Android Recenzije

Sony Xperia Z2 - Recenzija

DSCF3474

Xperia Z2 je treća Sonijeva perjanica smartfona u nizu. Prije nešto više od godinu dana predstavljen je Xperia Z, u 9. mjesecu prošle godine Xperia Z1, a sada je na red došla i Xperia Z2. Razmak između predstavljanja Z serije je uistinu malen, posebno ako uzmemo u obzir da gotovo svi proizvođači svoje najbolje mobitele predstavljaju u godišnjim ciklusima. Ovo bi moglo značiti da u Soniju pokušavaju češće izbacivati uređaje kako bi uzeli dio tržišnog kolača Samsungu i Appleu, ali s druge strane možda u Soniju pomnije osluškuju reakciju kupaca i brže popravljaju eventualne nedostatke prethodnih modela.
Prethodnici Z2 su bili odlično izrađeni mobiteli s dobrim specifikacijama, ali prodajni rezultati nikako nisu bili odgovarajući. Ako bi tražili krivca za slabiju prodaju prethodnog modela Z1, to je svakako ekran loših karakteristika.

No, vratimo se na mobitel koji testiramo. Vjerojatno ste i iz naslova već pročitali da se radi o Xperiji Z2, pa krenimo.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 146.8 x 73.3 x 8.2 mm

Masa: 163 grama

Zaslon: 5.2" 1080x1920px /424 ppi IPS LCD

SoC: Qualcomm MSM8947AB Snapdragon 801

CPU: 4x Krait 400 2,3 GHz

GPU: Adreno-330

RAM: 3 GB

Interna memorija: 16 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot/Direct, GPS, Bluetooth 4.0

3G: HDSPA

4G: LTE Cat4

OS: Android 4.4.2 KitKat

Kamera: 20.7 MP/4K

Prednja kamera: 2.2 MP

Baterija: 3200 mAh

Prednosti


Kvaliteta izrade

Odličan ekran

Performanse

Nedostaci


Prostor ispod i iznad ekrana

Problem s packanjem kućišta

Slabi LED blic

Vanjski izgled, izrada i ergonomija


Xperia Z2 prati uspješnu dizajnersku Sonijevu formulu prethodnika, pa tako u slučaju da istovremeno ne gledate X  periu Z1 i Z2 teško da ćete uočiti neke bitne razlike. Baš kao i njegov prethodnik tako je i Z2 gotovo u potpunosti izrađen od stakla i metala. Staklene površine su naravno prednja strana koja prekriva ekran uređaja, ali i stražnja na kojoj se kao i na prednjoj nalazi posebno staklo protiv grebanja. Sudeći prema službenim specifikacijama ne radi se o Gorilla staklu kao što je slučaj kod većine konkurencije. Glavnu bazu mobitela čini metalni okvir na kojemu se nalaze sve potrebne tipke i otvori za zvučnike. Ovaj metalni okvir svojom bojom i dizajnom malo podsjeća na Appleov iPhone koji na sličan način ima riješen metalni obrub.

DSCF3547 DSCF3474 DSCF3472

Na prednjoj strani nalazi se zvučnik slušalice koji se smjestio na rubu između staklene površine i metalnog okvira. Na tom mjestu se osim zvučnika nalazi i velika LE dioda koja služi za notifikaciju o propuštenim događajima. Sve pohvale idu LED-ici jer nakon dugo vremena na nekom mobitelu imamo priliku vidjeti LED-icu većih dimenzije koja će korisnicima jasno dati do znanja o propuštenim događajima. Ako je direktno usporedimo s Z1, tada je LED-ica na Z2 trostruko duža. U gornjem prorezu se nalazi i prvi od dva glavna zvučnika.

