Samsung Galaxy S21 Ultra – Prvi dojmovi

Prošle godine, Samsung je novoj nomenklaturi koja prati godinu izdavanja uređaja uveo i dodatak Ultra, a koji označava nešto superiorno u svakom smislu. Tako smo lani dobili S20 Ultra i Note 20 Ultra, a ove godine sukladno 2021. i nasljednika prve Ultre, S21 Ultru.

Zanimljivo, i novi Exynos 2100 donekle prati tu priču, a za prepostavit je da će neki idući u 2022. godini, doživimo li je uopće kako je ova krenula, nositi naziv S22 i biti pogonjen Exynosom 2200. No nećemo dalje špekulirati o budućnosti već ćemo se pozabaviti onime što imamo u rukama već par dana i iznijeti vam prve dojmove.

Kako bi izdvojio Ultru od ostatka serije, Samsung ne samo da je u najsnažniji model ugradio nešto drukčiji hardver i popratni specifični softver, već je i slabije, točnije rečeno povoljnije modele zakinuo na određenim poljima. Tako je Ultra jedina koja donosi blago zakrivljeni zaslon i 1440p rezoluciju. Manjim modelima je rezolucija spuštena na samo FullHD. Uz to, Ultra ima i nešto napredniji 120 Hz stopu osvježavanja, tj. adaptivniju, kako to Samsung kaže. Najmanji S21 je čak izgubio i “premium” materijale u međuvremenu.

Ultra se tako pošteno izdvojila od ostatka serije i postala jedini ultimativni Galaxy S. I dok Apple s jedne strane najpovoljniji iPhone 12 Mini približava skupljim Pro modelima, Samsung ih dodatno razdvaja. Neobična politika i pomalo iznenađujuća.

Unatoč svemu izrečenom, dugo se nisam veselio testirati Galaxy S seriju kao što sam se veselio upravo ovom modelu. Neobično i pomalo iznenađujuće i od mene, zar ne?

Naš primjerak došao je u mat crnoj izvedbi i moram priznati da je to bila ljubav na prvi pogled. Nisam mu mogao zamjeriti niti par grama viška, a niti koji milimetar debljine viška. Ne mogu reći da se ne osjete, jer osim ukoliko ne prelazite s lanjske Ultre, šanse su da u ruci imate manji i tanji uređaj.

Ne znam kako to uspjevaju, ali zaslon je još bolji nego prošle godine. Ovoga puta 120 Hz možete iskoristiti i uz maksimalnu rezoluciju, a koliki će to imati utjecaj na autonomiju, to ćemo tek vidjeti. Za sada imam osjećaj da sam spreman nositi i powerbank u drugom džepu samo da zadržim ovakvo perverzno dobar prikaz.

Uz to, zaslon ima i Wacomov digitizer što znači da ćete moći koristiti i S-Pen na njemu, a to potencijalno označava veliku prekretnicu i potencijalnu smrt Note serije, koliko god nas Samsung uvjeravao u suprotno. S godinama se S i Note serija sve manje razlikuju. Dok je nekad Note dolazio sa snažnijim hardverom i moćnijim softverom, danas je praktički jedina prava razlika u olovci, odnosno barem je bila do sada. Ipak, postoji i dalje razlika, a ta je u tome što S21 Ultra nema utor za S-Pen već ćete ju morati kupiti zasebno i nositi u maskici skupa s uređajem. Nadamo se da će nam doći i ona na test tako da vam možemo iz prve ruke potvrditi kolika je razlika u odnosu na Note liniju.

Za sad sam isprobao olovku mog Notea 9 i bome radi. Čak je u jednom trenutku S21 Ultra primala naredbe putem gumbića na olovci, ali da bi to dugoročno funkcioniralo morao bih povremeno napuniti olovku u mom Noteu 9. Gumbić je zgodan za brzo prebacivanje s olovke na gumicu i ima još pokoji trik u rukavu, a bez obzira što ga je teoretski moguće koristiti i s Ultrom, vjerojatno ipak nećete. Naime, olovka koja dolazi uz maskicu za S21 Ultru, nema gumbića na sebi i više je tehnički nalik onima namijenjenima starijim Note serijama od Notea 9.

Poigrao sam se i s novom telefoto kamerom, zapravo novim telefoto kamerama, jer su dvije. Jedna ima 3x optičko uvećanje, a druga 10x, baš kao što je to bio slučaj i s Huaweijem P40 Pro Plus. Rekao bih da je ova kombinacija zapravo odlična. Trostruko uvećanje je odlično kad želite nešto tek malo približiti, a deseterostruko je namijenjeno za teže zadatke.

SpaceZoom se čini poboljšanim, a ima i novi softverski trik. S obzirom da je to stostruko uvećanje u stvari digitalno, Samsung se poslužio snažnim procesorom i senzorom visoke rezolucije kako bi “stabilizirao” sliku prilikom korištenja velikog uvećanja. Samim time je puno lakše uhvatiti predmet kojeg želite fotografirati iz velike daljine, ali prema prvim rezultatima nismo ostali pretjerano oduševljeni s kvalitetom fotografija uhvaćenih tim maksimalnim uvećanjem. Vjerujem da će pojedinci i dalje pronaći satisfakciju u ovome, a svima ostalima i dalje savjetujemo da se drže optike ili eventualno do 30x uvećanja koje je iznenađujuće čak i povremeno iskoristivo.

Zanimljivo je i koliko je detalja Samsung promijenio s novom nadogradnjom OneUI-a koje je trenutno došlo do inačice 3.1. Mnogi koji imaju Galaxyje kupljene prošle godine su već dobili nadogradnju softvera i mogli su iz prve ruke vidjeti što svega novog donosi.

Nažalost, autor ovoga teksta ima antički Galaxy Note 9 za kojeg je Samsung nakon duge 2 godine podrške odlučio da je vrijeme da ga se umirovi i prestao mu izdavati nove nadogradnje. Za sad ne dijelim isto mišljenje, ali vidjet ćemo nakon što još tjedan dana provedem s Ultrom, možda je vrijeme za novi uređaj.

Bit će zanimljivo vidjeti i koje su sve te softverske novosti, a neke su me već iznenadile i nisam ih očekivao. Još uvijek ih otkrivam, a zasad vam još samo mogu reći da Samsung i dalje nije popravio pametno biranje koje nakon toliko godina ne prepoznaje unos imena i prezimena zajedno. Pomalo, nije priša.

Puno je toga ostalo za testirati i s ovim uređajem se družimo tek par dana, definitivno nedovoljno za pune dojmove. Ako vas zanima više, savjetujemo da bacite oko i na video prvih dojmova u kojima su i određeni detalji pokazani kako funkcioniraju u praksi, a mi se bacamo dalje na posao.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT