Američka vlada poziva na bojkot Huawei i ZTE smartfona; slijedi li rat za kontrolu komunikacija?

Bilo je samo pitanje vremena kad će američka administracija, odnosno njihove obavještajne organizacije, početi upozoravati građane da ne kupuju kineske smartfone. Nakon epizode u kojoj su američki operateri bili primorani otkazati ugovore o prodaji Huaweijevih uređaja, danas svjedočimo novoj, u kojoj se građane upozorava da ne kupuju Huawei (i ZTE) smartfone ni u slobodnoj prodaji.

Kao razlog navodi se mogućnost špijuniranja američkih građana od strane kineske vlade. CIA, FBI i NSA kao razlog za poziv na bojkot navode veliku zabrinutost zbog rizika kojima se korisnici ovih uređaja izlažu, jer «vlade zemlja koje ne dijele američke vrijednosti žele pridobiti moć na američkom telekomunikacijskom tržištu».

No, ovdje se nije stalo samo na pozivu na bojkot. Američki zakonodavci već razmišljaju o kreiranju zakona koji će vladinim službenicima zabraniti upotrebu Huawei i ZTE uređaja, prenosi TheVerge.

U zadnjih nekoliko mjeseci, svijet telekomunikacija prilično se promijenio, barem onaj fundamentalni dio, kojeg većina korisnika izravno ne osjeti. Nakon ukidanja Net neutralityja i otkrivanja planova američke vlade da nacionalizira izgradnju 5G mreža, izravan poziv na bojkot proizvoda zemalja koje SAD ne drži pod kontrolom samo je jedna karika u lancu, za kojeg još uvijek ne znamo dokle će se protezati.

Procurjeli dokumenti pokazuju kako Amerikanci ne žele stati na nacionalizaciji vlastite 5G mreže, već razvijaju planove da ih izgrade i saveznicima, odnosno da imaju kontrolu nad njezinom izgradnjom, a to znači da smo i mi u igri.

Realno, američki poziv na bojkot kineskih mobitela zbog straha od špijuniranja kineske vlade nije ništa drugo nego poziv na kupnju onih uređaja putem kojih ih će ih špijunirati američka vlada. U suštini potpuno isto, što smo mogli vidjeti iz procurjelih dokumenata Wikileaksa i nalaza stručnjaka za sigurnost, s tom razlikom što Amerikanci na taj način mogu špijunirarti cijeli svijet.

Ako situacija eskalira, za očekivati je da svaka ptica svome jatu odleti, a to znači da će tržišno natjecanje biti dodatno ograničeno.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije

Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]