Top teme

Kako smanjiti potrošnju baterije mobitela?

Gdje su ona dobra stara vremena kad je baterija mobitela trajala tjedan dana? - Otišla u ropotarnicu povijesti, ali zato smo u međuvremenu dobili značajke koje u to doba nismo mogli ni sanjati. U današnje vrijeme je tako prava umjetnost čak i do rane večere dogurati s jednim punjenjem, ma koliko proizvođač trubio da njegov najnoviji model donosi bateriju za cjelodnevno korištenje.

Najčešće zablude o trajanju baterije

Čije cjelodnevno korištenje? Moje? Vaše? Njegovo? Moje tetke? Jasno je da su ovakve klasifikacije osmišljene u marketinške svrhe. Nekima će baterija izdržati i više od jednog dana, a nekima i dva ako telefon koriste samo za pozive, a internet uključuju „po potrebi“. Da, još uvijek ima i takvih, s tim da ovdje ne mislim na djecu s ograničenim podatkovnim prometom niti na svoju tetku. S druge strane, meni osobno baterija rijetko traje dulje od ručka, no ja opet spadam u suprotni rep Gaussove krivulje.

Povezano: Zašto se mobitel pregrijava? Ovo je šest najčešćih razloga

Iz gornjeg primjera smo vidjeli da nas marketinške fore vrlo lako mogu dovesti u zabludu, ali postoje načini da to učinimo i sami sebi. To često činimo uspoređujući moj, tvoj, Markov i Jankov screen-on time. Što uopće predstavlja ova značajka koju danas svi mobiteli imaju? – Vrijeme koliko je zaslon tijekom dana bio uključen. To bi bila mjerodavna značajka da svi svoje telefone koristimo na potpuno isti način.

Dakle da i Marko i Janko isto vremena provode surfajući, lutajući po društvenim mrežama, igrajući igre i snimajući video, i to jednakog trajanja, u istoj rezoluciji, te koristeći isti framerate i codec. Ako pak jedan od njih 2 sata igra PUBG, a drugi čita sažetak lektire, zar zaista mislite da će njihov screen-on time biti usporediv?

Povezano: Koliko brzo punjenje vam je potrebno i kako ga ispravno koristiti?

Dakle, stvari oko baterija i njihove potrošnje su malo kompleksnije, tako da nijednu informaciju ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Podatak koji proizvođač deklarira (onaj u mAh) je jedini koji je mjerodavan, a potrošnja će ovisiti o mnogim drugim faktorima kao što su npr. snaga procesora, optimiziranost sučelja, svjetlina zaslona i na koncu, vaš obrazac korištenja.

No, kako bismo pokušali barem malo doskočiti izazovima koje današnje baterije i njihova autonomija pred nas postavljaju, u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako prepoznati uzroke brzog trošenja baterije i kako u takvoj situaciji reagirati.

Kako optimizirati potrošnju baterije

Tamna tema (Dark mode)

Vjerovali ili ne, ovo je prvo što biste trebali napraviti kad postavljate novi mobitel. Uključiti dark mode. Na svim uređajima s OLED zaslonima, a takvih je danas sve više, crna boja na matrici ne troši energiju, već jednostavno te piksele ugasi. Ovo nije slučaj na starijim IPS LCD zaslonima, no i kod njih će bijela podloga trošiti nešto više struje od crne. Čak i da to nije slučaj (ovisi o vrsti panela i softveru), pametnije je prebaciti u tamni način i iz razloga što se tada emitira manje plavog svjetla koje šteti očima.

Svjetlina zaslona

Osobno spadam u kategoriju talenata koji svjetlinu stalno drže na 100%, i to mi se često obije o glavu. Istina, nekad znam sam ručno smanjiti stupanj pozadinskog osvjetljenja te kasnije ponovno vratiti na najjače.

Nema sumnje da je svjetlina zaslona presudna u potrošnji energije, zato bi bilo mudro koristiti automatski način. No i tu postoje zamke, jer softver koji odlučuje o tome kad zaslon treba posvijetliti, a kad potamniti, nije savršen, odnosno teško će precizno pogoditi kad vama kakvo osvjetljenje u kojem trenutku odgovara. Isto vrijedi i za senzor. Na jeftinijim uređajima su u pravilu ugrađeni oni manje sofisticirani pa će u kombinaciji s nesavršenim softverom teško pogoditi vaše želje i prohtjeve.

Povezano: Kad je vrijeme za nabavku novog Android mobitela? Pet razloga koji otkrivaju da je vaš uređaj zastario

Ovo je još jedan od razloga zašto ne koristim automatsko osvjetljenje, no to ne znači da vi ne biste trebali. Ako senzor i softver vašeg uređaja pogađaju vama potrebnu kombinaciju svjetla, svakako biste trebali uključiti automatski način. Štoviše, u automatskom načinu često možete dobiti najveću moguću svjetlinu (peak brightness), u slučajevima kad se nalazite na plaži pod izravnim udarom sunca. U ručnom načinu to često nije moguće. No, u tom slučaju računajte na još brže pražnjenje baterije.

Isključite pozadinske procese i aplikacije koje vrše sinkronizaciju

Kad se nađete u situaciji da ste izašli van i zaboravili napuniti telefon koji je ostao na recimo 30%, prvo što biste trebali učiniti je pozatvarati sve aplikacije koje se nalaze u memoriji. Ponekad se zna dogoditi da ih bude i preko 30 na koje ste vjerojatno i zaboravili, a svaka od njih, iako je minimalizirana, uvijek troši određenu količinu struje. Ako ih pogasite, možda baš tih par postotaka u nekom trenutku bude od presudnog značaja za dovršetak nekog važnog razgovora. Ovdje svakako treba istaknuti i broj otvorenih tabova/prozora u Chrome pregledniku. Ovo Googleovo remek djelo neće trošiti isto struje ako je otvoren jedan tab ili njih 30, posebice ako neka web stranica u jednom od njih vrti neki pozadinski proces. Naime, čest je slučaj da najposjećeniji news portali svoj web podese tako da u određenim intervalima osvježava sadržaj. Ako takav tab ili prozor isključite, smanjit ćete potrošnju baterije, ali i podatkovnog prometa.

Povezano: Zašto se Android mobitel usporio? Ovo je 6 grešaka koje najčešće činite

U opisanoj situaciji bi isto tako bilo pametno isključiti i pozadinske procese aplikacija koje ih koriste, a nisu ključne. Primjerice, VPN kojeg ste u jednom trenutku uključili, ali ste ga kasnije zaboravili isključiti. Nadalje, sinkronizacija kalendara u takvoj situaciji također nije od presudne važnosti, stoga – isključite ju.  Kad vam baterija padne nisko, ne treba vam ni sinkronizacija pametnog sata. Ne toliko zbog Bluetootha, koji inače troši vrlo malo (u slučaju 5.0 i novijih verzija), nego više zbog sinkronizacije Health aplikacija, koje također stalno vrše sinkronizaciju

Isključite nepotrebne konekcije

Još jedna stavka koja vam u takvoj situaciji nije potrebna, a troši struju, je WiFi. Ukoliko je uključen, konstantno će tražiti okolne mreže i pokušavati se spojiti na njih. To je jako dobar razlog da ga isključite i ostanete na mobilnim podacima. Ovdje podrazumijevam da imate određeni paket zakupljen kod operatera i da ga razumno i racionalno trošite. Usput, nemojte koristiti WhatsApp i Viber pozive preko mobilnih podataka, jer će to potrošiti više struje i više podatkovnog prometa. Na koncu, isključite i Bluetooth ako vam ne treba.

Možda najvažnija stavka u priči o konekcijama je 5G. U postavkama uređaja podesite korištenje najviše 4G mreže, jer je pokrivenost njome praktički sveprisutna. Danas je zaista teško naći zapećak Hrvatske bez 4G signala, osim ako se ne nalazite nekoj podzemnoj garaži. Istina, postoje dijelovi Zagreba, posebice u užem centru, koji su također loše pokriveni 5G signalom, ovisno o operateru čiji ste korisnik, ali vjerujte da u europskim metropolama situacija zna biti puno gora. Kako u centrima, tako i na njihovim aerodromima, što je jedan od apsurda današnjeg doba.

Povezano: Što se događa s 5G mrežama? Zašto se ni nakon četiri godine nisu pomakle s mrtve točke?

S 5G mrežom situacija je neusporedivo lošija. Signalom su pokriveni veći gradovi, no sama jakost signala često zna biti slabija od 4G, a da pritom ne pruža ništa veće brzine. U slučajevima kad ste uređaju dopustili da radi na 5G, a vani je situacija „trčiš, trčiš pa signal“, uređaj će konstantno žonglirati između 4G i 5G signala, a upravo to prebacivanje je ono što troši najviše struje. Stara rimska poslovica kaže: Hvali 5G, drži se 4G.

Lokacijski servisi

Ovo je isto jedan od najvećih potrošača energije. GPS modul sam po sebi i nije toliko energetski zahtjevan, koliko su aplikacije povezane s njim. Danas često koristimo više različitih servisa koje nam u stopu prate lokaciju, što je često korisno. Google Karte vjerojatno imate stalno uključene jer provjeravate stanje u prometu, pokušavate pronaći javni prijevoz, ljekarnu, burekdžinicu i sl. Međutim, u situaciji kad vam te usluge nisu od presudne važnosti, najbolje je takvu aplikaciju isključiti. Isto tako, ako se nekad vozite Uberom, nakon izlaska iz automobila zaboravit ćete isključiti aplikaciju, a ona će i dalje potpuno nepotrebno pratiti vašu lokaciju i prazniti bateriju.

Zaključak

Dok ste ovo čitali, vjerojatno ste se sjetili da praktički svi uređaji imaju softver namijenjen štednji baterije. Međutim, takvi alati često neselektivno isključuju aplikacije i pozadinske procese, pa ček i mobilne podatke, dakle teško će predvidjeti što je vama od presudnog značaja, a što ne. Neki proizvođači su razvili sofisticiranije aplikacije za štednju energije, pa tako nude veće mogućnosti izbora. Međutim, i one su daleko od savršenih, pa ovisno o vašim navikama i potrebama mogu, a ne moraju biti korisne. 

Povezano: Kako provjeriti zdravlje baterije mobitela?