10 najboljih smartfona u 2018. godini

Kraj je godine, a to znači da je došlo vrijeme da se osvrnemo na događaje koji su ju obilježili, odnosno na napravimo nekakav rezime. Ove godine nećemo nabrajati koje su nove tehnologije stigle, niti mudrovati o tome što bi proizvođači i na koji način trebali raditi, jer oni to već jako dobro znaju. Oni koji ne znaju, lagano nestaju sa scene, a zamjenjuju ih upravo ovi prvi.

U ovom tekstu ćemo jednostavno odabrati najbolje smartfone koji su stigli ove godine, i to na temelju naših osobnih iskustava. Na listi se nalaze najbolji uređaji koje smo ove godine recenzirali, dakle testirali koristeći ih najmanje tjedan do desetak dana, a neke od njih i dulje.

Ovoga puta nećemo ići kronološkim ni abecednim redom, već ćemo ih poredati po relevantnosti, odnosno po osvojenom mjestu u našem odabiru. Kriteriji prema kojima smo ocjenjivali uređaje su sljedeći: nove tehnologije, inovativnost, performanse, upotrebljivost/praktičnost i naravno, cijena, tj. omjer uloženo/dobiveno.

Tako smo nakon detaljne analize svake pojedine stavke donijeli sljedeći zaključak i poredak, za kojeg se nadamo da će i vama pomoći kod odabira vašeg sljedećeg uređaja.

1. Huawei Mate 20 Pro

Ovaj uređaj je osvojio prvo mjesto iz razloga jer je donio najviše inovacija u kombinaciji s vrhunskim komponentama i poboljšanjima postojećih rješenja. Huawei Mate 20 Pro je jedan od najmanjih 6,4-inčnih smartfona, dakle kad gledamo omjer zaslona i ukupnih gabarita, što može zahvaliti dobro osmišljenom dizajnu (da, usprkos zubu). I zakrivljeni zaslon ima svoj estetski doprinos, kao i vrlo tanak okvir kućišta.

Uređaj je pokretan prvim 7nm procesorom Kirinom 980, koji predstavlja novu generaciju čipseta namijenjenih mobilnim uređajima. U odnosu na prethodnika (Kirin 970), udvostručuje potencijale AI komponente, odnosno umjetne inteligencije, što se osjeti u mnogim segmentima.

Kad govorimo o novim tehnologijama, Huawei Mate 20 Pro je jedan od rijetkih uređaja na tržištu koji donosi naprednu 3D infracrvenu kameru za mapiranje lica korisnika, što predstavlja trenutno najnapredniji vid biometrijske sigurnosti kod otključavanja i korištenja aplikacija za plaćanje.

Trostruka kamera koju donosi ima fizički najveći senzor na tržištu (kao i model P20 Pro), što mu u startu osigurava nabolje pozicije za fotografiranje u slabijim uvjetima osvjetljenja. Noćne fotografije Mate 20 Pro su tako jasnije, oštrije i općenito na višoj razini od konkurencije, što je potvrdio i najveći autoritet na području kamera smartfona DxOMark. Pritom svakako treba spomenuti i AI komponentu procesora, koja ukupni doživljaj čini potpunim, ali i telefoto kameru s 3x optičkim povećanjem.

Jedna od najkorisnijih inovacija je super-brzo punjenje. Vidjeli smo da u nekih pola sata njegov 40W punjač bateriju napuni na čak 70% kapaciteta, što je na našem tržištu apsolutni rekord. Do 100% mu treba malo više od sat vremena, što je također fascinantno, budući da se radi o bateriji kapaciteta 4200 mAh. Isto tako treba spomenuti i najbrže bežično punjenje, jer je za tu svrhu namijenjen 15W bežični punjač, što je još jedan kvantni skok u odnosu na konkurenciju i općenito ostale bežične, tj. indukcijske punjače.

Mate 20 Pro kao inovaciju je donio i reverzibilno bežično punjenje, koja omogućuje da on sam posluži kao indukcijski punjač i napuni drugi uređaj s podrškom za bežično punjenje. Neki ovo smatraju marketinškim trikom, no vidjet ćemo hoće li ga uvesti i drugi proizvođači. Spomenimo još i to da je na naše tržište prvi donio in-screen čitač otisaka prstiju, što je također sljedeća stepenica u razvoju smartfona.

I na kraju možda najvažnija stavka – integracija EMUI nadogradnje, temeljene na Androidu 9.0 Pie, u sami Android kernel, što za posljedicu ima znatno veću brzinu sučelja i do sada najbrže otvaranje aplikacija koje smo na nekom smartfonu vidjeli.

