Test: Nokia E7Što je to poslovni mobitel? Koja je definicija nečega što se u svakodnevnom razgovoru naziva poslovnim? Naravno, na ovako poopćeno pitanje teško je dati jednostavan odgovor, jer se i sam termin „poslovno“ danas upotrebljava u raznorazne svrhe. Ipak, dopustit ćemo si za pravo da ovaj termin  obradimo u segmentu mobitela, odnosno smartphone uređaja. Ipak smo na tom području donekle stručniji nego, primjerice, na području poslovnog ručka.

Recenzija Nokije E7-00 neće se odvijati u kontekstu usporedbe s Android i/ili iOS uređajima već ćemo se fokusirati na njene prednosti i mane u sferi njene primarne namjene. Znamo da Symbian u ovom trenutku zaostaje za spomenutim platformama, no ne treba zaboraviti da ovo ljeto stiže Symbian Anna, prva značajna nadogradnja Symbiana 3, koja treba donijeti mnoštvo novosti, kao npr. novi web preglednik i općenito bolje korisničko iskustvo.

 
O poslovnjacima, mailovima i komunikatorima

 

Do prije nekoliko godina moglo se čuti kako su smartphone uređaji, uz geekove,  uglavnom bili namijenjeni „poslovnjacima“. Dostupnost smartphonea širokim narodnim masama bila je ograničenog karaktera, što zbog cijene, što zbog manje raspoloživih modela na tržištu. Također, mogli smo se naslušali kako je npr. tadašnji Micorosftov Windows Mobile bio „stvoren za poslovne korisnike“.Istina, Windows Mobile je imao izvjesnu primjenu u poslovnom svijetu, premda je termin „poslovno“ u pravilu nametao drukčiju percepciju nego što je to stvarno bio slučaj. Windows Mobile uređaje često su  koristili kontrolori na parkiralištima, vozači prodavači, trgovački putnici te skladištari i sl. a koriste ih još i danas.

No, oni drugi poslovni korisnici, tzv. biznis klasa nisu baš previše koristili WM platofrmu, već su imali BlackBerry uređaje i, naravno, Nokia komunikatore.

 

Vjerojatno ste vidjeli, ako ne i posjedovali npr. Nokiju 9210, 9500 ili 9300, koje su svojedobno bile vrh ponude u poslovnom svijetu, barem što se tiče Europe i Azije, dok je na Američkom kontinentu primat držao kanadski RIM sa svojim BlackBerryjem. Zajednička značajka svih ovih uređaja bila je fizička QWERTY tiokovnica, bez koje je pisanje mailova na mobitelu praktički nezamislivo. Kasnije je BlackBerry svojom jednostavnom formom pokorio puno šire segmente tržišta, a Nokia Communicatori su u uspredbi s njima ostali preglomazni i nezgrapni, pa se i Nokia tada okrenula sličnoj politici dizajna, a prvi takav model je bio Nokia E61. Svi nasljednici ovog modela (E61i, E71, E72 ...) su redom nizali uspjehe i E serija tako postaje Nokijina najuspješnija linija proizvoda. Zadnji primjerak klasičnog Communicatora,  Nokia E90, nije zabilježila značajniji uspjeh, pa je serija ovih, za današnje pojmove, nezgrapnih  proizvoda polako umirovljena.RIM je s BlackBerryjem imao još jednu prednost, a to je za ono doba bio unikatan sustav za trenutnu isporuku elektroničke pošte na mobitel (Push e-mail). Popularnost BIS  (Blackberry Internet Service) usluge je bila tolika da je čak i Nokia jedno vrijeme omogućila tzv. „BlackBerry Connect“ uslugu koja je simulirala BIS servis na nekolicini modela kao npr. E61, E61i ili 9500.

Vrijeme je prolazilo pa je tako i Nokia razvila vlastiti sustav sličan RIM-ovom BIS-u i nazvala ju „Nokia Messaging“. Štoviše, danas je Push e-mail praktički dostupan svima, podržan na svim mobilnim platformama, pa tako, uz razumne podatkovne tarife, pretplata na Blackberry servis polako gubi smisao.

Ono što danas jedan mobitel čini poslovnim (u najširem smislu riječi) svakako je kombinacija fizičke QWERTY tipkovnice, kvalitetne izrade te upotrebljivih office alata.  Nokia E7 svakako zaslužuje biti nazvana poslovnim uređajem i u tekstu koji slijedi pokušat ćemo prenijeti naše dojmove.

