Testiramo: Sony Xperia Z

Dopuna: gotova je i kompletna recenzija.

Stigao je. Mjesec i kusur dana nakon službene najave u Las Vegasu, Sony Xperia Z uletio je u naše odaje. Radi se o zasigurno najiščekivanijem smartphone uređaju ovog proljeća koji u Europi ujedno predstavlja i prvi 5-inčni smartphone nove generacije koja će obilježiti 2013. godinu. Zadnjih smo godina svjedočili neprestanom rastu zaslona Android uređaja i kako sada stvari stoje, 5 inča je gornja granica na kojoj će se neko vrijeme zadržati. Naravno, ovo vrijedi u slučaju da sve s dijagonalom preko 5,0 inča smjestimo u posebnu (hibridnu) kategoriju koju nek vole nazvati „phableti“.

 

Xperia Z je svojim dimenzijama zanemarivo veća od npr. Samsunga Galaxy S3, no zbog pravokutnog oblika ipak se doima malčice glomaznijom. Dakle, 5 inča na mobitelu nije malo i svima onima koji ne vole velike ekrane vjerojatno se neće svidjeti, no s obzirom na buku i prilično zanimanje za ovaj, ali i druge 5-inčne modele čini se da će mnogi žrtvovati svoj „izgled pri telefoniranju“ za sve ono što ovakav uređaj nudi. Naime, ovaj argument se u raspravama često koristi protiv velikih smartphonea, ali je u startu bespredmetan i deplasiran jer je telefoniranje odavno prestalo biti primarna radnja na mobitelu.

 


Prvi dojmovi? Već same specifikacije i činjenica da je uređaj u ovako tankom i elegantnom kućištu ujedno i vodootporan izaziva podizanje adrenalina, tako da sam nakon dugo vremena ponovo osjetio onaj „wow“ efekt i leptiriće u trbuhu. S druge strane, moram priznati da mi nije baš jasno zašto je ovaj visokorazlučivi (1920 x 1080) zaslon izrađen u TFT tehnologiji koja je inferiorna IPS-u, posebice u segmentima kontrasta i kutova vidljivosti. Ovdje osobno ne vidim neki problem jer zaslon zaista djeluje impresivno, no picajzlićima će vjerojatno zasmetati nešto manji kut vidljivosti.

Xperia Z je visoka, tanka i prilično zgodna, a njena atraktivnost je dodatno podgrijana činjenicom da ju sa sobom možete ponijeti u kadu, pod tuš ili na trening plivanja. U kakvim ćemo se uvjetima sljedećih dana družiti s ovom ljepoticom, bolje da vam ne govorim, a dojmove pročitajte u recenziji koja će uslijediti… kad bude gotova. Do tada možete postavljati pitanja, sugerirati, komentirati itd.

Par fotografija (9 MP):

Noćne snimke (bez bljeskalice)

U nastavku slijedi jedan 1080p HDR video isječak

Noćni video:

Usporedba TFT i Super AMOLED zaslona. Razlika u kutovima vidljivosti:

IMG_2505

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]