DSCF3471 DSCF3470 DSCF3512
Ispod ovih elemenata kriju se prednja kamera i set standardnih senzora. Prednjom stranom naravno dominira veliki 5.2 inčni ekran ispod kojeg se nalazi još jedan prorez u kojem se krije drugi od dva stereo zvučnika.
Na desnoj strani uređaja je zasigurno najveća gužva. Pa tako na dnu imamo dvostepenu tipku kamere, gumbe za promjenu glasnoće uređaja, gumb za uključenje i isključenje te pokrov koji skriva micro SD utor.
Izrada svih ovih gumba mi se jako svidjela, jer su izrađeni točno kako treba. Imaju dovoljan hod i jasan taktilni odziv. Sony je definitivno pazio na velik broj detalja prilikom izrade ovog uređaja, pa je tako tipka uključenja i isključenja sjajno dizajnirana, a tipke za promjenu glasnoće su konkavne – potpuno ravne na sredini, a prema krajevima se zaobljavaju. Pohvala ide i na smještaj tipke za uključenje, odnosno isključenje koja se nalazi na sredini desne strane, čime je kažiprstom iznimno lagano tu tipku pritisnuti dok držimo uređaj u ruci.

DSCF3479 DSCF3478 DSCF3476

Ako okrenemo uređaj na lijevi bok, na njegovom dnu primjećujemo priključak za Sonijeve dockove, utor za vrpcu i pokrov ispod kojeg se smjestio micro USB priključak i ladica micro SIM kartice.
Ovi utori su jedina kritika koju možemo pronaći na izradu uređaja. Naime, u slučaju da nemate duže nokte ili odgovarajući alat sa sobom promjena SIM kartice će biti podosta velik izazov. Iz unutrašnjosti uređaja potrebno je dohvatiti drškicu koja izvlači ladicu u koju se umeće micro SIM kartica. Ono što je dodatno nezgodno u svemu je da je ta ladica jako fleksibilna te nema jasno definirane graničnike u koje bi trebala sjesti kartica. Zbog toga ćete za umetanje SIM kartice potrošiti koju minutu, posebno ako to radite prvi puta.

DSCF3494 DSCF3491 DSCF3489

Stražnja staklena ploha sadrži G senzor kamere, minijaturni LED blic.

Na dnu se nalaze i tri rupe ispod kojih se krije mikrofon, a na vrhu je sekundarni mikrofon I 3.5 mm utor za slušalice.

DSCF3504 DSCF3503 DSCF3499

Kao i prethodnik, tako i Z2 ima IP 58 certifikat koji označava da je uređaj otporan na vodu i prašinu.

Screenshot_2014-05-08-17-41-43

Xperia Z2 definitivno nije malen uređaj. Ipak, bez obzira na osjetno veći ekran od prethodnika dimenzije mu nisu narasle značajno. Očito je Sony pronašao načina za smanjenje praznina ispod i iznad ekrana koje su su i dalje nezanemarivo male te su visoke oko 1.5 cm na dnu i vrhu. Da je mobitel niži za 1 centimetar usudio bih se reći da bi mu dimenzije bile taman, ovako ostaje žal za tim neiskorištenim prostom oko ekrana. Ali vjerojatno kao i u slučaju HTC M8, tako je i za smještanje silne tehnologije bilo potrebno napraviti ovaj kompromis.
No, bez obzira na to, dohvat dijagonalnih elemenata na ekranu kod većine korisnika neće biti moguće bez klizanja mobitela u šaci i prilagodbama nagiba kako bi se dosegnuli ti elementi. Ali tipkanje po tipkovnici i neke osnovne radnje će biti moguće izvršiti i jednom rukom.

DSCF3498 DSCF3504 DSCF3496

Uz kvalitetu izrade, osim onih malih sitnica vezanih uz način umetanja kartica – nema. Uz iPhone i M8 definitivno najbolje izrađen uređaj na tržištu. Bez obzira na beskrajne rasprave oko toga koji materijal bi trebao biti zastupljen na skupim uređajima, Z2 prekida takve rasprave i svojom pojavom, ali i osjećajem u ruci daje do znanja da je premium uređaj.

