Recenzija: Samsung Galaxy S 2


Samsung već neko vrijeme uživa poziciju drugog najvećeg proizvođača mobitela na svijetu, odmah iza finskog giganta Nokije, konstantno povećavajući udio na svjetskom tržištu. Iza ovakvog uspjeha stoje godine rada, osluškivanja tržišta, prepoznavanja želje kupaca i naravno, kvaliteta proizvoda. Ako se, pak, fokusiramo na smartphone uređaje vidjet ćemo da Samsung polako postaje jedan od najjačih igrača na tom polju.

Već je prošle godine, kada smo recenzirali Samsung Galaxy S, bilo sasvim vidljivo da Samsung misli ozbiljno u namjeri da postane proizvođač smartphonea broj 1. Naravno, u tom će mu naumu konce i dalje mrsiti, već afirmirani i dokazani, tajvanski HTC koji je sa svojim vrhunskim uređajima već neko vrijeme na samom vrhu. Nadalje, sa softverske strane gledano, Android se kao platforma pokazao kao pun pogodak za razvoj novih uređaja i uvođenje novih tehnologija, a s obzirom na udio u globalnom tržištu slobodno ga možemo nazvati brojem 1.

U ovoj recenziji govorimo o jednom od najviše iščekivanih smartphonea u ovoj godini. Samsung Galaxy S II i9100 uređaj je koji najbolje kombinira gore navedene značajke, a ujedno je i drugi smartphone s dvojezgrenim procesorom na našem tržištu.Samsung Galaxy S II nema baš maštovit naziv, ali ima ono što je daleko važnije – ima sve. Dobro, skoro sve, jer bismo sada mogli cjepidlačiti i reći da je umjesto LED bljeskalice mogla biti ugrađena xenon. Kada je prošle godine prvi Galaxy S stigao u naše ruke proglasili smo ga objektivno najboljim Androidom, ali i općenito smartphoneom u tom trenutku, iako je bilo određenih dvojbi. Kasnije se pokazalo da upotrijebljeni RFS datotečni sustav nije bio najbolje rješenje i zahtijevao je intervenciju u vidu instalacije raznih lagfix zakrpi.

Sada, s novim Galaxyjem S 2 tih dvojbi nemamo. Štoviše, Smasung Galaxy S II još će neko vrijeme biti najbolji uređaj, iz jednostavnog razloga što mu se, osim modela HTC Sensation koji dolazi uskoro, ne nazire prava konkurencija. Naravno, ne treba zaboraviti ni LG Optimus 2X, kojeg smo također recenzirali, no zbog razlike u veličini zaslona usporedba u startu ne bi bila korektna.

O tome jesu li „dvojezgraši“ postigli kvantni skok, dalo bi se raspravljati, no ono što je sigurno je da nameću sasvim nove kriterije i jedan novi standard.
Vanjština

Mnogi se pitaju jesu li uređaji poput ovog preveliki. Naime, ovdje je prisutna jedna psihološka nota. Budući da smo do sada bili naviknuti na manje uređaje s manjim zaslonima te smo ih, na neki način, prihvatili kao standard logično je da nas prvi susret s nešto većim uređajem poput ovog dovodi u nedoumicu. Međutim, onog trenutka kada uređaj uključite i vidite ispred sebe ogroman zaslon brzo ćete zaboraviti njegove dimenzije, a ostali mobiteli će vam nakon toga izgledati, ajmo to tako reći, smiješno.

Uz to, Samsung Galaxy S 2 iznimno je tanak i lagan mobitel te za razliku od HTC Desirea HD ne ostavlja dojam glomaznosti.„Kockasto“ dizajnirano kućište možda nije toliko atraktivno, no ono što jest je njegova debljina, odnosno – tankoća. Sve vrhunske komponente i relativno veliku bateriju  smjestiti u kućište debljine 8,5 mm zasigurno nije bio lagan posao. Dodatna prednost Galaxyja S 2 pred potencijalnom konkurencijom je u njegovoj iznimno maloj masi u odnosu na veličinu. Usprkos većem zaslonu te jačoj bateriji Galaxy S 2 lakši je od prethodnika i ima  masu od samo 116 grama. Jednom riječju – nevjerojatno. Usporedbe radi, nadolazeći HTC Sensation ima masu od 148 grama.

