Test: LG Optimus 7 i Windows Phone 7 dojmovi

Novi Microsoftov operativni sustav Windows Phone 7 preliminarno je predstavljen na Mobile World Congress-u u Barceloni, u veljači ove godine. Tada smo osnove novog OS-a mogli vidjeti isključivo na emulatoru jer još nije bilo proizvedenih telefona. Vremenom su se pojavljivale slike i video zapisi uređaja na kojima se vrtio WP7, a prije mjesec dana održano je službeno predstavljanje uređaja i krenula je isporuka. LG, kao jedan od pet proizvođača s kojima je Microsoft sklopio ugovor o proizvodnji, ustupio nam je na testiranje jedan od prvih WP7 uređaja uopće – LG Optimus 7.

LG Optimus 7 predstavlja sam vrh ponude mobilnih telefona ove tvrke. Radi na GSM/UMTS/HSPA mrežama s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 7,2 mbps download te 5,7 upload.

Već na prvi pogled vidljivo je da se radi o povećem uređaju. S dimenzijama 125 x 59.8 x 11.5 mm svrstava se uz bok Samsungu Galaxy S. No ipak, zaslon je za nijansu manji s dijagonalom od 3,8 inča. Rezolucija iznosi 800 x 480 točaka, što predstavlja neku vrstu standarda u gornjoj klasi. Sam zaslon kapacitivne je prirode i vrlo brzo odgovara na dodir, odnosno listanje.

Kućište je izrađeno iz plastike, dok je poklopac baterije izliven iz metala. Nismo sigurni da li se radi o aluminiju ili nekoj leguri, jer djeluje drukčije, moćnije… Na vrhu poklopca nalazi se okrugli dio u koji je uklopljena leća kamere s bljeskalicom i upotpunjuje ukupan dojam.

Odmah nakon predstavljanja ovog uređaja, mogli smo zaslijediti prigovore na oblik i veličinu prednje tri tipke, koje, eto narušavaju dizajn. Donekle se možemo složiti da se  radi o diskutabilnom dizajnu, no same tipke su ergonomski dobro oblikovane i s obzirom na veličinu, manja je mogućnost pogreški. Također, zbog zaobljenog donjeg dijela uređaj bolje leži u ruci, a palac ima logičniju putanju.

Uređaj je općenito vrhunske kvalitete izrade te djeluje otmjeno i skupo.

Microsoft je propisao hardverske minimume za WP7 uređaje, pa tako i LG Optimus 7 pakira 1 GHz Qualcomm Snapdragon procesor i 512 MB RAM-a. Tu je i 512 MB ROM memorije te 16 GB memorije za pohranu sadržaja. Kamera je 5 mpx s mogućnošću snimanja HD videa u 720p rezoluciji pri 24 fps.

Da bi se Optimus 7 razlikovao od ostalih WP7 uređaja, LG ga je opremio s dvije dodatne aplikacije, no po obećanjima uskoro bi ih trebalo biti dostupno još nekoliko.

Panorama shot je aplikacija koja omogućuje izradu panoramskih fotografija s kombinacijom nekoliko slika. Moguće je snimiti do pet slika za redom koje program naknadno obradi i spoji u jednu panoramsku sliku, koja na kraju ispadne iznenađujuće dobra i bez vidljivih tragova „spajanja“.

Primjer panoramske slike. Klikni za povećanje:

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT