Samsung Galaxy Tab 3 8.0 vs. Samsung Galaxy Note 8.0

Nakon što su proizvođači u protekle tri godine većinom nudili 7″ i 10″ tablete, 2013. godina obilježena je pojavom 8-inčnih, koji se od 7-inčnih dimenzijama zanemarivo razlikuju, ali zato nude vidljivo veću zaslonsku površinu. Razlog tome je stanjivanje, a kod nekih modela i sužavanje kućišta koje je jedan dio svoje površine ustupilo zaslonu. Jedan od prvih 8-inčnih modela s vidljivo užim kućištem je Samsung Galaxy Tab 3 8.0, a uz 7-inčni i 10-inčni model dolazi kao član treće generacije Samsungovih modela iz serije Tab.

  IMG_3884

IMG_3886 IMG_3887

Ovaj nam je model upravo danas nam stigao na test i prije nego se bacimo na detaljnu obradu, na brzinu ćemo usporediti njegove karakteristike s postojećim 8-inčnim Samsungovim tabletom iz serije Note.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0, kao i većina Samsungovih uređaja, dolazi u različitim varijantama, a onu najosnovniju, tj. WiFi verziju možete kupiti već za otprilike 2.500,00 kuna, dok je naša testna verzija nešto skuplja jer podržava 3G i 4G mreže, kao i glasovne pozive. Pogonski stroj je kod svih modela dvojezgreni Exynos 4212 procesor takta 1,5 Ghz u kombinaciji s 1,5 GB RAM-a i ima 16, odnosno 32 GB interne memorije. Zaslon je izrađen u TFT tehnologiji, ali su kutovi vidljivosti i prikaz boja na vrlo visokom nivou. Rezolucija zaslona iznosi 1280 x 800 točaka, čime se dobiva gustoća točaka od približno 190 ppi.

IMG_3891 IMG_3900

IMG_3893 IMG_3894

Samsung Galaxy Note 8.0 već smo recenzirali i utvrdili da se radi o uređaju višeg cjenovnog ranga i namijenjen je malo zahtjevnijim korisnicima. Već po osnovnim specifikacijama (četverojezgreni procesor s Cortex-A9 jezgrama i 2 GB RAM-a) možemo zaključiti da se radi o malo nabrijanijem hardveru, a ono što ga dodatno čini posebnim jest njegova S-Pen olovka i cijeli sustav softvera razvijen za tu svrhu. Ovaj model isto tako postoji u WiFi, ali i 3G, odnosno 4G varijantama, a njegova cijena se kreće oko 3.000,00 za WiFi, odnosno 4.000,00 kuna za 3G model.

IMG_3897 IMG_3895

IMG_3899

Dakle, radi se o dva naizgled slična uređaja, no ono što im je zajedničko jest dijagonala i rezolucija zaslona. Razlika u hardverskim specifikacijama je očita, premda je, kao što je već rečeno, vidljiva i u dimenzijama. Naime, Tab 3 ima nešto uži okvir kućišta oko zaslona, što mu smanjuje ukupne gabarite i tako olakšava manipulaciju, ali to s druge strane može biti nepraktično prilikom držanja u jednoj ruci jer će u početku često dolaziti do nehotičnih dodira zaslona i neželjenih aktivacija aplikacija i sl. Inače. Tab 3 8.0 je sa svojih 7,4 mm debljine jedan od najtanjih tableta na tržištu.

Ako se dvoumite između ova dva modela, morat ćete odrediti prioritete. Naime, S-Pen olovka u mnogome može olakšati svakodnevno uzimanje zabilješki i kad se jednom na nju priviknete, teško ćete je se odreći. S druge strane, ako niste pretjerano zahtjevan korisnik i ako na tabletu namjeravate pročitati mail, pogledati film, prosurfati internetom ili zaigrati koju igru, Tab 3 8.0 će biti sasvim dovoljan. Za razliku od mnogih sličnih modela na tržištu, Tab 3 8.0 je uži, lakši i tanji i kao takav u startu ima određene prednosti.

U nastavku pogledajte usporednu tablicu specifikacija

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]