Symbian je i službeno mrtav

Dobro, nije da ovo nismo znali, a i sama Nokia je nekoliko puta i najvaljivala kraj Symbina, no danas je došla i službena potvrda da je Nokia 808 PureView zadnji model temeljen na Symbian operativnom sustavu. Nokia je tijekom prethodne godine isporučila više milijuna Symbian uređaja uključujući i one starije generacije, a prodaja se odvijala uglavnom na azijskom tržištu.

Nakon današnje objave finasncijskih rezultata iz kojih je vidljivo da se ova posrnula kompanija počela oporavljati, rečeno je da je priča o Symbianu završena i da razvoj ove platforme u Nokiji službeno prestaje.

Nakon što je uvidjela da s tadašnjim Symbianom ne može kvalitetno konkurirati Appleu i Googleu, Nokia se početkom 2011. godine odlučila na strateški zaokret i sklopila suradnju s Microsoftom koristeći Windows Phone kao primarnu platformu. No ipak, nije sasvim jasno zašto je Nokia tek tako odustala od Symbiana kojeg je razvijala dobrih 10 godina jer je prema svjedočenju mnogih bivših zaposlenika u tom trenutku bilo dovoljno sredstava kako bi se Symbian preradio od temelja.

Neki analitičari su pretpostavljali da je Microsoft ovu suradnju uvjetovao odbacivanjem Symbiana kako bi se izbjegla konkurencija unutar kuće. Što je prava istina vjerojatno nikad nećemo saznati, no činjenica je da je od tada Nokia sa 40% tržišnog udjela pala na ispod 20%, više od 10.000 radnika je ostalo bez posla, mnoge su tvornice zatvorene, a prodane su i ključne nekretnine. Hoće li posljednji kvartal u kojem je zabilježena dobit zaista biti prekretnica, vidjet ćemo već tijekom tekuće godine.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT