Recenzija: Sony Xperia go

Nakon prilično uspješne serije proizvoda zaokružene modelima Xperia S, Xperia P i Xperia U, Sony Mobile nastavlja s izbacivanjem novih uređaja temeljenih na Androidu, a prvi koji imamo na testu je Sony Xperia go. Radi se o još jednom mališanu s 3,5” zaslonom (da, u Android svijetu ova dijagonala zaslona predstavlja donji razred) koji za zadaću ima pokriti dio tržišta rezerviran za sportaše i rekreativce, ali i sve one koji iz bilo kojeg razloga žele imati uređaj otporan na vodu i prašinu.

Osnovne karakteristike:

– Dimenzije: 111 x 60.3 x 9.8 mm

– Masa: 110 grama

– Zaslon: 3,5” LED-Backlit LCD, Sony Mobile BRAVIA Engine, 320 x 480, cca. 165 ppi

– Procesor: Dvojezgreni Cortex-A9 takta 1 GHz

– Grafički procesor:  Mali-400

– RAM: 512 MB

– Interna memorija: 4 GB dostupno korisniku

– Kamera: 5 MP

– OS: Android 2.3 Gingerbread

– FM Radio s RDS-om

– Baterija: 1305 mAh

 Prednosti:

– Odličan hardver i performanse iznad prosjeka klase

– Vodonepropusno kućište

– Cijena

– Podržava memorijske kartice

– Normalna SIM kartica

Nedostaci:

– Mala rezolucija zaslona

– Unatoč dvojezgrenom procesoru video snimanje ograničeno na 720p

– Ograničena upotreba kamere pod vodom

Vodonepropusno kućište i upotreba pod vodom

Sony Xperia go dolazi u kućištu otpornom na vodu, a proizvođač je specificirao da ovo vrijedi do dubine od jednog metra i na vremensko razdoblje od pola sata. Dakle, dovoljno za fotografiranje i snimanje video isječaka u plićaku, ali i pola sata treninga okorjelim sportašima u koje možemo ubrojati plivače, surfere, triatlonce, ali očito ne i ronioce.

Kako to izgleda u praksi?

Dakle, kućište je hermetički zatvoreno. Na micro USB i 3.5 mm utorima imamo gumene kapice koje sprečavaju ulazak vode. Otvori za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod poklopca koji imaju zasebne brtve. Nije potpuno jasno na koji je način riješeno brtvljenje rupice mikrofona, niti one vanjskog zvučnika.

Bilo kako bilo, Sony Xperia go odlično dihta i spreman je za upotrebu u vodenom svijetu. Ipak, ako uređaj koristite u moru obavezno ga kasnije isperite običnom vodom zbog soli koja ne prašta i ne uzima zarobljenike.

Prilikom snimanja podvodnog videa pripazite na koji način uređaj uranjate u vodu. Naime, ukoliko ga otključanog uronite u uspravnom položaju kapacitivne tipke prilikom dodira s vodom znaju reagirati kao da su pritisnute što može aktivirati izbornik ili vas vratiti na početni zaslon. Nakon nekoliko pokušaja primijetio sam da se ovo puno rjeđe događa kada ga uranjate obrnuto, dakle vrhom prema dolje ili bočno (snimanje videa).

Drugi problem u podvodnom snimanju očituje se u nedostatku fizičke tipke za kameru, a ona virtualna pod vodom jednostavno ne radi. Dakle, fotografiranje pod vodom je nemoguća misija, naime niti nakon više desetaka pokušaja nije mi uspjelo aktivirati virtualnu tipku za okidanje. Ako nekome od vas uspije molim vas da dojavite.
Snimanje podvodnog videa zato radi bez problema, ali isključivo ako ste tipku za početak snimanja pritisnuli dok je telefon bio iznad površine vode, kao što je vidljivo u videu koji slijedi.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT