Samsung Galaxy Note 8: tri mjeseca kasnije [Osvrt]

Prošla su tri mjeseca otkako na dnevnoj bazi koristim Samsung Galaxy Note 8, a to znači da je došlo vrijeme da urbi et orbi obznanim kako me služi. Odmah moram napomenuti da uz njega paralelno koristim i OnePlus 5, što je poznato svima koji nas redovito prate.

Isto tako osjećam potrebu reći da Note seriju koristim još od Notea 2, dakle posjedovao sam i Note 3, i Note 4, i Note 5. Note 7 nikome nije bio suđen pa tako ni meni, a njega sam u dobroj mjeri nadomjestio Xiaomijem Mi Mix. Nedostatak olovke se ovim prelaskom osjetio, tako da sam Note 8 dočekao s velikim uzbuđenjem i očekivanjima.

Napomenuti moram i to da je ovaj tekst nastao isključivo na temelju mog osobnog iskustva kod korištenja Notea 8 i pun je subjektivnih dojmova, što znači da se ne morate nužno složiti sa mnom. Krenimo redom.

Kućište i rukovanje

Idemo odmah šakom u glavu. Dakle, ovaj dio je najgori i zbog njega sam nakon nekog vremena blago požalio što sam kupio ovaj uređaj. Naime, savijeni «edge» zaslon je, u najmanju ruku, nepraktičan. Iako sam mislio da ću se nakon nekog vremena priviknuti, to se ni nakon tri mjeseca nije dogodilo. Note 8 zbog ovog detalja jednostavno nema razinu ergonomije kao uređaj s ravnim zaslonom.

To ne znači da nije upotrebljiv. Hvat i držanje se uvijek mogu prilagoditi, ali je pitanje želite li se mučiti ako već postoje ravni zasloni. Ovo posebno dolazi do izražaja u krevetu ili u bilo kojoj situaciji kad uređaj morate držati u visini očiju. Iskustvo u radu s ovim uređajem mi je zbog toga za cijelu stepenicu ispod onog s potpuno ravnim zaslonom.

Dodatni problem ovdje predstavlja činjenica što zakrivljeni dio zaslona često zna «progutati» sadržaj, što ovisi i o samom sadržaju, odnosno načinu učitavanja određenih web stranica. U većini slučajeva nisam imao nikakvih problema po ovom pitanju, no tamo gdje bih naišao na njih, morao bih se prebaciti na OnePlus 5.

Treća, i možda najbitnija stavka u ovoj priči to je što zakrivljeni dio zaslona nije ničim zaštićen, čak i kad se uređaj nalazi u silikonskoj ili plastičnoj maskici, što ga čini lakom metom svim grbavim podovima, rubovima stolova i stolica, ali i onih stvari koje nosite po torbama ili džepovima.

Jedino rješenje za ovaj tip problema je nabavka preklopne futrole ili zaštitne maskice, no u tom slučaju uređaj dodatno gubi na ergonomiji i općenito upotrebljivosti.

Trenutno koristim originalnu plastičnu maskicu, čija cijena inače iznosi 200 kuna, ali je puno bolja od silikonskih. Naime, s obzirom na otvorenost ede zaslona, silikonska se na tom dijelu dodatno «otvara», pa tako uređaj niti ne obuhvati sa svih strana kako bi trebala.

U ova tri mjeseca uređaj mi je samo jednom ispao na pod, ali nije bilo fatalnih posljedica. Spasila ga je zaštitna maskica, no da je pao na drugu stranu, šteta bi se mjerila u tisućama kuna.

Funkcionalnost

Ako zanemarimo gore navedene probleme, Note 8 je multipraktik bez izravne konkurencije. Naime, nijedan drugi smartfon ne nudi olovku koju možete umetnuti u kućište, niti kompletnu softversku podršku za njezino korištenje. Iako postoji dobar dio vlasnika Notea ravnodušnih prema olovci i ne koriste ju, oni koji su se na nju navikli, svakako znaju sve njezine prednosti.

Spadam u onu skupinu koja ju koristi na dnevnoj bazi, i to mi u mnogome olakšava zapisivanje bilješki i vođenje evidencije o raznim stvarima. Posebno korisno je to što uređaj ne treba niti otključati, već samo izvaditi olovku i bilješku napisati na zaključani zaslon. Ovo dobro dođe u trenucima kad nemate puno vremena.