Plastika od koje je izrađen Galaxy S 2 dosta se razlikuje od one koju smo upoznali na prethodniku. Površina ima teksturu koja otežava klizanje uređaja iz ruku, a otporna je i na otiske prstiju.

Iako ni ova plastika ne izgleda previše profinjeno ipak ne ostavlja dojam jeftinoće kao na prethodniku, a sama konstrukcija je relativno čvrsta i ne osjeti se krckanje, odnsono  škripanje.

Zaslon

Iako su zasloni dijagonale 4,3 inča već neko vrijeme prisutni, tek odnedavno možemo reći da ta dimenzija u gornjem cjenovnom razredu postaje neka vrsta standarda. Tako se i Galaxy S 2 penje za stepenicu iznad prethodnika čiji je zaslon bio dijagonale 4,0 inča. Također, kod prethodnika je premijerno predstavljena Super AMOLED zaslonska tehnologija, a u ovom modelu evoluira za još jedan korak. Naime, Samsung Galaxy S 2 koristi „Super AMOLED Plus“ zaslon koji donosi poboljšanja u vidu 50-postotnog povećanja broja tzv. sub-pixela koji omogućuju još veću čitljivost na suncu i općenito bolji prikaz boja u zatvorenom prostoru.Ako stavimo oba zaslona jedan pored drugog uočavanje razlike na vanjskom svjetlu može biti samo subjektivne prirode. Ipak, u zatvorenom prostoru osjeti se izvjesna razlika u dubini boja.

S druge strane, zbog niže rezolucije na većoj površini dobivamo manju gustoću točaka nego što je to slučaj kod Retina zaslona na iPhoneu 4, pa će u određenim slučajevima netko možda i primijetiti razliku.

Općenito, jedina objektivna usporedba bi bila sa zaslonom HTC Deisrea HD, koji ima jednaku dijagonalu i rezoluciju, a u tom slučaju Galaxy pobjeđuje zbog Super AMOLED Plus tehnologije nasuprot S-LCD koju koristi Desire HD.

Naravno, kada uskoro na raspolaganju bude HTC Sensation s nešto većom rezolucijom zaslona, situacija bi se mogla i izmijeniti.

Odaziv i preciznost na najvišem su nivou i u nešto manje od dva tjedna korištenja nismo uspjeli primijetiti neposlušnost ili nepreciznost. Jednom riječju, zaslon je vrhunski
Hardver i performanse

Ako bi se opis cijelog uređaja trebao svesti na jednu rečenicu, onda bi ona glasila ovako: Samsung Galaxy S II je brz, žestok, divlji i beskompromisan, jednom riječju - monstrum. Svjesni smo da će izrečena rečenica u skoroj budućnosti zvučati smiješno, no s obzirom da smo na samom početku „višejezgrenog“ doba atraktivnost ovog i ovakvih uređaja ne bi trebala doći u pitanje tako brzo. Naravno, ne treba izostaviti ni Mali-400 grafički ko-procesor koji uspješno pomaže osnovnoj procesorskoj jedinici. Kao izvrsna nadopuna procesorima dolazi nevjerojatnih 1GB RAM-a, što je sasvim sigurno u rangu s dobrim dijelom postojećih PC računala.Prilikom pokretanja više od dvadeset aplikacija istovremeno System panel je pokazivao preko 400 MB slobodne memorije, što je samo po sebi impresivno. Ako ste ikada imali fobiju od gužve u radnoj memoriji svog ljubimca ovdje ćete se osjećati prilično opušteno. Da ne bi ponovo zalazili u debatu oko potrebe za task managerima možemo konstatirati da se Android zajednica dijeli na dva osnovna tabora: na one koji vjeruju u task managere i one koji ne. E sad, kad je Galaxy S 2 u pitanju, a s obzirom na količinu raspoloživog RAM-a, čak će se i oni najtvrđi zagovornici task managera moći opustiti i prestati svakih 5 minuta provjeravati je li koja nepotrebna aplikacija aktivna.

U stanju mirovanja takt procesora se u pravilu se spusti na 200 MHz.

U nastavku slijedi screenshot rezultata mjerenih Quadrant Benchmarkom gdje možemo vidjeti da  performanse ovog uređaja višestruko nadmašuju staru gardu opremljenu  „običnim“, jednojezgrenim procesorima.Samsung Galaxy S 2 dolazi u dvije varijante, sa 16  GB interne memorije, kakav je i naš testni primjerak te u varijanti sa 32 GB. Uz ovoliku internu memoriju tu je još i utor za microSD memorijske kartice, što je još jedna od stavki koja ovaj uređaj čini posebnim. Treba napomenuti da pristup memorijskoj kartici zahtijeva vađenje baterije.


Operativni sustav i sučeljeSvi proizvođači Android uređaja razvili su neku svoju vlastitu nadogradnju korisničkog sučelja, pa tako Samsung koristi svoj poznati TouchViz, koji je u najnovijoj varijanti (4.0) pretrpio određene izmjene. Najprije je potrebno spomenuti tzv „lock screen“, odnosno stanje zaslona dok su tipke uređaja zaključane. Novost se sastoji u tome što je sada cijela površina u jednom komadu, a korisno je što nudi i prikaz obavijesti o propuštenim pozivima ili porukama. Svaka obavijest sadrži i mogućnost izravnog pristupa poruci ili pozivu preskačući prikaz početnog zaslona.Početni zasloni također su doživjeli određene izmjene, a novi ponuđeni widgeti bolje pokrivaju površinu izbjegavajući tako nepotrebne praznine između njih. Samo dodavanje widgeta i prečica aplikacija doživjelo je oku ugodnu, ali po našem subjektivnom mišljenju, nepotrebnu izmjenu. Naime, kada iz izbornika povučete aplikaciju na početni zaslon, on se vizualno smanji kako bi korisniku, eto, dao do znanja da je u stanju uređivanja.

Donekle je izmijenjen, odnosno pojednostavljen i način dodavanja widgeta. Popis se pojavi na dnu zaslona i samo ih je potrebno lagano odvući na željeno mjesto.Što se samih početnih zaslona tiče, priča je poznata. Ponuđeno ih je ukupno sedam, a moguće im je odjednom pristupiti pinch zumom. Traka s obavijestima s vrha zaslona omogućuje prikaz uobičajenih stavki, a potezanjem prema dolje otvara se novi zaslon u vrhu kojeg se nalaze alati za upravljanje Bluetooth-om, WiFi-jem, GPS-om, auto rotacijom zaslona te isključivanjem/uključivanjem zvukova, odnosno vibracijskih dojava.Kao pozadine zaslona, uz klasične slike, moguće je postaviti i tzv. live wallpapere, od kojih je svakako potrebno izdvojiti dva koja su povezana s Accu Weather servisom. Naime, jedan prikazuje morsku obalu, a drugi vjetrenjače, a vremenske prilike u njihovoj okolini prilagođavaju izgled sukladno vremenskim uvjetima i dobu dana. Moramo priznati da su ovo prvi live wallpaperi koji nam se zaista sviđaju. Atraktivni, a ipak dovoljno diskretni da ne ometaju normalan rad, što je inače čest slučaj kod ostalih „živih pozadina“.Vitrualna tipkovnica

Klasična Android tipkovnica prisutna je i na ovdje. Ono što nas posebno veseli je prisustvo hrvatskih dijakritičkih znakova kojima se pristupa dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice. Zbog velikog zaslona ergonomija tipkovnice ne dolazi u pitanje. Čak će biti potrebno i kratko vrijeme navikavanja ukoliko ste do sada koristili npr. 3.7-inčni zalson. Dakako, korisna stvarčica je i hrvatski T9 rječnik koji će mnogima biti od koristi.Hrvatski Swype

Samsung Galaxy S II ima mogućnost korištenja Swype načina unosa teksta i to na hrvatskom jeziku. Mora se priznati da je fond riječi prilično bogat, a sadržana su i određena vlastita imena. Iako sam softver nudi cijeli proces obuke za pisanje putem Swypea vjerujemo da vam neće trebati jer je sve zapravo vrlo jednostavno. Uz malo vježbe i privikavanja naučit ćete pisati prilično brzo. Ukoliko Swype naiđe na nedoumicu,  u trenutku će vam ponuditi više mogućnosti koje je moguće odabrati vrlo jednostavnim pokretom prsta.
Web preglednik

Kao što vam je vjerojatno već poznato, web preglednik je jedna od onih stavki gdje se najviše osjeti prisustvo dvaju procesora. Web stranice doslovno lete, naravno, ovisno o brzini internet veze. Uz uobičajene načine zumiranja (pinch i dvostruki dodir) Samsung je uveo i novi. Držite dva prsta (palca) na zaslonu, polako rotirajte uređaj naprijed-natrag i web stranice se u trenutku povećavaju, odnosno smanjuju. Zanimljivo, ali uz postojeće načine nepotrebno. Za prilagodbu teksta na zumiranim web stranicama koristite dvostruki dodir. Ne treba zaboraviti ni izvrsnu YouTube aplikaciju koja nudi prililčno širok spektar mogućnosti.


Ostale aplikacije

Standardne aplikacije kao što su E-mial klijent, kalendar, Google Maps, Diktafon, kalkulator i sl. koje inače viđamo na Android uređajima sadržane su i ovdje, pa nema potrebe da ih posebno opisujemo. Ukoliko vam je ovo prvi susret s aplikacijama na Android uređajima pogledajte ostale naše recenzije.

Kao uredski alat tu je aplikacija Polaris Office koja omogućuje pregled i uređivanje .xls  (Excel), doc (Word) i ppt (PowerPoint) dokumenata. Iako je zaista pohvalno što Galaxy S 2 dolazi s hrvatskim jezikom moramo primijetiti da su neke stavke, najblaže rečeno, smiješno prevedene, pa smo tako dobili "oblik dokumenta" (document form) ili "oblik lista" (sheet form).

Samsung je ovaj uređaj opremio i dodatnim aplikacijama dostupnim putem Samsung Apps trgovine. Tu su razne igre, alati, čitači vijesti i knjiga i sl. Od ostalih specifičnosti za Samsung uređaje nabrojimo Game Hub za pristup raznim igrama, Readers Hub za čitanje knjiga i raznih novina te Social Hub koji na jednom mjestu objedinjuje sve  vrste poruka i događaje s društvernih mreža.Možda je bitno napomenuti još to da Galaxy S 2 sadrži aplikaciju „Upravljanje“ koja na jednostavan način pokazuje stanje aktivnih aplikacija, instalirane aplikacije, prikaz slobodnog RAM-a te prikaz stanja interne memorije i memorijske kartice. Iako u Android Marketu postoji hrpa ovakvih aplikacija nije loše imati i ovu koja je integrirana u sami OS.GPS

Budući da se radi o A-GPS sustavu poznato je da GPS modul optimalne rezultate postiže uz asistenciju mobilne mreže, pri čemu je nužno da je uključen podatkovni promet. U takvim uvjetima Galaxy S 2 pronalazi satelite u roku od nekoliko sekundi.

Za vrijeme testiranja korištene su aplikacije Google Maps i RunKeeper s kojima je GPS radio besprijekorno. Ukoliko vam je na uređaju prijeko potrebna navigacija morat ćete se snalaziti s 3rd party aplikacijama. Ovdje želimo istaknuti da će kroz vrlo kratko vrijeme, u Android Marketu biti dostupna izvrsna domaća aplikacija za navigaciju Don't panic! poznata s iPhonea.
Multimedija

Music player ne razlikuje se previše od onog na prethodniku. Kao novost tu je equalizer i mogućnost reprodukcije 5.1 kanalnog zvuka, a podržani su standardni formati zvučnih zapisa.Video player omogućuje pregled svih video zapisa sadržanih na uređaju, neovisno o tome gdje se nalaze. Podržan je 5.1 zvuk, titlovi te izbor rezolucije prikaza. Samsung Galaxy S 2 besprijekorno reproducira Full HD video zapis (1080p), kako onaj snimljen vlastitom kamerom, tako i bilo koji drugi. Istina, na samom mobitelu od toga i nema puno  koristi zbog rezolucije zaslona koja je dvostruko manja.

Kad su podržani formati video zapisa posrijedi u Samsungu su se zaista potrudili da s ovim uređajem ostave odličan dojam. Dakle, Galaxy S 2 bez problema će reproducirati DivX, Xvid, MP4, 3GP, AVI pa čak i MKV format videa, što je za svaku pohvalu. Naime, do sada smo vidjeli da velik broj uređaja ne podržava čak ni DivX, što je u današnje vrijeme neprihvatljivo.
KameraSamsung Galaxy S II dolazi s 8-megapikselnom kamerom, a za razliku od prethodnika i sa LED bljeskalicom čija je snaga u rangu s ostalim uređajima ove klase. Sučelje s izbornicima je prilično kompleksno, no ipak jednostavno za korištenje te s logičnim rasporedom funkcija. Opcije koje su uključene u softver kamere su  touch focus, geo-tagging, detektor osmjeha, digitalna stabilizacija itd. Sama kvaliteta fotografija je na najvišem nivou, što se od ovakvog uređaja i očekuje. Naravno, posebnu tipku za kameru nismo ni očekivali. U nastavku slijede primjerci fotografija, a za ostale fotografije snimljene ovim uređajem (u različitim uvjetima) posjetite ovu temu.

Prednja kamera za video pozive ima rezoluciju od 2 megapiksela, što ne nalazimo tako često. Istina, što se tiče video poziva trenutno baš i nemamo puno izbora, jer ih Skype na Androidu još uvijek ne nudi, ali će zato Google Talk u slijedećoj nadogradnji (na Android 2.3.4) dobiti tu mogućnost. Ako baš želite video pozive možete koristiti putem aplikacije Fring i to s drugim Fring korisnicima.
Video kameraSamsung Galaxy S II drugi je uređaj, nakon LG Optimusa 2X, koji ima mogućnost snimanja Full HD videa u rezoluciji 1080p (1920x1080). No za razliku od Optimusa, Galaxy S 2 ne rabi toliki stupanj kompresije, tako da su snimke odlične. Minuta snimljenog materijala u 1080p rezoluciji i .mp4 formatu zautima između 120 i 130 MB, dok minuta u rezoluciji 720p zauzme oko 90 MB.

1080p:


720p:


1080p:


1080p:


Za usporedbu s video sadržajem snimljenim drugim uređajima posjetite ovu temu.

Povezivost

HSPA+

Samsung Galaxy S 2 jedan je od prvih uređaja koji podržavaju HSPA+ brzine prijenosa podataka. HSPA+ je nadogradnja 3G/HSDPA mreže s brzinom prijenosa podataka do 21 mbps u downloadu te 5,76 mbps u uploadu. Po zadnjim izmjenama klasifikacije i nomenklature od strane ITU (International Telecommunication Union) HSPA+ se može nazivati mrežom 4. generacije ili skraćeno 4G. Naravno, HSPA+ nema nikakve veze s nadolazećom LTE tehnologijom, a više o tome u ovoj temi. Ovu situaciju odmah je iskoristio američki T-mobile tako da će Samsung Galaxy S II u Americi prodavati s oznakom 4G.U Hrvatskoj je HSPA+ mreža podržana u najvećim gradovima i to na određenim lokacijama, a najveća stvarna brzina koju smo uspjeli postići je nešto više od 7 mbps u downloadu i 3 mbps u uploadu. Naravno, brzina od 21 mbps teoretske je prirode i dijeli se ovisno o broju korisnika spojenih na jednu baznu stanicu.

Još jedna napomena, što veća brzina prijenosa podataka, to veća potrošnja baterije.  U pravilu, HSPA+ ima smisla jedino ako Galaxy S 2 koristite kao modem za spajanje s računalom čiju električnu energiju i koristi.

DLNA

Samsung Galaxy S 2 moguće je bežično povezati s drugim kompatibilnim uređajima koji podržavaju DLNA standard. Znači, u ovom slučaju DLNA omogućuje prikaz multimedijskih sadržaja iz mobitela izravno na računalu, PS3 ili podržanom TV uređaju.

Za ovu svrhu Galaxy S 2 koristi „All-share“ aplikaciju koja vrlo jednostavno pronalazi kompatibilne uređaje. Za prikaz na PC-u treba imati otvoren Windows Media Player.

HDMI

Samsung Galaxy S 2 dolazi s podrškom za HDMI, ali nema vlastiti utor već koristi micro USB – HDMI adapter. Putem HDMI priključka moguć je izravan prikaz HD video sadržaja na televizorima i drugim kompatibilnim uređajima.

WiFi direct

Ova funkcija omogućuje izravno spajanje nekoliko uređaja s istom mogoćnošću putem WiFi signala. Korisno za igranje u mreži.

Bluetooth 3.0 omogućuje audio povezivanje i razmjenu datoteka.

USB

Prilikom prvog spajanja uređaj sam instalira USB driver, a Kies morate sami skinuti sa Samsungove web stranice. Također, uređaj je moguće koristiti kao USB mass storage.

Kies AirUkoliko mrzite spajanje mobitela s računalom preko USB-a i Samsung Kiesa (isto kao i mi) Samsung Galaxy S 2 u startu nudi odlično rješenje – Kies Air. Aplikacija radi tako da se uređaj putem WiFi-a spoji na internet te vam na zaslonu ponudi IP adresu koju trebate upisati u web preglednik. Nakon autorizacije sav sadržaj s mobitela, možete vidjeti na Kies Air-u, tj.unutar taba na web pregledniku. Tu su skoro sve mogućnosti koje nudi i desktop Kies za PC. Možete pregledavati popise poziva, kontakte, SMS i IM poruke, bookmarkse i sl te ih pohranjivati u cloudu, tj. na Samsungovim serverima. U nastavku slijedi prikaz izgleda Kies Air-a na web pregledniku. Kliknite na sliku za povećanje:


Baterija

Zadnjih desetak godina svjedočili smo strelovitom razvoju u skoro svim segmentima kad je mobilna telefonija u pitanju. Procesori i memorija polako dostižu one na stolnim računalima, komponente postaju sve manje i manje, a jedino čiji razvoj konstantno stagnira su baterije. Primjerice, još 1998. godine imali smo Nokiju 6110 s Li-ion baterijom kapaciteta 900 mAh, dok danas, 12 godina kasnije, na smartphone uređajima imamo baterije kapaciteta 1200-1500 mAh, što je praktički nazadovanje.

Dok god se ne pronađe alternativi, odnosno dok izvjesni postojeći koncepti ne postanu komercijalno dostupni, svi su noviji smartphone uređaji osuđeni na praktički jednodnevnu autonomiju.

Samsung Galaxy S II ide mali korak naprijed i pakira bateriju kapaciteta 1650 mAh. Svakako je pohvalno što je Samsung ugradio bateriju nešto većeg kapaciteta,  posebice ako se sjetimo 1200 mAh baterije u modelu HTC Desire HD, ali nikako ne treba očekivati čuda. U uvjetima kada je uređaj stalno spojen na internet, bilo putem WiFi-a ili 3G, i da je uključena automatska sinkronizacija (e-mail, Facebook, chat) baterija će i uz nešto intezivnije korištenje ostalih mogućnosti bez problema potrajati cijeli dan. Više od toga svakako je stvar kompromisa. Dakle, ukoliko je isključena automatska sinkronizacija a podatkovni prijenos (WiFi, 3G) uključujete po potrebi, uz razumnu upotrebu baterija bi mogla potrajati i dva dana. Više od dva dana potrajat će, budimo realni, jedino ako uređaj ne koristite, a čisto sumnjamo kako ćete ovakav uređaj kupiti radi pokazivanja na špici. U nastavku slijedi kopija dnevnika potrošnje baterije tijekom jednog dana korištenja.

Početni uvjeti: 3G, Wifi/3g prijenos podataka aktivan, uključena autom. sinkronizacija jednog mailboxa i Facebook accounta. Osvjetljenje zaslona: 100%

Vrijednosti vremena su zaokružene i mogu odstupati +-10%

7:20 Uređaj uključen, baterija 100%
7:40 Razgovor 2 min.
7:50 primljene 2 SMS poruke
8:10 slušanje glazbe 15 min.
Baterija: 97%

8:40 YouTube preko WiFi-a 10 min.
8:55 Surfanje 10 min.
9:20 Surfanje 2 min.
Baterija: 90%

10:30 Instalacija 2 app. pretraga po marketu, Facebook Ukupno: 5 min.
10:50 Poziv u trajanju 3 minute
11:15 Korištenje Twittera (Twicca) 15 min
Baterija: 82%

11:20 prelistavanje pristiglih mailova 5 min
12:15 surfanje 5 min
12:20 Čitanje 1 SMS poruke i slanje 2 e-mail poruke
Baterija: 73%

14:45 Sufanje, mailovi, twitter. Ukupno 20 min.
Baterija: 59%

15:20 snimanje 10 fotografija i 3 video isječaka 1080p
16:10 razgovor 7 min.
16:20 surfanje 5 min.
Baterija: 44%

17:15 Snimanje 5 fotografija, 5 min surfanja
17:20 Youtube 5 min.
17:50 Razgovor 11 min, 1 SMS poruka
18:00 Čitanje i pregledavanje mailova 10 min.
Baterija: 39%

19:25 Surfanje 15 min., 1 poziv u trajanju 15min.
Baterija: 29%

20:50 Surfanje, Twitter, mailovi ukupno 30 min.
Baterija: 22%

21:40 Mailovi 5 min
Baterija: 19%

22:10 Surfanje 5 min.
Baterija: 17%

Potencijalna konkurencija:

LG Optimus 2X je uređaj koji svakako treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog smartphonea. No, iako je pogonjen dvojezgrenim procesorom LG Optimus 2X i nije izravna konkurencija zbog niza drugih detalja, kao što je npr. manji zaslon (4.0“) i manja količina RAM-a.
HTC Sensation, kao izravna konkurencija i po specifikacijama najsličniji uređaj u  trgovinama bi se trebao pojaviti tijekom lipnja. S nešto manjom količinom RAM-a (768 MB) u performansama ne bi trebao zaostajati za Galaxyjem S 2, no masa od 148 grama  sigurno će se osjetiti. Kao prednost tu je i nešto veća rezolucija zaslona (960x540 točaka).

 

HTC Desire HD po mnogim bi karakteristikama i općenito specifikacijama mogao biti dostojna konkurencija, no on to ipak nije. Iz jednostavnog razloga što ga pokreće procesor iz stare garde, a i njegov S-LCD zaslon inferioran je Samsungovom Super AMOLED-u Plus. Također, Samsungova batrerija kapaciteta 1650 mAh ipak izdrži duže od Desireove 1200 mAh.

Sony Ericsson Xperia Arc, koji dolazi na ljeto, ima 4.2 inčnim zaslon, „obični“ 1 GHz  procesor, 512 MB RAM-a i samo 320 MB interne memorije. S ovakvim specifikacijama jednostavno ne može konkurirati Galaxyju S 2.
Zaključak

Samsung Galaxy S 2 bez dvojbe je najbolji smartphone dostupan na tržištu. Dvojezgreni procesor, 1 GB RAM-a, 4,3“ zaslon, 16/32 GB interne memorije + utor za memorijske kartice, 1080p video, HSPA+, HDMI i DLNA u kućištu debljine 8,5 mm i mase 116 grama čine ovaj uređaj jedinstvenim. Dakle, bolji i potpuniji uređaj u ovom trenutku ne postoji. Budući da je uvođenje dvojezgrenih procersora nešto veća stepenica u evoluciji smartphonea, a trenutno se nalazimo u samom osvitu ove nove ere, možemo slobodno konstatirati da Samsung Galaxy S 2 vrijeme neće tako brzo pregaziti.

U prodaju kreće 30. svibnja i to u T-mobile ponudi, dok nam informacija o ponudi kod drugih operatera još nije dostupna.

Uređaj na testiranje ustupio Samsung Mobile Hrvatska.

Detaljne specifikacije uređaja pogledajte ovdje