Biznis

TSMC dobio još 11 milijardi dolara za dovršetak tvornica u Arizoni. No hoće li to biti dovoljno?

Tajvanski TSMC, najveći svjetski proizvođač poluvodiča, danas je s američkom administracijom postigao sporazum o dodjeli novih 11,6 milijardi dolara u vidu subvencija i zajmova, čime ukupna vrijednost investicije premašuje 65 milijardi.

TSMC će nova sredstva dobivena od američkih vlasti iskoristiti za dovršetak postojeće tvornice u Arizoni, koja se sastoji od dva pogona, te izgradnju treće.

Priča o TSMC-ovom ulaganju u proizvodnju čipova u SAD-u seže unatrag pet godina, kad je tadašnja administracija odlučila smanjiti ovisnost o uvozu iz Azije. Međutim, projekt izgradnje tvornice u Arizoni je do sada naišao na mnoge prepreke, što je uzrokovalo odgađanja pokretanja proizvodnje te iziskivalo nova ulaganja.

Današnju vijest prati informacija o mogućem pokretanju proizvodnje naprednih 2nm čipova, no i taj dio je, čini se, odgođen za 2028. godinu, nakon što je već jednom bilo objavljeno da će njihova proizvodnja u matičnoj zemlji započeti 2026. godine. Krucijalni problem za pokretanje proizvodnje je i nedostatak stručne radne snage u SAD-u, a jedan od najvećih udaraca za cijeli projekt bit će cijena čipova proizvedenih u tvornici u Arizoni, koja bi navodno trebala biti 30% veća. Mnogi analitičari su u međuvremenu cijeli projekt već nazvali „beskorisnim utegom za papir“, jer kako vrijeme odmiče, javlja se potreba za dodatnim sredstvima. Isto tako su i rokovi probijeni već nekoliko puta. Kao glavni uzročnih problema često se spominje upitna smislenost „prebacivanja“ proizvodnje čipova iz Azije na Zapad, a u sklopu cjelokupne situacije na tržištu uzrokovane trgovinskim ratom između SAD-a i Kine.

Hoće li TSMC sljedeće godine napokon započeti proizvodnju čipova za potrebe američke industrije, ostaje za vidjeti, no već sada je jasno da to neće biti najnoviji procesori temeljeni na 3-nanometarskoj tehnologiji. Prvi koji bi mogli sići s proizvodnih traka, u najboljem slučaju će biti 5-nanometarski, što znači da će jedan od najvećih kupaca – Apple, za svoje potrebe ponovno morati kupovati one proizvedene na Tajvanu.

Iako je ovo na koncu dobar potez američkih vlasti, vjerojatno je stigao prekasno. TSMC je u već u nekoliko navrata tražio dodatna sredstva, čak i u vidu poreznih olakšica, no zbog komplicirane procedure i nepostojanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Tajvana, nanovo su narasli troškovi.