Android Recenzije

Recenzija: LG Optimus L7LG je ove zime najavio novu seriju Android uređaja koja u nazivu nosi prefiks “L”, a odlikuje se atraktivnim dizajnom i elegancijom. Ova serija je na tržištu pozicionirana kao cjenovno pristupačna, a rasponom dimenzija pokušava udovoljiti različitim potrebama korisnika. Nakon što smo recenzirali najmanji od njih LG Optimus L3, u rukama nam se našao i najveći predstavnik L obitelji, 4,3-inčni LG Optimus L7.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 125.5 x 67 x 8.7 mm

- Masa: 122 grama

- Zaslon: 4,3“ IPS-LCD rezolucije 480 x 800 točaka, 217 ppi

- Procesor: 1 GHz Cortex-A5 na Qualcomm MSM7227A Snapdragon čipsetu

- Grafički procesor: Adreno 200

- RAM: 512 MB

- Interna memorija: 4 GB ( 2,5 GB dostupno korisniku)

- Kamera: 5 MP

- Video kamera: VGA 30 fps

- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

- FM Radio

- Baterija: 1700 mAh

 

Prednosti


-        Veliki 4.3 zaslon

-        Elegantan i lagan uređaj

-        Fluidno sučelje

-        Utor za memorijske kartice

-        Normalna SIM kartica

-        Izdržljiva baterija

-        Cijena

Nedostaci


-        Relativno slaba čitljivost zaslona na suncu

-        Video kamera snima samo VGA rezoluciju

-        Mala interna memorija

Dizajn i kućište


 

LG Optimus L7 još je jedan od smartphone uređaja koji bolje izgledaju uživo nego na fotografijama, posebice na onim službenim koje su dodatno digitalno obrađene. Ukratko, ovaj bismo uređaj mogli opisati kao križanca između LG Prade 3.0 i Samsunga Galaxy S2.

Cijela konstrukcija izrađena je iz plastike za koju ne možemo reći da izgleda otmjeno, no s obzirom da mnogi skuplji modeli pate od iste boljke bilo bi licemjerno za ovaj model reći da je “plastičan”. Tu i tamo će se čuti i pokoje šuškanje i krckanje plastike, no ništa manje nego na već opjevanom Samsungu Galaxy S2.Prednjim dijelom dominira veliki zalson koji u istoj ravnini sadrži središnju Home tipku (u društvu dvije kapacitivne) i ako uređaj promatrate sa strane, nećete vidjeti nikakvo izbočenje. Na vrhu uređaja nalazi se tipka za uključivanje koja je također “umetnuta” u okolinu pa će za njeno pritiskanje ispočetka trebati određeno privikavanje. Na dnu se nalazi micro USB utor, a na lijevom boku tipke za podešavanje glasnoće. Poleđina, sadrži kameru s bljeskalicom, LG logo i mali otvor zvučnika.

Ukupno gledajući, LG Optimus L7 u svojoj je klasi (4,3”) izuzetno elegantan, tanak i lagan uređaj, što osigurava vrhunsku ergonomiju.

Zaslon


Kako vrijeme prolazi tako i zasloni u gorenjem, a sada i u srednjem cjenovnom razredu polako rastu. Otkad je u top klasi dijagonala od 4,7 i više inča postala standard, ona malo niža nasljeđuje 4,3. Upravo takav primjer imamo i kod Optimusa L7, a i rezolucija od 480 x 800 točaka odgovara onoj na Samsungu Galaxy S2. Premda se osobno ne slažem, ali po mnogima je 4,3” optimalna dijagonala za smartphone i predstavlja gornju granicu za ugodno korištenje i rukovanje. Naravno, radi se o individualnom pristupu gdje će svatko za sebe odlučiti koja mu veličina najbolje odgovara.
Tehnologija izrade zaslona je IPS-LCD što osigurava dobar kontrast u zatvorenom prostoru. Vidljivost i čitljivost na vanjskom svjetlu je također solidna, no pri izravnoj izloženosti suncu neće oduševiti. Kut vidljivosti je iznad mnogih u ovom cjenovnom razredu, no ipak nemojte očekivati vidljivost pri 170 stupnjeva kao na najskupljim modelima.
Na odaziv i preciznost nemamo prigovora.


Operativni sustav, sučelje i performanse


LG Optimus L7 za operativni sustav koristi Android 4.0 Ice Cream Sandwich i napokon možemo vidjeti kako isti izgleda u LG-evoj režiji. Odmah treba reći da se ICS u Optimusu L7 odlično snašao i u kombinaciji s 1 GHz procesorom te 512 MB RAM-a više nego solidno obavlja zadaće. Samo sučelje, dakle listanje početnih zaslona i kretanje kroz izbornike iznenađujuće je brzo, a ni pokretanje aplikacija ne zaostaje. Naravno, Android ne bi bio Android da se u nekim trenucima i kod određenih aplikacija ne dogodi malo zapinjanja i kašnjenja, no oko toga ne trebate previše brinuti.

LG je i ovdje ostavio svoj pečat implementacijom vlastite nadogradnje sučelja i premda se u osnovi ne razlikuje puno od sličnih rješenja drugih proizvođača, primjetni su vizualni efekti te određene kozmetičke intervencije u izbornik.

Broj početnih zaslona ograničen je na pet, a dodavanje sadržaja na njih moguće je na dva načina. Prvi je standardni ICS način, dakle pritiskom na tipku “Apps” otvara se izbornik razdijeljen u tabove: Aplikacije, Preuzimanja i Widgeti, odakle željeni sadržaj samo povučete na početni zaslon. Drugi način je dulji pritisak na prazno mjesto na početnom zaslonu koje nudi sličan način dodavanja sadržaja, s dodatkom taba s pozadinskim slikama.Statusna traka na vrhu zaslona nudi uobičajene indikatore i obavijesti, a povlačenjem prema dolje otvara mini izbornik s prečicama prema najvažnijim postavkama, ali i QuickMemo aplikaciji koju ćemo opisati malo kasnije. Prostor ispod rezerviran je za detalje o obavijestima, ali i kontrolu glazbenog svirača ukoliko je aktivan.

Task manager, pomoću kojeg je moguće kontrolirati aktivne aplikacije i po potrebi ih isključiti aktivira se duljim pritiskom na Home tipku. Izgledom je jednak originalnom ICS-u s Galaxy Nexusa, dakle bez nepotrebnog ukrašavanja kao kod HTC-a koje samo usporava sustav.


Osnovne aplikacije


Možda prva stavka koja bi trebala biti spomenuta je QuickMemo funkcija koja se aktivira iz statusne trake (u izborniku ne postoji aplikacija pod tim nazivom), a omogućuje pisanje prstom ili stylusom po zaslonu, slično kao na Samsungu Galaxy S3 i Galaxy Note. Pisanje prstom možda i nije baš praktično, ali može poslužiti u trenucima kad vam se žuri. Svaku takvu bilješku sustav sprema kao sliku i moguće joj je pristupiti iz galerije.

Kao i svaki Android, LG Optimus L7 sadrži uobičajeni set aplikacija za organizaciju radnog i slobodnog vremena. Uz neizostavnu Gmail aplikaciju tu je i E-mail klijent koji omogućuje definiranje i ostalih pretinaca elektroničke pošte.

Kalendar nudi uobičajene načine pregleda (mjesečni, tjedni i dnevni). Premda vizualno nije previše dotjeran, poslužit će svrsi, a moguće ga je sinkronizirati s višestrukim Google kalendarima.
Polaris Office je aplikacija za pregled Office dokumenata, no za uređivanje i kreiranje istih morat ćete kupiti punu verziju.

Web preglednik
 

Još jedna prednost velikog 4.3 inčnog zaslona je i ugodno surfanje. Minimalističko sučelje Android preglednika omogućuje izvrsnu preglednost, premda treba reći da je kod ovog modela adresna traka u vrhu zaslona fiksirana. Traka s kontrolama nalazi se u dnu, no nju je moguće sakriti i naknadno ponovo pozvati. Zumiranje je omogućeno dvostrukim dodirom i štipanjem, a podržan je i “text reflow”, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou web stranice.

Općenito, web preglednik radi brzo i solidno, no u usporedbi s uređajima pogonjenim dvojezgrenim procesorima osjeti se određena usporenost. Učitavanje „težih“ web stranica malko je otežano, no ovisi i o kvaliteti internetske veze.


Multimiedija
Galerija prikazuje slike i fotografije neovisno o njihovoj lokaciji na uređaju i organizira ih po albumima. Moguće ih je zumirati dvostrukim dodirom ili štipanjem do pune rezolucije, a odabirom opcija poslati mailom, bluetoothom, SmartShare aplikacijom (DLNA), podijeliti na društvenim mrežama i raznim online servisima.

Reprodukcija videa omogućena je putem posebne aplikacije, ali i izravno iz galerije. 4,3” zaslon omogućuje ugodno gledanje filmova, a podržani su svi popularni formati kao npr. DivX (.avi) te .3gp i .mp4. Ipak, ako ste u uređaj ubacili film u HD rezoluciji, ne očekujte da će raditi glatko. Što je veći bitrate, to je manja vjerojatnost da će se normalno reproducirati. Naravno, sve je ovo uvjetovano snagom procesora, tako da će se video sadržaj do rezolucije 480p sasvim pristojno vrtjeti, a sve iznad toga zaboravite.
Možda je još potrebno napomenuti da video player dolazi s podrškom za titlove.


Svirač glazbe omogućuje sortiranje pjesama po izvođaču, naslovu i albumu, kao i pretraživanje sadržaja po abecedi. Vizualno nije posebno privlačan, ali je jednostavan i jasan. Na početni zaslon možete odvući i widget s kontrolama playera, a ukoliko se pjesma izvodi iste možete naći i u polju s obavijestima ispod statusne trake.
Ukoliko želite čuti posljednje vijesti ili promijeniti glazbu tu je FM radio, ali bez RDS-a, što je zaista neobično.
Kvaliteta zvuka je zadovoljavajuća i otprilike odgovara cjenovnom razredu u kojem se uređaj nalazi.

Kamera


LG Optimus L7 dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Nažalost, ne postoji fizička tipka za kameru, no ona je na mobitelima u zadnjih nekoliko godina općenito postala kuriozitet. Softver kamere dolazi s osnovnim funkcijama kao što su ISO, kontinuirani autofokus, geotagging i detekcija lica. Sučelje je prilično dobro organizirano, ali je recimo izostala prečica za aktivaciju bljeskalice pa ju je potrebno tražiti unutar izbornika.
Kvaliteta fotografija općenito je na razini cjenovnog razreda. Na vanjskom svjetlu gotovo da i nemamo prigovor, no one u lošijim uvjetima osvijetljenosti ipak su malčice zamućene.Video kamera snima video isječke u VGA rezoluciji, dakle 640 x 480 točaka, pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi (fps). Nismo sigurni zbog čega je snimanje video isječaka ograničeno na ovu rezoluciju jer većina uređaja s 1 GHz procesorom ima mogućnost snimanja HD 720p videa. Bilo kako bilo, video kamera će poslužiti osnovnoj svrsi i zadovoljit će prosječnog korisnika.

Baterija


1700 mAh baterija u ovom uređaju ugodno je iznenadila. U uvjetima stalne veze s internetom, sinkronizacijom mailova, aktivnim Skypeom i Google Talk-om te uz prilično intezivnu upotrebu (razgovori i surfanje) baterija je izdržala dobra 24 sata. Usudim se reći da bi uz nešto umjereniju upotrebu izdržala i cijela dva dana.

Zaključak


LG Optimus L7 ugodno nas je iznenadio brzinom i fluidnošću, što najviše može zahvaliti ICS-u i dobro optimiziranoj nadogradnji sučelja. Naravno, usporedba s hardverski jačim modelima nema previše smisla, jer za ovu cijenu bolji procesor u kombinaciji s 4,3” zaslonom jednostavno nećete dobiti. Ovaj će uređaji odlično poslužiti za gledanje videa, surfanje i preslušavanje glazbe. Organizacijske sposobnosti također nisu za odbaciti, a ne treba zaboraviti ni eleganciju, dobar dizajn, ergonomiju i za Android svijet prilično izdržljivu bateriju.
Pod manu bismo eventualno mogli ubrojati kameru, a posebice dio sa snimanjem videa koji je definitivno ispod prosjeka.

Ukoliko vam je veliki zaslon od veće važnosti nego što je to prisutnost jačeg procesora i bolje kamere, LG Optimus L7 je za vas najbolji omjer uloženog i dobivenog.

LG Optimus L7 može se kupiti po cijeni između 2000,00 i 2500,00 kuna (Tele2). dok ga kod drugih operatera još nismo pronašli u cjeniku.