Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia miroVeć smo konstatirali da je Sony ove godine na tržište izbacio zaista velik broj modela temeljenih na Androidu, a donji cjenovni razred je taj u kojem ovaj proizvođač želi pokriti svaki mogući kutak. Tako nakon manjeg modela Xperia tipo s 3,2” zaslonom, na test nam dolazi model Xperia miro koji donosi malčice veću dijagonalu od 3,5 inča, bolju kameru i još nekoliko sitnica.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 113 x 59.4 x 9.9 mm
- Masa: 110 grama
- Zaslon: 3,5″ LED Backlit 320 x 480  točaka, 165 ppi
- Procesor: Cortex-A5 takta 800 MHz
- Grafički procesor: Adreno 200
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: 4 GB; 2,5 GB dostupno korisniku
- Utor za microSD memorijske kartice
- Kamera: 5,0 MP
- Video kamera: 640 x 480, 25 fps
- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Stereo radio s RDS-om
- Baterija: 1500 mAh

Prednosti

- Solidna kamera
- Cijena

Nedostaci

- Stariji procesor
- Nema podršku za DivX

Dizajn, kućište i ergonomija


Sony Xperia miro dolazi u plastičnom kućištu u skladu, što je u skladu s cjenovnim razredom. Premda se za većinu Sonyjevih modela ne može reći da su klasično dizajnirani, Xperia miro je onaj koji će prekršiti to pravilo. Za razliku na većine svoje braće i sestara, obilježavaju ga relativno pravilne dizajnerske linije i nema ničeg posebnog što bi promatraču sa strane eventualno upadalo u oko.

S prednje strane imamo glazuru s vidljivim odsjajem, a na poleđini gumirani poklopac koji zbog svoje prirode dobro leži u ruci i ne dozvoljava klizanje.
Tipka za uključivanje je dobila pomalo neobičnu poziciju tj. nalazi se na lijevoj strani vrha kućišta, a društvo joj čini 3,5 mm audio utor. Dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće nalazi se na uobičajenom desnom boku, no smještena je pri samom vrhu. Fizička tipka za kameru na ovom je modelu izostala, a treba napomenuti da su sve ostale općenito dobro ukomponirane u kućište. Ipak, njihova minimalna odignutost od površine pomalo otežava pritiskanje, pa će biti potrebno malo privikavanja.Tri kapacitivne tipke ispod zaslona izvrsno su izvedene i nije ih potrebno nekoliko puta pritisnuti kako bi reagirale. Naime, čak i kod nekih skupljih Sonyjevih modela ove su tipke prilično sitne i zahtijevaju iznimnu preciznost kako bi reagirale, pa nas je Xperia miro zato ugodno iznenadio.

Kompaktne dimenzije osiguravaju jednostavno i ugodno rukovanje, a spomenuta gumirana površina poleđine sprečava klizanje uređaja iz ruku

Zaslon


Sony Xperia miro dolazi s 3,5-inčnim zaslonom koji je u osnovi također LCD kao i kod modela Xperia tipo, no ovaj koristi LED-backlit tehnologiju koja se odlikuje nešto boljim prikazom boja i smanjenom potrošnjom energije. Ipak, kutovi vidljivosti su i dalje ispod kriterija koje definiraju IPS-LCD i AMOLED zasloni.
Vidljivost na dnevnom svjetlu je sasvim prihvatljiva i bilo kakav tekst je moguće bez problema pročitati. Preciznost i odaziv su također na prilično visokoj razini, što očito postaje standard i u nižem cjenovnom razredu.

Operativni sustav, sučelje, performanse...


Premda su u međuvremenu predstavljene najnovije verzije Androida 4.1 i 4.2, moramo izraziti zadovoljstvo činjenicom što su i najjeftiniji Androidi napokon počeli stizati s Verzijom 4.0 (ICS) i da je Gingerbread napokon otišao u ropotarnicu povijesti. Naime, Android 4.0 Ice Cream Sandwich predstavlja svojevrsnu prekretnicu u razvoju ovog operativnog sustava, a sve više novih aplikacija upravo ovu verziju postavlja kao uvjet za instalaciju. Hoće li i kada nadogradnja na Jelly Bean stići, za sada nije od presudne važnosti jer se ne radi o drastičnim promjenama.

Sony svoje Androide oprema Xperia UI nadogradnjom sučelja koja vam na raspolaganje stavlja pet početnih zaslona. Ponuda widgeta je kao i obično bogata, a ako vam to nije dovoljno, tu je uvijek Google Play trgovina s ogromnim izborom alternativnih. Na vrhu zaslona imamo traku s indikatorima koja prilikom povlačenja prema dolje otkriva detalje o obavijestima, u sklopu čega se nalazi i prečica prema postavkama.
Kao i svaki ICS uređaj Sony Xperia Miro dolazi s task managerom za manipulaciju aktivnim aplikacijama, a na ovom modelu aktivira se duljim pritiskom na srednju kapacitivnu tipku.
ICS općenito donosi još jedan koristan alat, a to je kontrola potrošnje podatkovnog prometa. Upišite svoj mjesečni paket, a sustav će vas upozoriti kada dosegnete unaprijed određeni limit.Fluidnost sučelja koju osigurava Cortex A5 takta 800 MHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a te ICS-om na zadovoljavajućoj je razini za cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi. S obzirom da se radi o starijoj generaciji procesora, ne treba očekivati da će zahtjevnije aplikacije poput akcijskih igara raditi glatko. Isto vrijedi i za učitavanje pojedinih težih web stranica.

Internet


Sony Xperia Miro dolazi sa standardnim ICS web preglednikom koji svojim minimalističkim sučeljem osigurava maksimalnu površinu za prikaz web stranica. Preglednik nudi zanimljive mogućnosti poput sinkronizacije bookmarka s Chromeom na računalu, incognito način, mogućnost pregleda mobilnih i desktop verzija web stranica i automatsku text reflow funkciju, tj. prilagodbu formata teksta zumiranom nivou stranice.

Unatoč tome što je i standardni web preglednik dobar, svakako preporučamo instalaciju Googleovog Chromea za Android koji za razliku od gore navedenog nudi još potpuniju sinkronizaciju s Chromeom na računalu, što uključuje povijest i otvorene tabove.

Ono najvažnije kod mobilnog Chrome preglednika je brzina. Dakle, ovaj je preglednik osjetno brži od svih postojećih na Androidima i u svakom slučaju preporučamo da vam on bude primarni. Jedino što ga u odnosu na standardni ICS preglednik čini, uvjetno rečeno, lošijim je izostanak podrške za Flash. S druge strane, vidjeli smo da Flash na mobilnim uređajima više nije podržan ni od strane samog Adobea, tako da ovo ne treba shvatiti kao nedostatak. Naime, još uvijek postoje načini za ručno instaliranje Flasha, a jedan od njih je opisan u link temi.

Bilo kako bilo, oba web preglednika će bez većih problema streamati većinu HTML5 videa, no u granicama manje rezolucije i razumnog bitratea.

Poruke, organizacija...
Uz uobičajene SMS i MMS poruke, Android uređaji donose i komunikaciju putem E-mail poruka. Na Xperiji Miro možete definirati višestruke POP, IMAP i MS Exchange pretince, a automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise. Tu je još i Gmail aplikacija za upotrebu s istoimenim računima. Za e-mail pretince tvrtki i domaćih Internet providera postavke je potrebno unijeti ručno.Sony Xperia Miro donosi i QuickOffice alat za pregledavanje Word, Excel i PowerPoint dokumenata, no za njihovo uređivanje potrebno je nadoplatiti za punu verziju. Aplikacija sadrži i kvalitetan file manager te integraciju s cloud servisima kao što su Dropbox, Google Drive, SugarSync i Box.net.

Neizostavni kalendar omogućuje uobičajeni pregled stavki po danima, tjednima i mjesecima, omogućuje sinkronizaciju s višestrukim Google kalendarima i integraciju s Facebook kalendarom.

Multimedija
Galerija fotografija dolazi u potpuno novom ruhu za donji cjenovni rang, jer smo ju do sada viđali isključivo na spupnjim modelima kao što su Xperia Ion i Xperia T. Dakle, podijeljena je na tri osnovna taba, od kojih jedan prikazuje slikovni i video sadržaj pohranjen na uređaju, drugi mapu s fotografijama s geo oznakama, a treći online fotografije. Nakon što se prijavite u svoj Google račun, uređaj će sam sinkronizirati slike s Picasa servisom i iste prikazati u spomenutom tabu. Isto vrijedi za Facebook i još neke online servise.
Kao i kod ostalih Androida, slike je moguće poslati mailom ili MMS-om te podijeliti na društvenim mrežama i raznim drugim online servisima, uz uvjet da je odgovarajuća aplikacija prethodno instalirana.

3,5” zaslon možda nije nije najprikladnije platno za gledanje filmova, pa je Sony ovaj uređaj opremio video playerom zanimljivog sučelja koji će poslužiti za prikazivanje videa snimljenog kamerom. Naime, moguće je reproducirati .3gp i .mp4 formate video zapise, dok je izostala podržka za DivX-e. Ukoliko vam je reprodukcija modernijih formata video zapisa ipak potrebna, instalirajte si jedan od alternativnih playera iz Google Play trgovine. (vPlayer, MX Player...)Kao i ostali noviji Android iz Sonyja, Xperia Miro također sadrži aplikaciju Walkman za reprodukciju glazbe. Uz uobičajene mogućnosti razvrstavanja glazbe po izvođaču, albumu, nazivu i playlistama, tu su dodaci u vidu određenih zvučnih efekata te equalizer za ručno podešavanje. Uz widget za poečtni zaslon, Sony Xperia miro donosi i zgodnu mogućnost postavljanja kontrola walkmana na zaključani zaslon.

Kamera
Već smo u jednoj od prethodnih recenzija konstatirali da 5 MP kamere polako počinju pristizati i na uređaje iz donjeg cjenovnog razreda, što je zapravo samo logičan slijed događaja u razvoju pametnih telefona. Xperia miro tako dolazi s 5 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom, no bez fizičke tipke za okidanje, što je inače praksa na mnogim drugim modelima ovog proizvođača.
Sučelje je poznato iz drugih Sonyjevih ICS uređaja i na raspolaganju imamo velik broj opcija. Ponuđena je mogućnost podešavanja mjerenja svjetlosti, ISO osjetljivosti, balansa bijele boje i trajanja ekspozicije. Tu je još i izbor scena, panoramski način snimanja, pa čak i 3D za pregledavanje na kompatibilnim TV uređajima i monitorima.
Za kvalitetu fotografija mogli bismo reći da odgovara prosjeku cjenovnog razreda, a nekoliko primjera slijedi u nastavku. Dakle, imamo uobičajene snimke na otvorenom i zatvorenom prostoru te u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.


Baterija


Sony Xperia miro dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh, što bi u nekom većem modelu zasigurno rezultiralo manjom autonomijom. S obzirom na relativno mali zaslon, Xperia miro će s ovom baterijom bez problema izdržati više od jednog dana, a uz umjereno korištenje, autonomija bi se mogla produljiti na čitava dva dana.
Možda je sve skupa najbolje opisati ovako: ako vam je uređaj konstantno spojen na internet i sinkronizira sve što se sinkronizirati dade te uz intezivno korištenje svih resursa, Xperia miro će bez problema izdržati od ujutro do navečer. S druge strane, ako sve to koristite malo umjerenije i pazite što će uređaj automatski sinkronizirati, moguće je da postignete i dva dana autonomije. Dodatne uštede, naravno, postižu se spajanjem na internet po potrebi i prebacivanjem rada na 2G mrežu.

Zaključak


Kompaktno kućište, prihvatljiva cijena i relativno razumna autonomija čine kombinaciju koja bi trebala zadovoljiti većinu ne previše zahtjevnih korisnika, pa možemo reći da Sony Xperia miro predstavlja zanimljiv izbor svima koji tek ulaze u svijet Androida i pametnih telefona općenito. Android 4.0 (ICS), kao stanovita prekretnica u razvoju Androida osigurat će dugotrajnu podršku sadašnjih i budućih aplikacija, što bi ga učiniti dovoljno „otpornim na vrijeme“.

Sony Xperia miro već se nalazi u ponudi domaćih operatera, a cijene variraju ovisno o pretplatničkoj tarifi i/ili prepaid paketu.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile