Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

Kad je Samsung prije dvije godine svijetu predstavio prvi Galaxy Note s dijagonalom zaslona od 5,3 inča, malo tko je mogao pretpostaviti da će tim činom biti otvorena nova potpuno tržišna niša. Osim predimenzioniranog zaslona, Note je donio još jednu novost – povratak stylusa na mobilne uređaje. Naravno, ovdje se nije radilo o klasičnom stylusu, već o njegovoj reinkarnaciji u viši oblik, što je postignuto u kombinaciji s novim tehnologijama izrade zaslona i naprednim softverskim rješenjima.

Vidjeli smo da je prvi Note imao 5,3” dijagonalu zaslona, drugi (Galaxy Note 2) 5,5”, dok je u ovog najnovijeg, Samsung uspio upakirati 5,7 inča. Naravno, vrijeme je učinilo svoje, tehnologija je napredovala, ali treba istaknuti da je iskoristivost površine i ukupnih gabarita Samsungu općenito prilično dobro pošlo za rukom ako njihove uređaje usporedimo s konkurencijom.

Samsung Galaxy Note 3 je jedan od onih smartfona koji vas osvajaju na prvi pogled, a kako i ne bi kad znate da se u njemu nalazi najjača i najbolja trenutno dostupna tehnologija. Novi pristup dizajnu, tj. izgledu dodatno pridonosi uzbuđenju i malo je onih koji će prema ovom uređaju ostati ravnodušni. Zbog svojih dimenzija, Note 3 ne nudi kompromise i oni koji preferiraju civilne dimenzije smartfona o njegovoj kupnji neće niti razmišljati, dok s druge strane stoje oni koji sline već na samu pomisao o njemu.

Samsung Galaxy Note 3 je u našim rukama proboravio proteklih tjedan dana, a kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 151,2 x 79,2 x 8,3 mm

Masa: 168 grama

Zaslon: 5,7”, Super AMOLED, 1920 × 1080 (16:9), 386 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,3 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 3 GB (DDR3)

Interna memorija: 32 GB (korisniku dostupno 26)

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go, NFC, IR

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 150 mbps

OS: Android 4.3 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/2160p

Prednja kamera: 2,0 MP/1080p

Baterija: 3200 mah

Prednosti

Najjači trenutno dostupan hardver

Kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Širok spektar upotrebljivosti

S Pen sustav je dodatno evoluirao

Opće performanse

Vrhunska kamera

Nedostaci

Nezgrapan za upotrebu jednom rukom

Nema FM radio

Ergonomija

IMG_4469 IMG_4472

Uređajem ovakvih dimenzija nije jednostavno manipulirati jednom rukom, no ako ste se odlučili na kupovinu, pretpostavka je da ste spremi na takvu žrtvu. Naravno, ako dolazite s jednog od prethodnika ovog modela, privikavanje neće biti potrebno, a u startu ćete primijetiti kako je uređaj tanji i lakši. Ako dolazite s bilo kojeg manjeg uređaja, oduševit će vas raskoš prostora na zaslonu, dok bi obrnuta migracija mogla uzrokovati klaustrofobiju. Naime, već nakon dva, tri dana korištenja 5,7-inčnog zaslona, povratak na npr. 5-inčni predstavlja svojevrstan šok.

Naravno, svu raskoš velikog zaslona treba i platiti, i to ne samo novcem, već i praktičnošću. Osobe s prosječno velikim rukama ne bi trebale imati problema, no oni koji se nalaze ispod tog prosjeka svakako bi trebali razmisliti o nečem manjem. Isto tako, korištenje uređaja jednom rukom je prilično otežano, premda će vam iskusni korisnici dosadašnjih Notea posvjedočiti kako su se bez problema privikli. Naime, onaj kome je veličina zaslona prioritet, promijenit će način poimanja smartfona i bez razmišljanja upotrijebiti i drugu ruku, što, priznat ćete, i nije neki problem.

Objektivna poteškoća bi moglo biti prenošenje i držanje po manjim džepovima. Većina džepova na hlačama nije prilagođena mobitelima ovakvih dimenzija, no i tu se nameće pitanje žrtvovanja jednih stvari u korist drugih. Nošenje uređaja u jakni ne bi trebalo predstavljati problem, kao ni u torbici.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT