Samsung Galaxy Tab 3 8.0 vs. Samsung Galaxy Note 8.0

Nakon što su proizvođači u protekle tri godine većinom nudili 7″ i 10″ tablete, 2013. godina obilježena je pojavom 8-inčnih, koji se od 7-inčnih dimenzijama zanemarivo razlikuju, ali zato nude vidljivo veću zaslonsku površinu. Razlog tome je stanjivanje, a kod nekih modela i sužavanje kućišta koje je jedan dio svoje površine ustupilo zaslonu. Jedan od prvih 8-inčnih modela s vidljivo užim kućištem je Samsung Galaxy Tab 3 8.0, a uz 7-inčni i 10-inčni model dolazi kao član treće generacije Samsungovih modela iz serije Tab.

  IMG_3884

IMG_3886 IMG_3887

Ovaj nam je model upravo danas nam stigao na test i prije nego se bacimo na detaljnu obradu, na brzinu ćemo usporediti njegove karakteristike s postojećim 8-inčnim Samsungovim tabletom iz serije Note.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0, kao i većina Samsungovih uređaja, dolazi u različitim varijantama, a onu najosnovniju, tj. WiFi verziju možete kupiti već za otprilike 2.500,00 kuna, dok je naša testna verzija nešto skuplja jer podržava 3G i 4G mreže, kao i glasovne pozive. Pogonski stroj je kod svih modela dvojezgreni Exynos 4212 procesor takta 1,5 Ghz u kombinaciji s 1,5 GB RAM-a i ima 16, odnosno 32 GB interne memorije. Zaslon je izrađen u TFT tehnologiji, ali su kutovi vidljivosti i prikaz boja na vrlo visokom nivou. Rezolucija zaslona iznosi 1280 x 800 točaka, čime se dobiva gustoća točaka od približno 190 ppi.

IMG_3891 IMG_3900

IMG_3893 IMG_3894

Samsung Galaxy Note 8.0 već smo recenzirali i utvrdili da se radi o uređaju višeg cjenovnog ranga i namijenjen je malo zahtjevnijim korisnicima. Već po osnovnim specifikacijama (četverojezgreni procesor s Cortex-A9 jezgrama i 2 GB RAM-a) možemo zaključiti da se radi o malo nabrijanijem hardveru, a ono što ga dodatno čini posebnim jest njegova S-Pen olovka i cijeli sustav softvera razvijen za tu svrhu. Ovaj model isto tako postoji u WiFi, ali i 3G, odnosno 4G varijantama, a njegova cijena se kreće oko 3.000,00 za WiFi, odnosno 4.000,00 kuna za 3G model.

IMG_3897 IMG_3895

IMG_3899

Dakle, radi se o dva naizgled slična uređaja, no ono što im je zajedničko jest dijagonala i rezolucija zaslona. Razlika u hardverskim specifikacijama je očita, premda je, kao što je već rečeno, vidljiva i u dimenzijama. Naime, Tab 3 ima nešto uži okvir kućišta oko zaslona, što mu smanjuje ukupne gabarite i tako olakšava manipulaciju, ali to s druge strane može biti nepraktično prilikom držanja u jednoj ruci jer će u početku često dolaziti do nehotičnih dodira zaslona i neželjenih aktivacija aplikacija i sl. Inače. Tab 3 8.0 je sa svojih 7,4 mm debljine jedan od najtanjih tableta na tržištu.

Ako se dvoumite između ova dva modela, morat ćete odrediti prioritete. Naime, S-Pen olovka u mnogome može olakšati svakodnevno uzimanje zabilješki i kad se jednom na nju priviknete, teško ćete je se odreći. S druge strane, ako niste pretjerano zahtjevan korisnik i ako na tabletu namjeravate pročitati mail, pogledati film, prosurfati internetom ili zaigrati koju igru, Tab 3 8.0 će biti sasvim dovoljan. Za razliku od mnogih sličnih modela na tržištu, Tab 3 8.0 je uži, lakši i tanji i kao takav u startu ima određene prednosti.

U nastavku pogledajte usporednu tablicu specifikacija

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT