Top teme

Vraća li se Huawei na globalno tržište pametnih telefona u velikom stilu?

Najnoviji razvoj događaja oko Huaweija i njegovog novog modela Mate 60 Pro, podigao je veliku prašinu. Ponajprije zbog činjenice što je procesor koji pokreće ovaj uređaj u potpunosti proizveden u Kini, odnosno u SMIC foundryju. Dodatni šok je izazvala vijest da novi Kirin 9000s sadrži i 5G modem, dakle komponentu koju Huawei zbog američkih sankcija nije mogao ugrađivati u svoje uređaje prethodnih nekoliko godina. Naime, prije početka trgovinsko-tehnološkog rata između Kine i SAD-a, Huawei je modeme za svoje Kirin čipsete uglavnom nabavljao od američkog Qualcomma.

Povezano: Najveći gubitnik američko-kineskog rata čipovima je Qualcomm

Huawei Mate 60 Pro podigao je veliku prašinu

Istini za volju, Kirin 9000s je proizveden u 7nm procesoru, što predstavlja manje sofisticiranu tehnologiju od 5-nanometarskih čipova koje viđamo u najmodernijim uređajima, a još je dalje od 3-nanometarskih, koji će već ove godine doživjeti premijeru u najnovijem iPhoneu i nekim Androidima.

Neovisno o tome, sama činjenica što je Huawei u suradnji sa SMIC-om uspio proizvesti 7-nanometarski čip i k tome još u njega ugraditi vlastito razvijeni 5G modem, razljutila je američku administraciju do te mjere da su se neki tamošnji političari toliko raspametili da ni sami ne znaju o čemu govore. Naime, jedan kongresmen je prema izvještaju Bloomberga, izjavio da su sami Kinezi prekršili američke sankcije – Kini. Da nije tragično tko sve sjedi u američkom kongresu, bilo bi smiješno.

Huawei i SMIC su pokazali da je kineska industrija otporna na sankcije

No, vratimo se planovima Huaweija. Napredak je očito postignut, a što je najvažnije, pozitivno je odjeknuo na domaćem terenu. Huawei Mate 60 Pro i njegov brat Huawei Mate 60 Pro Plus, koji donosi i mogućnost prijenosa satelitskog razgovora, prodaju se kao vruće kifle. Ovo je za Kinu veliki korak, ali za globalno tržište ipak ne toliko značajan. Ukoliko Huawei i SMIC u sljedeće dvije godine uspiju proizvesti još sofisticiranije čipove, povratak Huaweija na globalno tržište je zaista moguć. Međutim, za sada još niti ne znamo je li to uopće plan ove kompanije, koja se u međuvremenu fokusirala na ostale domene u kojima slovi kao industrijski predvodnik.

Hoće li se Huawei vratiti u revijalnom tonu?

S obzirom na sve do sada poznate detalje, izvjesno je da će se Huawei pokušati vratiti na globalno tržište u velikom stilu, no u početku možda neće izravno „napasti“ Samsung i Apple u najskupljem segmentu, već će se možda fokusirati na uređaje iz srednjeg i nižeg cjenovnog razreda, koji inače jamče obilnije isporuke. Ovakav scenarij bi mu svakako osigurao prijeko potrebna sredstva za razvoj još sofisticiranijih uređaja, koje možda planira lansirati kroz godinu dvije. Ne treba zaboraviti ni to da Huawei mobiteli kao npr. Huawei P60 Pro, bez obzira na nedostatak 5G povezivosti, raspolaže fotografskom tehnologijom na kojoj mu mogu pozavidjeti i oni koje smatramo neprikosnovenima.