Isto tako, ako ste zaboravni, ili jednostavno imate previše obaveza, takva zabilješka može stajati kao Always On zaslon. Naime, u Play trgovini postoji na tisuće aplikacija za zabilješke, ali ova koja vas šamara sa zaključanog zaslona, jednostavno ne može biti zanemarena ili zaboravljena kao što se često dogodi s onima u bespućima početnih zaslona i widgeta.

Na nesretni čitač otisaka prstiju na kraju sam se ipak uspio priviknuti. Iako je prilično odmaknut od sredine, prst se na njegovu poziciju naviknuo, no u tome mu je definitivno pomogla plastična maskica s rubom oko otvora za čitač i kameru.

Procesor i 6 GB RAM-a svoj posao odrađuju besprijekorno, a za one koji žele usporedbu brzine s OnePlusom 5, reći su da ona postoji, ali je za moj pojam zanemariva. Vjerojatno znate da je OnePlusov Oxygen OS jedan od najbržih Androida uopće, dok Samsung Experience UX, osim što nosi stigmu TouchWiza, ne može ga pratiti baš u stopu.

Dakle razlika u brzini i fluidnosti sučelja postoji, ali nju sam počeo primjećivati tek nakon poduljeg paralelnog korištenja jednog i drugog uređaja. Note 8 u nekim trenucima ne nudi toliki osjećaj brzine i fluidnosti, no to bi trebalo mjeriti doslovno milisekundama.

Smatram da oni koji ne traže dlaku u jajetu ovakvu razliku niti neće primijetiti, a ako je primijete, na nju će brzo zaboraviti ukoliko nastave koristiti Note 8.

Što se glazbe tiče, nju baš i nemam vremena slušati na ovaj način, ali zato često znam uključiti video konferenciju ili pogledati film, a u tom slučaju su mi od velike pomoći izvrsne AKG slušalice sadržane u prodajnom paketu. Jedino mi njihov oblik nije baš najbolje legao, jer više volim klasičan in-ear dizajn.

Test kamere je odrađen u samoj recenziji, ali i kasnije u usporedbi s Huaweijem Mate 10. Po tom pitanju mogu samo ponoviti oduševljenje kvalitetom fotografija i videa, posebice zbog optičke stabilizacije telefoto kamere.

Baterija i autonomija

S obzirom da paralelno koristim dva smartfona, niti nemam toliko problema s autonomijom. Ako je isprazni jedan, tu je uvijek drugi, a tu je uvijek i Xiaomi power bank od 20.000 mAh, kojeg koristim samo kad sam na putu. Originalni brzi punjač mi je stalno dostupan za radnim stolom, dok u autu imam samo Dash charger za OnePlus 5, pa ga za Samsunga koristim u krajnjoj nuždi.

Tako me Note 8 u pravilu bez problema posluži cijeli dan, no da nemam drugi uređaj, sasvim sigurno bih već u popodnevnim satima tražio punjač, ili bih ga dopunjavao u međuvremenu.

Kao što je već poznato iz recenzija, brzo punjenje Samsungove baterije traje oko 90 minuta, što je sasvim prihvatljivo, no i dalje osjetno lošije od OnePlusa, koji se napuni za samo 60 minuta.

Zaključak

Note 8 mi se nakon tri mjeseca pokazao kao vrlo dobar suputnik, ali me prilično živcira njegov edge zaslon, koji je nezgodan, nespretan i lako lomljiv. To što je vizualno atraktivan, niti malo me ne tješi jer mi je funkcionalnost uvijek iznad estetike.

Uređaj vjerojatno neću prodavati, ostavit ću ga eventualno do izlaska Notea 9, no ukoliko i on dođe sa zakrivljenim zaslonom, morat ću se pozdraviti s Note serijom općenito. Kako ću preživjeti bez olovke, ne znam. Vjerojatno isto kao kad sam nakon Notea 5 koristio Xiaomi Mi Mix.

Povezani članci:

Samsung Galaxy Note 8 Recenzija

Usporedba: Samsung Galaxy S8 vs. Samsung Galaxy Note 8

Usporedba: Huawei Mate 10 vs. Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy S8 Plus Receznija

Samsung Galaxy Note 5 Recenzija

OnePlus 5 Recenzija

Xiaomi Mi MIx Recenzija

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]