokretanja potrebno je definirati lozinku s rezervnim PIN-om i KNOX je spreman za upotrebu.

Za one koji ne znaju, KNOX je koncipiran tako da omogućuje kreiranje posebnog sučelja (s odgovarajućim početnim zaslonima i izbornikom aplikacija). Kada je jednom pokrenut, KNOX se ponaša kao odvojen sustav, zaštićen od “vanjskih utjecaja”, tj. samo određene i posebno certificirane aplikacije mogu biti pokrenute unutar njega, dakle, nema trgovinu aplikacijama. Nakon inicijalnog pokretanja u KNOXU se nalaze osnovne aplikacije poput e-mail klijenta, kalendara, a moguće je preuzeti i dodatne. Ovaj sustav u pravilu će koristiti trvtke koje na ovaj način mogu instalirati poslovne aplikacije i račune na osobnim uređajima zaposlenika. Ukratko, KNOX je uređaj u uređaju i zaštićen najsofisticiranijim sustavom enkripcije. Valja napomenuti je KNOX, uz novi BlackBerry 10, odobren za korištenje od strane Pentagona, što dovoljno govori o stupnju sigurnosti. Recimo i to da rootanje uređaja nema nikakvog utjecaja na rad KNOX-a.

KNOX nema mogućnosti komunikacije ni podjele sadržaja u regularnom dijelu uređaja i nakon unaprijed definiranog vremena sam se zaključa. Inicijalna i preporučena postavka je 10 minuta, ali možete podesiti zaključavanje već prilikom zaključavanja zaslona pa sve do 30 minuta odgode. Iz sigurnosnih razloga, KNOX ne dozvoljava uzimanje screenshotova pa vam ih ne mogu ovdje prikazati, ali osnove rada s njim možete pogledati u videu ispod.

Video pregled softverskih novosti i Pen-a:


Aplikacije i multimedija


Screenshot_2013-10-15-14-05-40

Samsung Galaxy Note 3, kao i svaki Samsungov Android, dolazi s cijelim nizom već instaliranih dodatnih aplikacija, a iz Samsung trgovine ih možete preuzeti još. Treba reći da u Samsung trgovini postoje i aplikacije posebno dizajnirane za Galaxy Note seriju, koje nisu dostupne za druge uređaje.

Note 3 dolazi s novim File managerom. Aplikacija nosi naziv “Moje datoteke” i vizualno je dorađena u odnosu na prethodne verzije. Putem ove aplikacije možete pregledavati sadržaj interne memorije, memorijske kartice i vanjske memorije spojene preko USB on-the-go protokola.

Galerija fotografija je već poznata s modela Galaxy S4, dakle, prikazuje sadržaj na uređaju i onaj na raznim online servisima Picasa i sl,). Iz galerije izravno možemo pokretati i video sadržaj, premda postoji i posebna aplikacija za tu svrhu. Podržan je najširi mogući spektar video codeca, što znači da ćete praktički moći pokrenuti bilo koji film u najpopularnijim video formatima. Video player je vizualno donekle ušminkan, podržava titlove, a što je najvažnije, 5,7” zaslon Notea 3 pruža najbolje mobilno iskustvo u okvirima smartfona. Ovdje opet moram pohvaliti Samsung jer u svojim proizvodima već dugo u startu nudi sve potrebno za gledanje filmova, što kod mnogih drugih proizvođača nije slučaj.

Kamera


Ovdje imamo istu onu 13 MP kameru koju smo upoznali na Galaxyju S4 i praktički isti softver koji ju opslužuje. Dakle, radi se o jednoj od najboljih kamera na smartfonima općenito. Kamera snima 13 MP fotografije u odnosu 4:3, 9 MP u odnosu 16:9 i još nekoliko manjih formata. Možete birati između nekoliko načina rada koji nude razne efekte, kombinacije slike i zvuka, HDR, panoramu, drama shot, surroung shot (snimak okoline 360 stupnjeva) i sl., a većina ovih đakonija poznata je s modela Galaxy S4.

Kad je kvaliteta fotografija u pitanju, možemo samo ponoviti isto što je rečeno za Galaxy S4. Na dnevnom svjetlu je prikazana ogromna količina detalja, dok je u slabije osvijetljenom situacija i dalje zadovoljavajuća. Prilično moćna LED bljeskalica će osigurati odlične rezultate u mraku, ali imajte na umu njen ograničen domet. Boje su prilično vjerno prikazane, kontrast je odličan i ukupan dojam je zapravo izvanredan.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera:

Vanjsko svjetlo:

  

20131010_122900 20131010_182306

Unutarnji prostor uz slabo osvjetljenje:

20131009_172746  

Mrak, bljeskalica:


Video kamera


Ono što će mnoge najviše zanimati je snimanje video sadržaja u 4K rezoluciji koje je omogućeno zahvljujući ugrađenom Snapdragon 800 proceosru. Radi se o video formatu koji se još naziva UHD 4K, a sama rezolucija iznosi 3840 x 2160 točaka pa se često koristi i oznaka 2160p. Odmah treba reći da video u ovoj rezoluciji nećete moći pokrenuti na svakom računalu, jer je za njegovu reprodukciju potreban nešto jači hardver, ponajprije grafička kartica, a može ovisiti i o samom procesoru. U slučaju da u računalu imate hardver koji podržava 4K video, trebat će vam i 4K monitor ili adekvatni TV uređaj.