No osim što staklene površine svakako podižu osjećaj luskuznosti mobitela one su i mamac za otiske prstiju, pa u slučaju da želite da vam mobitel uvijek izgleda dobro morat ćete ga jako često čistiti od packi.

DSCF3482 DSCF3481 DSCF3515

Osim toga, zbog oštrijih linija i ravne stražnje pozadine Z2 nije naročito ugodan za držanje u ruci. Iako situacija nije niti alarmantna, uspoređujući ga recimo s HTC-ovim M8 kojeg sam prije imao priliku testirati, ergonomija je značajnije bolja kod HTC-ove perjanice.
Drugu stvar koju sam dosta često primijetio je zagrijavanje uređaja. Posebno ako se dulje vremena koristi 3G ili LTE konekcija na internet stražnja strana uređaja dosta zagrijana, pa s vremenom počinje smetati.

Zaslon i ostatak hardvera


Vjerojatno prvo pitanje koje si većina vas postavlja je – jeli ekran na Z2 bolji od prethodnika?
Odgovor je – da je. Puno.
Obzirom da sam radio i usporedni test kamera Z1 i Z2, često sam istovremeno gledao oba ekrana i razlika je stvarno vidljiva. Boje na Z2 su puno naglašenije, dok na Z1 izgledaju isprano. Kutovi gledanja su također puno veći na Z2 u odnosnu na ekran Z1.

Ekran je 5.2 inčni uz rezoluciju od 1920 x 1080 piksela, čime je gustoća piksela 424 po inču. Izrađen je u IPS tehnologiji čime su zajamčeni prethodno spomenuti veliki kutovi gledanja, a Sony je prilikom izrade ekrana za Z2 ukomponirao i svoju Triluminos tehnologiju. Ova tehnologija uz pomoć filtera omogućuje vjerniji i bolji prikaz boja te poboljšani kontrast. Osim Triluminosa, zaslon Z2 se može pohvaliti i X-Reality tehnologijom za poboljšanjem prikaza video sadržaja čime se povećava oštrina, kontrast i dodaju življe boje.
Konačni rezultat?
Ekran Xperije Z2 je uistinu zadovoljstvo gledati. Piksele je nemoguće razaznati prostim okom, a zbog novih tehnologija u odnosu na Z1 ekran je moguće gledati sa širih kutova uz puno bolji kontrast i reprodukciju boja.
Zamjerku smo mu našli u minimalnom osvjetljenju ekrana koja je prevelika za ugodno noćno čitanje.

Procesor


Kao i u ostatku konkurentskih uređaja, procesor ugrađen u Z2 je posljednji Snapdragon 801. U odnosnu na Samsungov S5 koji ima 801 MSM8974-AC procesor, u Z2 je ugrađena nešto sporija varijanta ovog chipseta - 801 MSM8974-AB koja kuca na 2.3GHz. Uz glavni četverojezgreni Krait procesor na Z2 se nalazi I dodatni koprocesor zadužen za grafičke radnje – Adreno 330.
U uređaj je instalirano 16 GB memorije na koju je moguće pohranjivati sadržaje. Obzirom na to da je Z2 u mogućnosti snimati i 4K video, ovo je svakako malo. No, srećom u Z2 je moguće umetnuti i micro SD karticu kojom se može proširiti memorija do dodatnih 128 GB. Svako nam je drago vidjeti da se micro SD kartice vraćaju na uređaje!
Što se performansi tiče, one su kao što je i očekivano – vrhunske. Tijekom rada s uređajem nismo naišli na bilo kakva usporenja ili trzanja, a cjelokupni OS radi jako fluidno.
Povezivost
LTE do 150 Mbps, naravno 3G, svi WiFi protokoli (a,b,g,n, ac), Bluetooth 4.0 sa Low Energy profilom, DLNA, MHL I NFC su svi podržani.

 

Kvaliteta poziva


Iako o ovoj temi nemamo posebno naviku odvojeno pisati, osjetili smo potrebu postaviti ovaj odjeljak u testu Z2. A razlog tome je zvuk u slušalici koji je na Z2 dosta loš, odnosno pozivatelj zvuči neprirodno zbog nedostatka nižih frekvencija. Čime je ukupni dojam kvalitete razgovora na niskom nivou. Pozitivna strana je u tome što je zvučnik dosta glasa, a i na najvećim razinama glasnoće ne dolazi do izobličenja zvuka. Mikrofon na dnu uređaja je također dobre kvalitete, pa se sugovornici nisu žalili na kvalitetu glasa.

Screenshot_2014-05-18-20-19-45

Sučelje


Xperia Z2 dolazi s Androidom u verziji 4.4.2. odnosno KitKatom. U odnosu na Z1 sučelje je minimalno izmijenjeno, ali u odnosu na AOSP Android sučelje Sonijev dodatak je drastično promijenio izgled Androida. Na bolje ili lošije je stvar ukusa, no treba istaknuti da je sučelje minimalistički izvedeno što svakako izgleda elegantnije. Minimalizam u prilagodbi je nešto što prate manje više svi proizvođači (HTC, Samsung), pa i ovaj Sonijev potez nije iznenađenje.
Ekran zaključavanja sadrži sat, datum i obavijesti o propuštenim događajima, u slučaju da ih ima. Dok ste u ekranu zaključavanja moguće je povući gornju ladicu i vidjeti eventualne dodatne informacije o notifikacijama.
Početni ekran radi kao i kod većine drugih Android uređaja – sastoji se do sedam različitih kartica koje je moguće pomicati lijevo, odnosno desno. Gestom štipanja se ulazi u mod uređivanja u kojemu je moguće dodavati widgete, kartice i prečace te mijenjati pozadine i teme.

Screenshot_2014-05-18-15-01-16Screenshot_2014-05-18-15-01-52
Ono što je dobro kod ovog moda uređivanja je u tome što nema dodatnih podmenija za odabir željene stavke, već se one prikazuju odmah ispod prikaza kartica. Negativnu stranu vidimo u tome da je nemoguće promijeniti redoslijed kartica. Od ugrađenih widgeta treba istaknuti onaj za galeriju, koji prikazuje posljednje snimljene fotografije, a listanjem fotografija direktno na widgetu je moguće pristupiti bilo kojoj od njih.

Screenshot_2014-05-18-01-20-23 Screenshot_2014-05-18-01-20-31 Screenshot_2014-05-18-01-21-14
Popis svih aplikacija je također drugačiji u odnosu na AOSP Android. Tako se klizanjem u lijevu stranu prikazuje meni u kojem je moguće pretraživati aplikacije i sortirati ih. Od sortiranja je moguće odabrati vlastiti redoslijed, abedecni red, prema najčešće korištenim aplikacijama i filtrirati samo instalirane aplikacije.

Screenshot_2014-05-18-14-45-33 Screenshot_2014-05-18-14-45-18
Mod vlastitog redoslijeda radi kako ste vjerojatno i pretpostavili – dugim pritiskom na određenu ikonu se ona pomiče i postavlja na željenu poziciju. U slučaju da ikonu želite dodati na početni ekran dovoljno ju je dovući na gornju traku nakon čega se prikazuje početni ekran. Unutar popisa aplikacija je moguće kreirati i mape jednostavnim prebacivanjem ikone na ikonu, no nezgodno je što nema nikakve animacije ili oznake kada je ikonu moguće pustiti, a da ona upadne u željenu mapu. Ako odaberete mod za deinstalaciju aplikacija, u listi će biti izblijeđene aplikacije koje ne možete obrisati, dok će one koje možete biti u punoj boji sa iksićem u desnom rubu.