Naravno, nijedan uređaj nije bez mana, pa bismo i ovome svakako mogli zamjeriti nedostatak 3,5 mm udio utora ili autofokusa u prednjoj kameri, no one ostaju u sjeni svih ostalih prednosti koje donosi. U recenziji smo mu također prigovorili nestandardne memorijske kartice, ali ih barem podržava, što je opet bolje nego da nema ništa.

S obzirom na prvo osvojeno mjesto, Huawei Mate 20 Pro slobodno možemo proglasiti mobitelom godine.

Huawei Mate 20 Pro Recenzija

2. Samsung Galaxy Note 9

Samsung ima nešto dulju tradiciju proizvodnje vrhunskih smartfona od Huaweija, no on ga je ove godine po mnogočemu uspio preteći. Ne govorimo sada o prodajnim rezultatima koji su Samsungu pali, a Huaweiju porasli, kao ni skoroj izvjesnoj smjeni na vrhu liste najvećih proizvođača, već o konkretnim detaljima vezanim uz uređaje koje nude.

Note 9 bi inače po svemu zauzeo prvo mjesto, no zbog toliko novosti koje je Huawei u svom jesenskom top modelu donio, jednostavno ga moramo staviti na drugo. Jasno je da Note serija zbog svoje olovke nema konkurenciju po tom pitanju, no ako izađemo iz tog okvira i uređaj promatramo kao cjelinu i konačni proizvod, na mnogim frontovima gubi od Mate 20 Pro.

Oni koji su navikli na olovku, znaju koliko je korisna i kao takva će produktivnost dignuti na puno veću razinu nego kod bilo kojeg drugog modela. Samsung i dalje ima jedan od najboljih zaslona na tržištu, a imao bi i najboljeg da ga nije prodao Appleu.

Svakako treba pohvaliti iznimno izdržljivu 4000 mAh bateriju, ali je upitno može li se Samsungovo brzo punjenje više uopće nazvati brzim, jer je realno dvostruko sporije od Huaweijevog.

Kad govorimo o Noteu 9, treba reći da on predstavlja najveći međugeneracijski skok unutar same Note serije, ponajprije zbog S-Pen olovke koja je dobila nove funkcije u vidu daljinskog upravljača, ali i svih drugih stavki zajedno.

Ono što čekamo je nadogradnja uređaja na Android 9 i novo One UI sučelje, koje će zamijeniti sadašnji Samsung Experience. Novo sučelje bi trebalo donijeti bolje korisničko iskustvo, i na novi način ga prilagoditi za korištenje jednom rukom.

Jedna od prednosti koju svakako treba istaknuti je zadržavanje 3.5 mm audio utora, što će od koristi biti svim ovisnicima o glazbi.

Samsung Galaxy Note 9 Recenzija

3. iPhone XS Max

Appleov iPhone bi u nekom paralelnom svemiru zauzeo drugo, ili možda čak prvo mjesto, jer se radi o zaista nevjerojatno dobro skrojenom komadu hardvera, koji predstavlja sam vrh tehnologije i industrijskog dizajna, no zbog neopravdano visoke cijene, ali i nekih detalja uzrokovanih tvrdokornom Appleovom doktrinom, dobro je prošao i s trećim.

Kao i Huawei Mate 20 Pro donosi 7nm procesor s poboljšanim komponentama, vjerojatno najbolji zaslon kojeg je Samsung ikada proizveo, izvrsna rješenja na području kamere, nevjerojatno glasne i kvalitetne stereo zvučnike, te biometrijsku sigurnost u vidu 3D IR kamere.

Nama najdraži dio definitivno je 6,5-inčni zaslon, kojim je Apple napokon ušao u društvo, kako mi to volimo reći – uređaja normalne veličine.

Ne treba zaboraviti ni njegovu iznimno izdržljivu bateriju koja rezultira natprosječnom autonomijom, kao ni mnoga softverska rješenja najnovije verzije iOS-a, koja uz ostalo, integraciju s Mac računalom dižu na jednu višu razinu.

S druge strane, razlog zbog kojeg je iPhone XS Max u našem izboru osvojio tek treće mjesto su propusti koji se ovako ozbiljnom (i da… jako skupom) uređaju ne mogu oprostiti. Čak i ako izostavimo uobičajene nebuloze vezane za iOS kao operativni sustav, odnosno ograničenja koja donosi, iPhone bitku od gornje dvojice gubi ponajprije zbog činjenice što je iOS realno postao sporiji.

Da, dobro ste pročitali, no ne radi se o usporavanju iOS-a kao takvog, već o tome što su najbolji Androidi – postali brži. Ovdje konkretno mislimo da gore navedeni Samsung Galaxy Note 9, a posebice Huawei Mate 20 Pro. Razlika je uočljiva već na prvi pogled, a kad ga jedno vrijeme paralelno koristite s potonjim, ona bit će itekako primjetna.

Druga stavka zbog koje iPhone može samo sanjati o prvom (ili drugom) mjestu je kriminalno sporo punjenje baterije, koje može potrajati i više od 3 i pol sata. Istina, podržano je i brzo punjenje, ali uz dodatnu investiciju u prilično skupu opremu, a hladan tuš slijedi tek kad shvatite da je i to brzo punjenje dvostruko sporije od rezultata prvoplasiranog.

I na kraju, da sve ove nabrojane mane nekim čarobnim štapićem poništimo, ostaje velika razlika u cijeni u odnosu na gornja dva natjecatelja. Zato iPhone i dalje ostaje izbor onih koji ne žele mijenjati navike ili jednostavno održavaju i štuju tradiciju korištenja Appleovih proizvoda, a da im financije pritom ne predstavljaju problem.

iPhone XS MAx Recenzija

iPhone XS Max dva mjeseca kasnije

4. Xiaomi Mi Mix 3

Ovaj uređaj se na listi našao zbog hrabrog iskoraka kojim je pokazao da se zaslon od ruba do ruba može napraviti i bez zuba. Zbog ovoga definitivno odnosi nagradu za dizajn godine, jer je već na prvi pogled vidljivo da se radi o zaista posebnom uređaju. Mi Mix 3 problem smještaja prednje kamere rješava kliznim mehanizmom koji je izuzetno dobro izveden, a zahvaljujući neodimijskim magnetima izuzetno čvrsto stoji u otvorenom i zatvorenom položaju.

Zbog ovakve koncepcije kućišta moralo se negdje i izgubiti, pa je tako povećana masa na preko 200 grama, a je oslabljena i baterija. Trenutno je dostupan samo s kineskim ROM-om, a s glbalnim stiže tek početkom sljedeće godine.

Bilo kako bilo, Xiaomi Mi Mix 3 će kupce ponajprije osvojiti svojom cijenom. Donosi vrhunske komponente poput Snapdragona 845, u kombinaciji s izuzetno kvalitetnom izradom i otmjenim keramičkim kućištem. Ovo je uređaj za one koji traže profinjenost, velik i pregledan zaslon bez zuba, a ako baš moraju okinuti koji selfie, to će lako učiniti korištenjem kliznog mehanizma. Kao bonus, tu je i bežični punjač koji dolazi u prodajnom pakiranju.

Xiaomi Mi Mix 3 Recenzija

5. Xiaomi Pocophone F1

Ovaj uređaj se našao na listi isključivo iz razloga što svojom cijenom prkosi zakonima fizike. Vidjeli smo da je OnePlus odavno prestao biti „ubojica flagshipa“, tako da njegovu ulogu preuzima Pocophone.

Naime, Xiaomi je ovim modelom uspio iskombinirati nemoguće – ugraditi najjači dostupan hardver po cijeni prosječnog smartfona, odnosno nekog koji spada u srednji cjenovni razred. U njega je upakirao najjači Qualcommov ovogodišnji procesor – Snapdragon 845 u kombinaciji sa 6 ili čak 8 GB RAM-a, te s solidnom kamerom. Naime, njezini rezultati se ne mogu mjeriti s onima iz viših cjenovnih razreda, ali svakako nadilazi prosjek svog.

Štoviše, 4000 mAh baterija je još jedna stavka koja će mnogima biti okidač, no pritom će morati pretrpjeti malo deblje kućište, koje je k tome izrađeno od plastike zbog koje je izostao onaj premium osjećaj.

Kako god okrenemo, Pocophone je jedan od onih uređaja koji su svakako obilježili ovu godinu, a relativno visoko mjesto na listi može zahvaliti dobro izbalansiranim karakteristikama uz više nego povoljnu cijenu.

