Top teme

TSMC još jednom odgodio pokretanje proizvodnje naprednih čipova u SAD-u

Ako nas redovito pratite, mogli se popratiti i naše redovito praćenje razvoja situacije po pitanju proizvodnje čipova u proteklih nekoliko godina. Nakon što je američka administracija prije otprilike pet godina počela uvoditi sankcije kineskoj industriji, na tapet je došla strategija preseljenja ove važne industrijske grane iz Azije na Zapad, konkretno u SAD i EU, za što smo vidjeli da i nije tako jednostavno, odnosno neizvedivo.

Jedna od tih avantura je i TSMC-ova tvornica čipova u Arizoni, čija je investicija u startu iznosila 12 milijardi dolara, da bi se par godina kasnije pepela na preko 40 milijardi. Američka administracija je raznim političkim pritiscima uspjela isposlovati TSMC-ovu investiciju u tvornicu čipova na svom tlu, kako bi se opskrba diversificirala, odnosno da bi zapadne kompanije smanjile ovisnost o azijskoj regiji, a ponajprije Kini zbog rastućih političkih tenzija.

Tako je u startu bilo zamišljeno da će TSMC-ova tvornica 2024. godine započeti s proizvodnjom 3-nanometarskih čipova za potrebe napredne elektroničke industrije. Glavni kupci su trebali biti upravo američke kompanije, prvenstveno Qualcomm i Apple, no sada se ispostavlja da se netko u cijeloj priči „malo“ preračunao.

Povezano: TSMC tvornica čipova u Arizoni izgubila je svaki smisao, a još nije ni započela proizvodnju

Najprije su na površinu isplivale poteškoće oko subvencija koje su SAD obećale tajvanskoj kompaniji, no u kasnijem konkretnom postupku postalo je jasno da će TSMC od toga dobiti premalo za pravovremeni završetak izgradnje tvornice i puštanje u pogon. Dodatni problem je izazvalo i nepostojanje sporazuma o izbjegavaniju dvostrukog oporezivanja između SAD i Tajvana, budući da potonji nije niti priznat kao država od strane SAD-a. Stvari su se očito zakomplicirale na birokratskoj razini, jer je ona uvijek odvojena od suhoparnih političkih odluka. TSMC od američkih vlasti čak nije uspio dobiti ni tzv. porezni kredit, te je zbog toga morao osigurati dodatna sredstva iz vlastitih izvora. U prijevodu, morao se dodatno zadužiti, a što je ironično, mahom kod kineskih banaka.

Povezano: TSMC tvornica čipova u Arizoni izgubila je svaki smisao, a još nije ni započela proizvodnju

Nakon epizode s nepostojećim poreznim olakšicama, došao je drugi. Izgradnja tvornice u arizonskoj pustinji susrela se s problemom nedostatka stručne radne snage u SAD-u koji bi bio sposoban, odnosno osposobljen završiti izgradnju tvornice i ugraditi potrebne strojeve kako bi je pustio u pogon. Posljedično tome, tajvanska kompanija je posegnula za vlastitom radnom snagom s otoka, ali je ubrzo nakon toga naišla na problem suočavanja s američkim sindikatima, koji su se pobunili zbog izdavanja radnih dozvola stranim radnicima. Sindikate očito ne brine previše strategija federalne vlade  o opskrbi čipovima, koliko prava njihovih članova, odnosno radnika, pa je sukladno tamošnjim zakonima pokrenut postupak za osporavanje izdavanja radnih dozvola.

Povezano: Kolika je zapravo Appelova ovisnost o Kini? Evo što kažu brojke

Sve je ovo dodatno utjecalo na kašnjenje dovršetka izgradnje tvornice i njezinog puštanja u pogon, da bi danas stigla informacija koju prenosi Tom's Hardware da je TSMC za još jednu godinu odgodio pokretanje proizvodnje ovih naprednih čipova.

Konkretno, 3nm čipovi trenutno se proizvode samo u matičnoj tvornici na Tajvanu, a ove godine je, prema prvotnim planovima, njihova proizvodnja trebala započeti na američkom tlu. Zbog svih gore navedenih razloga, TSMC je objavio da će tvornica ipak započeti s radom 2025. godine, ali neće proizvoditi 3nm čipove, već one prethodnih generacija (5nm i strtije). Početak proizvodnje 3-nanometarskih je prebačen tek za 2027. godinu, a onih još naprednijih (2nm) za 2029. Ovdje je bitno istaknuti planove TSMC-a da 2025. krene s proizvodnjom 2nm čipova, ali to će očito biti moguće samo u matičnoj tvornici na Tajvanu.

Povezano: Sklapanje čipova – nova faza tehnološkog rata?

Iz izloženog je vidljivo da je u planovima američke administracije i objektivnih mogućnosti nastao ozbiljan raskorak, stoga je upitno hoće li tvornica u Arizoni ikad poslovati s profitom. 5-nanometarske čipove će moći prodavati automobilskoj industriji i onoj koja se bavi manje preciznom tehnologijom, no ona najnaprednija, koja donosi daleko veći profit, uz sve napore i utrošena sredstva, očito neće postići ciljeve