Screenshot_2014-05-18-14-47-05 Screenshot_2014-05-18-14-47-34 Screenshot_2014-05-18-01-21-29
Xperia Z2 ima i ugrađen FM prijemnik, a aplikacija radija je kao i u većini slučajeva izvedena potpuno jednostavno. U gornjem dijelu ekrana se nalazi RDS naziv radio postaje, a ispod skala koju je klizanjem lijevo-desno moguće upravljati postajama.
Zanimljiva je i mogućnost prilagodbe pozadine, pa je tako moguće birati između nekoliko pozadinskih animacija koje se nažalost ne mijenjaju prema ritmu glazbe koja se reproducira na radio postaji.

Screenshot_2014-05-18-17-19-50 Screenshot_2014-05-18-14-48-44 Screenshot_2014-05-18-15-40-26
Uz Xperiu Z2 se naravno isporučuje i Walkman aplikacija koja je zadužena za reproduciranje glazbe na uređaju. Aplikacija izgleda atraktivno, a osim toga nudi i neke zanimljive mogućnosti. Odmah treba istaknuti opciju “ClearAudio+” koja poboljšava zvuk kroz predefinirane postavke equilizera. U slučaju da ne želite automatske postavke zvuka, u aplikaciji je moguće upravljati i petodijelnim equilizerom uz mogućnost naknadnog podešavanja razine bass zvuka.

Screenshot_2014-05-18-17-18-06 Screenshot_2014-05-18-15-39-56 Screenshot_2014-05-18-15-40-41
Osim opcija equlizera u aplikaciji se nalaze i postavke slušalice za dodavanje prostornog zvuka koji po mom ukusu ne zvuči pretjerano dobro, zbog prevelike razine reverba koji se dodaje na pjesme i poboljšanje stereo zvuka. Glavnim zvučnicima se također može dodati dodatna glasnoća i prilagodbe kvalitete zvuka.

Screenshot_2014-05-18-18-10-13 Screenshot_2014-05-18-18-06-20 Screenshot_2014-05-18-18-05-36
Kada smo već na temi glavnih zvučnika, treba istaknuti da su oni uistinu dobre kvalitete. Smještaj na prednjoj strani uređaja omogućuje jasan zvuk i izbjegava mogućnost prekrivanja prstima čime se zvuk može utišati. Ako direktno usporedimo zvučnike sa HTC-ovim na M8 oni su ipak lošiji - što se glasnoće, ali i ukupne kvalitete reproduciranog zvuka tiče.

Povlačenjem gornje ladice prikazuju se obavijesti, a odabirom taba “brze postavke” prikazuju se prečaci za upravljanje postavkama uređaja. Ovim dijelom je naravno moguće upravljati, pa se tako može izabrati do 16 različitih postavki (17 ih je ukupno ponuđeno). Redoslijed je također potpuno prilagodljiv, pa one postavke koje najviše koristite možete staviti u prvi red.

Screenshot_2014-05-18-14-50-55 Screenshot_2014-05-18-14-51-16 Screenshot_2014-05-18-14-50-20
Aplikaciju za poruke ćete koristit samo u slučaju ako ne koristite Hangouts i za SMS poruke, a ako to ne radite dočekat će vas tradicionalno sučelje u kojem je prikazana lista poruka. Moguće je upravljati s više poruka od jednom (npr. brisati ih), a u modu pisanja su stvari također maksimalno pojednostavljene, pa su umjesto po meni nepotrebne tipke za emotikone dodana tipka za umetanje trenutne lokacije, fotografije ili video isječka. U slučaju umetanja video isječka, poruka se pretvara u e-mail poruku.

Screenshot_2014-05-18-14-54-49 Screenshot_2014-05-18-14-53-01
Aplikacija telefona i imenika se sastoji od 4 kartice na vrhu – imenika, telefona, omiljenih kontakata i grupa kontakata. Imenik je također klasična lista u kojemu je zanimljivo animirano pretraživanje prema slovu, pa će tako ako pritisnete desnu stranu imenika iskočiti kružni menu u kojem je najviše zumirano slovo koje se trenutno prikazuje. Zgodan efekt u svakom slučaju.
Navigacija kroz kartice je moguća klizanjem ulijedo, odnosno udesno.
Unošenje kontakta također pokriva gotovo sve potrebe za informacijama o njima, tako da o tome detaljno nećemo pisati.