Xiaomi Pocophone F1 Recenzija

6. Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro je proljetos donio veliki pomak u fotografiji. Nakon dugih utrka u megapikselima, otvorima blende i mnogim marketinškim trikovima, Huawei se odlučio na zapravo najvažniji korak u fotografiji, a to je veličina senzora, kombinirajući ga s čak tri kamere na poleđini, od kojih je jedna donijela telefoto funkciju s 3x optičkim povećanjem. Tako prvi put u industriji upoznajemo senzor veličine 1/1.7 inča, što je bio veliki skok u odnosu na tada aktualne senzore koje je nudila konkurencija. Rezultat je bio osjetna razlika u dobivenoj kvaliteti fotografija, što se pokazalo kao odličan prodajni adut.

Štoviše, do današnjeg dana nitko od konkurencije još nije adekvatno odgovorio na ovaj izazov, a isti senzor nedavno upoznajemo i na bratskom modelu Mate 20 Pro. Upoznali smo i hrpu inovacija u AI segmentu koje su kameri omogućile i brže automatske postavke zbog boljeg i preciznijeg prepoznavanja subjekata i scena.

Huawei P20 Pro Recenzija

7. OnePlus 6T

Najnoviji OnePlus nas je ugodno iznenadio prilično velikim promjenama u odnosu na originalni model 6, iz lipnja. Došao je sa smanjenim zubom, in-screen čitačem otisaka prstiju, većom baterijom i realno većim zaslonom. 6T predstavlja najveći skok „T“ modela u odnosu na prvotni, a postupnim povećanjem cijena, OnePlus polako ulazi u premium segment i više se ne može nazivati ubojicom flagshipa.

No ipak, izgubio je 3.5 mm audio utor, s kojim se vodstvo kompanije još proljetos hvalilo, a da bi ušao u prestižno društvo najboljih, još uvijek mu fali otpornost na vodu i još malo sofisticiranija kamera.

OnePlus 6T Recenzija

8. Samsung Galaxy S9/S9+

Samsungova S serija već je dugi niz godina stalni član Top 10 liste najboljih mobitela na svijetu, pa ni ova godina nije izuzetak. Razlog zbog kojeg je ovaj dvojac zauzeo relativno nisko mjesto među prvih 10 leži u činjenici što je je izašao relativno rano, pa su ga mnogi nakon njega po mnogočemu nadmašili. Neki dizajnom, neki inovacijama, a neki omjerom uloženog i dobivenog, no najveća „mana“ S-devetki je praktički zanemariva razlika u dizajnu u odnosu na prethodnika.

Takav si luksuz danas može priuštiti samo Apple, svog svoje vjerne vojske sljedbenika, no da bi se takva karizma postigla, potrebno je voditi malo drukčiju politiku. Istina, ni Note 9 nije donio velike razlike u dizajnu u odnosu na Note 8, ali je zato ipak donio nešto više inovacija, a donosi i olovku.

Samsung Galaxy S9 i S9+ Recenzija

9. Honor Play

Mnogi bi za Honor Play mogli reći da je zalutao na ovu listu, ali ako ste pročitali našu recenziju, mogli ste zaključiti da je on zapravo ekvivalent Pocophoneu u malo nižem cjenovnom razredu. Dakle, s obzirom na cijenu i komponente, tj. hardver koji nudi, Honor Play je definitivno best-buy uređaj u kategoriji do 3000 kuna.

6,3-inčni zaslon, Kirin 970 s dodatnim poboljšanjima grafičkog koprocesora, pozamašna količina RAM-a, aluminijsko kućište i natprosječna autonomija za manje od 3000 kuna je izvrstan izbor, i malo koji uređaj na tržištu može ponuditi ovakav omjer uloženog i dobivenog.

Honor Play Recenzija

10. Google Pixel 3 XL

Pixel 3 XL ulazak na ovu listu može zahvaliti uglavnom izvrsno koncipiranoj kameri, čije su fotografije među najboljima na tržištu. Štoviše, Google je sve to postigao samo jednom kamerom, što zbog činjenice da svi ostali koriste dvije ili tri, možemo nazvati uspjehom. Svakako treba istaknuti izvrsne stereo zvučnike, kao i činjenicu da će prvi dobiti sljedeće nadogradnje Androida, no s druge strane ima i popriličnu količinu mana.

Tako će Pixel 3 XL ostati upamćen kao uređaj s najvećim i najružnijim zubom u povijesti mobitela i prilično velikim dimenzijama u odnosu na zaslon. S obzirom na sve što nudi u kombinaciji s nedostacima, upitno je koliko mu je cijena opravdana.

Ipak, Pixel 3 XL će kupovati Googleova vojska sljedbenika, slično kao i Appleova iPhone, no Googleova je, naravno, neusporedivo manja.

Google Pixel 3 XL Recenzija

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT