Android Recenzije

Recenzija: Samsung Galaxy Note


Kada je prošle godine predstavio prvi Galaxy S Samsung je jasno dao do znanja da ima namjeru preuzeti vodeću ulogu na tržištu smartphonea, a njegovim nasljednikom, modelom Galaxyj S II to i nedvojbeno dokazao. Ubrzo se paleta proizvoda proširila na širok spektar tablet uređaja raznih dimenzija, a pametni telefoni su u međuvremenu prilično narasli.
Prije otprilike dva mjeseca, na Berlinskom IAF-u, Samsnug je predstavio Galaxy Note, uređaj koji u tom trenutku nismo mogli smjestiti ni u jednu dosad poznatu kategoriju pa smo ga nazvali nekom vrstom hibrida, odnosno križanca između tableta i smartphonea. Ipak, nakon desetak dana druženja s njime mijenjamo iskaz i proglašavamo ga povećim, ali vrhunskim  smartphoneom. Naravno da neće svi biti oduševljeni dimenzijama, jer je nekima i 4,3” previše ali sasvim je razumljivo da oni i nisu ciljana skupina.

Iz gore navedenih razloga Galaxy Note u ovoj recenziji neće biti uspoređivan s tabletima već isključivo s onim uređajima u čiju smo ga kategoriju svrstali, a to su pametni telefoni.
Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 146.9 x 83 x 9.7 mm

Masa: 178 grama

Zaslon: 5,3” Super AMOLED HD (1280 x 800 točaka), Gorilla Glass

Procesor: Dvojezgreni ARM Cortex A9, 1,4 GHz, Exynos čipset

Grafički procesor: Mali 400MP

RAM: 1 GB

Interna memorija: 16/32 GB

MicroSD kartice: do 32 GB

Kamera: 8 MP

Sekundarna kamera: 2 MP

Video snimanje: HD 1080p

3G prijenos podataka: HSPA+ 21/5,76 mbps

FM Radio s RDS-om

Baterija: 2500 mAh
Ljeto prolazi, a zasloni rastu


Negdje u ovo vrijeme lani, kada je stigao HTC Desire HD sa svojih 4,3 inča vjerovali smo da je to gornja granica za zaslon mobitela, da bi nedugo zatim ta “gornja granica” postala izvjesna vrsta standarda za flagship, tj. uređaje iz gornjeg cjenovnog razreda. (Samsung Galaxy S II, HTC Sensation, HTC Evo 3D i LG Optimus 3D).
Početkom jeseni, vidjeli smo da se ta granica pomiče prema 4,7 inča (HTC Titan i kasnije Sensation XL), da bi sredinom listopada Samsung i Goolge predstavili Galaxay Nexus sa, eto, malčice manjim zaslonom, tj. s dijagonalom od 4,65 inča.
Nakon ovog zadnjeg pomaka Galaxy Note sa svojih 5,3 inča više nije izgledao tako glomazno, a nakon desetak dana druženja s njim mogu konstatirati da se definitivno ne radi o tabletu već o jednom velikom smartphoneu, premda svakome ostavljam slobodu da ga nazove kako god želi.

Ergonomija u praksiSad, kad smo napokon ustanovili da je Samsung Galaxy Note zapravo smartphone, u tom svjetlu možemo nastaviti s opisom njegovih karakteristika i manipulacijom u svakodnevnom životu. Dakle, Note će vam bez problema stati u svaki džep na hlačama, a izvirit će van ovisno o veličini džepa. Kad govorim o hlačama prvenstveno mislim na traperice, no ukoliko su preuske trebalo bi ipak malo pripaziti, posebice ako želite sjesti. Što se tiče jakni tu ne bi trebalo biti bilo kakvih problema. Nakon inicijalnog privikavanja na dimenzije uređaja koje ne bi trebalo trajati duže od 24 sata Note će se u svakom džepu svake normalne jakne vrlo ugodno smjestiti. Neke jakne bez problema trpe čak i 7-inčne tablete (Galaxy Tab) stoga ne vidim razloga zašto bi 5,3” stvaralo probleme.
Ono što Galaxy Note ipak čini koliko-toliko kompaktnim je njegova tankoća i relativno mala masa (178 grama) u odnosu na veličinu. Usporedbe radi, HTC Desire HD ima zanemarivo manju masu (170 grama).Kad je telefoniranje u pitanju privikavanje na “široki hvat” rukom trajat će maksimalno dva do tri dana, a prednost veličine je u tome što ćete govoriti izravno u mikrofon. Strah od nelagode zbog sumnjičavih pogleda i eventualnog podsmijeha dok Note držite na uhu potpuno je iracionalan. Istina, Galaxy Note na uhu ne izgleda previše otmjeno, a istini za volju nije ni namijenjen šminkerima pa bi u startu bilo pametno da si odredite prioritete.Poanta je u sljedećem: Samsung Galaxy Note jest velik. Točnije, to je najveći smartphone kojeg ste ikada vidjeli, ali nakon nekoliko dana privikavanja percepcija veličine i ukupan dojam predimenzioniraosti splasnut će. Probleme s osnovnim rukovanjem mogle bi imati jedino osobe s malim rukama.Uz ovu fizičku ergonomiju svakako je bitno spomenuti i mogućnosti korištenja funkcija uređaja u različitim situacijama. Kao i svaki drugi smartphone, Galaxy Note najlakše je koristiti s obje ruke, ali ako uređaj držite jednom rukom u fiksiranom  položaju palac ne može dosegnuti sve točke na zaslonu pa je zbog toga potrebno povremeno “premještanje” po dlanu. Pogađate, nakon jednog do dva dana navika učini svoje. Naravno, sve ovisi o konkretnoj situaciji, odnosno aplikaciji i funkciji koju koristite. Na primjer, listanje palcem po zaslonu u svim smjerovima sasvim je ugodno i ne predstavlja niti najmanji problem.
Tipkanje poruka jednom nije problem, ali i ovdje bi osobe s malim šakama ili kratkim prstima mogle doživjeti pokoju poteškoću.
Općenito, kada do izražaja dođu svi benifiti velikog zaslona ove sitnice vezane uz, uvjetno rečeno, otežanu manipulaciju jednom rukom brzo padaju u zaborav.
Naravno, svi ovi doživljaji i dojmovi mogu biti subjektivne prirode, stoga je teško izraziti neki općenit stav i sasvim je sigurno da će pristup ovom uređaju biti individualan.

Naravno, suludo je očekivati da s ovako velikim uređajem možete baratati jednakom lakoćom kao s npr. HTC Desireom ili iPhoneom.

Dizajn, kućište...Osobno spadam u kategoriju ljudi kojima je izgled smartphone uređaja sporedna stvar, ali nisam mogao ne primijetiti kako se dosadašnji Samsungovi modeli kao npr. Galaxy S ili Galaxy S II nisu baš mogli pohvaliti originalnim dizajnom. Jedinica je previše podsjećala na prve tri generacije iPhonea, a plastika je ostavljala dojam jeftinoće. Dvojka ima malo bolji plastiku, ali dizajn je malo koga oduševio. Za razliku od ove dvojice priča o dizajnu Galaxy Notea sasvim je drukčija.
Vidljivo je da su ovoga puta Samsungovci posvetili malo više pažnje izgledu uređaja i kao rezultat dobili smo vrhunske hardverske komponente u odlično dizajniranom kućištu.
Kompletan prednji dio sastoji se od velikog zaslona u kojem se kao mali otočić u dnu pojavljuje home tipka s čije se desne strane nalazi kapacitivna “back” tipka, a s lijeve “izbornik”. Poleđina, odnosno poklopac baterije, izrađen je od rebraste plastike koja ne dozvoljava klizanje uređaja iz ruku i za razliku od nekih prethodnih modela izgleda prilično otmjeno. Tek kada poklopac baterije skinete shvatit ćete da se radi o iznimno tankom dijelu kućišta i bit će potrebno malo više pažnje da ga ne oštetite.
Ako pogledamo ukupnu kvalitetu Samsungovih materijala vidjet ćemo da su za nijansu lošiji od onih koje koristi HTC, ali zato imamo uređaje koji su osjetno lakši. Da je ovakav uređaj proizveo HTC vjerojatno bi imao masu od najmanje 200 grama. Ovdje također ne mogu a da ne spomenem lanjski Dell Streak, 5” uređaj koji je s masom od 220 grama malo kome bio primamljiv. Sve u svemu, Samsung Galaxy Note za svoje dimenzije ima iznimno malu masu, a dizajn i ukupan dojam (kad uređaj primite u ruku) na jednom su višem nivou.
Zaslon

5,3” Super AMOLED s HD rezolucijom 1280 x 800 točaka (285 dpi) malo će koga ostaviti ravnodušnim. Ovakav prikaz boja, kontrast, čitljivost na vanjskom svjetlu u kombinaciji s vrlo visokom gustoćom točaka ovom trenutku nemaju konkurenciju. Istina, kada uskoro bude dostupan Galaxy Nexus zbog manjeg zaslona i iste rezolucije imat će još veću gustoću točaka, ali za razliku od Notea neće iamti “Gorilla Glass” zaštitu, što ga u startu čini inferiornim. Rezolucija od 1280 x 800 točaka daje odnos 16:10 što daje izvjestan dojam širine. Ovaj podatak će cijeniti svi oni kojima uski zasloni s odnosom 16:9 (HTC Sensation, ili Galaxy Nexus) nisu po mjeri.

Općenito, prednosti velikog zaslona nije potrebo posebno isticati, ali kad je posrijedi ovakva kombinacija vrhunskih karakteristika vrlo je teško sakriti oduševljenje.
Mogli bismo sad cjepidlačiti i spomenuti iPhoneov Retina zaslon koji ima malo veću gustoću točaka, no kada uzmemo u obzir da se radi o Super AMOLED-u i osjetno većim dimenzijama usporedba i nema nekog smisla.
Na ovom zaslonu sve izgleda bolje. Od ikonica i widgeta pa sve do reprodukcije najzahtjevnijeg video sadržaja. Ne treba zaboraviti da je čitanje i najobičnijeg teksta ugodnije, a velika površina omogućuje puno veći komoditet.
Surfajući, ovdje se ne osjećate skučeno, a odličan kontrast jamči manje naprezanje prilikom čitanja.
Ukratko, Noteov HD Super Amoled najbolji je zaslon dostupan na tržištu.
Hardver, performanse

Vrh. Ovo je riječ koja najbolje opisuje cjelinu satkanu od vrhunskih komponenti koje u ovom uređaju rezultiraju vrhunskim performansama. Procesorska snaga vidljiva je na svakom koraku, od web preglednika preko raznih igara pa do reprodukcije HD videa. Isprobali smo nekoliko zahtjevnih HD igara i praktički sve su radile besprijekorno.
Kretanje po izbornicima je izuzuetno brzo i fludino, nema zastajkivanja, a što je vrlo interesantno, u ovih 10-ak dana korištenja niti jednom se nije dogodilo da se sustav zamrzne ili resetira, što na Androidima zna biti česta i iritantna pojava.Iako benchmark testovi nisu pretjerano pouzdani za sada su jedino sredstvo pomoću kojeg možemo dokumentirati usporedbu među različitim modelima. Tako je naš Galaxy Note na Quadrant benchmark testu postigao rezultat od 3980 bodova. Uspredbe radi, Samsung Galaxy S II postigao je 3385, LG Optimus 3D 2220, HTC Evo 3D 1890, a HTC Sensation 1448 bodova.Primjerak koji smo imali na testu sadržavao je 16 GB interne memorije, dok bi se u ponudi trebao naći i 32 GB model. Ukoliko vam je to malo, memoriju možete proširiti MicroSD karticama do 32 GB veličine. Također, europska verzija Notea stiže s podrškom za HSPA+ mreže, dakle podržava brzinu prijenosa podataka do 21 mbps download i 5,76 mbps upload. Naravno, ovo vrijedi za ona područja koja su pokrivena HSPA+ infrastrukturom. U Hrvatskoj su to centri i pojedine lokacije većih gradova. Samsung Galaxy Note isporučuje se i s podrškom za LTE mreže, no ta je verzija za sada namijenjena isključivo američkom tržištu.Uređaj sadrži MHL utor koji objedinjuje micro USB i HDMI port. Tu je još DLNA za povezivanje s kompatibilnim uređajima te Kies Air aplikacija koja praktički zamjenjuje tradicionalno spajanje na računalo putem kabela jer se spaja preko WiFi-a. Sve sadržaje na uređaju možete vidjeti u web pregledniku na bilo kojem računalu, a za svako povezivanje aplikacija dodjeljuje privremeni URL.

Gingerbread, TouchWiz i S-Pen Android 2.3.5 Gingerbread još je jedan dokaz koji ide u prilog konstataciji da se radi o smartphoneu, a ne tabeletu, jer Samsung u svoje tablet uređaje već neko vrijeme u startu ugrađuje Honycomb Android. S druge strane, kada kroz koji mjesec bude dostupan Ice Cream Sandwich koji će se jednako koristiti na smartphoenima i tabletima ponovo ćemo se moći upustiti u raspravu oko “krize identiteta”.

U svakom slučaju jedno je sigurno, prema službenim najavama iz Samsunga Galaxy Note sigurno dobiva nadogradnju na Ice Cream Sandwich, ali za sada još nema preciznijih informacija o datumima.

Dok ICS ne stigne idemo se malo pozabaviti onim što imamo sada, a to su Gingerbread, TouchWiz i S-Pen olovčica. Dakle, Galaxy Note stiže sa 2.3.5 verzijom Andorida te TouchWiz 4.0 sučeljem tako da tu nekih spektakularnih iznenađenja nema, a najveća novost je podrška za S-Pen (stylus) te odgovarajući widgeti u obliku post-it papirića. Ovi widgeti imaju mogućnost promjene veličine, odnosno prilagodbe radnoj površini i mogu biti vrlo korisni u svakodnevnom radu s bilješkama. Što se same S-Pen olovke tiče mišljenja su podijeljena. Jedni će i dalje uporno tvrditi da je tako nešto odavno prevladano, dakle nepotrebno, dok će drugi ipak znati cijeniti njene prednosti. U praksi, ovakva stvarčica može biti vrlo korisna, posebice ako uzmemo u obzir da nam uzimanje bilješki, odnosno zapisivanje zadataka na telefonima zna uzeti više vremena nego samo izvršavanje tih istih zadatka. Na pimjer: pritisni ikonicu aplikacije, nađi tipku za novu bilješku, dodirni mjesto za unos teksta, tipkaj po tipkovnici, spremi bilješku i sl. Zbog svega ovoga, ponekad smo ipak primorani uzeti papir i olovku, pogotovo ako smo kratki s vremenom.Kako bi se uzimanje zabilješki pojednostavilo Samsung donosi S-Memo aplikaciju koja funkcionira upravo na način da olovčicom pišete zabilješke po zaslonu uređaja. Istina, slična smo rješenja davno vidjeli na, sada već zaboravljenim, Palm i PocketPC uređajima, no ukupna upotrebljivost sada je na osjetno višem nivou.
Postavite si nekoliko praznih “papirića” kao widgete na početni zaslon i jednim dodirom aktivira se polje za pisanje. Kad bilješku napišete samo stisnete tipku “back”  i ona se sprema automatski, a trenutno je možete vidjeti i na početnom zaslonu u obliku widgeta. Također, ovakvu je bilješku moguće spremiti kao sliku i takvu dijeliti putem raznih servisa (E-mail, MMS, društvene mreže itd.).
Olovka u svom donjem dijelu ima i posebnu tipku čija je funkcija višestruka. Npr. dok tipku držite pritisnutom olovkom dvaput dodirnite radnu površinu i S-Memo aplikacija se trenutno otvara.
Uz pisanje olovkom S-memo podržava i unos teksta putem tipkovnice, kao i algoritam za prepoznavanje rukopisa koji funkcionira samo ako uredno pišete. Dakako, za punu upotrebljivost bit će potrebno malo vježbe.S-Memo nudi i cijeli niz dodatnih mogućnosti, kao npr. odabir boje, debljina crte, automatsko dodavanje raznih geometrijskih oblika, a moguće je “dorađivati” i postojeće fotografije.

Uz navedene mogućnosti S-Pen ima i funkciju uzimanja screenshotova. Pritisnite tipku na olovci, dodirnite zaslon i držite. Screenshot dolazi u roku od jedne sekunde. Držanje tipke na olovci dok je po zaslonu povlačite ulijevo ekvivalent je funkciji “back” tipke.
Olovku je općenito moguće koristiti umjesto prsta, a jedini izuzetak su dvije kapacitivne tipke, što je pomalo čudno. Ako je podržana svugdje gdje i prsti bilo bi zgodno da radi i na ovim tipkama.

Malo je nezgodno što je tipka na olovci slabo uočljiva pa će i tu trebati određena doza privikavanja. Pozitivno je da se nalazi na takvom mjestu da ju je moguće pritiskati i kažiprstom i palcem.Ukupan dojam S-Pen olovke bio bi još bolji da nema laganog kašnjenja. Dakle, kada olovku povlačite po zaslonu, osjeti se kratki zaostatak. Nije velik, ali ipak se primijeti. Naravno, nije se problem priviknuti, ali ako se još jednom prisjetimo Palm-a i Pocket PC-a vidjet ćemo da je i tada situacija s kašnjenjem bila praktički ista. Čovjek bi očekivao da je ova tehnologija u 10 godina barem malo napredovala.

U svakom slučaju, S-pen olovka i S-Memo aplikacija vjerojatno će još dugo biti predmet rasprava i ako spadate u onu skupinu koja ovom konceptu ne nalazi svrhu tada je najmanji problem zaboraviti na cijelu stvar. Galaxy Note i dalje možete koristiti kao bilo koji drugi smartphone.

Web preglednikJedan od najvećih benifita velikog zaslona definitivno je ugodnost i lakoća surfanja. Sasvim logično, Galaxy Note u tom pogledu pruža najbolje iskustvo dosad, naravno, ako izuzmemo punokrvne tablet uređaje sa zaslonima od 7” i većim.

Ugrađeni web preglednik donekle se razlikuje od onih koje smo viđali na ostalim Androidima. Zbog veće raspoložive površine gornji dio zaslona sada ima nešto više mjesta pa su tako, osim trake za upisivanje URL-a, prisutne i dodatne virtualne tipke (naprijed, natrag, bookmarks i pogled na otvorene prozore). Ipak, kada se određena web stranica učita ovi se dodaci automatski povuku s ekrana tako da je površina iskorištena maksimalno. Pregled otvorenih prozora vizualno je odlično izveden, a zbog velikog zaslona snalaženje je višestruko jednostavnije i lakše. Tu je puna podrška za Flash, iako smo vidjeli da Adobe od istog odustaje te polako prelazi na osjetno štedljiviji HTML5 standard.
Preglednik otvara mobilnu verziju YouTube servisa, a postoji i posebna aplikcija koju smo već upoznali na prethodnim Gingerbread modelima. Youtube će bez problema streamati čak i 1080p HD video, ali naravno, ukupan doživljaj ovdje ovisi i o kvaliteti internet veze.
Iako u osnovi dobar, ugrađeni web preglednik relativno je siromašan opcijama i ne podržava prilagodbu teksta zumiranom nivou (tekst reflow) u punom smislu, što svakako smatram propustom. Ali bez brige, Android Market zato nudi cijeli niz alternativnih rješenja i kao što je već uobičajeno preporučam Operu Mobile i/ili Dolphin Browser, a svakog od njih moguće je postaviti kao zadani preglednik.
E-Mail i chat... rade u stvarnom vremenu

Samsung Galaxy Note, kao i svaki Android donosi E-mail klijent, Gmail apliakciju i Google Talk klijent. Ništa novo, ništa čudno, rekli bismo. Međutim, ono što na ovom uređaju ugodno iznenađuje jest ponašanje navedenih aplikacija, odnosno njihov kontinuirani rad i isporuka poruka u stvarnom vremenu što kod mnogih drugih Android uređaja nije slučaj. Naime, vjerojatno vam je poznato da se Google Talk klijent često odspoji, a „instant“ poruke isporučuje i sa 10-ak minuta zakašnjenja, što zna biti prilično iritantno. Ovo nije specifično ni za jednog proizvođača konkretno i događa se kod svih Androida po za sada neutvrđenom uzorku. Na opće iznenađenje prisutnih, Galaxy Note poruke isporučuje u sekundu točno, zapravo istovremeno kad i BlackBerry koji je još uvijek sinonim za točnost i pouzdanost. Ista priča vrijedi i za  mailove. Iako je na Androidima Push na Gmail aplikaciji službeno podržan znalo se događati da i ove poruke stižu s desetak minuta zakašnjenja, što je, složit ćete se, u koliziji s terminom “Push”. Na Galaxy Noteu nekim čudom ovi servisi rade normalno pa je i upotrebljivost istih na višem nivou, barem kada je su Google Talk i Gmail aplikacije u pitanju, jer ugrađeni E-mail klijent niti nema mogućnost Push postavki, već se poruke isporučuju u zadanim intervalima od kojih je najkraći 5 minuta.
Mobilni ured

Za pregled i uređivanje dokumenata zadužena je Polaris Office aplikacija. Podržava Excel, Word i PowerPoint oblike dokumenata, a moguće ih je izravno slati e-mailom ili podijeliti s mnogim cloud servisima čije klijente prethodno morate imati instalirane. Tako smo primjerice bez problema dokumente poslali na Google Docs i Box.net servise.
Polaris office, uz to što mu je osnovna svrha rad s dokumentima, ujedno je i odličan file manager.Kalendar aplikacija detaljno je prerađena i zaslužuje svaku pohvalu. Veći zaslon nudi više mogućnosti što su Samsungovci iskoristili vrlo kreativno. Uz to što je dizajnom debelo odudara od prethodnih kalendara uvedene su i neke novosti. Tako primjerice na glavnom zaslonu kalendara imamo malu strelicu koju kad pritisnemo otvara se zanimljiv dodatak koji nudi brzinsko prebacivanje na željeni pogled (dan, mjesec, tjedan i sl.).
Tu su i novi widgeti posebno prilagođeni velikom zaslonu Notea i u pravilu pokrivaju cijeli jedan početni zaslon. 

 

Moguće je koristiti višestruke kalendare i sinkronizirati ih s, isto tako, višestrukim Google kalendarima. Zamjreku upućujem nemogućnosti sinkronizacije liste zadaća (To-do) s Googleovom, iako je i ona sama sastavni dio kalendar aplikacije.

Virtualna tipkovnicaOčekivano, zahvaljujući velikom zaslonu i tipkovnica je narasla pa je i tipkanje kud i kamo komotnije i ugodnije. Budući da je tipkovnica u okomitom položaju dovoljno široka osjetno se smanjuje potreba za tipkanjem u vodoravnom položaju pa ćete većinu teksta i tipkati u okomitom načinu. Usporedbe radi, okomita tipkovnica je otprilike jednake širine kako vodoravna na iPhoneu 4. Znam da ova usporedba baš i nema smisla, ali eto, čisto za orijentaciju. Također, u okomitom načinu rada postoji mogućnost odabira tipkovnice. Ako ne želite cjelovitu QWERTY možete izabrati alfanumeričku.

Sve tipkovnice podržavaju dijakritičke znakove koji se aktiviraju dužim pritiskom na odgovarajući znak bez kvačice/crtice.

Uz uobičajenu tipkovnicu Samsung Galaxy Note nudi i Swype način unosa teksta (na hrvatskom jeziku) isto kao i Samsung Galaxy S II. Ukratko, Swype na hrvatskom radi iznenađujuće dobro, ima ogroman fond riječi, a jednako ga je moguće koristiti prstom i S-Pen-om.
Video reprodukcija

Smartphone s ovakvim zaslonom jednostavno vapi za video sadržajem, posebice onim u HD rezoluciji jer ga s lakoćom reproducira na najbolji mogući način. Podržan je vrlo širok spektar video formata, a među njima i oni najpopularniji: MP4, 3GP, DivX, Xvid, WMV i naravno MKV. Također, podržan je i 5.1 zvuk, ali samo kroz slušalice.
Podržani su i titlovi, a funkcioniraju jednako nao npr. na BS Playeru na računalu, dakle moraju imati isti naziv kao i film.
Ukoliko iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni ovim, u Android Marketu potražite alternativni video player, kao npr. Mobo Player ili vPlayer.
Kamera

8 MP kamera poznata nam je iz modela Galaxy S II što znači da predstavlja sam vrh, a opremljena je LED bljeskalicom i autofokusom. Nekih bitnih razlika u kvaliteti fotografija nema, a i sučelje je praktički isto.

Podržano je snimanje videa u full HD rezoluciji 1080p, ali i onim manjim, npr. 720p. Važno je napomenuti da je tijekom snimanja prisutan kontinuirani autofokus te mogućnost snimanja stereo zvuka. Općenito, kvaliteta snimljenog video sadržaja na nivou je koji se i očekuje od uređaja ovog cjenovnog ranga.

U nastavku slijedi nekoliko primjeraka snimljenih fotografija i video isječaka.HD Video 1080p snimljen Note-om:
Baterija

Brojka od 2500 mAh zvuči obećavajuće, ali nemojte očekivati previše. Kao i kod ostalih Androida trajnost baterije svodi se na jedan dan intezivnog, odnosno dva dana umjerenog korištenja. Primjer jednog takvog dana s dnevnikom događaja gdje je uređaj bio korišten vrlo intezivno mogli ste vidjeti u najavnoj temi testa, a donosimo ga i ovdje.
Početni uvjeti: Mreža 3G, stalna veza s internetom (3G/WLAN), svjetlina zaslona 100%, aktivna sinkronizacija dvaju mailboxova, aktivan Google Talk, uključeni pozadinski podaci. Baterija: 100%

6:50 Uređaj uključen

7:35 Twitter, Facebook 15 min.

7:45 Poziv 2 minute

8:05 Snimljeno 5 fotografija

8:10 Listanje po izbornicima i Android Makertu 5 min.

8:15 Google Talk glasovni poziv 3 minute

8:20 Baterija: 95%

8:35 Dva updatea u Android Marketu (YouTube i Dolphin Browser) (1 minuta)

9:05 Surfanje 10 min, 1 SMS poruka

9:20 Surfanje 5 min

9:35 YouTube 10 min

9:35 Baterija 88%

10:10 Poziv 3 min

10:30 Surfanje, Twitter 10 min

od 7:00 do 10:30 sitglo 20-ak mailova. Svi su otvoreni i pročitani

11:15 Igra Plants vs. Zombies 10 min

11:15 Baterija 83%

11:23 Poziv 4 minute

13:00 Surfanje, Twitter, Facebook, Mailovi. Ukupno: 20 min

13:05 Baterija 76%

13:25 Snimanje HD videa (1080p) 3 minute

14:20 Poziv 8 minuta

14:30 Youtube 10 min

16:10 Surfanje, Twitter, Facebook, Google Talk. Ukupno 30 min

16:15 Baterija 62%

16:50 Razgovor 6 min

17:00 Pisanje zabilješki i crtanje S-penom. 10 min.

17:15 Pregledavanje mailova 15 min

18:10 Surfanje, mailovi, Gtalk, Android market, instalacija 2 apliakcije. Ukupno 20 min.

Baterija: 53%

19:00 Surfanje 10 min

19:40 Mailovi. 10 min

(Do 20:00 ukupno je pristiglo 88 mailova, a poslano je 14)

20:15 Snimanje HD videa 1080p 6 min

20:20 Reprodukcija HD videa 5 min

Baterija 42%

21:00 Market, instalacija apliakcije Evernote, zabilješke, kalendar… Ukupno: 30 min

21:30 Surfanje, Google reader, Mailovi. 15 min

Baterija 35 %

22:30 Igra: Asphalt 6 HD 40 min

Baterija 18%Iz ovog je razvidno da vas Note tijekom jednog dana nikako neće ostaviti na cjedilu.
Da bi se autonomija maksimalno produžila, bilo bi pametno isključiti e-mail sinkronizaciju i mailove provjeravati po potrebi, naravno, ako vam posao ili način funkcioniranja to dozvoljava. Također, ako vam nije od velikog značaja Google Talk, kao i bilo koji drugi chat klijent, držite isključenim, odnosno spajajte se po potrebi. Ove dvije stavke mogu osjetno produžiti vijek trajanja baterije, uz uvjet da paralelno ne koristite neki drugi servis koji zahtijeva konstantnu sinkronizaciju preko interneta. To je najčešće sinkronizacija klijenata društvenih mreža, a da bi optimizirali potrošnju i njih osvježavajte po potrebi.
Konkurencija?

Budući da na tržište baš i ne obiluje 5-inčnim uređajima teško je govoriti o nekoj izravnoj konkurenciji. Dell Streak (5,0”) odavno je umirovljen i nije dobio nasljendika.  Noteu su prema dimenzijama najbliži nedavno predstavljeni 4,7” modeli: HTC Titan, HTC Sensation XL i Galaxy Nexus. Ako pogledamo specifikacije, ova dva HTC-a teško će izravno konkurirati Noteu iz jednostavnog razloga što su opremljeni “običnim” jednojezgrenim procesorom, ali su zato dimenzijama vrlo blizu.
Iako osjetno kompaktniji, Galaxy Nexus bi također mogao biti konkurencija Noteu, doduše s nešto slabijim procesorom, bez Gorilla Glass sloja i bez TouchWiz sučelja. Prednost mu je što zahvaljujući istoj rezoluciji i manjim dimenzijama zaslona ima veću gustoću točaka i u startu dolazi s ICS-om.
Zaključak

Samsung Galaxy Note nije mainstream uređaj i nije za svakoga, a isto tako smo vidjeli da nije ni predimenzionirani Galaxy S 2 kao što su neki sugerirali. Galaxy Note  u stvari je Samsungova demonstracija moći jer pakira najbolje komponente što tržište u ovom trenutku nudi, a sve to u izvrsno dizajniranom kućištu koje debelo odskače od dosadašnjih Samsungovih kreacija iz serije Galaxy.
Ogromoni zaslon izvrsnih karakteristika oduševit će najveće skeptike i kritičare.
S druge strane, ovaj uređaj neće baš biti praktično koristiti kao jedini ili primarni, posebice ako puno telefonirate. Također, oni kojima manipulacija jednom rukom na listi prioriteta kotira visoko bolje da razmisle o nekom manjem uređaju.
S-Pen olovka svakako može biti od koristi, ali ne očekujte čuda.

Osobno sam uvjeren da će prema ovom uređaju biti jako malo ravnodušnih. Ili ćete ga u startu odbaciti, ili ćete ga obožavati.

U prodaji se očekuje sredinom prosinca.

Detaljne specifikacije potražite ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio: Samsung Mobile Hrvatska