Screenshot_2014-05-18-14-58-40 Screenshot_2014-05-18-14-58-09 Screenshot_2014-05-16-17-44-31

Zanimljiva je mogućnost pokretanja jedne od četiri "mini aplikacija" kojima se pristupa iz popisa svih pokrenutih aplikacija. Tako je moguće prikazati smanjeni prozor internet preglednika, kalkulatora, štoperice ili alata za snimanje dijela zaslona čijom veličinom je moguće upravljati. Mini aplikacija internet preglednika se pokazala korisna u nekoliko situacija, ali ostale ćete vrlo vjerojatno manje koristiti.

Screenshot_2014-05-18-01-24-02Screenshot_2014-05-18-01-25-01Screenshot_2014-05-18-14-49-53

Tipkovnica


Tipkovnica na Z2 mi je ostavila odličan dojam. Ugodno je bilo tipkati na njoj, a korekcija riječi za hrvatski jezik je radila zadovoljavajuće dobro. Osim toga, postoji i dodatna opcija za pisanje jednom rukom čime se tipkovnica zalijepi za lijevi, odnosno desni dio ekrana čime je tipkanje jednim palcem olakšano. Iako je ovo možda i nepotrebno, jer kao što smo i u uvodu rekli, pisanje po tipkovnici jednom rukom moguće je bez prevelikih problema.

 

Baterija


Bez obzira na to da je Z2 jako tanak uređaj, Sony je u njega uspio smjestiti neizmjenjivu bateriju kapaciteta 3200 mAh. Upravo zbog toga što je baterija tanka svega nekoliko milimetara, potrebno je da bude dugačka čime i dolazimo do glavnog razloga zbog kojih se ispod i iznad ekrana nalazi više od 1 cm “neiskorištenog” prostora. Ono što je najvažnije je to da će korisnici Z2 biti zadovoljni baterijom. Prema službenim specifikacijama Z2 može izdržati do 19 sati u 3G razgovorima ili nešto više od 30 dana u modu čekanja. Zanimljivo je da uređaj može reproducirati glazbu u trajanju od 120 sati, odnosno video sadržaja u trajanju od 10 sati. Ove specifikacije se čine odličnima, a mogu potvrditi da i u praksi ove brojke ne odstupaju značajno.

Screenshot_2014-05-18-18-16-30 Screenshot_2014-05-18-18-16-17 Screenshot_2014-05-18-18-19-05
Na dan kada sam radio testne fotografije imao sam nešto manje od 4 sata uključen zaslon (na suncu, odnosno uglavnom na maksimalnom osvjetljenosti), razgovora od sat i pol i konstantnu sinkonizaciju 3 Google računa. Nemojmo zaboraviti niti veliko opterećenje procesora za obrađivanje oko 50-ak testnih fotografija i video sadržaja. Nakon takvih, stvarno možemo reći naprednih uvjeta korištenja, baterija je pala za 40%. Naredne dane sam koristio mobitel na tradicionalniji način, odnosno bez toliko fotografiranja, uz oko dva sata razgovora dnevno i sve sinkronizacije Google računa - baterija je izdržala bez većih problema i 2 dana.
U svakom slučaju je Z2 mobitel koji ima jedno od najboljih vremena autonomije u gotovo svim uvjetima.

Kamera


Kao i prethodnik, Sony Z2 se može pohvaliti 20.7 megapikselnom kamerom koja ima G leće. Ono što prvo treba istaknuti je svakako veličina senzora koja je kod Z2 ½.3” koji je veći od ostatka konkurencije. Appleov iPhone i HTC-ov One M8 ima senzor veličine 1/3”, Galaxy S5 ½.6” dok je Nokia 1020 ipak izvan konkurencije sa senzorom veličine 1/1.5”. Zbog toga Xperia Z2 ima piksel veličine 1.1 mikro metara. Otvor blende iznosi f/2.0 čime je u teoriji omogućeno puno bolje fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a uz to treba napomenuti da Z2 ima i širokokutnu leću od 27 mm čime će široke scene stati na fotografije.

