Nemoguća usporedba: Canon EOS 70D vs. Samsung Galaxy Note 4, vs. Sony Xperia Z3 vs. iPhone 6

Canon 70D vs Note 4 vs Z3 vs iPhone 6

Svima je jasno da su kamere na mobitelima zadnjih nekoliko godina evoluriale do te mjere da se kvalitetom mogu uspoređivati s kompaktnim fotoaparatima. Oni najbolji, kao npr. iPhone 6, Samsung Galaxy Note 4 ili Sony Xperia Z3, osigurat će toliko visoku kvalitetu, da će njihove fotografije mnogi nerijetko smatrati i boljima, što naravno, opet ovisi i o samom fotoaparatu, jer je i njihov raspon kvalitete i cijena prilično velik.

U ovom se tekstu bavimo jednom nemogućom usporedbom. Kako bi što bolje dočarali kvalitetu fotografija koju spomenuti modeli nude, izravno smo ih usporedili s DSLR fotoaparatom srednje nižeg cjenovnog ranga – Canonom EOS 70D s 20,2 MP senzorom.

Za ovu smo usporedbu na Canonu 70D koristili standardni kit objektiv EF-S 18-135 mm s f/3,5-5,6 maksimalnim otvorom blende i automatski način snimanja kod svih uređaja, osim Xperije Z3, na kojoj smo za punu rezoluciju morali odabrati ručni način. Također, u nekim trenucima smo na Canonu ipak morali dodatno podešavati parametre, što će biti posebno navedeno.

U startu recimo da se ova usporedba zove nemogućom iz sasvim očitih razloga, no može poslužiti čisto da vidimo koliko su se kamere na smartfonima zaista približile punokrvnim fotićima. Krenimo redom.

Danje svjetlo

Canon:

Canon

Samsung:

Samsung

Sony:

Sony

iPhone:

iPhone

U idealnim uvjetima situacija je definitivno na strani Canona. Fizički veći senzor prima više svjetla i rezultat je jasan. Kod ostale trojice je teško reći čija je fotografija ukupno najbolja, no u sljedećm primjeru ćemo ipak vidjeti razliku.

100% Crop

Kod cropanih fotografija vidimo prednost onih s velikim brojem raspoloživih piksela. Canon i Sony s 20 MP senzorima ostvaruju najbolje rezultate, premda Sony ima pojačan kontrast. Zanimljivo je da Samsung sa svojih 16 MP ne zaostaje puno, a vidljivo slabiji rezultat ostvaruje iPhone sa svojih 8 megapiksela.

Zatvoreni prostor bez osvjetljenja

Canon:

Canon lego

Samsung:

Samsung lego

Sony:

Sony lego

iPhone:

iPhone lego

Veće razlike ovdje nema, osim što Canon, logično, daje najrealnije boje i raspolaže s minimalnom količinom šuma.

Umjetno svjetlo

Canon:

Canon soba

Samsung:

Samsung soba

Sony:

Sony soba copy

iPhone:

iPhone soba

Ovdje treba reći da je automatska postavka balansa bijele bolje riješena kod smartfona, jer ju je na Canonu potrebno dodanto podešavati i reći mu da se radi o umjetnom osvjetljenju. Jednom podešena, ova postavka na Canonu, logično, daje izvrsnu fotografiju, dok je kod ostalih vidljivo tamnija.

Noć

Canon:

Canon noć

Samsung:

Samsung noć

Sony:

Sony noć

iPhone:

iPhone noć

I ovdje Canon daje najrealniju sliku s najmanjom količinom šuma, no potrebno je primijetiti kako smartfoni zbog većeg otvora blende primaju nešto više svjetla i tako daju nešto svjetliji rezultat, čak i više nego što ljudsko oko u stanju vidjeti. Naravno, kad bismo na Canona stavili objektiv s većim otvorom blende, npr. f/1.4, tada bi i on davao svjetliju i ukupno puno bolju fotografiju.

Mrak (bljeskalica)

Canon:

Canon blic

Samsung:

Samsung blic

Sony:

Sony blic

iPhone:

iPhone blic

I u mraku s bljeskalicom je vidljiva komparativna prednost većeg otvora blende kod smartfona, posebice u pozadini. Naravno, Canon ovdje koristi ugrađenu bljeskalicu koja nije reprezentativna. Montiranjem dodatne, svakako bi se postigli osjetno bolji rezultati.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Na kraju, nemojte ovu usporedbu shvatiti previše ozbiljno. Ne može smartfon zamijenii DSLR fotoaparat iz malih milijun razloga, isto kao što ne može zamijeniti ni računalo. Namjera nam je bila pokazati kako su kamere na smartfonima vremenom napredovale, a ova tri popularna modela upravo to dokazuju.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT