Android Top teme

Xiaomi Mi 11 Ultra ili Samsung Galaxy S21 Ultra - Koji je bolji? [Usporedba]Xiaomi je očito odlučio proizvesti najbolji smartfon. Ugradio je sve najbolje dostupne komponente koje je pronašao na tržištu i nije slučajno što ga je u konačnici nazvao Mi 11 Ultra. Meta je dakako ponajbolji smartfon na tržištu, u mnogim stvarima i najbolji - Samsung Galaxy S21 Ultra.Nije to lak zadatak jer je Samsung već desetak godina u samom vrhu, mnogi su ga i ranije pokušali svrgnuti s trona. U posljednjih nekoliko godina bi se pojavio pokoji igrač s nešto boljom tehnologijom poput Huaweija, ali taman kad je i on došao do nivoa da se može reći da je bolji od Samsunga u mnogočemu, stigle su američke sankcije i sad bez obzira što hardverski proizvodi fantastične smartfone, zbog nedostatka Google servisa mnogi ga izbjegavaju.

Slična je situacija sa Xiaomijem i njegovim MIUI-em, koji inač vrvi vrhunskim dosjetkama i trikovima, nije toliko dobro optimiziran kao Samsungov OneUI koji je iz godine u godinu sve bolji i pouzdaniji. Daleko su napredovali od nekadašnjeg omrženog TouchWiza i mnogi će se složiti da je upravo njihovo sučelje najbolje na tržištu.

Xiaomi još uvijek po tom pitanju luta i treba vidjeti hoće li novi MIUI 12.5 popraviti tu situaciju ili treba pričekati eventualni MIUI 13, ali svejedno, ova borba bila je poštena i udarci su se izmijenili na svim poljima. Koji je u konačnici bolji izbor za vas, to ćete sami procijeniti, a mi vam donosimo detaljnu usporedbu u poljima koje smatramo ključnima.

PAKIRANJE


Kao što već znate, Samsung je pošao Appleovim "ekološkim" stopama i odlučio da ćete punjač za vaš smartfon kupiti u zasebnoj ambalaži, pošto bi neekološki bilo da ga strpaju u prodajno pakiranje. Tako ćete još uvijek u kutiji pronaći smartfon i naravno USB-C kabel za punjenje, set papira koje vjerojatno nitko nikad nije pročitao i iglicu za izvlačenje SIM kartice.

Uz Mi 11 Ultra ipak ćete dobiti i super brzi 67W punjač i USB-A -> USB-C kabel. Onaj koji se uz Samsung isporučuje je USB-C -> USB-C pa valja i to uzeti u obzir prilikom kupnje novog punjača.U Xiaomijevom pakiranju kao da je ostavljeno dovoljno prostora za maskicu koju nismo pronašli, ali uzmite u obzir da je kutija već bila otvorena prije nego je došla do nas, tako da to još ostaje za vidjeti.

Svejedno, s maskicom ili bez nje, Xiaomi ima veliku prednost u pakiranju i njemu u ovoj kategoriji dajemo bod.

DIZAJN, KUĆIŠTE I ERGONOMIJA


Slijede dizajnerski detalji i da vam budem iskren, nisam siguran koji mi se više sviđa.
Samsung izgleda vrlo elegantno, pogotovo u crnoj izvedbi kakav je naš primjerak. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, ali velika većina ljudi koji su ga do sada vidjeli, slažu se s nama.

S druge strane, Xiaomi u najmanju ruku izgleda futuristički. Impoznatno, vrišti kao da je došao iz serijala Zvjezdanih staza i nameće se s ogromnom grbom na poleđini kao paun kad raširi rep. Ima se razloga dičiti ovi modulom jer su unutar njega ugrađene ne samo tri kamere s tri ogromna senzora već i dodatni zaslon koji vam može poslužiti kao izvor informacija u kombinaciji s Always On načinom rada ili kao tražilo kamere prilikom okidanja selfija.Oba uređaja zaštićena su Gorilla Glass Victusom, Samsung čak i sa stražnje strane. Xiaomi nema Victus na poleđini već keramiku. Što je bolje od tog dvoje, nismo sigurni, ali sigurni smo da je Xiaomi bolje dizajniran barem kad je u pitanju klackanje po stolu. Oni koji vole tipkati dok uređaj leži, cijenit će što je grba na poleđini Mi 11 Ultre razvučena preko cijele širine. Ona Samsungova je također velika, ali niti blizu kao Xiaomijeva, no smještena je asimetrično i zbog nje je tipkanje po stolu nerijetko vrlo frustrirajuća radnja.

Obojica su vodootporna, imaju vrlo pristojne fizičke tipke i nemaju 3,5 mm izlaze za slušalice. Xiaomi ima i infracrveno kao jedan od dodataka kojeg je Samsung odavno izgubio. Šteta što su oba izgubili mogućnosti proširenja interne memorije, ali to su trendovi na koje ćemo se nažalost svi morati priviknuti.

Oba uređaja su vrhunski izrađena i ostavljaju odličan dojam u ruci. Xiaomi je malčice teži, ali tih 7 grama razlike se vidi tek na preciznoj vagi.Za sam izgled uređaja bodove ne možemo dati jer nekome će se jedan svidjeti više od drugog, ali Xiaomi ima tri objektivne prednosti, dodatni zaslon na poleđini, dizajn zbog kojeg se ne klacka po stolu i infracrveno, tako da njemu barem za ovo potonje ide bod.

ZASLON

Sjećate se usporedbe Redmi Notea 10 Pro i Galaxyja A52 kad sam rekao da slijedi jedan šok za sve Samsungove fanove. E pa upravo jedan takav se sprema i u ovoj situaciji, jer je Samsung ponovno Xiaomiju prodao bolji zaslon od onog kojeg su ugradili u svoj S21 Ultra.