Aplikacija kamere


Kameru je moguće pokrenuti dugim pritiskom na dvostepenu tipku okidanja. Nakon pokretanja dočekuje nas poznato sučelje koje je podijeljeno na lijevu i desnu stranu. Na lijevoj se nalazi ikonica za upravljanje blicem, ikonica za zamjenu prednje i stražnje kamere te ikonica za ulazak u opcije. Na desnoj se nalazi velika tipka okidača ispod koje je i tipka za pokretanje video snimanja. Iznad se nalazi zadnje snimljena fotografija, a na dnu desne strane kotačić za ulazak u razne modove snimanja.

Screenshot_2014-05-18-17-37-07 Screenshot_2014-05-18-17-37-52
Od modova su dostupni ručno snimanje (omogućuje prilagodbu ISO vrijednosti, upravljanje s tipom fokusa, balansa bijelog i korekcije osvjetljenja), 4K videozapis koji omogućuje snimanje video zapisa u 4 puta većoj rezoluciji od 1080p HD-a, timeshift video, zamagljivanje pozadine, dodatni efekti i info eye.

Screenshot_2014-05-18-17-38-25 Screenshot_2014-05-18-17-38-20
Od ovih modova bi istaknuo zamagljivanje pozadine koji na softverski način radi sličnu stvar kao i dodatna kamera kod HTC-a M8. Odnosno, omogućuje da odaberete objekt na fotografiji koji će biti u fokusu, a ostatak fotografije postaje zamućen. Naravno da ovo ne radi na razini kao kod M8, jer je kod njega moguće odabrati i dio fotografije koji u trenutku snimanja nije uopće bio u fokusu, što kod Z2 nije slučaj. Ali za neka igranja sa snimljenim fotografijama će i ovaj efekt poslužiti svrsi.

Screenshot_2014-05-18-17-38-10 Screenshot_2014-05-18-17-38-00
Većina proizvođača u svoje top uređaje pokuša ugraditi neki wow faktor koji bi ga barem trebao pokušati izdvojiti od konkurencije. Kod M8 je to druga, odnosno treća kamera, kod Galaxya S5 senzor otkucaja srca, a kod Z2 bi to trebalo biti 4K snimanje. Iako to nije ekskluzivna osobina ovog modela svakako je zanimljiva.
4K snimanje se pokreće odabirom odgovarajućeg moda u opcijama kamere, a sučelje je u potpunosti jednako kao i kod snimanja u običnom video modu. Ono što je primjetno kod snimanja 4K je brzo grijanje uređaja, a na koncertu kojeg sam pokušao snimiti uređaj se čak htio ugasiti kako bi se interna temperatura smanjila, i to nakon svega 2 minute snimanja. Pregrijavanje u ovom modu je poznati problem na kojem Sony radi, pa će se stvar popraviti nakon prve sljedeće nadogradnje.
Obzirom na to da mi nije dostupna oprema koja može reproducirati puni 4K video, krajnji rezultat ne mogu provjeriti u prirodnom okruženju. No ono što je primjetno na običnom monitoru je to da video nije baš fluidan, ali to može biti i zbog lošije kombinacije procesora i grafičke kartice na računalu koji nisu u stanju obraditi toliki niz podataka u kratkom vremenu.

Testne fotografije i video


Primjer dnevnih fotografija


Primjer fotografija po noći


Fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja su ispale odlično. Količina detalja i reprodukcija boja je na zavidnoj razini, a u tamnijim dijelovima količina šuma nije prevelika. Ovo sve možemo zahvaliti Sonijevom senzoru koji je i u modelu Z1 u ovim dijelovima briljirao.