Vanjština

Sam uređaj nije malen. Dimenzije 123.7 x 62.4 x 13.6 mm i dalje ga svrstavaju u veće uređaje, no, kao što je već navedeno, osjetno je manji od prethodnih komunikatora kojima je veličina i nezgrapnost bila najveća mana. Nokia E7 nije ni lagana i masom od 176 grama svrstava se uz bok primjerice HTC Desireu HD. Uređaj djeluje moćno i robusno ta ostavlja dojam čvrstoće.

Trend ugradnje sve većih zaslona u mobitele ne zaobilazi nikoga, pa tako E7 pakira 4,0 inčni zaslon, odnosno najveći koji smo da sada vidjeli na Nokijama. Uostalom, u ovom cjenovnom razreu, 4 inča su sada već na neki način minimum.

KućišteOvoliku masu Nokia E7 može zahvaliti uglavnom svom jednodjelnom metalnom kućištu čiju je formu preuzela od starije sestre, Nokije N8. Ipak, za razliku od nje, Nokia E7 nema ispupčenu kameru na poleđini što je bila jedna od čestih zamjerki na dizajn N-osmice.

Kad već govorimo u kontekstu usporedbe s modelom N8, treba reći da je Nokia E7 zapravo jednake debljine kao N8, ali ipak u sebi krije cijelu tipkovnicu i klizno-preklopni mehanizam.

Zahvaljujući ravnom obliku fino leži na ravnoj površini, a zahvaljujući klizno-preklopnom mehanizmu zaslon stoji pod kutom od nekih 30-ak stupnjeva u odnosu na tipkovnicu. Ovakav koncept omogućuje ugodno rukovanje, kako na stolu, tako i držeći uređaj u rukama.

Preklopni sustav je izvrsno izrađen, djeluje čvrsto i nemate osjećaj da će brzo popustiti. Ipak, malo smo manje oduševljeni relativno klizavim aluminijem, na što će se prsti  trebati priviknuti, ukoliko ne želite da vam prilikom otvaranja preklopa telefon ispadne iz ruku.

Nokia E7, isto kao i N8, ne dopušta jednostavno otvaranje i pristup bateriji. SIM kartica se umeće sa strane, na desnom boku i kada je jednom stavite ne pokušavajte ju izvaditi van dok je telefon upaljen jer će se u tom slučaju resetirati.  U svakom slučaju, ovako jednostavna izmjena SIM kartice je zgodna ukoliko koristite usluge više operatera.

Za razliku od klasičnog rješenja za podešavanje glasnoće Nokia E7 koristi potezni gumb s oprugom koji se nalazi se odmah ispod utora za SIM karticu, a ujedno služi za zumiranje prilikom pregledavanja, odnosno snimanja fotografiranja i videa. U početku malo nepraktično, ali vremenom se naviknete.

Na dnu desnog boka nalazi se tipka za kameru. Gumb za otključavanje zaslona u ovom je modelu preselio na lijevi bok. Na vrhu imamo microUSB utor za punjenje i povezivanje s računalom, pored njega HDMI utor, tipka za uključivanje i 3,5 mm audio utor.

TipkovnicaKao što je već rečeno, Nokia E7 sadrži potpuno funkcionalnu QWERTY tipkovnicu dobro skrivenu unutar kućišta koja se izvlači pomoću preklopnog mehanizma i vidljivo je da je ovom dijelu hardvera posvećena posebna pažnja. Nokia u ovom modelu ne koristi klasični klizni (slider) mehanizam izvlačenja tipkovnice, već određenu kombinaciju opruge i nosača. Ovakvim konceptom trebale bi se izbjeći poznate boljke kliznih mehanizama koje dolaze nakon izvjesnog vremena.

Mehanizam je toliko čvrst i jak da nam je trebalo neko vrijeme da shvatimo kako se uopće otvara tipkovnica. No, ipak, potreban je lagani pritisak palčevima, ali pod točno određenim kutom i tipkovnica je vani. Ovakav pristup onemogućuje slučajno otvaranje mehanizma, ali i ostavlju izvrstan ukupni dojam. Za razliku od nekih drugih sličnih uređaja ne ostavlja dojam da će se svaki čas raspasti.

S obzirom na dimenzije uređaja i činjenicu da je tipkovnica orijentirana po dužini, Nokia E7 nema problema s manjkom prostora za tipke. Između svake tipke ostavljen je pokoji  milimetar praznog prostora što će dodatno utjecati na smanjivanje grešaka pri tipkanju. Mala zamjerka ide na račun relativno ravnog oblika tipki. Osobno smatram da su mogle su biti i malo više izdignute iz cjeline, ali dopuštam da se radi o subjektivnom dojmu budući da već više od godinu dana koristim BlackBerry 9700, na kojem su tipke izrazito ispupčene. Hod je relativno kratak, a same tipke daju odličan odaziv.

Raspored tipki Y i Z prilagođen je našim standardima, a imamo i mogućnost korištenja dijakritičkih znakova.

Sve u svemu, jedna lijepa i vrlo upotrebljiva tipkovnica. Iako je po svojoj prirodi thumbboard (namijenjea tipkanju palčevima) dovoljno je velika i pregledna za ugodno tipkanje i kažiprstima dok uređaj stoji na ravnoj površini, npr. na stolu.

Za razliku od modela kao što su E71 ili E5, koji su po svojoj prirodi drukčije koncipirani,  tipkanje jednom rukom skoro je pa nemoguće. Ako baš morate tipkati jednom rukom aktivirajte virtualnu alfanumeričku tipkovnicu u okomitom načinu rada.

Zaslon

Nokia E7 drugi je Nokijin model, nakon C6-01, čiji AMOLED zaslon koristi dodatak u vidu tzv. ClearBlack tehnologije. ClearBlack omogućuje bolji kontrast i veću dubinu boja, a istovremeno pokazuje odlične karakteristike na vanjskom svjetlu. Zaslon dijagonale 4 inča jedan je od najvećih koje smo do sada imali prilike vidjeti na Nokijama, no rezolucija od 360 x 640 točaka i nije na nivou koji u ovom cjenovnom razredu nudi konkurencija.

Zaslon je presvučen tzv. Gorilla Glass slojem otpornim na grebanje, ali naravno, sve je u granicama zakona fizike.

Neovisno o slabijoj rezoluciji, ukupan dojam zaslona je impresivan. Kako u zatvorenom prostoru, tako i vani, a vidljivost je dobra i pod najširim mogućim kutom gledanja.

Ono što nam se na Nokijama izuzetno sviđa, još od modela C7, je sjajan odaziv zaslona koji kratkim vibracijama stvara dojam kao da ga zaista pritišćete i potom otpuštate pritisnutu površinu.
OS, sučelje, preformanse ...Ukoliko ste do sada koristili Symbian sve će vam više-manje biti poznato. U odnosu na modele N8, C7 i C6-01 nema bitnih izmjena. Dakle, Symbian 3, pa tako i Nokia E7 nudi 3 početna zaslona na koje je moguće poslagati raznorazne prečice aplikacija, kontakte i widgete. Dodavanje widgeta je iznimno jednostavno, dok recimo, dodavanje prečica aplikacija zahtijeva pokoji korak više nego što očekujete, ali se nadamo da će „Anna“ ispraviti ovaj nedostatak. Struktura izbornika je i dalje ostala ista, dakle hijerarhijski ustrojena, što osobno smatram kao prednost u odnosu na Android i iOS, no u cijeloj šumi mapa i pod-mapa moguće se i izgubiti.

Još jedna prednost Symbiana je punokrvni multitasking te odličan task manager koji je dostupan dužim pritiskom na tipku izbornika. U trenutku je moguće vidjeti aktivne aplikacije i jednostavno ih po potrebi odabrati ili isključiti.ARM 11 procesor takta 680 MHz i 256 MB RAM-a možda će se nekome činiti malo, jer smo u zadnje vrijeme navikli na uređaje s gigagercnim procesorima i 512 MB RAM-a pa i više. I ovdje želim naglasiti da je Symbian 3 odličo optimiziran operativni sustav. Za razliku od Androida i iOS-a osjetno bolje iskorištava hardverske resurse i performanse su usporedive s onima na iPhoneu 4 i većinom jačih uređaja koji vrte Android 2.2.

 

E-mail, poruke, društvene mreže ...Vjerujemo da će kupcima Nokije E7 e–mail i srodni komunikacijski servisi biti od posebne važnosti. E-mail klijent i općenito sučelje za pisanje poruka otprije je poznato, a  zbog prisustva fizičke tipkovnice pisanje mailova, chatanje i slanje SMS poruka osigurava potpuno novi doživljaj. Prilikom upisivanja teksta ne otvara se novi prozor, kao što je to slučaj na N8 ili C7, već se upisuje izrazvno u zadano polje.Moguće je korištenje višestrukih e-mail pretinaca, a kreiranje je jednostavno i automatizirano za sve najpoznatije servise (Gmail, Yahoo, Hotmail te Nokijin Ovi mail) a za ostale POP/IMAP pretince potrebni su osnovni podaci u ulaznom i izlaznom poslužitelju. Podržan je i Microsoft Exchange, ali još uvijek sa samo jednim pretincem.

Što se instant poruka tiče, Nokia E7 ne sadrži posebnu aplikaciju za tu svrhu, ali zato Ovi store nudi velik broj mogućnosti u vidu besplatnih 3rd party aplikacija kao što su Nimbuzz, Fring, IM+, eBuddy i sl.

 

Za društvene mreže zadužena je aplikacija Nokia Social koja nudi mogućnost korištenja Facebooka i Twittera. Facebook će poslužiti osnovnoj svrsi, no prilikom pregledavanja fotografija znat će otkazati poslušnost. Osjeti se usporavanje, a ponekad i smrzavanje, što nije problem uređaja kao takvog već Facebook aplikacije. Što se Twittera tiče, Nokia Social zadovoljava neke osnove, ipak željeli bismo napokon vidjeti kvalitetniji i potpuniji Twitter klijent, a dok se to ne dogodi i po uvjetom da vam Nokia Social nije dovoljan, osuđeni ste na 3rd party aplikaciju Gravity čija je cijena u Ovi storeu nemalih 10 eura.

Općenito sve aplikacije koje koriste paketni prijenos podataka na Symbian operativnom sustavu troše osjetno manje podatkovnog prometa nego što je to slučaj na iOS-u, a posebice na Androidu.

Web preglednikNišta novo na ovom području. Čeka se Symbian Anna, koja bi trebala donijeti novi web preglednik. Podsjetimo, sadašnji preglednik na Symbian Nokijama datira nekoliko godina unazad i jednostavno nije dorastao izazovu vremena. Podrška za Flash je prisutna u vidu Flash Lite 4.0 i daleko je od onoga što nudi Android s Flashom 10.1.Naravno, nije sve tako crno, nitko vam ne smeta da instalirate Operu Mini ili Operu Mobile, koja uz to što nudi izvrsno iskustvo surfanja na mobitelu, koristi i posebnu kompresiju koja rezultira smanjenom potrošnjom podatkovnog prometa.YouTube će otvoriti i bez problema reproducirati većinu video sadržaja.

Multimedija

 

Galerija, iako ne atraktivnog izgleda, funkcionalna je i upotrebljiva. Nudi se standardni pregled sadržaja s malim sličicama, a prelistavanje i pregledavanje se odvija iznimno  brzo. Omogućeno je automatsko rotiranje pinch-to-zoom povećavnje. Zanimljivo je kako prilikom skrolanja velikim fontom ispisuje mjesec i godinu kada su fotografije snimljene.

Video player je u stanju bez problema reproducirati cijeli film u DivX, ali ne i u MKV  formatu. Naravno podržana je i HD rezolucija 720p, no ukoliko je datoteka prevelika  moglo bi doći do zamrzavanja.

Tu su još i glazbeni svirač te FM radio S RDS-om, na koje smo odavno navikli na Noika Uređajima.Ne treba zaboraviti ni sada već tradicionalne Nokia Ovi Mape koje nude besplatnu turn-by-turn glasovno navođenu navigaciju. Važno je napomenuti da se radi o izuzetno kvalitetnoj usluzi, a same mape su za korak ispred Googleovih. Karta Hrvatske je prilično dobro pokrivena detaljna, a nazivi ulica su dostupni i za najmanja mjesta.
Mobilni ured

Jedna od najvažnijih stavki na ovom uređaju su i tzv. office alati. U tu svrhu Nokia E7 nudi aplikaciju QuickOffice koja omogućuje kreiranje, pregledavanje i uređivanje .doc .xls i.ppt doklumenata, odnosno onih dokumenata kreiranih Word, Excel i PowerPoint alatima. Ovdje je potrebno napomenuti da uređivanje Office 2007 datoteka može potrajati cijelu vječnost, dok one kreirane prijašnjim verzijama prolaze bez problema.Podržane su sve važnije funkcije za obradu teksta, npr. formatiranje i umetanje tabela. QuickOffice obiluje i izniman brojem funkcija i formula za izradu i manipulaciju Excel tablicama.Pregled .pdf datoteka omogućuje Adobe reader za čije se korištenje potrebno registrirati.

Ured sadrži još i standardni set aplikacija kao što su bilješke, kalkulator, zip manager, diktafon i file manager.Kalendar

Kalendar, odnsono planer, jedna je od važnijih stavki u životu poslovnog čovjeka. Aplikacija Kalendar na Symbian mobitelima uvijek je bila na nivou, pa je tako i u slučaju Nokije E7. Kalendar je pregledan i jasan, a opcije i alati logički su i praktično posloženi. Četiri su tipa pregleda: mjesečni, tjedni, dnevni i kao lista zadaća, a na početnom zaslonu moguće je postaviti odgovarajući widget koji prikazuje aktualne stavke. Namještanje alarma jednako je jednostavno.

Kamera

Nokia E7 je, nažalost, još jedan u nizu modela s odličnom 8 megapiskelnom kamerom i dvostrukom LED bljeskalicom, ali bez auto-fokusa. Nije toliki problem što je auto-fokus izostavljen, dokumenti se i dalje mogu fotografirati i čitljivost je solidna, ali i dalje ostaje pitanje: zašto? U čemu je kvaka? Bilo kako bilo, autofokusa nema, a ukoliko želite fotografirati dokumente učinite to s razdaljine od nekih 60-70 cm. S obzirom na jak senzor fotografiju će biti moguće zumirati na „čitljivi“ nivo. Ostale fotografije snimljene Nokijom E7 zadovoljavajuće su kvalitete, a primjerke možete vidjeti ispod.Snimanje HD videa svakako je bolja strana kamere. Nokia E7 snima HD video uz rezoluciji 720p pri 25 fps (sličica u sekundi). Video se snima u MP4 formatu, a minuta snimljenog materijala zauzima između 90 i 100 MB. Prilikom video snimanja omogućen je i 3x digitalni zoom, bez gubitka kvalitete, odnosno pikseliziranja slike. Slična funkcionalnost već je viđena na Nokiji N8. U nastavku slije primjer video isječka, a ovdje ga možete usporediti sa HD isječcima snimljenim još nekim uređajima.


Povezivost

Od svih uobičajenih načina povezivanja izdvojili bismo USB on-the-go putem kojeg je uređaj moguće koristiti kao USB host. Također, Nokia E7 sadrži i HDMI utor, putem  kojeg je moguće izravno prikazivati HD video na odgovarajućem monitoru ili televizoru. Što se ostalih tehnikalija tiče standardno je podržan WiFi, a HSPA brzine idu do 10,2 mbps download i 2 mbps uplink.
Baterija

Nokia E7 ima ugrađenu bateriju kapaciteta 1200 mAh. S obzirom na primarnu namjenu ovog mobitela za pretpostaviti je da ćete zbog korištenja push e-maila imati stalno aktivnu podatkovnu vezu. U tom će slučaju, uz razumnu upotrebu telefonskih razgovora,  baterija će izdržati puna dva dana. Isključivanjem podtakovne veze i prebacivanjem na 2G mrežu potrajat će i duže.
Zaključak

Nokia E7 nije mobitel za geekove niti za one koji bi to željeli biti, a sumnjamo da će bilo tko ovaj uređaj kupiti iz modnih pobuda. Ovo je uređaj, kao što smo u uvodu naveli, prvenstveno namijenjen pisanju mailova, instant i SMS poruka. Pregledavanje i uređivanje office dokumenta još je jedan adut Nokije E7, a veliki zaslon omogućuje sasvim ugodan rad. Poslovni, ali i svi oni ovisnici o e-mailu, chatu i porukama znat će cijeniti prednosti ovog uređaja. Odlična video kamera koja snima u HD rezoluciji neće biti na odmet, a veliki zaslon omogućuje čak i gledanje filmova.

Cijena Nokije E7 ovisi o operateru i pretplatničkoj tarifi koju izaberete, a trenutno je nude Vipnet i T-mobile.

Nokia E7 - tehničke karakteristike

Uređaj na testiranje ustupio: Nokia Hrvatska.

Pročitajte i slijedeće recenzije: Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01