Android Top teme

Najbolji mobiteli 2021. godine - prvo poluvrijemeTržište smartfona u zadnjih se godinu dana ponovno izmijenilo. Osim što se broj relevantnih proizvođača drastično smanjio, vidjeli smo da je Američkim sankcijama podlegao jedan od najboljih – Huawei, a rupu u tržištu koja je nastala njegovim smanjenim obujmom isporuka, popunio je Xiaomi.

Tako se izbor najboljih smartfona sveo na svega nekolicinu proizvođača, stoga smo za prvu polovicu godine bili osuđeni na samo njih trojicu – Samsung, Xiaomi i OnePlus. Apple je svoje top modele izbacio prošle godine, tako da njegovi modeli ne mogu biti predmet ovog popisa, iako onima koji su navikli na iOS, svakako preporučamo iPhone 12 Pro Max.

Što se Androida tiče, u nastavku slijedi popis uređaja koje smo testirali, a pojam „najbolji“ ne mora nužno značiti i najskuplji, budući da je i omjer uloženog i dobivenog većini kupaca važnija stavka.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Ovogodišnji Samsungov top model ispravio je mnoge nedostatke lanjskog. Ugradnja novog procesora osjetno je poboljšala autonomiju, tako da baterija prosječnom korisniku sada uistinu može trajati cijeli dan. Novo One UI sučelje jednostavno oduševljava dizajnom i glatkoćom rada, a nova kamera impresionira kvalitetom fotografija. Jedan od aduta je i periskopska kamera s 10x optičkim povećanjem, dok pod manu možemo svrstati nepostojanje punjača u prodajnom pakiranju. Isto tako, onaj kojeg kupite zasebno, relativno će brzo napuniti uređaj, no ne onoliko brzo koliko npr. Xiaomi ili OnePlus. Ukoliko još niste, pročitajte našu detaljnu recenziju Samsunga S21 Ultra, kao i osvrt nakon tri mjeseca korištenja.

Xiaomi Mi 11 Ultra
Xiaomi je dugo bio sinonim za pristupačne smartfone, no pojavom ovog modela, stvari se iz temelja mijenjaju. Mi 11 Ultra je svakako skup mobitel, ali i jedini koji se u skoro svakoj domeni uspio približiti Samsungu. Tako smo dobili najbolji Xiaomi ikad proizveden, i toplo ga preporučamo svima koji žele isprobati nešto novo. Naravno, i ovaj uređaj ima svojih nedostataka, no oni se mogu svesti u nerazumne bugove u prvim verzijama softvera, zato vjerujemo da će u prvoj sljedećoj nadogradnji biti otklonjeni. Recenziju pročitajte ovdje, a izravnu usporedbu sa Samsungom S21 Ultra ovdje.

OnePlus 9 Pro
Nakon lanjskih lutanja s modelima OnePlus 8 i zbrkom uzrokovanom lansiranjem većeg broja jeftinijih modela, OnePlus se ove godine vratio u revijalnom tonu. Tako je OnePlus 9 Pro ponovno zainteresirao publiku, i to ne samo iznimno brzim sučeljem kao i inače, već je donio i nešto bolju kameru te napokon Always On zaslon učinio korisnim. Uz najbolji dostupan procesor na tržištu, tu je i najnovija tehnologija brzog punjenja koja obara sve rekorde. Naime, 4500 mAh baterija ovog uređaja se putem kabela od 0 do 100% napuni za manje od pola sata, halo… pola sata, a na brzom bežičnom punjaču za niti 45 minuta. Ne treba zanemariti ni činjenicu da bežični punjač, koji se inače prodaje zasebno, u sebi sadrži ventilator, koji prilikom punjenja hladi i sebe i uređaj. Istini za volju, i Xiaomi Mi 11 Ultra ima brzo punjenje sličnih karakteristika, no cijena OnePlusa 9 je ipak nešto pristupačnija. Detaljna recenzzija nalazi se ovdje.

Redmi 10 Note Pro
Spuštamo se polako u niže cjenovne razrede, u kojima Xiaomi dominira već godinama, pa tako ni sada njegov podbrand Redmi nije razočarao. Nakon lani iznimno uspješnog Redmija Note 9 Pro, ove godine Redmi 10 Note Pro nastavlja tradiciju i donosi odličan omjer uloženog i dobivenog. Pored toga, u ovom cjenovnom razredu po prvi puta imamo 120 Hz stopu osvježavanja zaslona, što je dosad bilo rezervirano isključivo za najvišu klasu. Isto tako je stigao IP53 certifikat otpornosti na vodu, doduše ne na uranjanje, nego na prskanje, a to znači da ga bez bojazni možete koristiti po kiši ili zaliti dobrim ginom dok pijani stojite za šankom. Jedna od najvažnijih stavki je baterija kapaciteta preko 5000 mAh, koja će uz normalno korištenje izdržati i do dva dana. Našu detaljnu recenziju možete pročitati ovdje, a usporedbu sa Samsungom Galaxy A52 ovdje.

Samsung Galaxy A52
Gore spomenuti Xiaomi je zapravo izravan konkurent Samsungu Galaxy A52, zbog čeka smo ih u usporedbi izravno sučelili. Samsung u ovaj cjenovni razred donosi izvrsna iskustva s izradom kamera za najskuplje modele, vanjske stereo zvučnike, ali i već pomalo zaboravljeni 3,5 mm audio utor, kao i onaj za memorijske kartice. Onima koji su navikli na ove blagodati, svakako će se svidjeti ova odluka Samsunga. S ovim uređajem po pristupačnoj cijeni dobivate pouzdanost s tradicijom, što nikako ne treba zanemariti. Recenziju pronađite ovdje.

Poco X3 Pro
I na kraju ovog popisa spustit ćemo se za još jedan cjenovni razred niže, budući da ovaj odličan uređaj možete kupiti po zaista pristupačnoj cijeni. Zapravo je nevjerojatno što je Xiaomi u svoj drugi podbrand sve uspio nagurati, i to za iznos ispod 2000 kuna. Tu su vanjski stereo zvučnici, proširiva memorija, 3,5 mm izlaz za slušalice, IP53 certifikat i čak 5160 mAh baterija, koja će mu osigurati višednevnu autonomiju. Jedina digresija je LCD zaslon umjesto AMOLED-a, no to vas ne treba brinuti, budući da je i ovaj izvrstan. Uostalom, negdje se moralo uštedjeti kako bi se postigla ovako niska cijena, a realno zanemariva razlika u odnosu na AMOLED zaslone je zaista najmanja žrtva koja se mogla prinijeti. Detaljnu recenziju ovog uređaja potražite ovdje.