Ono što me negativno iznenadilo su fotografije po noći. Prvo - LED bljeskalica na poleđini uređaja je dosta slaba za bilo kakvo ozbiljnije osvjetljavanje predmeta izvan udaljenosti od metar i pol (što se da jadno vidjeti u noćnim fotografijama: DSC_0006 i DSC_0041), a i obzirom na sporu brzinu okidača u slučaju da nemate potpuno mirnu ruku većina će fotografija ispasti barem malo zamućena.

Detaljnije o kameri i dodatna analiza fotografija će uslijediti u usporedbi s modelom Z1.

Video isječak po danu



Video isječak po noći + snimka koncerta





Treba napomenuti da sa Z2 ćete teško snimiti dobar video nekog koncerta. Problem nije u kvaliteti slike koja je na zadovoljavajućem nivou, već u zvuku koji je zbog velikih glasnoća izobličen. Šteta je da Sony kao i većina konkurencije nije ugradio barem softversko limitiranje glasnoće kojom bi se omogućilo kvalitetno snimanje i audio zvuka.

Zaključak i usporedba s konkurencijom


Sony Xperia Z2 je svakako bolji uređaj od Z1 – odlikuje se najnovijim hardverom, puno boljim ekranom i nešto unaprijeđenom kamerom. Treba istaknuti da ta unaprijeđenja nisu na hardverskom nivou, već više kroz optimizaciju algoritama za obradu slike. Kad smo već kod kamere, treba istaknuti da nas je 4K snimanje pomalo razočaralo, zbog čestog pregrijavanja uređaja i potrebe za isključenjem aplikacije kamere kako bi se uređaj ohladio. No, svakako će ovaj problem Sony riješiti nekom od budućih nadogradnji softvera pa se nadamo da će ovaj segment uređaja također zasjati u punom sjaju.
U današnje vrijeme je uistinu jako teško usporediti sve vodeće modele mobitela i reći koji je apsolutno bolji. Svi se odlikuju vrhunskim hardverom, pa u direktnoj usporedbi sa ostalim perjanicama treba reći da se Sony baš kao i HTC M8 odlikuje vrhunskom izradom i unificiranim dizajnom koji donosi dašak luksuza. Xperia Z2 i Galaxy S5 su bolji u odnosu na M8 po pitanju IP 58 certifikata, odnosno nude mogućnost uranjanja mobitela u vodu. Samsung Galaxy S5 je pak bolji od oba po pitanju baterije, jer nudi mogućnost zamjene iste što nije samo važno u slučaju da vam tokom dana iscuri baterija, a nemate punjač, već i zbog toga što se s mjesecima uporabe smanjuje kapacitet baterije, pa zamjena nakon nekog vremena svakako dobro dođe.

Xperia Z2 po pitanju autonomije svakako vodi u ovom troboju, jer se od sva tri testirana uređaja ističe nešto duljim trajanjem baterije.
Samsung pak za razliku od dvojca pati od mantre o lošem dizajnu i nekvalitetnoj plastici koja škripucka. Obzirom da sam S5 imao za potrebe testiranja kamere, mogu potvrditi da se uistinu na jači pritisak stražnje strane uređaja čuje lagano pucketanje, što zabrinjava ako uzmemo u obzir da je testni primjerak mobitela bio star svega koji tjedan. Ali, Galaxy S5 se može pohvaliti boljom kamerom u odnosu na dva konkurenta, dok je kamera Z2 bolja u odnosu na M8.
Na koncu, odabir mobitela će se svesti na osobne preference oko dizajna i eventualnog odabira materijala – plastike, stakla ili metala. Ostatak je “tu negdje” i koji god da odaberete od mobitela više klase – sigurno nećete pogriješiti u odabiru. A ako bi me netko direktno pitao jel bi preporučio kupovinu Z2 - to bi bez imalo razmišljanja i učinio.