HT-ova Optima preuzima H1 Telekom, ili kako je propala liberalizacija tržišta

shipment-of-fail

Sjećate se nedavnog teksta o tome zašto imamo najsporiji internet u EU, odnosno o privatizaciji HT-a iz koje je proizašao sav nered na domaćem tržištu telekomunikacijskih usluga? Vidjeli smo na koji je način tadašnji HPT «privatiziran», odnosno prodan stranom vlasniku, kojemu je praktički poklonjena sva infrastruktura koju su generacije hrvatskih građana stvarale desetljećima. Kao rezultat dobili smo de facto monopol, jer alternativni operateri HT-u za tu istu infrastrukturu moraju plaćati najam, jer u suprotnom ne bi mogli funkcionirati, odnosno nuditi usluge.

Ova priča sada na neki način dobiva nastavak, jer su Optima Telekom, koji se od nedavno nalazi pod upravljačkom kapom HT-a, i operater H1 Telekom sklopili ugovor o pripajanju. Naime, H1 Telekom se pripaja Optimi, koja od njega preuzima sve korisnike, imovinu, prava i obveze. Pripajanje će stupiti na snagu 01.01.2017. godine, a do tada ga treba odobriti regulator, odnosno Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ova vijest ne bi bila nimalo zanimljiva da se Optima Telekom već ne nalazi pod upravom HT-a, a ta ista Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prije nekoliko godina nije imala prigovora na HT-ovo pripajanje Iskona, koji je do tada bio najuspješniji alternativni operater u Hrvatskoj.

I što se sada događa? Postojeći monopolist, Hrvatski Telekom, koji već ima monopol na korištenje infrastrukture, zahvaljujući tajnim ugovorima s hrvatskim Vladama iz 1998. i 2001. godine, sada pod svoje okrilje objedinjuje praktički sve relevantne igrače na tržištu. Nasuprot mu, naravno, stoji Vipnet, koji je već davno preuzeo B-Net, potom Amis, a gotovo je sigurno da će uskoro preuzeti i Metronet.

Dakle, 12 godina nakon tzv. liberalizacije tržišta telekom usluga u fiksnoj mreži, Hrvatska je dobila neku vrstu duopola, sličnog onome kad su na mobilnoj sceni, prije dolaska Tele2, HT i Vip vrlo uspješno podijelili tržište.

Kako će reagirati AZTN ili eventualno HAKOM, ostaje za vidjeti, no s obzirom da su i do sada praktički dopuštali kartelsko udruživanje, te kroz prste progledali na HT-ovo preuzimanje Iskona, ne treba očekivati da će se i ovom pripajanju posebno usprotiviti. Na kraju krajeva, ako je H1 u problemima, svakako bi bilo dobro da ga netko preuzme, jer će u suprotnom najviše patiti korisnici, ali i zaposlenici.

Što reći na kraju nego da je Hrvatska samo jedan primjer propasti liberalizacije tržišta, bez obzira na članstvo u EU i propagandnu mašineriju koja je tu u službi krupnog kapitala. Naravno, to samo po sebi ne bi bilo sporno kad bi postojala kvalitetna regulativa, koja bi spriječila stvaranje monopola, duopola, odnosno bilo kakvog udruživanja na štetu korisnika. Toliko o EU. Naše regulatorne agencije su tu očito radi ukrasa i svrha su same sebi, pa će njihova PR mašinerija vjerojatno ponovo nabrajati članke i čukljeve zakona, te trubiti da je sve po propisu, slično kao kad su nedavno iz petnih žila išli opravdati više nego očitu pljačku građana od strane Hrvatske Pošte.

I na kraju budimo jasni, nisu operateri krivi što im je ovakvo ponašanje omogućeno, već isključivo država, odnosno skorojevići na vlasti koji su zbog svojih osobnih interesa žrtvovali građane. Ako se neko čudo ne dogodi, uskoro možemo očekivati novo udruživanje na štetu korisnika.