Test: LG Optimus 7 i Windows Phone 7 dojmovi

Novi Microsoftov operativni sustav Windows Phone 7 preliminarno je predstavljen na Mobile World Congress-u u Barceloni, u veljači ove godine. Tada smo osnove novog OS-a mogli vidjeti isključivo na emulatoru jer još nije bilo proizvedenih telefona. Vremenom su se pojavljivale slike i video zapisi uređaja na kojima se vrtio WP7, a prije mjesec dana održano je službeno predstavljanje uređaja i krenula je isporuka. LG, kao jedan od pet proizvođača s kojima je Microsoft sklopio ugovor o proizvodnji, ustupio nam je na testiranje jedan od prvih WP7 uređaja uopće – LG Optimus 7.

LG Optimus 7 predstavlja sam vrh ponude mobilnih telefona ove tvrke. Radi na GSM/UMTS/HSPA mrežama s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 7,2 mbps download te 5,7 upload.

Već na prvi pogled vidljivo je da se radi o povećem uređaju. S dimenzijama 125 x 59.8 x 11.5 mm svrstava se uz bok Samsungu Galaxy S. No ipak, zaslon je za nijansu manji s dijagonalom od 3,8 inča. Rezolucija iznosi 800 x 480 točaka, što predstavlja neku vrstu standarda u gornjoj klasi. Sam zaslon kapacitivne je prirode i vrlo brzo odgovara na dodir, odnosno listanje.

Kućište je izrađeno iz plastike, dok je poklopac baterije izliven iz metala. Nismo sigurni da li se radi o aluminiju ili nekoj leguri, jer djeluje drukčije, moćnije… Na vrhu poklopca nalazi se okrugli dio u koji je uklopljena leća kamere s bljeskalicom i upotpunjuje ukupan dojam.

Odmah nakon predstavljanja ovog uređaja, mogli smo zaslijediti prigovore na oblik i veličinu prednje tri tipke, koje, eto narušavaju dizajn. Donekle se možemo složiti da se  radi o diskutabilnom dizajnu, no same tipke su ergonomski dobro oblikovane i s obzirom na veličinu, manja je mogućnost pogreški. Također, zbog zaobljenog donjeg dijela uređaj bolje leži u ruci, a palac ima logičniju putanju.

Uređaj je općenito vrhunske kvalitete izrade te djeluje otmjeno i skupo.

Microsoft je propisao hardverske minimume za WP7 uređaje, pa tako i LG Optimus 7 pakira 1 GHz Qualcomm Snapdragon procesor i 512 MB RAM-a. Tu je i 512 MB ROM memorije te 16 GB memorije za pohranu sadržaja. Kamera je 5 mpx s mogućnošću snimanja HD videa u 720p rezoluciji pri 24 fps.

Da bi se Optimus 7 razlikovao od ostalih WP7 uređaja, LG ga je opremio s dvije dodatne aplikacije, no po obećanjima uskoro bi ih trebalo biti dostupno još nekoliko.

Panorama shot je aplikacija koja omogućuje izradu panoramskih fotografija s kombinacijom nekoliko slika. Moguće je snimiti do pet slika za redom koje program naknadno obradi i spoji u jednu panoramsku sliku, koja na kraju ispadne iznenađujuće dobra i bez vidljivih tragova „spajanja“.

Primjer panoramske slike. Klikni za povećanje:

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT