Sony Xperia Z2 – Recenzija

DSCF3474

Xperia Z2 je treća Sonijeva perjanica smartfona u nizu. Prije nešto više od godinu dana predstavljen je Xperia Z, u 9. mjesecu prošle godine Xperia Z1, a sada je na red došla i Xperia Z2. Razmak između predstavljanja Z serije je uistinu malen, posebno ako uzmemo u obzir da gotovo svi proizvođači svoje najbolje mobitele predstavljaju u godišnjim ciklusima. Ovo bi moglo značiti da u Soniju pokušavaju češće izbacivati uređaje kako bi uzeli dio tržišnog kolača Samsungu i Appleu, ali s druge strane možda u Soniju pomnije osluškuju reakciju kupaca i brže popravljaju eventualne nedostatke prethodnih modela.
Prethodnici Z2 su bili odlično izrađeni mobiteli s dobrim specifikacijama, ali prodajni rezultati nikako nisu bili odgovarajući. Ako bi tražili krivca za slabiju prodaju prethodnog modela Z1, to je svakako ekran loših karakteristika.

No, vratimo se na mobitel koji testiramo. Vjerojatno ste i iz naslova već pročitali da se radi o Xperiji Z2, pa krenimo.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 146.8 x 73.3 x 8.2 mm

Masa: 163 grama

Zaslon: 5.2″ 1080x1920px /424 ppi IPS LCD

SoC: Qualcomm MSM8947AB Snapdragon 801

CPU: 4x Krait 400 2,3 GHz

GPU: Adreno-330

RAM: 3 GB

Interna memorija: 16 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot/Direct, GPS, Bluetooth 4.0

3G: HDSPA

4G: LTE Cat4

OS: Android 4.4.2 KitKat

Kamera: 20.7 MP/4K

Prednja kamera: 2.2 MP

Baterija: 3200 mAh

Prednosti

Kvaliteta izrade

Odličan ekran

Performanse

Nedostaci

Prostor ispod i iznad ekrana

Problem s packanjem kućišta

Slabi LED blic

Vanjski izgled, izrada i ergonomija

Xperia Z2 prati uspješnu dizajnersku Sonijevu formulu prethodnika, pa tako u slučaju da istovremeno ne gledate X  periu Z1 i Z2 teško da ćete uočiti neke bitne razlike. Baš kao i njegov prethodnik tako je i Z2 gotovo u potpunosti izrađen od stakla i metala. Staklene površine su naravno prednja strana koja prekriva ekran uređaja, ali i stražnja na kojoj se kao i na prednjoj nalazi posebno staklo protiv grebanja. Sudeći prema službenim specifikacijama ne radi se o Gorilla staklu kao što je slučaj kod većine konkurencije. Glavnu bazu mobitela čini metalni okvir na kojemu se nalaze sve potrebne tipke i otvori za zvučnike. Ovaj metalni okvir svojom bojom i dizajnom malo podsjeća na Appleov iPhone koji na sličan način ima riješen metalni obrub.

DSCF3547 DSCF3474 DSCF3472

Na prednjoj strani nalazi se zvučnik slušalice koji se smjestio na rubu između staklene površine i metalnog okvira. Na tom mjestu se osim zvučnika nalazi i velika LE dioda koja služi za notifikaciju o propuštenim događajima. Sve pohvale idu LED-ici jer nakon dugo vremena na nekom mobitelu imamo priliku vidjeti LED-icu većih dimenzije koja će korisnicima jasno dati do znanja o propuštenim događajima. Ako je direktno usporedimo s Z1, tada je LED-ica na Z2 trostruko duža. U gornjem prorezu se nalazi i prvi od dva glavna zvučnika.

DSCF3471 DSCF3470 DSCF3512
Ispod ovih elemenata kriju se prednja kamera i set standardnih senzora. Prednjom stranom naravno dominira veliki 5.2 inčni ekran ispod kojeg se nalazi još jedan prorez u kojem se krije drugi od dva stereo zvučnika.
Na desnoj strani uređaja je zasigurno najveća gužva. Pa tako na dnu imamo dvostepenu tipku kamere, gumbe za promjenu glasnoće uređaja, gumb za uključenje i isključenje te pokrov koji skriva micro SD utor.
Izrada svih ovih gumba mi se jako svidjela, jer su izrađeni točno kako treba. Imaju dovoljan hod i jasan taktilni odziv. Sony je definitivno pazio na velik broj detalja prilikom izrade ovog uređaja, pa je tako tipka uključenja i isključenja sjajno dizajnirana, a tipke za promjenu glasnoće su konkavne – potpuno ravne na sredini, a prema krajevima se zaobljavaju. Pohvala ide i na smještaj tipke za uključenje, odnosno isključenje koja se nalazi na sredini desne strane, čime je kažiprstom iznimno lagano tu tipku pritisnuti dok držimo uređaj u ruci.

DSCF3479 DSCF3478 DSCF3476

Ako okrenemo uređaj na lijevi bok, na njegovom dnu primjećujemo priključak za Sonijeve dockove, utor za vrpcu i pokrov ispod kojeg se smjestio micro USB priključak i ladica micro SIM kartice.
Ovi utori su jedina kritika koju možemo pronaći na izradu uređaja. Naime, u slučaju da nemate duže nokte ili odgovarajući alat sa sobom promjena SIM kartice će biti podosta velik izazov. Iz unutrašnjosti uređaja potrebno je dohvatiti drškicu koja izvlači ladicu u koju se umeće micro SIM kartica. Ono što je dodatno nezgodno u svemu je da je ta ladica jako fleksibilna te nema jasno definirane graničnike u koje bi trebala sjesti kartica. Zbog toga ćete za umetanje SIM kartice potrošiti koju minutu, posebno ako to radite prvi puta.

DSCF3494 DSCF3491 DSCF3489

Stražnja staklena ploha sadrži G senzor kamere, minijaturni LED blic.

Na dnu se nalaze i tri rupe ispod kojih se krije mikrofon, a na vrhu je sekundarni mikrofon I 3.5 mm utor za slušalice.

DSCF3504 DSCF3503 DSCF3499

Kao i prethodnik, tako i Z2 ima IP 58 certifikat koji označava da je uređaj otporan na vodu i prašinu.

Screenshot_2014-05-08-17-41-43

Xperia Z2 definitivno nije malen uređaj. Ipak, bez obzira na osjetno veći ekran od prethodnika dimenzije mu nisu narasle značajno. Očito je Sony pronašao načina za smanjenje praznina ispod i iznad ekrana koje su su i dalje nezanemarivo male te su visoke oko 1.5 cm na dnu i vrhu. Da je mobitel niži za 1 centimetar usudio bih se reći da bi mu dimenzije bile taman, ovako ostaje žal za tim neiskorištenim prostom oko ekrana. Ali vjerojatno kao i u slučaju HTC M8, tako je i za smještanje silne tehnologije bilo potrebno napraviti ovaj kompromis.
No, bez obzira na to, dohvat dijagonalnih elemenata na ekranu kod većine korisnika neće biti moguće bez klizanja mobitela u šaci i prilagodbama nagiba kako bi se dosegnuli ti elementi. Ali tipkanje po tipkovnici i neke osnovne radnje će biti moguće izvršiti i jednom rukom.

DSCF3498 DSCF3504 DSCF3496

Uz kvalitetu izrade, osim onih malih sitnica vezanih uz način umetanja kartica – nema. Uz iPhone i M8 definitivno najbolje izrađen uređaj na tržištu. Bez obzira na beskrajne rasprave oko toga koji materijal bi trebao biti zastupljen na skupim uređajima, Z2 prekida takve rasprave i svojom pojavom, ali i osjećajem u ruci daje do znanja da je premium uređaj.

No osim što staklene površine svakako podižu osjećaj luskuznosti mobitela one su i mamac za otiske prstiju, pa u slučaju da želite da vam mobitel uvijek izgleda dobro morat ćete ga jako često čistiti od packi.

DSCF3482 DSCF3481 DSCF3515

Osim toga, zbog oštrijih linija i ravne stražnje pozadine Z2 nije naročito ugodan za držanje u ruci. Iako situacija nije niti alarmantna, uspoređujući ga recimo s HTC-ovim M8 kojeg sam prije imao priliku testirati, ergonomija je značajnije bolja kod HTC-ove perjanice.
Drugu stvar koju sam dosta često primijetio je zagrijavanje uređaja. Posebno ako se dulje vremena koristi 3G ili LTE konekcija na internet stražnja strana uređaja dosta zagrijana, pa s vremenom počinje smetati.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT