Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia goNakon prilično uspješne serije proizvoda zaokružene modelima Xperia S, Xperia P i Xperia U, Sony Mobile nastavlja s izbacivanjem novih uređaja temeljenih na Androidu, a prvi koji imamo na testu je Sony Xperia go. Radi se o još jednom mališanu s 3,5” zaslonom (da, u Android svijetu ova dijagonala zaslona predstavlja donji razred) koji za zadaću ima pokriti dio tržišta rezerviran za sportaše i rekreativce, ali i sve one koji iz bilo kojeg razloga žele imati uređaj otporan na vodu i prašinu.


Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 111 x 60.3 x 9.8 mm

- Masa: 110 grama

- Zaslon: 3,5” LED-Backlit LCD, Sony Mobile BRAVIA Engine, 320 x 480, cca. 165 ppi

- Procesor: Dvojezgreni Cortex-A9 takta 1 GHz

- Grafički procesor:  Mali-400

- RAM: 512 MB

- Interna memorija: 4 GB dostupno korisniku

- Kamera: 5 MP

- OS: Android 2.3 Gingerbread

- FM Radio s RDS-om

- Baterija: 1305 mAh

 Prednosti:


- Odličan hardver i performanse iznad prosjeka klase

- Vodonepropusno kućište

- Cijena

- Podržava memorijske kartice

- Normalna SIM kartica

Nedostaci:


- Mala rezolucija zaslona

- Unatoč dvojezgrenom procesoru video snimanje ograničeno na 720p

- Ograničena upotreba kamere pod vodom

Vodonepropusno kućište i upotreba pod vodom
Sony Xperia go dolazi u kućištu otpornom na vodu, a proizvođač je specificirao da ovo vrijedi do dubine od jednog metra i na vremensko razdoblje od pola sata. Dakle, dovoljno za fotografiranje i snimanje video isječaka u plićaku, ali i pola sata treninga okorjelim sportašima u koje možemo ubrojati plivače, surfere, triatlonce, ali očito ne i ronioce.

Kako to izgleda u praksi?

Dakle, kućište je hermetički zatvoreno. Na micro USB i 3.5 mm utorima imamo gumene kapice koje sprečavaju ulazak vode. Otvori za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod poklopca koji imaju zasebne brtve. Nije potpuno jasno na koji je način riješeno brtvljenje rupice mikrofona, niti one vanjskog zvučnika.

Bilo kako bilo, Sony Xperia go odlično dihta i spreman je za upotrebu u vodenom svijetu. Ipak, ako uređaj koristite u moru obavezno ga kasnije isperite običnom vodom zbog soli koja ne prašta i ne uzima zarobljenike.

Prilikom snimanja podvodnog videa pripazite na koji način uređaj uranjate u vodu. Naime, ukoliko ga otključanog uronite u uspravnom položaju kapacitivne tipke prilikom dodira s vodom znaju reagirati kao da su pritisnute što može aktivirati izbornik ili vas vratiti na početni zaslon. Nakon nekoliko pokušaja primijetio sam da se ovo puno rjeđe događa kada ga uranjate obrnuto, dakle vrhom prema dolje ili bočno (snimanje videa).

Drugi problem u podvodnom snimanju očituje se u nedostatku fizičke tipke za kameru, a ona virtualna pod vodom jednostavno ne radi. Dakle, fotografiranje pod vodom je nemoguća misija, naime niti nakon više desetaka pokušaja nije mi uspjelo aktivirati virtualnu tipku za okidanje. Ako nekome od vas uspije molim vas da dojavite.
Snimanje podvodnog videa zato radi bez problema, ali isključivo ako ste tipku za početak snimanja pritisnuli dok je telefon bio iznad površine vode, kao što je vidljivo u videu koji slijedi.Dizajn i zaslon


Dizajn ovog uređaja ukratko bismo mogli nazvati klasikom. Sony Xperia go oblikovan je prilično “kockasto”, s ravnim i simetričnim linijama, no ipak ne toliko oštrim rubovima i kutovima kao što je to slučaj kod modela Xperia S, P i U. Na desnom boku imamo micro USB otvor s vodonepropusnim vratašcima te ispod njih tipke za podešavanje glasnoće.

Na poleđini imamo kameru, bljeskalicu i zvučnik, a na prednjem dijelu uobičajene Android kapacitivne tipke.
Općenito gledajući, Sony Xperia go solidno je konstruiran uređaj, a upotrebljena plastika nikako ne ostavlja dojam jeftinoće.

Sony Xperia go dolazi s LCD zaslonom s ugrađenom backlit tehnologijom koja omogućuje odličnu vidljivost na dnevnom svjetlu, no nikako se ne može pohvaliti rezolucijom koja iznosi samo 480 x 320 točaka.
Na odaziv i preciznost zaslona nemamo primjedbi, a kut gledanja je među boljima u ovom cjenovnom rangu.

Operativni sustav, preformanse...


Duboko smo zagazili u ljeto 2012. godine, a Gingerbread još uvijek dolazi na friškim, tek naštancanim uređajima. Ovo nikako nije za pohvalu, ali s druge strane ne bi bilo fer cjepidlačiti oko OS-a koji će uskoro biti nadograđen jer uređaj ovakvih specifikacija i po ovakvoj cijeni kod konkurencije definitivno nećete vidjeti.
Dakle, standardna priča s Android sučeljem prisutna je i ovdje. Na višestruke početne zaslone omogućeno je dodavanje različitih prečica aplikacija, widgeta, mapa i bookmarka koje možete rasporediti i razvrstati kako vam drago. Statusna traka na vrhu zaslona donosi uobičajene stavke kao što su jačina signala, napunjenost baterije te obavijesti čije detalje možete vidjeti povlačenjem trake prema dolje.
Na raspolaganju je solidan broj widgeta i pozadinskih slika, a ukoliko vam to nije dovoljno tu je uvijek Google Play trgovina prepuna besplatnog sadržaja, ali i onog koji se plaća.Kad su performanse u pitanju Sony Xperia go definitivno je šampion. Dvojezgreni procesor u kombinaciji s relativno malom rezolucijom zaslona omogućuje vrlo fluidno sučelje i praktički instantno pokretanje aplikacija. Jedino što ovaj uređaj po snazi pogonskog stroja razlikuje od vrhunskih i najskupljih modela je to što dolazi s 512 MB RAM-a, no ni to ne predstavlja nikakav problem. Ukupno gledajući, Sony Xperia go po fluidnosti i brzini izvođenja aplikacija može se mjeriti s najskupljima.Ugrađeni web preglednik je također prilično brz, no prilikom učitavanja pojedinih “težih” stranica ponekad zna malo “zaštekati”. Opći dojam surfanja je dobar, a posebna pohvala ide za vrlo brzu text reflow funkciju, odnosno prilagodbu formata teksta zumiranom nivou web stranice.Tu je još cijeli niz aplikacija za organizaciju poslovnog i privatnog života, a izdvajamo vrlo funkcionalan kalendar kojeg možete sinkronizirati s vašim Google kalendarom. QuickOffice omogućuje pregled Office doklumenata, ali ne i uređivanje. Za ovo potonje morate platiti punu verziju.

Multimedija
Sony Xperia go bez problema vrti većinu DivX i Xvid te 3GP i MP4 datoteka. Prikaz je solidan, zapravo najbolji što može biti na ovako maloj rezoluciji zaslona. Budući da ne postoji posebna aplikacija za video reprodukciju sav video sadržaje se pokreće izravno iz galerije koja sama po sebi sadrži i fotografije koje je moguće dijeliti putem društvenih mreža i raznih online servisa.
Tu je još i svirač glazbe koji omogućuje razvrstavanje po izvođaču, albumu, naslovu i playlistama. Kvaliteta zvuka nije impresivna zbog osrednjeg vanjskog zvučnika, no uz upotrebu slušalica doživljaj je solidan.

Kamera
Sony Xperia go dolazi s 5 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom. Ponuđene su osnovne opcije kao što su podešavanje ekspozicije, ISO osjetljivosti, izbor scena, ali i dodaci poput detekcije lica i geotagging. Kamera ima mogućnost snimanja 3D fotografija koje kasnije možete pregledati na odgovarajućem TV-u ili monitoru.

Kvaliteta snimljenih fotografija donekle zadovoljava kriterije cjenovnog razreda u kojem se uređaj nalazi, no svakako je mogla biti i bolja.
Kao što je već rečeno, nedostatak fizičke tipke za kameru snimanje fotografija pod vodom čini nemogućim, što na ovakvom uređaju smatramo propustom.Kad je snimanje videa u pitanju malko smo razočarani. Ne toliko zbog kvalitete već zbog izostanka mogućnosti snimanja Full HD (1080p) videa, a koje je podržano skoro kod svih uređaja s dvojezgrenim procesorima. Dakle, najveća rezolucija koju ćete ovim uređajem snimiti je 720p što nije loše, ali eto, moglo je i bolje. Sama kvaliteta videa iznenađujuće je dobra, a video je pun detalja i bez previše šuma.

Baterija


Baterija kapaciteta 1305 mAh neće oduševiti, ali neće ni razočarati. Relativno mali zaslon male rezolucije nije veliki potrošač što ovom uređaju daje određenu prednost. Uz stalnu internetsku vezu (3G+WiFI), sinkronizaciju jednog mailboxa, aktivan Google Talk i Facebook te uz umjerenu upotrebu Sony Xperia go izdržala je nekih 30 sati.

Zaključak


Zadnjih mjeseci Sony nas je nekoliko puta iznenadio kvalitetnim uređajima po sasvim pristojnim i razumnim cijenama pa nema razloga da se isto ne ponovi i s Xperijom go. Za cca. 2.300,00 kuna, koliko uređaj košta u slobodnoj prodaji, dobivate dvojezgreni procesor i performanse na razini više klase. Zaslon male rezolucije neće vas oboriti s nogu, ali je sasvim ugodan i funkcionalan. Na mobitel otporan na vodu i prašinu u prilično kompaktnom kućištu ne nailazimo svaki dan, a u kombinaciji s dobrim hardverom predstavlja izvrstan omjer uloženog i dobivenog. Vidjeli smo da je upotreba pod vodom ograničena, kako po dubini vode i vremenu boravka tako i po nemogućnosti snimanja fotografija, dok je s videom stanje ipak bolje.
Ukupno gledajući, od Xperije go ne možete očekivati da snima vaše ronilačke podvige i promalaske amfora, ali svakako može poslužiti za neobaveznu zabavu u plićaku. Također, ako se bavite trčanjem vodonepropusni uređaj će vam dobro doći jer ga možete strpati u džep, bez straha da će mu znoj naškoditi. Isto tako ga možete koristiti i prilikom treninga plivanja i uz upotrebu adekvatne aplikacije zabilježiti željene podatke.

Kao što je već rečeno, Xperia go se nalazi u slobodnoj prodaji, a vjerujemo da će se uskoro naći i u ponudi operatera.

Detaljne specifikacije potražite na stranicama proizvođača.