Zašto je Note 8 moj zadnji Note [Osvrt]

Svi koji nas redovito pratite, vjerojatno znate da Samsungov Galaxy Note koristim od njegove druge generacije. Note serija je sa svojim ogromnim zaslonom u svoje vrijeme pokrenula pravu revoluciju, da bi taj trend ubrzo prihvatili i drugi proizvođači, a najveće priznanje Samsungu je dao – Apple, i to kad je lansirao 5,5-inčni iPhone.

Od Notea 2, prošao sam sve generacije Samsungovih blokića za pisanje, uključujući i Note 5, kojeg sam bio kupio u Hong Kongu. Po dosadašnjim maraton testovima, mogli ste vidjeti da sam s doslovno svima bio, ne samo zadovoljan, nego i oduševljen. Iznimka je Note 5, kojemu je matična ploča crkla nakon godinu i pol, no uređaj sam po sebi (dok je živio) mi je bio više nego koristan, kao i svaki do tada.

Note 7 (broj 6 je preskočen) je bio prvi Note sa zakrivljenim Edge zaslonom, koji mi se na prvi pogled učinio prihvatljivim, budući da je to zakrivljenje bilo manjeg radijusa nego u slučaju Galaxy S6 i S7 modela. Iako sam silno želio i ovaj Note, sudbina je htjela drukčije, a epilog je poznat. Nije nam bilo suđeno.

Kad je stigao Note 8, mislio sam da sam došao na svoje. Najnoviji i najljepši (ok, o ovome bi se moglo diskutirati), Note napokon je stigao u moje vlasništvo. Oduševljenje je bilo toliko veće, što je uređaj bio potpuno crne boje, koju inače preferiram kad su mobiteli u pitanju. Toliko sam želio ovaj uređaj da sam se čak navikao i na njegov nelogično smješten čitač otisaka prstiju, bez obzira što sam paralelno koristio OnePlus 5 (i sada 6), koji ovo imaju daleko bolje riješeno.
Želja je bila toliko velika, da sam čak zažmirio i na njegovu prilično veliku cijenu računajući da s ovim uređajem ne mogu pogriješiti.

Istini za volju, ne mogu reći da sam pogriješio, ali je zadovoljstvo razine prijašnjih generacija izostalo, nakon što se ni u roku od mjesec ili dva nisam mogao priviknuti na zakrivljeni zaslon. Moram priznati da mi je ovakav koncept u startu bio čudan, no prihvatio sam opće mišljenje kako se radi o estetskom detalju. Ne sporim da Edge zaslon izgleda ljepše od ravnih, no u praksi se često zna dogoditi da se sadržaj „prelijeva“ preko (zakrivljenog) ruba. Ovo se često zna dogoditi u Chrome pregledniku, ali i u nekim drugim aplikacijama.

Ono što mi je pokvarilo cijeli doživljaj Notea je korištenje S Pen olovke u kombinaciji s ovakvim tipom zaslona. Naime, u mnogim situacijama se dogodilo da jednostavno ne mogu ispisati sve što sam htio, što mi je u znatnoj mjeri smanjilo manevarski prostor, a svako približavanje olovke rubu me dodatno usporavalo. Iako sam i ovdje mislio da ću se nakon nekog vremena priviknuti, to se nije dogodilo,

Od ostalih detalja moram izdvojiti i činjenicu da je čitač otisaka prstiju prije mjesec dana počeo gubiti na preciznosti i brzini, pa mi sada treba nešto dulje da ga otključam. S obzirom da se ne radi o velikom kašnjenju, nije za osudu, ali nekad zna biti iritantno. Ne znam što je točno razlog ovome, možda nekakvo mikro oštećenje?

Sve ostale stavke su svakako pozitivne. Kamera, kao jedna od najboljih na tržištu zaista snima izvrsne fotografije i video, no otkad paralelno koristim OnePlus 6 s najnovijim firmwareom, ta prednost se sada smanjila.

Moram reći da u ovih godinu dana nisam primijetio da je baterija izgubila na kapacitetu, tako da je autonomija otprilike ista kao na početku.

Najzanimljiviji detalj svakako je činjenica da u ovih godinu dana nisam primijetio niti jednu točkicu burn-in efekta Super AMOLED zaslona, što je za svaku pohvalu.

Fizičkih oštećenja nema, budući da sam uređaj stalno nosio u zaštitnoj maskici. Kad su mobiteli u pitanju, prilično sam velika picajzla, tako da je za oštećenja u pravilu odgovorna samo viša sila. Možda bi se na kućištu mogle pronaći mikroskopske ogrebotine, no golim okom su teško vidljive.

I što reći na kraju? Nakon velike želje i dizanja adrenalina, uslijedio je relativno mlak tuš. Ne kažem da je Edge zaslon loše rješenje, ali u kombinaciji s S Pen olovkom, definitivno ne pruža iskustvo koje sam imao kod starijih Notea. Mnogi naši čitatelji su već komentirali daje Note 4 bio zadnji pravi Note, koji je stigao nakon Notea 3, i djelomično se s njima mogu složiti, ali isključivo iz razloga što nisu probali peticu, koja je također ispunila sva moja očekivanja.

Za one koji će postaviti pitanje što dalje, evo odmah i odgovor. Note 9 vjerojatno neću kupiti jer će i on imati zakrivljeni zaslon, koji u kombinaciji s olovkom nema puno smisla. Za one koji razmišljaju o Noteu 9, mogu reći da je za manji iznos svakako pametnije kupiti neki model iz S serije, čime ćete dodatno uštedjeti, no osobno ću pričekati Huawei Mate 20 (Pro) koji navodno stiže u listopadu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]