I ja sam ostao iznenađen, ali unatoč tome što Xiaomi ima bolji zaslon, smatram da ćete jednako biti zadovoljni i s ovim ugrađenim u S21 Ultru jer iako nije najbolji, drugi je po redu za tu titulu.

Na obojici imamo AMOLED samo što se drukčije zovu. Sišli su s praktički iste proizvode trake ili barem iz iste tvornice, tako je razlika u nomenklaturi zanemariva. Samsungov u dijagonali mjeri 6,8 inča, premda nam neki kažu da je stvarna duljina 6,82”. Svejedno s obzirom na zakrivljene rubove jer nije riječ o pravilnom pravokuntiku već onom sa zaobljenim kutovima. A i zakrivljen je s dvije strane tek minimalno da se doima atraktivnijim. I Xiaomijev je isto takav, ali je zakrivljen sa sve 4 strane i rastegnunt na 6,81”. Vizualno gotovo identičan.

Kao što smo već spomenuli, oba su zaštićena Gorilla Glass Victusom, a imaju i visoku stopu osvježavanja od 120 Hz. Ono po čemu se razlikuju je stopa osvježavanja dodirne površine. Samsung dolazi s visokih 240 Hz osjetljivosti na dodir i jednom kad isprobate takav zaslon, ne želite natrag na sporiji. No Xiaomi je odlučio da ni to nije dovoljno i osjetljivost na dodir povisio na čak 480 Hz!Ne mogu nužno reći da osjetim tu razliku jer su se oba činila iznimno glatka za korištenje, ali siguran sam da neki okorijeli gameri hoće.

Oba se fantastično vide na suncu i na vrhuncu će Samsung doseći 1500 nita, što je do prije par dana bio i rekord uređaja na našem testu. Novi je postavio upravo Mi 11 Ultra, koji doseže 200 nita više, odnosno čak 1700!

Tu razliku možete primijetiti jedino prilikom gledanja HDR videa na plaži, što ćete možda i poželjeti jer oba dolaze s HDR10+ i DolbyVision certifikatima i čime već sve ne. Još jedna razlika je u broju boja koje zasloni mogu prikazati. Dok je Samsung ostao na 8 bita, Xiaomi je odlučio da to nije dovoljno tako da je njegov zaslon sposoban prikazati 10-bita. Ako vam to ne znači previše, znajte da se radi o eksponenciji broja 2.

I premda imamo dva vrhunska zaslona koja ćete teško razlikovati u praksi, Xiaomijev je u svemu tek toliko malo bolji da mu moramo dati bod. Da ovo nije samo naše razmišljanje, s time se slažu i svjetski stručnjaci u polju testiranja zaslona, koji pri takvim testovima koriste neusporedivo preciznije instrumente od naših očiju.

ZVUČNICI


Kad su zvučnici u pitanju, nemamo odgovarajuće mjerne instrumente da bih vam nešto konkretnije rekli o rasponu frekvencija ili sličnim karakteristima, ali unatoč tome osjeti se da je Xiaomijev zvučnik glasniji i nekako mi je bolji. No nemam baš nekog načina da to i dokažem.

Oba imaju po jedan zvučnik smješten na dnu kućišta dok je drugi na Samsungu smješten unutar slušalice, a na Xiaomiju u gornji dio kućišta. Iako smatram da bih Xiaomiju mogao i tu dati bod, u konačnici oba uređaja imaju fantastične i vrlo glasne zvučnike i smatram da ćete biti jednako zadovoljni i s jednim i s drugim.

Stoga u ovoj kategoriji dijelim bodove.

HARDVER


Kad je hardver općenito u pitanju, neki su stava da bih samo na temelju procesora trebao bodove dati Xiaomiju jer po benchmark rezultatima on češće pobjeđuje. Ali isto tako se Snapdragon toliko trudi ostati na najvišoj mogućoj razini da ga teoretski možete natjerati da se pregrije, teoretski, ali baš se morate potruditi. Kad biste vrtjeli uzastopne benchmark testove, Samsungovi rezultati bi počeli padati već nakon par komopletiranih, a Snapdragon bi se potrudio zadržati najvišu moguću razinu na usprkos zagrijavanju. Nakon nekog vremena, Samsung bi svejedno još uvijek dopustio testiranje i davao dosta niže rezultate nego pri prvom pokušaju, a Xiaomi bi odlučio da je dosta testiranja i da je vrijeme za kratku stanku dok se uređaj ne ohladi.

Na Xiaomiju sam samo jednom doživio da se zagrijao nešto više od očekivanog i to za vrijeme sunčanog dana sat vremena snimajući video, ali onda je došao update i to nisam uspio ponoviti, mada se iskreno nisam baš pretjerano niti potrudio. U stvarnom životu i pri normalnom načinu korištenja vjerujem da se s time nećete susresti.Oba smartfona podjednako brzo otvaraju aplikacije, nekad Samsung nekad Xiaomi malčice brže i isto tako ih spretno drže u multitasking izborniku, nisam primijetio razlike vrijedne spomena. Možda kad bih baš ubacio 15-ak različitih aplikacija, ali čak i kad su aplikacije zatvorene, oba uređaja ih odmah u startu toliko brzo otvaraju da je gotovo svejedno drže li ih uključene ili ne.

Hardverska razlikea je vidljiva u početnim modelima, gdje S21 Ultra starta sa 128 GB interne memrije i 12 GB RAM-a, a Mi 11 Ultra s 256 GB interne i 8 GB RAM-a. Oba idu do 512 GB, ali Xiaomi u tom slučaju ostaje na 12 GB RAM-a, a Samsung se penje na čak 16!