4K video se snima pri 30 fps frekvenciji, bitrate iznosi astronomskih 49 Mbps, a jedna minuta takvog videa zauzima između 300 i 350 MB prostora.

Kvaliteta snimljenog video materijala je, očekivano, na najvišoj razini, tj, u rangu one koju daje Galaxy S4. Osim 4K videa, Note snima i u uobičajenim 1080p i 720p rezolucijama. Kao dodatak kojeg osigurava moćni procesor, Note 3 snima još i 1080p video s frekvencijom od 60 fps-a i 720p video sa čitavih 120 fps-a i kao rezultat dobijemo vrlo kvalitetni usporeni snimak.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera videa:

2160p:1080p Vanjsko svjetlo (poluoblačno):

1080p Vanjsko svjetlo (pretežno oblačno): 


Baterija


Samsung Galaxy Note 3 dolazi s baterijom kapaciteta 3200 mAh, što je za 100 mAh više od one u prethodniku, no to neće biti dovoljno za postizanje istih rezultata. Treba imati na umu da za razliku od prethodnika, Note 3 ima veći zaslon, osjetno jači procesor, a podržava i rad na 4G mrežama, što dodatno utječe na potrošnju. No ipak, autonomiju Notea 3 još uvijek možemo nazvati iznadprosječnom jer je u standardnim uvjetima našeg testiranja (osvjetljenje 100%, aktivna 3G/WiFi podatkovna veza, automatska sinkronizacija i umjereno do intezivno korištenje svih funkcija) izdržala skoro dan i pol. Kad ovaj rezultat usporedimo sa Sonyjem Xperia Z1, kojemu baterija izdrži od ujutro do navečer, vidjet ćemo da je Note 3 u debeloj prednosti.

Kad govorimo o pojedinačnim stavkama, zanimljivo je da baterija Notea 3 može osigurati i preko 12 sati video reprodukcije te do 10 sati uzastopnog surfanja, što predstavlja svojevrstan rekord. Ipak, ako je uređaj spojen na 4G mrežu, potrošnja će se povećati, posebice prilikom učestalog prebacivanja s 3G na i 4G i obrnuto.

Produljenje autonomije možete postići ograničavanjem rada na 2G/3G mreže ili isključivanjem automatske sinkronizacije podataka.

Zaključak


Ovdje nema puno pameti. Iz svega što se pročitali, možete samo zaključiti da je Samsung Galaxy Note 3 najbolji phablet trenutno i što je najvažnije još će dugo nositi tu titulu. Istina, ovaj tržišni segment tek ove godine doživljava ekspanziju i u skoro vrijeme možemo očekivati slične proizvode od doslovno svih proizvođača. Vidjeli smo da je HTC upravo predstavio 5,9-inčni HTC One Max, no s obzirom na slabije specifikacije, vidljivo veće dimenzije i nedostatak olovke, ovaj uređaj pored Notea 3 praktički nema puno šansi, osim ako dođe po osjetno nižoj cijeni, u što je, poznavajući politiku HTC-a, teško vjerovati.

Ako ga promatramo kao smartfon, Samsung Galaxy Note 3 bismo u ovom trenutku eventualno mogli usporediti sa Sonyjem Xperia Z1 i LG-om G2, ali i u odnosu na njih ima nekoliko prednosti. Sony, primjerice, nema izmjenjivu bateriju, dok LG povrh toga nema ni utor za memorijske kartice. No, kako god okrenemo, u ovom će slučaju ipak presuditi potreba za većim ili nešto manjim zaslonom, te ukupni gabariti uređaja.

Samsung Galaxy Note 3, kao ni dva njegova prethodnika, ne nudi kompromise. Ovaj uređaj ili kupujete, ili ga u startu odbacujete. Razlog tome su, naravno, njegove pozamašne dimenzije koje će jednima predstavljati prednost, a drugima nedostatak. S obzirom da su smartfoni u zadnjih godinu dana prilično narasli, sve je više ljudi koji upravo ovakav uređaj koriste ili žele koristiti kao primarni i jedini, na što su se prije dvije godine odlučivali tek rijetki junaci. Kriteriji su se promijenili, percepcija smartfona kao osobnog asistenta također, pogotovo kod onih korisnika kojima su glasovni pozivi sekundarna stvar.

Ovaj je uređaj, naravno, namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, jer hardverski jačeg od njega trenutno nema. Super AMOLED zaslon ponovo je evoluirao i ima bolji prikaz nego onaj na Galaxyju S4. Snapdragon 800 SoC govori sam za sebe, dok 3 GB RAM-a predstavljaju rekord u svijetu smartfona. S Pen olovka, kao zaštitni znak Note serije također je evoluirala, kako ona sama, tako i prateći softver. 13 MP kamera se možda ne može mjeriti s onom na Nokiji Lumiji 1020, ali žestoko puše za vrat Sonyjevoj na modelu Xperija Z1. Istina, trebat će ju usporediti s kamerom iPhonea 5S kada bude dostupan, no bez obzira na sve, možemo reći da je jedna od najboljih na tržištu.

Samsung Galaxy Note 3 u ovom trenutku prodaje Vipnet, a uskoro ga očekuju i u HGSpotu. Cijena uređaja je 5.799,00 kuna, dok bi u pretplatničkim tarifama trebao biti povoljniji.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: Samsung

IMG_4423