Smatramo da je u ovom slučaju, gdje u oba uređaja imamo pozamašnu količinu radne memorije, važnija količina interne u početnom modelu. Već smo nekoliko puta prigovorili Samsungu što za novce koje traži za S21 Ultru daje u startu samo 128 GB interne memorije.

Naša dva primjerka s testa su identična po količini interne i radne memorije tako da to nije utjecalo na rezultate naših testiranja.

Kao što je već rečeno, niti jedan nema proširive memorije, ali Xiaomi ima infracrveno koje mu služi kao univerzalni daljinski upravljač. Oba imaju Bluetooth 5.2, podršku za 5G i odlično hvataju signal. Razgovori su jednako ugodni na oba uređaja, ali Samsung ima jednu drugu veliku prednost ukoliko je odlučite iskoristiti, a to je naravno podrška za S-Pen.Tu se otvara cijela jedna nova paleta mogućnosti koja vam može, ali i ne mora značiti baš ništa.
Meni osobno je samo to po sebi vrijedno dodjeljivanja bodova Samsungu, ali jednostavno ne mogu preći preko toga što je početni model s toliko malo interne memorije jer znam da ima dovoljno kupaca koji neće niti razmišljati o njemu. Ako ga i kupe, kasnije će naravno biti kasno i šanse su da će doći do zamjene smartfona prije nego je to potrebno.

U konačnici, bodove ću ipak podijeliti, jer kojem god da ih dam, s jedne strane sam pogriješio, a vi sami presudite prednosti kojega su vama bitnije.

BIOMETRIJA


Kad je biometrija u pitanju, tu imamo jasnog pobjednika. Niti jedan od ova dva nema zaključavanje putem lica, tj. imaju oba, ali niti jedan ne koristi napredne 3D skenere za otključavanje odnosno zaključavanje uređaja. U prijevodu, obojicu možete zavarati doslovno samo s fotografijom vlasnika uređaja ili nekoga tko dovoljno sliči vlasniku. U mom slučaju posvjedočio sam kako kolega otključava moj uređaj, a blago rečeno od zajedničkog dijelimo samo ime.

Kod oba uređaja čitači otiska prstiju smješteni su ispod zaslona, ali Samsungov je za klasu bolji i pouzdaniji. Njegov je najnoviji ultrasonični, definitivno najbrži i najprecizniji čitač ispod zaslona kojeg sam isprobao do sad. Fizički je veće površine od svih ostalih i samim tim puno je zahvalnije rješenje.

Xiaomijev je optički i vidljivo manje brz i precizan, ali ipak upotrebljiv. U mom slučaju imao je problema čak i nakon 2 puta registriranog istog prsta, pogotovo pri direktnoj sunčevoj svjetlosti koja ga je očito znala dodatno zbuniti. Koliko vidim kod poznanika koji imaju iste takve optičke čitače, neki imaju problema s njima, a nekima funkcionira savršeno. Pretpostavljam da zavisi o tome kakve prste imate.

U ovom slučaju nema puno priče i Samsung u ovoj kategoriji odnosi uvjerljivu pobjedu.

SOFTVER


Drugu pobjedu će zasluženo odnijeti kad je softver u pitanju, a to ste valjda svi mogli i očekivati. Moram napomenuti da je moj Xiaomi došao sa starijim MIUI-em 12, jer novog 12.5 čak niti nakon 3 tjedna nisam uspio dočekati. Ali ruku na srce, pokraj toliko ispeglanog i pouzdanog Samsungovog softvera i svih S-Pen dodataka, Xiaomi nije imao velike šanse.

MIUI uopće nije loš, dapače! Baš kao što se osjeti razlika u softveru između S21 Ultre i npr. A52, tako se osjeti i između Mi 11 Ultre i Redmi Notea 10 Pro. Sve je puno glađe, brže, aplikacije ostaju duže u multitasking izborniku, a i imate još pokoju dodatnu opciju. Jednostavno je svaki dio tek toliko osjetno bolji da je ukupni dojam istog MIUI-a na puno višoj razini.

Nije savršen, baš kao niti jedno drugo sučelje, ali ima dovoljno trikova i dosjetki da vjerojatno niti oni najzahtjevniji neće imati previše prigovora. Pod uvjetom da sve radi i da se ne odluči na neke glupe greške sam od sebe. Najveći problem ovog sučelja je to što nije potpuno pouzdano. Primjerice, dvije S21 Ultre će raditi gotovo identično i tek rijetko kad imamo slučajeve da se Samsungovo sučelje na istim modelima kod različitih vlasnika ponaša drukčije, a čak i onda su razlike vrlo male.Kod Xiaomija je to češći slučaj i primjerice dok je moj Redmi Note 10 Pro radio savršeno, dok kolegin baš i nije. Nejasno je zašto dolazi do toga, ali siguran sam da Xiaomiju treba još optimizacije softvera da bi dosegao razinu Samsunga.

Moj Mi 11 Ultra se ponašala vrhunski i nisam imao ozbiljnijih zamjerki. Tek pokoju vezanu uz stražnji zaslon koji bi mogao biti toliko koristan, a opet je dobrim dijelom neiskoristiv jer može biti uključen svega 30 sekundi na kvazi Always On načinu rada. S pozitivne strane, osjetljiv je na dodir i kad se isključi, možete ga uključiti dvostrukim tapom, ali to nije ono što želimo.

Također, ima i jednu glupost. Naime, kad na Samsungu zatvorite sve aplikacije, onda vam se zaista i zatvore. Ali ako isto to napravite na Xiaomiju, a prethodno ste bili u toj aplikaciji, onda vas vrati na nju. O ponovljenim obavijestima koje ste već pročitali smo već pisali i toplo se nadam da će novi MIUI 12.5 riješiti sve te probleme i donijeti dovoljno toga novoga. Potrudit ćemo se testirati ga što je prije moguće.Nije ni Samsung savršen, već 10-12 godina im T9 ne prepoznaje unos imena i prezimena zajedno i zbilja nema apsolutno niti jednog razloga za to. Primjerice, ukoliko tražite kontakt spremljen kao Ante Bušić, na izbor imate putem T9 upisati samo ime ili samo prezime. U mom slučaju to znači da moram pretražiti otprilike 30-ak Anti dok ne nađem Bušića, ili 50-ak Bušića dok ne pronađem Antu. Na svim ostalim smartfonima ovo radi bez problema.

Ili, ukoliko ste unutar aplikacije koja je razvučena preko cijelog zaslona, da biste se vratili unatrag, odnosno gestom pozvali back funkciju, morate dvaput povući prstom za redom. To je svojevrsna zaštita da slučajno ne izađete iz aplikacije kad ne želite. Ovo zna biti iznimno frustrirajuće unutar određenih aplikacija. Na Xiaomiju to možete isključiti na recimo ili uključiti po želji ako ste baš tako nespretni, na Samsungu ste osuđeni na bespotrebno povlačenje prstom bezbroj puta dnevno ukoliko želite i dalje koristiti geste.

Na kraju svejedno Samsungu dajem bod bez obzira što i njegovo sučelje, baš kao i svako drugo, zna biti iznimno frustrirajuće u određenim situacijama.

KAMERE


Dolazimo polako do vjerojatno najzanimljivijeg dijela ove usporedbe, a to su kamere koje su u oba smartfona vrhunske i kao što ćete moći vidjeti u nastavku, razlike su se morale dobro potražiti. Prije samih primjera, brzinski ćemo baciti oko na same tehničke karakteristike za koje ćemo dodijeliti bodove jednom od njih.

Samsung dolazi sa 108 MP primarnim senzorom, a Xiaomi začudo sa svega 50 MP (kao da je i to malo). Ali Samsungov senzor mjeri 1/1,33” fizičke veličine, a Xiaomijev, kojeg je doduše ponovno Samsung proizvo, je gotovo 50% veći , tj. 1/1,12” što rezultira s puno većim pikselima. Na Samsungu su oni 0,8µm, a na Xiaomiju čak 1,4µm. Veći pikseli, više svjetla teoretski, ali nije sve u samoj veličini. Obje kamere su optički stabilizirane. Samsungova primarna kamera ima f/1,8 otvor blende, a Xiaomijeva f/2,0, no zbog različite veličine senzora uzmemo li u obzir crop faktor, Xiaomi ipak ima nešto veći otvor blende.

Samsungova ultraširokokutna kamera broji 12 MP, a Xiaomijeva 48. Pomalo neobično visok broj MP kod Xiaomija i neobično velik senzor ovakve kamere, čak 1/2,0"! Samsungov je manji 1/2,55”, ali zbog manjeg broja piksela, njegovi su veći 1,4µm, a Xiaomijevi 0,8µm. No kao što sam već rekao, nije veličina sve, ima tu nešto i u tehnologiji i načinu hvatanja i pohranjivanja fotografija. I ultraširokokutne kamere su optički stabilizirane i dolaze s f/2,2 otvorom blende te mogućnošću automatskog fokusiranja, što nije uvijek slučaj. Xiaomijeva ultraširokokutna hvata nešto širi kut, a uzmemo li u obzir i veći senzor, u konačnici zbog manjeg crop faktora ima i veći otvor blende.Telefoto kamere se također razlikuju po fokalnim duljinama, ali dosta više od primarne i ultraširokokutna. Tako Samsungove prevedeno rezultiraju s 3 i 10 puta optičkim uvećanjem, a Xiaomijeva s 5 puta.

Tehnički gledano, Xiaomi ima napredniji 48 MP 1/2,0" senzor, a dok Samsungova oba rapolažu s 10 MP i pretpostavljam istim 1/3,24" senzorom. Xiaomi ima f/4,0 otvor blende, a Samsung f/2,4 na 3x i f/4,9 na 10x uvećanju. Opet, zbog razlike u veličini senzora, Xiaomi je tu u prednosti kad su otvori blende u pitanju, a vidjet ćemo kasnije je li njegovih 48 MP dovoljno da nadomjesti 2x manje optičko uvećanje koje ima Samsung. U praksi preferiram Samsungovo rješenje jer nije toliko ograničeno na samo jednu telefoto kameru. Valja napomenuti i da su sve 3 telefoto kamere optički stabilizirane.

Svejedno, Xiaomi redovno ima veće i naprednije senzore od Samsunga i kad su tehničke karakteristike u pitanju i ono što iz papira vidimo, Xiaomi osvaja bod.

SUČELJE KAMERE


Prelazimo na sučelja kamera koja kao da je radio isti majstor. Tek su minimalne razlike između ova dva sučelja kad krenete zadirati dublje u postavke ili načine fotografiranja i snimanja, ali opet u konačnici zanemarive.

Okidač i kontrole za uvećanje su na istim mjestima i jednako dobro funkcioniraju. Oba imaju pripomoć prilikom velikog uvećanja u vidu mini-tražila koja pokazuje širu sliku. Također imaju dobre noćne i profesionalne načine i obojica će vam po zadanom uključiti beauty efekte na selfie kameri. Isto tako će vam dopustiti da snimate s više kamera istovremeno i svaki na svoj način, jednako nepotreban ukoliko mene pitate.Profesionalni načini su jednako sposobni na oba uređaja s minimalnom razlikom. Jedan će malčice više dopustiti da podignete ISO, a drugi dopustiti malo veću brzinu okidanja, bilo da se radi o fotografiji ili snimanju videa. S tim da Samsung ima sitne prednosti kod načina snimanja zvuka pri snimanju videa, a Xiaomi ima nekih drugih prednosti prilikom snimanja slike unutar snimanju videa. U konačnici, osim ako vam neka od ovih sitnica ne znači toliko ključnu prednost, smatram da ćete biti potpuno jednako zadovoljni i s jednim i s drugim, stoga u ovoj kategoriji dijelim bodove.

DOBRI UVJETI

Ovaj put počinjemo s ultraširokokutnom kamerom koja je, kao što sam već rekao, malo šira na Xiaomiju, ali Samsung bolje ispravlja distorziju ovako široke leće. To znači da su njegove linije pravilnije i fotografija ima manje izražen fish-eye efekt ili barrel distortion (bačvasti izgled). Ovo uvijek možete naknadno popraviti ukoliko vam smeta, ali bilo bi lijepo da ne morate. Niti jedan nije savršen kad je ovo u pitanju, ali Samsung je vidno bolji.Xiaomi s druge strane ima veći dinamički raspon i više detalja. Na dole priloženom primjeru vidimo dosta težak zadatak uhvatiti tamnu naljepnicu na crnom autu i kako je Xiaomi čak i uhvatio, a Samsung ni blizu. Ovo je možda najlakši primjer za vidjeti koliko je Xiaomi u prednosti i nije samo tu na točno tom primjeru već redovno svuga i gdje god potražite. Generalno sam stava da će vas obje ultraširokokutne kamere u ovakvim uvjetima jednako dobro poslužiti, ali Xiaomijeva ipak malo bolje.

[caption id="attachment_132179" align="alignnone" width="674"] Xiaomi lijevo - Samsung desno[/caption]

Prelazimo na primarnu kameru i zadani način u kojem se fotografije spremaju u 12 MP rezoluciji. Samsungove se kombiniraju iz 9 piksela (sa 108 MP), a Xiaomijeve otprilike iz 4 (s 50 MP). Mala je razlika u konačnoj rezoluciji i u praksi nebitna. Ovdje se naizgled fotografije čine podjednako dobrima. Male razlike na primjerima automobila u balansu bijele su zbog velike promjene vremena iz minute u minutu gdje bi sunce doslovno izašlo pa zašlo iza oblaka. Ali općenito oba funkcioniraju podjednako dobro.

Xiaomi ima nešto veći dinamički raspon zahvaljujući većem senzoru, a i samim tim sposoban je uhvatiti i nešto više detalja unatoč velikoj prednosti u početnoj rezoluciji Samsunga.Ispod možete vidjeti primjere isječaka iz pune rezolucije i ovdje čak jasnije shvaćate da je prednost u broju MP u slučaju Samsunga manja nego prednost većeg senzora Xiaomija. Tako Xiaomi unatoč manje MP nerijetko zadržava više detalja. A isto tako ponekad bolje pogodi boje pa se primjerice crni auto na Samsungovoj fotografiji čini plavkast, a crni kakav i treba biti na Xiaomijevoj. Nisu velike razlike, ali ako ih baš tražite, svakako ćete ih lako pronaći.Pokušao sam testirati brzinu okidanja i sposobnost praćenja brzih objekata na WRC-u u Zagrebu, ali nažalost nisam imao prilike duže ostati da bih ulovio više primjera fotografija i možda ih direktno usporedio kako treba na istom vozilu. Svejedno imate par primjera s kojima sam sa Samsungom uspio bolje uhvatiti ove male jurilice. Daleko od toga, ima i Xiaomi par jako dobrih primjera i uzmite u obzir da ovi auti stvarno lete.

Samsung me tu dosta nasekirao jer po zadanim postavkama, kad pritisnete i držite okidač, on krene snimati video. To ne možete promijeniti, već morate pritisnuti okidač i potegnuti ga, ne lijevo ili gore ili dolje, već desno i tek tada će početi okidati fotografije uzastopce. Dok sam to shvatio, prođoše mi 3 auta. Uopće sam zaboravio da su to promijenili, a kad već jesu, nema apsolutno nikakvog razloga što nisu ostavili mogućnost da to vratite na onako kako je bilo prije. Na Xiaomiju vas u startu pri prvom zadržavanju prsta na okidaču fino pita želite li sad uhvatiti video ili okinuti više fotografija uzastopce.Nisam razdvajao posebno unutrašnji prostor jer dok god je dovoljno svjetla, situacija je praktički identična, s jedinom razlikom što kad Samsung približite predmetu, po zadanom uključuje Focus Enhacer. To je opcija koja prilikom okidanja fotografije uključi i ultraširokokutnu i onda umjetno izoštri sve i svašta, što baš i ne preferiram, ali možete to isključiti i dobiti fini bokeh efekt. Za jedan fini smartfon, nije sad to nešto pretjerano lijepo. Xiaomijevo je možda malo bolje, ali odoka tu su negdje. I moram napomenuti da ova funkcija Focus Enhancera u određenim trenutcima može biti korisna za eventualno brzinski poslati nekome fotografiju npr. putem Signala ili WhatsAppa, ali generalno time dobivate lošiju kvalitetu fotografije.

Moram reći još i to da sve Samsungove fotke imaju blagi teal & orange izgled, odnosno toplije svijetlije dijelove i hladnije tamnije, tako da se još malo dobije na kontrastu, mada nema govora, Xiaomi je baš dosta realniji po tom pitanju i meni bolji. A ako vam je do takvog izgleda i na Xiaomiju, barem to vrlo lako možete postići na nekoliko različitih načina.Što se optičkog uvećanja tiče, Samsung je, kao što sam rekao, dosta praktičniji jer ovisno o tpme koliko uvećanje vam treba, možete odabrati ili 3x ili 10x, a na Xiaomiju samo 5x. To je pod uvjetom da želite najbolje moguće fotografije iz oba smartfona, jer možete vi digitalno uvećati koliko god vam srce želi pa sve do 100 ili 120x ako baš poželite. Ali naš najtopliji savjet je - nemojte to raditi jer ne ispadne baš lijepo. Samsungovo je malo manje ružno, ali i dalje u oba slučaja imate više opcija za pokazati prijateljima kako skup od nekoliko piksela koji su vrlo daleko, izgleda na tražilu kamere. Prošle godine je doduše bilo to više fora jer je bilo relativno novo, ali ove godine je već klišej kad još uvijek ne funkcionira niti blizu kako bismo željeli.

Idemo sad malo analizirati kvalitetu tog uvećanja u dobrim uvjetima. Logično, Xiaomi hvata više detalja sa svojih 5x nego Samsung s 3x, ali Samsung ima i 10x uvećanje pa u konačnici je on ipak sposoban vidjeti dalje. Tako je to kroz sve primjere, bez obzira što Xiaomi ima dosta veći senzor i više MP. Jednostavno nije mogao nadomjestiti tu količinu detalja kao optičko uvećanje. Premda ne mogu reći, nije ni Xiaomi loš, dapače. Kad bi u kadar smjestili predmete da su u istoj veličini sa Xiaomijevih 5x uvećanja i Samsungovih 10x, jasno je ko dan da je Xiaomi bolji, ali zašto biste to radili?U ovakvim uvjetima Xiaomi ima bolju ultraširokokutnu kameru i bolju primarnu, a Samsung bolji krajnji zoom odnosno optičko uvećanje. Ne znam za vas, ali kako god okrenete u dvije trećine slučajeva Xiaomi pobjeđuje i k tome u barem meni važnijim poljima. Zgodno je imati veće optičko uvećanje i premda Xiaomi samo tu zaostaje, dobiva tamo gdje mi je važnije, tako da njemu ide bod.

LOŠI UVJETI

Opet počinjemo s ultraširokokutnom kamerom i tu do velike prednosti dolazi Xiaomijev veći senzor. Ali Samsung ima velikog iskustva u borbi s Huaweijem i shvatio je da je protiv boljeg i većeg senzora najbolje ići s boljim algoritmom i boljim noćnim načinom.

Mada mu u ovom slučaju niti to ne pomaže, jer Xiaomi većinom odnosi pobjedu. Čak i kad se Samsung na prvu čini boljim kao što je u slučaju primjera fotografije zgrade s druge strane parka, možete primijetiti drveće na lijevoj strani kako je mutno jer je ipak noćni način odrađivao svoje dobrih 7-8 sekundi. Morate biti baš potpuno mirni da biste u nekim situacijama dobili bolji rezultat nego što to Xiaomi dobije u 2 sekunde.Obje kamere su u ovakvim uvjetima iskoristive pod uvjetom da imate dovoljno svjetla. Definitivno vas neće bajno poslužiti, ali hoće kad god se ne možete dalje odmaknuti od predmeta kojeg fotografirate. Ukoliko ipak možete, toplo savjetujemo da to i učinite jer ćete s primarnim kamerama ipak dobiti bolje rezultate.

Tako prelazimo na njih i tu je već Samsung dosta bolji i bliži Xiaomiju. Ima među primjerima tu par fotografija gdje sam zaboravio okinuti i fotku s noćnim načinom na Xiaomiju, pa je očigledno da Samsung s noćnim daje bolje rezultate nego Xiaomi bez, ali čim se uključi i noćni način i na Xiaomiju, situacije se podijele.

Samo da znate, po zadanom se kod obojice uključi noćni način, ali kao skraćeni koji traje sekundu, možda dvije. Na Samsungu to znate da će okinuti takvu fotografiju čim vidite ikonicu mjeseca gore desno u tražilzu ili na Xiaomiju kad vam se pokraj okidača pojavi Night2S oznaka. Ako ne želite to koristiti, na oba uređaja to možete isključiti.Ako pak baš želite iskoristiti pravi noćni način fotografiranja, onda računajte i na nešto duže okidanje, i povremeno bolje rezultate. U svakom slučaju, dobro osmišljeno na oba uređaja. Hoću reći da sam na Xiaomiju rijetko kad trebao posegnuti za pravim noćnim načinom, a na Samsungu bome jesam.

Nekad je bolji Xiaomi, nekad Samsung. Rekao bih da su podjednaki. Sve zavisi od situacije do situacije i kako njihovi algoritmi odrede što izračunati. Koristite li slučajno bez noćnog načina ova dva uređaja, Xiaomi je u prednosti.

A Samsung pak očekivano odnosi prednost kad je u pitanju količina detalja prilikom velikog uvećanja jer ipak ima 10x optički zoom koji u kombinaciji s noćnim načinom hvata više detalja. Mada mi je Xiaomijeva fotografija generalno oku prihvatljivija jer su boje realnije. Nemaju žutog tona u tolikoj mjeri od ulične rasvjete kao što možete i sami vidjeti na primjerima fotografija bez obzira o kojim kamerama se radi.U ovoj situaciji ću bodove podijeliti. Xiaomi ima veći i sposobniji senzor, ali Samsung to dobro softverski kompenzira pod uvjetom da imate mirne ruke kao ja. Da ih kojim slučajem oba stavimo na stativ, Xiaomi bi laganu pobjedu odnio, ali to ovdje nije slučaj. I čisto sumnjam da uvijek uz sebe nosite stativ da biste nešto fotografirali u lošijim uvjetima.

VIDEO


Prelazimo na mogućnosti video snimanja i maksimalni 8k kojeg rijetko tko može pogledati u izvornoj rezoluciji zbog nedostatka takvih monitora, ali svejedno volimo kad ih smartfoni mogu snimati, taman tu opciju nikad ne iskoristili. No stava sam da kad god možete, trebate snimati u maksimalnoj dostupnoj rezoluciji jer kad se u budućoi budete željeli prisjetiti nekog lijepog trenutka i onda kad vidite da ste to snimili u maksimalnoj kvaliteti koja je tad bila dostupna, vjerojatno će vam biti drago što ste to tako i napravili. Danas kad gledam snimke stare 20-ak godina, drago mi je što sam iskoristio mogućnost snimanja u HD-u koji se za to vrijeme činio otprilike jednako pretjeran kao danas 8k. Tad su pak zagovornici niže rezolucije tvrdili da je SD ono što gledamo na televiziji i da je i više nego dovoljan za sve. Izgleda da to mišljenje dijele još neke televizijske kuće i dan danas.

Ali smartfoni su sve sposobniji i ovdje zapravo imamo najveće iznenađenje u cijeloj ovoj usporedbi jer je naprosto nevjerojatno koliko je Xiaomi bolji. Unutar video usporedbe možete pogledati i primjerak videa o kojem pričam, a ovdje ću priložiti tek par frameova koje sam izvukao iz videa.Za početak, Samsung ima 40% uži kadar od Xiaomija, a to je ogromna prednost za Mi 11 Ultru jer se ne morate toliko daleko odmicati od predmeta kojeg snimate. I što je najbolje, očekivao bi čovjek da će Samsung uz toliku prednost užeg kadra imati i više detalja, pa da će vas bolje poslužiti, ali to nije slučaj. Imao sam osjećaj kao da uspoređujem 8k sa 6k videom jer je nevjerojatno koliko detalja više Xiaomi hvata. Uz to, ima i bolju reprodukciju boja i puno manji rolling shutter, što samo potvrđuje koliko su bolje posložili ovakav način snimanja videa.

Što se kvalitete 4k snimki tiče, tu su već podjednaki. Stabilizacija vrlo slično odrađuje posao i na jednom i na drugom smartfonu. Ovoga puta mi se Samsung čini bolji s reprodukcijom boja, a možda je to samo do konkretnog primjera jer razlika je vrlo mala. Ali isto tako imamo i razliku u korist Xiaomija koji ponovno hvata više detalja i u ovom načinu snimanja.Kad je u pitanju FullHD snimanje, njega već dugo uopće ne koristim, ali na Xiaomiju sam ga ipak ovaj put iskoristio. Razlog tomu leži u sposobnosti Xiaomija da snimi čak 1920 frameova u sekundi, odnosno ne nužno u cijeloj sekundi već djeliću, ali toliko bi frameova isporučio da može to snimiti cijelu sekundu. Pričamo dakako o slow motion videu koji je u ovoj usporedbi na toliko dvije različite razine da je to nevjerojatno. Gotovo kao da uspoređujemo top model i neki povoljni bestbuy.

Ne mogu vjerovati, ali Xiaomi odnosi pobjedu i kad je snimanje videa u pitanju. Ovo zbilja nisam očekivao jer Samsung mi je općenito jedan od dražih uređaja po ovom pitanju i smatrao sam ga prvim do iPhonea u Android taboru.


SELFIE


Kad bi vam Xiaomi dopustio da se na stražnjem zaslonu gledate i dok snimate video, gdje bi mu bio kraj? Ali barem se možete fotografirati stražnjom kamerom dok se istovremeno gledate na malom pomoćnom zaslonu, no to u ovoj usporedbi nećemo uzeti u obzir.

Ima situacija gdje jednostavno ne možete iskoristiti stražnju i morate posegnuti za prednjom, a upravo smo u takvim uvjetima usporedili i ova dva smartfona. Jedne od takvih situacija imamo npr. prilikom video poziva, a siguran sam da će razni influenceri prepoznati i još pokoju aplikaciju koja im ne bi dopustila korištenje stražnje kamere za istu funkciju.Čini se kao da se Xiaomi nije pretjerano potrudio oko prednje kamere, odnosno barem meni Samsungova izgleda bolje. Mada su mi tonovi kože draži na Xiaomiju, ali svejedno, pokraj ovako odličnih stražnjih kamera, očekivao sam nešto malo bolju prednju. Samsung tako ima i bolji dinamički raspon i hvata nešto više detalja.

Xiaomijeva realno nije toliko loša, samo što su očekivanja s obzirom na ostatak cijele priče bila vrlo visoka. Svejedno, u ovoj kategoriji bod dajem Samsungu jer iako sa Xiaomijem možete okinuti bolji selfie, uz malo varanja naravno, smatram da Samsung ima bolju selfie kameru, a kao što sam već rekao, to je ono na temelju čega ovdje dajem bodove!

BATERIJA I PUNJENJE


Bližimo se kraju ove usporedbe i autonomiji. Oba uređaja dolaze s po 5000 mAh baterijama, što je za današnje pojmove vrhunski! Mojim načinom korištenja rekao bih da su otprilike podjednaki, možda S21 Ultra izdrži malo dulje. Uzmite u obzir da ju dugo nisam koristio kao primarni smartfon, ali u sjećanju mi je bolji dojam. Po povratku Mi 11 Ultre odlučio sam 3 dana provesti sa S21 Ultrom i danas mogu čak reći da sam bio u pravu. Stvarno izdrži malo dulje. Ne puno, ali dovoljno da to mogu reći.

U svakom slučaju vjerujem da ćete s oba uređaja biti vrlo zadovoljni kad je autonomija u pitanju, i tu nema govora, jer iako Samsung malo dulje traje, i Xiaomi je odličan.

Kad je punjenje smartfona u pitanju, Samsung ćete s priloženim punjačem napuniti nikad, a Xiaomi za malo više od pola sata. Usporedbe radi, Xiaomi se brže napuni od 0-100% nego Samsung od 70-100% (s naknadno kupljenim punjačem). Ali dobro, Samsung ima jedno od najsporijih "brzih" punjenja, što je opće poznato. Izuzev iPhonea, ako baš hoćete i njega ubrojati da Samsung ne bude posljednji.O bežičnom punjenju ne trebam niti pričati jer Xiaomi se vjerojatno brže bežično napuni od 0-100% nego Samsung od 80-100%, mada to nisam izmjerio.

Konkretno se radi o tome da se žično Samsung otprilike puni sat vremena i 15 do 20 minuta, ovisno o sobnoj temperaturi i još par faktora, a Xiaomi 36-38 minuta, ovisno o istim uvjetima.

Tako da ako autonomiju stavljate ispred svega, jer idete negdje gdje nemate struje, a važna vam je svaka minuta jer vam smartfon nerijetko crkne zbog nedostatka utičnice dok ste na terenu, onda je Samsung bolji. Ali ako imate pristup utičnici na samo jednu minutu, doslovno, Xiaomi će doći od 0 do 10% za to vrijeme.

Uzevši u obzir da im je autonomija slična, Samsungu svejedno bolja, ali i to da se Xiaomi neusporedivo brže puni i žično i bežično, i u pakiranju vam daje super brzi 67W punjač, bodove dajem Xiaomiju.

CIJENA


Na kraju ostaje još jedan vjerovali ili ne trenutak, a taj je da je Xiaomi u startu skuplji od Samsunga. Ali! Mi 11 Ultra nije tipičan Xiaomi, napravljen da se masovno prodaje. On je njihov prestižan uređaj i pokazatelj toga što mogu i šanse su da se neće baš prodavat koliko i S21 Ultra unatoč tome što je daleko najbolji Xiaomi kojeg sam isprobao do sad i vidjeli ste bolji od S21 ultre u dosta kategorija. Uostalom, uređaj je za poželjeti! Naravno, ima ozbiljan nedostatak optimizacije softvera i samim tim ga mogu preporučiti samo onima koji su tehnički potkovaniji i koji će znati kako riješiti određene probleme susretnu li se s njima.

S početnom cijenom Xiaomija od otprilike 9500 kn, skuplji je od Samsunga za otprilike 1000 kn, ovisno gdje ga kupujete. Naravno, ako uzmete u obzir da vam za Samsung nedostaje kvalitetan punjač, i da bi valjalo uzeti onaj 256 GB model, a ne onaj početni, e onda je ipak Samsung skuplji. Uzmite u obzir da je i početna cijena Samsunga bila otprilike ista prije nekoliko mjeseci, ali sad je već pala.

No vi možda imate stari punjač jer se Samsung ionako sporo puni i mislite da vam ne treba 256 GB interne memorije jer ga nećete tako dugo imati ili niste toliko po memoriju zahtjevan korisnik, onda ipak ostajemo pri tome da je Samsung jeftiniji. A i kod nas dostupniji jer šanse su da ćete Xiaomijevu Ultru teško pronaći u našim trgovinama. Doći će, naravno, samo u ne baš sve trgovine i čisto sumnjam da će biti u ponudi svih operatera kao što je to slučaj sa Samsungovom Ultrom.

Zbog sve navedenog, posljednji bod osvaja Samsung.

ZAKLJUČAK


Gledajući ovu bodovnu listu izgleda da je Xiaomi još jednom razvalio Samsung ko beba zvečku, ali opet, moram napomenuti da to što je Xiaomi dobio u više stavki, ne znači nužno da njega trebate uzeti njega a ne Samsunga.

Samo čitač otiska prstiju koji neusporedivo bolje radi na Samsungu, meni je recimo dealbreaker i baš me iznerviralo što nije tako savršen i na Xiaomiju. Naravno, kod Samsunga me živcira što mu punjenje traje i traje, a T9 iz godine u godinu ne radi kako bi trebalo i još dodatno to živciranje s duplim potezanjem prsta za povratak unatrag u određenim aplikacijama je za prijeki sud.Neki će pak reći da je Xiaomijev kompletan MIUI za prijeki sud i ne mogu se ne složiti s time. Za ove novce očekujete savršenstvo koje, ruku na srce, nećete nigdje dobiti, ali ćete biti puno bliže njemu sa Samsungom nego sa Xiaomijem. Možda MIUI 12.5 donese ključne promjene ili makar optimizaciju cijelog sustava i ispravak glupih bugova.

Samsung je svoju Ultru izbacio vjerojatno razmišljajući da konkurencije ove godine niti nema pa je više išao na poliranje i razne softverske optimizacije. Nije to uopće krivi pristup, dapače, samo što smo navikli da se malo više potrude. Ne mogu reći, očekivao sam da ih boli briga za kupce i da će izbaciti punjač iz pakiranja, ali svejedno sam se nadao da nas neće baš tako ošamariti. U konačnici sad i mene, jer sam za potrebe ove usporedbe kupio jednu S21 Ultru. Nemam velikog razloga pokraj mog Notea 9 koristiti ju kao primarni smartfon jer me on još uvijek savršeno služi, ironično s S-Penom čak i bolje. Ali poslužit će ova Ultra uskoro i za usporedbu s Huaweijem P50 Pro kojeg željno iščekujemo jer do Mi 11 Ultre teško da ću ponovno doći.

Svejedno, i jedna i druga Ultra su uređaji za poželjeti, i da mogu birati, nisam niti sam siguran kojeg bih izabrao. Xiaomi je očito imao samo jedan cilj, a taj je pokazati da može bolje od Samsunga. I bome, drago mi je da je to pokazao, makar ne u svemu, jer to znači da Samsung ponovno nema mira i morat će se dobro potruditi da zadrži ovu poziciju, odnosno ako je suditi po posljednjem izvješću isporučenih uređaja, možda će se čak morati potruditi i da ju vrati nazad.

Najbolje ponude Samsung i Xiaomi uređaja potražite u Mobisu.

VIDEO usporedba